Dodaj do ulubionych

Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzennych?

18.12.08, 20:48
Dziś odbyła się komisja planowania przestrzennego na której
zaprezentowano analizę zmian zagospodarowania przestrzennego gminy
Łomianki w latach 2006-2008, zgodnie z ustawami. Z analizy wynika,
że obecnie obowiązujące studium zakłada zabudowę terenów w naszej
gminie już na na 66 tyś ludzi.

Niezależny ekspert z centrum Gospodarki Przestrzennej Urbanistyki
przedstawił analizę. Mówił też o tym że włada musi mieć odwagę w
planowaniu przestrzennym, że nie wolno zabudowywać wszystkich
terenów. Trzeba skoncentrować się na budowie sieci wod-kan tam
gdzie stoją zabudowania i mieszkańcy czekają na sieć, mówił o
drogach i rencie planistycznej. Z analizy przestawionej wynika
jednoznacznie że należy skoncentrować wysiłki na uchwalaniu jak
największej ilości planów przestrzennych cytuję „Dobre
gospodarowanie przestrzenią wymaga dłużej perspektywy i nie jest na
pewno zadaniem na jedną kadencję władz, nadchodzące spowolnienie
gospodarcze to sposobność do wyciągnięcia wniosków z dotychczasowych
doświadczeń, na pewno nie należy skupiać się na zmianie studium, ale
raczej na powiązanych zmianach w stosowaniu innych instrumentów
sterujących rozwojem przestrzennym, w szczególności poprzez
uchwalanie planów miejscowych”.

Chyba słowa eksperta nie spodobały się zbytnio wszystkim radnym,
szczególnie tym od burmistrza, sam ekspert omawiał także jak można
wyhamowywać duże inwestycje deweloperskie gdy władze tego nie chcą.
Podawał przykłady gmin, gdzie władze nie dopuszczają do chaotycznej
zabudowy deweloperskiej, dzięki temu jest szansa na nadrobienie
zapóźnionej infrastruktury, inwestuje się w tereny już zabudowane
nie dopuszczając do otwarcia nowych terenów. Pokazywał ciekawe
nowoczesne symulacje i na mapie miejsca gdzie wydaje się najwięcej
warunków i pozwoleń jak to wpływania na wydolność oczyszczalni i
sieci wodnej.

Po czym odbyła się dyskusja, w wyniku której zgłosiłem wniosek
formalny z prośbą o przegłosowanie cytuję „wnioskuję o pozytywne
zaopiniowanie analizy zmian zagospodarowania przestrzennego gminy
Łomianki w latach 2006-2008 z konkluzją aby nie zmieniać studium,
jednocześnie intensyfikując prace nad planami przestrzennymi”. I tu
pełne zaskoczenie pomimo moich próśb przewodniczący komisji
planowania Tomasz Rusinek odmówił poddania wniosku pod głosowanie.
Pomimo moich kolejnych próśb w tej sprawie odczytał opinię z której
jednoznacznie wynikało, że on może przegłosowywać co chce i kiedy
chce. Niestety na nasze prośby nie chciał powiedzieć czy opinia ta
jest podpisana i przez kogo. Wniosek został nieprzegłosowany, nie
wiadomo dlaczego . W związku z tym radni Rusiecki, Kłódkiewicz,
Wawer, Porowski opuścili komisję kończąc tym samym obrady tej
komisji która została bez kworum.

Przypomnę że w tej komisji leży także mój wniosek z pierwszego
posiedzenia komisji (na wniosek mieszkańców)w którym komisja
wyraziła opinię że przystąpi do zmiany studium, dopiero po
uchwaleniu wszystkich rozpoczętych planów, a więc 7 planów które
pokryłyby swoim zasięgiem ok. 25% Łomianek. Na najbliższą sesję
prawdopodobnie miały wejść 3 plany, Kiełpina, Kiełpina Poduchownego
i Łomianek Starych i ot dobrze. Prawdopodobnie jednak przedstawiona
analiza mimo że nie zaleca zmiany studium, miała być narzędziem do
zmiany studium i urbanizacji kolejnych terenów. Ciekawe na ile
mieszkańców,?

kto chce mieszkać w Łomiankach 100tysięcznych bez dróg, wody i
kanalizy, ręka do góry? Ja nie chcę!

Należy od razu zadać pytanie kto nie chce uchwalać kolejnych planów
przestrzennych i dlaczego zaczyna się zabawa ze studium?
Zaproponowałem także aby analizę zamieścić na stronach internetowych
urzędu na co autor analizy się zgodził, obawiam się że analiza może
się niestety nie ukazać!
Obserwuj wątek
    • esscort Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 18.12.08, 23:13
      Może przewodniczący komisji nie wiedział, jak zareagować na Twoj
      wniosek, więc na wszelki wypadek wolał go schować pod sukno - do
      wyjasnienia sprawy?
    • kmsanczia Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 18.12.08, 23:30
      Tak z ciekawości, czy ekspert miał jakiś pomysł jak w Ł. wykroić więcej dróg (w
      tej zabudowie, którą mamy) i zapewnić lepszy wyjazd, poza propozycją
      zablokowania budowy kolejnych osiedli? ;)
      • krzysiom1 Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 03:39
        To był ekspert od planowania przestrzennego a nie inzynierii
        drogowej:)
        • kmsanczia Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 11:04
          No tak, planowanie przestrzenne nie obejmuje dróg, tylko lądowiska dla
          helikopterów na dachach. ;)
          Mówię o zupełnie normalnych lokalnych drogach, których jak na lekarstwo, nie mam
          obsesji na punkcie noł czy s7, bo to nie nasza brocha.
      • bezcenzury11 Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 04:17
        TYLKO TRASA PO WALE ZAŁATWI SPRAWE WYJAZDU Z ŁOMIANEK !
        NIE MORZECIE TEGO ZROZUMIEĆ ?

TYLKO TRASA PO WALE Z LICZNYMI WJAZDAMI ZE STRONY ŁOMIANEK Z OSIEDLI
        POWSTAJACYCH NA BYŁYCH ZIELONYCH ŁĄKACH . TO ZNACZY Z SZOPENA Z
        DZIEKANOWA I INNYCH NOCLEGOWNI KTORE POWSTAJOM TAM JAK PO DESZCZU !

OCZYWISCIE NAJŁATWIEJ SIE JEST Z WARSZAWY DO ŁOMIANEK WPROWADZIC I
        RZONDAĆ TYLKO ABY W NOCLEGOWNI BYŁO CACY !
        A STARZY MIESZKAŃCY SIĘ NIE LICZOM ?

WSTYD !

PRECZ Z KOMUNOM !!!
    • bezcenzury11 Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 04:09
      PAPIRUS NAPISAŁ:
      kto chce mieszkać w Łomiankach 100tysięcznych bez dróg, wody i
      kanalizy, ręka do góry? Ja nie chcę!

I CO ? WYŚMIEWALYŚCIE SIĘ Z SOKOŁOWSKIEGO KTÓRY MUWIŁ W TELEWIZJI ŻE
      ZA 4 LATA BEDZIE W ŁOMIANKACH 30 TYSIENCY LUDZI A TERAZ JUZ MA BYC
      100 TYSIENCY ? KIEDY MA TYLE BYĆ ?
      JESTESCIE BEZNADZIEJNI ! KTO BYŁ POPULISTOM ? KTO JEST TERAZ
      POPULISTOM ? CZEPIALISCIE SIĘ DO CZŁOWIEKA ZUPELNIE BEZ PODSTAW ! DO
      DUPY BYLISCIE I JESTESCIE !!! WSTYD !!!

PRECZ Z KOMUNOM !!!

• szopenna Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 10:09
        bezcenzury11,do jakiej szkoły Ty chodziłeś ze Cię nawet poprawnie pisać nie
        nauczyli, tego się nie da czytać, co wyraz to błąd.
        Obrońco Sokołowskiego, ty idż do niego na naukę poprawnego pisania,.

>DO DUPY BYLISCIE I JESTESCIE !!! WSTYD !!!

Rozumiem że odnosisz to do siebie. Wstydż się.
        >
        • woynowski1 Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 11:14
          Bezcenzury 11 - zamulaczu ja dobrze wiem, że tylko Sokołowski miał pojecie jak
          zarządzać gminą. Wspaniały śpiewak z prowincjonalnej trupy. Wszak to on, nie
          ktoś inny planował zupełną i irracjonalną blokadę Warszawskiej, bez dania żadnej
          rzeczywistej alternatywy. To on zlikwidował koncepcje udrożnienia ulicy Szopena
          lub Kościelnej drogi w kierunku Brukowej, wydając zgodę na nową zabudowę.
          Podobnie zrobił z ulicą Wierzbową. i innymi On zaplanował niezgodne z przepisami
          zjazdy z NOŁ, by szybo z nich rezygnować gdy dowiadywał się iż są nierealne. Ale
          ty masz dobrą pamięć i w swej głupocie pisząc o tych zjazdach nie wiesz iż sam
          sobie przeczysz. Tak samo jak nierealna była sama NOŁ, centrum rowerowe, deptak
          na Warszawskie, etatowo puste tysiące miejsca w hali i na basenie ICDS i wiele
          innych kosztownych acz nierealnych pomysłów.
          Odmienną natomiast sprawą jest to co porusza Papirus. Więc nie zamulaj poważnego
          wątka.
          • esscort Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 11:26
            Zgadzam się. Sprawa planów przestrzennych i zawartej w nich "wizji"
            Łomianek to tak naprawdę chyba najważniejsza kwestia. Bo jeśli jakąś
            drogę czy kawałek kanalizacji zrobi się rok wcześniej czy rok
            później, to źle, ale w w gruncie rzeczy świat się nie zawali.
            Natomiast w planach przestrzennych ukryte są decyzje ostateczne "na
            pokolenia". Mam nadzieję, że te sygnalizowane problemy z planami to
            jakieś przejsciowe nieporozumienia i że burmistrz oraz radni nie
            odpuszczą tej najważniejszej rzeczy z programu wyborczego.
            • ptasznik11 Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 12:54
              Ess, 100% racji. Szkoda, że w wątku nikt nie ustosunkował się do
              zarzutów Papiego- choć z drugiej strony trudno się dziwić
              wstrzemięźliwości oficieli w forumowych wypowiedziach. Czemu miałaby
              służyć zmiana studium ?
              • esscort Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 13:01
                Może się odezwą. Pami,etajmy, że tak na dobra sprawę, to właśnie
                studium i troska o wizje Łomianek była głównym impulsem powstania
                tak szerokiego frontu antysokołowego. Nie zgubmy tego.
                • ptasznik11 Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 13:06
                  Czasem sobie żartujemy, teraz jednak poważnie, bo sprawa jest
                  rzeczywiście ważna. Namawiam radnych i speców od planowania do
                  merytorycznej wypowiedzi, choć rozumiem ich obawy, że zanim otworzą
                  usta zostaną opluci przez różnej maści oszołomów.
                  • krzysiom1 Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 18:16
                    Bo zmiany studium pragnie Auchan i kilku gostków od gleby.
                    Na to, że główny punkt wyborczy PZ trafił do śmietnika mozna było
                    wpaść obeserwując przez ostatnie miesiące (lata?) stosunek
                    burmistrza do naszej głównej gminnej specjalistki od planowania.
                    Dziewczyna nie wytrzymała i odeszła,więc teraz można "hulaj dusza
                    piekła nie ma".
                    • molekw Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 19:11
                      Piszesz o pani Gadomskiej? Każdy kto pracuje w gminie dobrze wie że
                      fachowość tej pani przeszkadzała w "biznesach" niedorosłych
                      politykierów. Ponoć najbardziej była niszczona przez Zielskiego
                      pewnie to jakaś plotka.
                      • kfz20 Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 22:38
                        Masz racje molekw zamiast uchwalać plany probują zmieniać studium
                        wiadomo ,że to robota Zielskiego burmistrz i innych ich znajomków
                        takich jak Drewnowski.który na jednej z sesji uświadamiał, że
                        powinno być zmienione studium bo ma ziemię przy koscielnej drodze i
                        chce małe działki zrobić .Najlepiej przewrócić Nature-2000 bo
                        kolesie chcą .Pan przewodniczacy podobno ma dom wybudowany w
                        Palmirach wiec niech tam idzie rzadzic i tam robić interesy a nie
                        wprowadzać deweloperów wtedy w mętnej wodzie łatwiej ryby
                        łowić.Panowie rzadzicie już 2 lata ,połowę kadencji, żeby planów
                        nie uchwalić.Cofacie rozwój Łomianek . Gdzie kanalizacja woda
                        którą obecywaliście ? Pod publiczkę urzadzacie choinki,wigilie czy
                        sylwestra i inne imprezy aby omamic ludzi.Hańba kogo My
                        wybraliśmy?
                        • panipanasewicz Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 23:43
                          kfz20 napisał:
                          Drewnowski.który na jednej z sesji uświadamiał, że
                          > powinno być zmienione studium bo ma ziemię przy koscielnej drodze
                          i
                          > chce małe działki zrobić .Najlepiej przewrócić Nature-2000 bo
                          > kolesie chcą .

O wiele za daleko idzie twoja krytyka i nie mąć ludziom w głowach.

1) Kościelna Droga nie znajduje się pod Naturą 2000. Każdy
                          właściciel jakiegoś terenu ma dobre prawo dopominać się o zmiany w
                          planach korzystne dla siebie. Robił to jawnie i publicznie - sam
                          mówisz, że na "jednej z sesji", więc nie rzucaj inwektywami.

2) Na stronie Urzędu Miasta i Gminy pod "Inwestycje publiczne"
                          zamieszczono dokładny wykaz, który wymienia te rzeczy. Są zarówno
                          wodno-kanalizacyjne, drogowe, oświetleniowe i tak dalej różne inne.
                          Wynikałoby, że przyrost jest spory. Ja uważam, że całkiem dzielnie
                          dają sobie radę z inwestycjami (a do tego przecież gmina to nie są
                          tylko inwestycje).

3) Zanim zaczniesz krzyczeć "hańba" zapoznaj się z podstawowymi
                          danymi.
                          • kfz20 Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 20.12.08, 14:14
                            Ty i Twoi próbujecie mącic i omamiać wyborców ale kolejny raz to
                            się nie damy .Nie wybaczymy Tej wladzy jeżeli nie będzie
                            planów,wodociągów i kanalizacji.Pod publiczkę budujecie bez
                            opamiętania drogi pare razy poprawiacie i wtapiacie mnustwo
                            pieniędzy.Marzycie o rynku w Łomiankach i marmurowych gabinetach.Ja
                            żyję w Łomiankach 70 lat i idąc do wyborow wierzyłem ,że nowa
                            władza doprowadzi rozwój mojego miasta do skali Europy.Dziwnie się
                            składa,że akurat w tej kadencji dużo deweloperów buduje,a zwykły
                            mieszkaniec miesiacąmi musi czekać na pozwolenie budowy swojego
                            domu. KOMU ZALEŻY NA TYM ? Wiadomo a opócz tego P. Mazowszance,która
                            jak hiena broni władzy , bo przecież ma pole przy jeziorku
                            PAWŁOSKIM- tzw ,,paśnik,, i dobrze by było zmienić studio i
                            wstrzymuje się plany.,,Władza się wyżywi a
                            ludzie...............Hańba jeszcze raz hańba.
                            • kmsanczia Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 20.12.08, 14:21
                              kfz20 napisał:
                              > Ty i Twoi próbujecie mącic i omamiać wyborców ale kolejny raz to
                              > się nie damy .Nie wybaczymy Tej wladzy...

Czyżby to sam pan muszkieter nas nawiedził?...
                              ;)
                            • mazowianka Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 20.12.08, 15:20
                              kfz20 napisał:

KOMU ZALEŻY NA TYM ? Wiadomo a opócz tego P. Mazowszance,która
                              > jak hiena broni władzy , bo przecież ma pole przy jeziorku
                              > PAWŁOSKIM- tzw ,,paśnik,, i dobrze by było zmienić studio i
                              > wstrzymuje się plany.,,Władza się wyżywi a
                              > ludzie...............Hańba jeszcze raz hańba.

Szanowny kfz20, zanim rzucisz oskarżenie na kogoś radzę się dokładnie zapoznać z
                              tematem o którym chcesz pisać, pozwolisz że Ci wyjaśnię może się opamiętasz (
                              wszak idą święta).
                              NIGDY nie miałam pola przy jeziorku PAWŁOWSKIM - mam razem z braćmi pasek pola
                              przy samym wale z pięknym słupem wysokiego napięcia, możesz mnie na nim powiesić
                              skoro tak mnie nienawidzisz.
                              Nigdy nie zabiegałam o zmianę studium nie jest mi to to niczego potrzebne.
                              Owszem razem z mieszkańcami którzy mają ziemię w tzw. jeziorna II,
                              uczestniczyłam w rozmowach z P.Sokołowskim dlaczego odrolnił tylko kawałek (
                              jeziorna I) a jak dobrze pamiętam zostało 9 lub 10 do ogródków działkowych które
                              zostały jak sieroty, w pierwszej części jeziornej już powstało osiedle, wtedy Ci
                              to nie przeszkadzało a może jesteś jednym z tych szczęśliwców którym P.
                              Sokołowski zrobił dobrze.
                              Ci ludzie mają już ponad 80 lat nie uważasz że chcieliby też trochę lepiej
                              pożyć, ale nie Oni cały czas byli oszukiwani przez poprzednie władze, że już za
                              chwilę, pół roku może za rok i co nadal czekają.
                              Więc zanim mi coś zarzucisz to się zastanów i naucz się czytać nie jestem
                              Mazowszanka tylko Mazowianka, władzy nie muszę jak hiena bronić mam nadzieję że
                              sami się obronią A więc Hańba Panie kfz20 jeszcze raz hańba, tyle że dla Pana.
                              Pozdrawiam ciepło.
                              • krzysiom1 Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 20.12.08, 16:00
                                Na terenie objętym planem Jeziorna I jeszcze nie powstało osiedle.
                                • mazowianka Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 20.12.08, 17:22
                                  krzysiom1 napisał:

> Na terenie objętym planem Jeziorna I jeszcze nie powstało osiedle.

Ale już zostały działki wykupione od właścieli.
                                  • krzysiom1 Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 20.12.08, 23:48
                                    One były wykupione przed uchwaleniem planu. Zapewnienia właścicieli
                                    o tym, że działki chcą przenaczyć dla rodzin i dzieci to idiotyzm
                                    nie mającu nic wspólnego z rzeczywistością, Jak na rzazie deweloper
                                    wymiękł i nic nie stawia........
                            • panipanasewicz Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 20.12.08, 16:22
                              kfz20 napisał:
                              > Ty i Twoi próbujecie mącic i omamiać wyborców ale kolejny raz to
                              > się nie damy .

A to jacy moi?!
                              Zdecyduj się obywatelu: gdy ci pokazałam, gdzie są drogi - piszesz,
                              że "pod publiczkę", że "bez opamiętania" - nadużyłeś czegoś przed
                              świętami?
                              Rynki są standardem w wielu miastach Europy - widać, że nie masz o
                              tym pojęcia.
                              I lepiej się nie przyznawaj, że dałeś się omamiać przez 70 lat -
                              bo to znaczy, żeś był pospolicie głupi.
                    • panipanasewicz Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 19:23
                      krzysiom1 napisał:
                      > Bo zmiany studium pragnie Auchan i kilku gostków od gleby.

Że kilku gostków od gleby - być może. W wielu miejscowościach
                      są naciski z ich strony. Ale Auchan? Dlaczego, Krzysiomie? Mają
                      swoją działkę.
                      • krzysiom1 Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 21:56
                        Prawdopodownie chodzi o ten wąski pasek pomiędzy Starym Torem a
                        Kolejową. Nie chce mi się dokładnie wnikać. Podobno w ramach
                        porozumienia burmistrz zobąwiązał się do tej zmiany.
                        • panipanasewicz Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 22:29
                          krzysiom1 napisał:
                          > Prawdopodownie chodzi o ten wąski pasek pomiędzy Starym Torem a
                          > Kolejową.

Nie zrozumiałam Twojej odpowiedzi. O jaką zmianę chodzi? Z mapy
                          widać, że zmiana w tym obszarze nie może być duża.
                • kowalik22 Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 13:21
                  Spokojnie. Czytam ten post Papiego i czytam i czytam i w zasadzie im
                  dłużej czytam, tym mniej rozumiem, co go zaniepokoiło i czym straszy.
                  Nie przegłosowano jego wniosku - rozumiem, że to go zaniepokoiło.
                  ale w zasadzie dlaczego uznał za celowe jego złożenie?
                  Czy faktycznie z dyskusji wynikało, że urzad chce zmienić studium?

Ponadto niepokoi mnie, że Papi niby z jednej strony zgłasza wniosek,
                  by uchwalać jak najszybciej i najwięcej planów, a jednocześnie
                  poprzez wyjście z komisji spowodował, że uchwalenie planów, które
                  miały być ostatecznie na tej komisji zaopiniowane i trafić do
                  uchwalenia na sesję (tak zrozumiałam) - oddala się.
                  Nic nie rozumiem:(
                  Papi, czy zechcesz?
                • kmsanczia Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 13:29
                  esscort napisał:
                  > Pami,etajmy, że to właśnie
                  > studium i troska o wizje Łomianek była głównym impulsem

No więc dlaczego to tak opornie idzie? Ciągle tylko analizy i nic z tego nie
                  wynika. Mam wrażenie, że wszyscy boją się podejmować decyzje, albo robią sobie
                  na złość. Ciekawe jakim cudem w innych miastach się udaje.
                  • esscort Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 13:32
                    Ja wiem, że to są jakieś bardzo skomplikowane procedury. Czy muszą
                    być aż tak długotrwałe - nie mam pojęcia. No i chyba jest to problem
                    szerszy.
                    Oczywiście nie usprawiedliwia to żadnej tzw. "zbędnej zwłoki" (skąd
                    do cholery ja znam takie określenia?)
                    • kmsanczia Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 13:50
                      'Zbędna zwłoka' (zwłoki??;) to drugie imię Łomianek. ;)
                      • ptasznik11 Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 14:10
                        A imię jego zbędna zwłoka, nie tylko Łomianek. Sidząc w fotelu łatwo
                        się recenzuje i ocenia. Kocham to nasze "ja to bym...."- i tu
                        odpowidnie wstawić. Każdy jest ekspertem już nie tylko medycyny ale
                        i zarządzania, prawa, drogownictwa ... Dlatego każda władza głupia,
                        leniwa i opieszała, do czasu gdy jakimś cudem sami stajemy się
                        władzą.
                        • kowalik22 Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 14:16
                          Mulicie, czy tylko mi się wydaje? ;)
                          To ja się ledwo powstrzymałam by nie zamulić po cudnym
                          escortowym "skąd ja do cholery znam taki zwrot?", coby nie zamulać
                          takiego ważnego wątku, a wy go psujecie?

• kmsanczia Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 14:26
                          ptasznik11 napisał:
                          > "ja to bym...."
                          > Każdy jest ekspertem już nie tylko medycyny ale
                          > i zarządzania, prawa, drogownictwa ...

Ja to bym... chciała żeby rządzili tacy co się znają na powyższym.
                          ;)
                          • ptasznik11 Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 14:37
                            Masz raczej większe szanse, że rządzić będą "ja to bym.." niż
                            fachowcy. Kryzys, akcje populizmu idą w górę. Kowalik z zamulania
                            dziś chyba nici ;(. Idę porobić trochę.
                            • kowalik22 Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 14:53
                              Dobrze, że nici, bo czasu nie mam:)
                              Dlaczego tak pesymistycznie to widzisz? Zaczynam się chyba bać;)
                              • brycezion Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 18:21
                                Nie wiem w jakim celu była zlecona omawiana analiza.Mam nadzieję jednak,że różne
                                wnioski z niej płynące o których pisze Papirus22 będą zrealizowane.
                                Trzeba dodać,że wnioski powyższe są znane od 4 lat i o niebezpieczeństwie
                                dalszej intensywnej zabudowy Łomianek przy ślamazarnym odrabianiu zaległości w
                                infrastrukturze powodującym pogłębianie się dysproporcji cywilizacyjnych między
                                nowymi i starymi rejonami miasta mówiliśmy dawno. Dzisiejsza ustawa o
                                odrolnieniu terenów miejskich stwarza dalsze zagrożenie.
                                A Łomianki miały być "miastem-ogrodem".
                                O tym,że nie ma czasu na zmianę Studium i należy się koncentrować na pzp mówiła
                                już poprzedni Koordynator p.Dorota Gadomska.
                                Wniosek Papirusa22 na Komisji był więc zasadny i że nie został przegłosowany to
                                chyba wynik jedynie niechęci do Jego osoby. Nie dobrze jest jeśli się słucha
                                "nie tego co ktoś mówi", a zwraca uwagę tylko na to "kto mówi".
                                A czy na najbliższej sesji będą poddane głosowaniu 3 pzp - zobaczymy.
                                • kowalik22 Re: Kto nie chce w Łomiankach planów przestrzenny 19.12.08, 19:13
                                  bry napisał:
                                  > A czy na najbliższej sesji będą poddane głosowaniu 3 pzp -
                                  zobaczymy.

No jakoś nie sądzę, by były. Przecież komisja, która dalej nie mogła
                                  obradować, bo nie było kworum po wyjściu radnych, miała dyskutować o
                                  nieuwzglęnionych uwag do tych planów. co chyba oznacza, że miała je
                                  zaapceptować lub nie, w celu wypracowania stanowiska na sesję.

Tu jest info ze strony urzedu w sprawie porządku obrad:
                                  18 grudnia 2008 r.(czwartek)o godzinie 16.00 w sali nr 5 Urzędu
                                  Miejskiego w Łomiankach przy ul. Warszawskiej 115, odbędzie się
                                  posiedzenie Komisji ds. planowania i zagospodarowania
                                  przestrzennego. Tematy posiedzenia: 1.Analiza zmian w
                                  zagospodarowaniu przestrzennym Miasta i Gminy Łomianki. 2. Dyskusja
                                  na temat nie uwzględnionych uwag dotyczących planów miejscowych
                                  zagospodarowania przestrzennego Kiełpina. 3. Sprawy bieżące.

Na najbliższej sesji ma być uchwalony projekt budżetu na 2009 r. Tak
                                  wynika z porzadku obrad zamieszczonego w BIPie.

Papi pisał chyba o styczniowej.

Bry napisał:
                                  > Wniosek Papirusa22 na Komisji był więc zasadny i że nie został
                                  przegłosowany to
                                  > chyba wynik jedynie niechęci do Jego osoby. Nie dobrze jest jeśli
                                  się słucha
                                  > "nie tego co ktoś mówi", a zwraca uwagę tylko na to "kto mówi".

Nie jest dobrze.
    • k.koro kiedy będzie następna sesja? 19.12.08, 19:22
      W sprawie zajęcia się planami 3 obszarów, Kiełpin i okolica ?
    • k.koro Czy dużo jest zarzutów i protestów do 3 planów 19.12.08, 19:23
      Kiełpin i okolice ?
      • z.lomianek Re: Czy dużo jest zarzutów i protestów do 3 planó 19.12.08, 23:18
        kowalik22 napisała:

> No jakoś nie sądzę, by były. Przecież komisja, która dalej nie mogła
        > obradować, bo nie było kworum po wyjściu radnych, miała dyskutować o
        > nieuwzglęnionych uwag do tych planów. co chyba oznacza, że miała je
        > zaapceptować lub nie, w celu wypracowania stanowiska na sesję.

Bo chyba o to chodziło aby utrudnić pracę tej Komisji
        i jest powód do reklamy własnej osoby
        Jak zawsze EGOIZM i PRYWATA

• robert_c Kilka uwag. 20.12.08, 12:55
      Staram się nie wtrącać w wewnętrzne sprawy Łomianek.
      Przedstawię więc kilka uwag natury ogólnej.

1. Brak miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego jest pretekstem do
      zabudowy na zasadzie "co popadnie i gdzie popadnie". Budować można na podstawie
      wydawanych warunków zabudowy i zagospodarowania przestrzennego (tzw. wuzetek),
      które tylko w sposob ogólny odnoszą się do Studium. Na podstawie wuzetek w
      Warszawie zbyt intensywnie zabudowano wiele obszarów przekraczając zazwyczaj,
      wysokość zabudowy zapisaną w warszawskim studium (i to nawet dwukrotnie) i
      maksymalny wskaźnik powierzchni zabudowy oraz zmniejszając minimalny wskaźnik
      powierzchni terenu biologicznie czynnej. Właśnie opiniowałem plany miejscowe dla
      Młynowa, w których maksymalna wysokość zabudowy wynosi 23 m (7 kondygnacji),
      podczas gdy ... stoi już na tym terenie osiedle z kilkoma blokowiskami na 15 pieter.
      Powyższe powoduje oczywiście problemy komunikacyjne, gdyż zabudowa realizowana
      na podstawie wuzetek ma w poważaniu coś takiego, jak zasady obslugi
      komunikacyjnej. Liczy się zysk developera i nic poza tym.

2. Uchwalanie studium i planów miejscowych musi być poprzedzone szerokimi
      konsultacjami społecznymi. Wuzetki wydaje urzędnik w zaciszu swojego gabinetu.
      Hmmm... nic nie sugeruję, ale ... jeśli developer chce zbudować osiedle o
      wszystkich wskaźnikach przekraczajacych dwukrotnie te ze studium, a decyzje
      podejmuje urzędnik, to wiadomo czym to pachnie...
      Dlatego władze miast i gmin niezbyt chętnie biorą się za uchwalanie planów
      miejscowych. Raz, że to kosztuje, a dwa - odcina od kury ze złotymi jajami.

3. W planach miejscowych (jak też w Studium) muszą byc naniesione wszystkie
      drogi istniejące i planowane. Jeśli są plany miejscowe, nikt nie ma prawa
      zbudować domów w rezerwie pod jakąś drogę lub zbyt przybliżyć osiedle do tej
      rezerwy. Plany miejscowe określają dokładnie szerokość drogi, jej klasę, ilość
      jezdni, rodzaj skrzyżowania z innymi ulicami, a nawet umiejscowienie
      przystanków, czy zatok parkingowych oraz szerokość chodników, pasów zieleni i
      ścieżek rowerowych.
      Budowa na podstawie wuzetek ma wszystko powyższe również w głebokim poważaniu...
      Na podstawie wuzetek w Warszawie zabudowano Ursus i Włochy stawiając osiedla tak
      ścisło, że nie da się już teraz zrobić szerszych ulic dojazdowych (np. celem
      wprowadzenia komunikacji autobusowej), czy wprowadzic tramwaju. W efekcie
      wielkie osiedla pozostały bez komunikacji, a mieszkańcy mają nawet problemy, by
      minąć się z samochodami jadącymi z przeciwka.

3. Mieszkańcy każdej gminy, każdego miasta, powinni naciskac władze na szybkie
      uchwalanie planów miejscowych. Bez tego władza może po prostu po wsze czasy
      zepsuć przestrzeń publiczną (chyba, że ktoś zdecyduje się kiedyś na zburzenie
      kilku nowych domów, by zrobić zatoki dla autobusów, chodnik i ściezkę rowerową...).

4.
      > Zaproponowałem także aby analizę zamieścić na stronach internetowych
      > urzędu na co autor analizy się zgodził, obawiam się że analiza może
      > się niestety nie ukazać!

To jest informacja publiczna i powinna sama z siebie ukazać się w łomiankowskim
      BIP. Nikt nie musi nawet o to wnosić, ani władza nie musi się na to zgadzać. To
      jest jej obowiązek.
      Jeśli owa analiza nie ukaże się w BIP, proszę by ktoś wyciągnął to w wersji
      elektronicznej (lub papierowej i zeskanował) i przysłał do mnie, a umieszczę na
      serwerze siskom.waw.pl

Polecam zapisy z Ustawy o dostępie do informacji publicznej:
      www.polskieustawy.com/act_index.php?logic=&dzur=2001&dzup=1198&SearchExp=&SearchExp2=
      Art od 1 do 8 oraz 10 i ... 23

Pzdr.
      • robert_c Re: Kilka uwag. 20.12.08, 13:04
        > Budować można na podstawie
        wydawanych warunków zabudowy i zagospodarowania przestrzennego

Prawidłowo to sie nazywa warunki zabudowy i zagospodarowania TERENU (WZiZT).
        • ono2008 Re: Kilka uwag. 20.12.08, 14:37
          No i trzeba dodać partykularne interesy mieszkańców podczas konsultacji, co może
          uniemożliwić zatwierdzenie czegokolwiek przez długie lata. Ta sesja to typowy
          przykład. Ktoś się obraża, więc zrywa obrady. W czyim interesie? Rzekomo
          mieszkańców bo nie uwzględniono jego wniosku? A może chodziło o zerwanie obrad
          komisji by nie dopuścić do uchwalenia i tych nielicznych planów które
          przygotowano. Radny nie może być jedynie bardem własnego interesu! On podjął się
          czynić dużo więcej i to na rzecz społeczności!
          To co pisze robert c to prawdziwe, a mieszkańcy muszą wykazać wolę i spowodować
          odpowiedni nacisk na władzę. Biorąc za dobrą monetę, działanie Papirusa nie jest
          w pełni racjonalne i może wynikać jedynie z braku doświadczenia.
          • woynowski1 Re: Kilka uwag. 20.12.08, 14:44
            Brak planów i dobrego studium, ależ to typowa prywata i skok na kasę. Komu są
            potrzebne plany? Komu są potrzebne szerokie ulice, place, aleje parki aleje,
            place zabaw dla dzieci, a nawet okrojone placyki przecudnej urody gdzie można by
            było zebrać dzieci i mieszkańców? Przecież to strata, setek, tysięcy zł,
            wystarczy 5 m na dojazd i już. Po cóż więc studium i plany? Po cóż renta
            gruntowa? To nie właściciele działek mieszkają w nowych domach, tam zamieszkają
            obcy.

• robert_c Re: Kilka uwag. 22.12.08, 09:57
            ono2008 napisała:

> Ktoś się obraża, więc zrywa obrady. W czyim interesie? Rzekomo
            > mieszkańców bo nie uwzględniono jego wniosku? A może chodziło o
            zerwanie obrad
            > komisji by nie dopuścić do uchwalenia i tych nielicznych planów
            które
            > przygotowano.

Chyba nie za bardzo zrozumiałeś co napisał Papirus.
      • papirus22 Re: Kilka uwag. 20.12.08, 19:38
        Tak Robert oczywiście masz rację. Uważaj Robert bo "układ
        bemowski" :) atakujący Was w poprzedniej kadencji na Bemowie w
        sprwie tras, teraz czuwa na forum Łomianki(się przenieśli znaczy-
        nawet Ci sami:))
        Nie tak dawno na spotkaniu Łomianek Starych przewodniczący RM M.
        Zielski w obecności ok. 50 osób powiedział że do końca roku gmian
        przystąpi do zmiany studium i otwarcia nowych terenów, akurat tam
        chodziło okolice Jeziornej. Nawet wytykał mnie nie wprost do
        mieszkańców palcami że przeszkadzam(znaczy pytam kiedy będą w końcu
        plany).

W międzyczasie z gminy odeszła pani Dorota Gadomska (fachowiec i
        gwarancja uczciwości)która zabiegała o jak najszybsze uchwalanie
        planów i jednym z bezporśrednich powodów jej odejścia były naciski
        na nią oraz zarzut, że za szybko wysłała plany chopina do
        uzgodnień:)))Nie będę na razie pisał więcej różnych ciekawstek w tej
        sprawie, ale naprawde wiele się dzieje niedobrego i idzie w złym
        kierunku. Naprawdę w 150% zalezy mi uchalaniau planów, zerwanie
        komisji nie ma żadnego powtarzam żadnego wpływu na ich uchwalenie.

Sesja ma się rozpocząć 30.12 o godz. 10.00 i prawdopodobnie wrzucone
        zostaną plany przestrzenne(Kiełpin Poduchowny, Łom Stare), nie wiem
        czy zostanie przygotowany plan Kiełpina, uwag jest ok. 30- więc nie
        wiele i Rada może je rozpatrzyć na sesji. W kiłepinie poduchownym
        ok. 250 uwag. Miałem informacje że miała być przygotowana zmiana
        studium, ale mam nadzieję że po naszej akcji się z tego wycofają, bo
        zablokuje to plany na lata:(

Dziwię się że przewondniczący komisji wprowadza politykę na komisję,
        bo wiele razy powtarzałem że plany przestrzenne musza pozostać poza
        podziałami politycznymi! Szkoda, że idzie to w takim kierunku i
        Tomek daje się tak manipulować, bo ciagle uwazam go za jednego z
        lepszych radnych. Na razie tyle.
        • z.lomianek Re: Kilka uwag. 21.12.08, 00:49
          papirus22 napisał:

„Wniosek został nieprzegłosowany, nie
          > wiadomo dlaczego . W związku z tym radni Rusiecki, Kłódkiewicz,
          > Wawer, Porowski opuścili komisję kończąc tym samym obrady tej
          > komisji która została bez kworum.”

Opuściłeś komisję wiedząc że nie będzie ona mogła dalej pracować
          Dlaczego ? z powodu swojego przerośniętego EGO
          bo ktoś nie zrobił tego co TY chciałeś

„Dziwię się że przewondniczący komisji wprowadza politykę na
          > komisję,
          > bo wiele razy powtarzałem że plany przestrzenne musza pozostać
          > poza
          > podziałami politycznymi!”

A czy twoje wyjście z Sali razem z poplecznikami S
          których nie tak dawno opluwałeś to nie jest polityka.

Wiesz bycie Radnym to nie zabawa tylko odpowiedzialność
          To co zrobiłeś i jak bardzo sam sobie zaprzeczasz
          świadczy jak płytkimi kierujesz się pobudkami.
          A najbardziej przesłania Ci oczy nienawiść.

Jeżeli te plany nie zostaną uchwalone
          to też będziesz ponosił za to odpowiedzialność.
          • papirus22 Re: Kilka uwag. 21.12.08, 10:35
            Ok. mogę odpowiadać, tak samo jak za likwidację komisji statutowej,
            za zły budżet, za umowę z Auchan, za starszenie mieszkańców sądem,
            za krasnoludki, za brak tramwaju, za ukrywanie informcji publicznej,
            za to że 10 radnych nie ma żadnych uwag(ZERO), i w ogóle za wszystko
            co złe:)
            Jak pisałem na forum funkcjonuje kilka nicków do opluwania mnie,
            tworzy je kilka osób, które korzystają z władzy załatwiając swoje
            prywatne sprawy i biorąc pieniądze. :)
            Jezeli plany nie zostaną uchwalone to będzie to wina obencnie
            rządzącej 10 osobowej koalicji, ślepo wykonującej polecenia. Komisja
            zaopiniowła pozytywnie dwa plany, Kiełpina poduchownego i Łomianek
            Starych, zostały jeszcze plany Kiełpina, nie trzeba wszystkiego
            pchac na jedną sesję która zacznie się o 10.00 a skończy pewnie o
            2.00 w nocy:)
            W przyszłym roku też można zrobic sesje.
            pozdrawiam ekipę bemowską co Wy robicie na forum w weekend?:)
            • krzysiom1 Re: Kilka uwag. 22.12.08, 20:49
              Ja dostałem obietnicę budowy S7 pod oknem:))).
              • zarnowiecki Re: Kilka uwag. 22.12.08, 21:05
                Papirus daj żyć. Ja wiem wszystkiemu są winne krasnoludki, a nasza nieobecność
                lub nie zabieranie głosu, zawsze oznacza nie mniej ni więcej jak milczenie -
                brak dyskusji, brak przemyśleń sprawy. Dla mnie opuszczenie sali w sposób tak
                jest dość jednoznaczne.
                Zupełnie nie rozumiem jak możesz chcąc zrobić dla tej gminy stale i uparcie
                czepiać się nieistotnych drobiazgów. Wierzę iż chcesz dobra, ale postępujesz jak
                dziecko, gromadząc wokół siebie grono malkontentów. Do wyborów jeszcze dużo
                czasu. Tak samo jak do zaplanowania i wybudowania tramwaju, zawaszcza iż linia
                nie musi przebiegać po wiaduktem Kolejowa-Brukowa. Szanowny Panie Radny zacznij
                szukać korzystnych alternatyw.
    • gino456 dzisiaj mieli zatwierdzic plany zagospod. 31.12.08, 01:01
      przestrzennego. Ciekawe jak to poszło na sesji ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka