sparrow.jack 29.07.09, 10:36 Wszyscy wyjechali? Ostatnio na forum mały ruch, a większość postów i odpowiedzi pisze zapewne ta sama osoba pod wieloma nickami... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kmsanczia Re: Wszyscy na wakacjach? 07.08.09, 12:35 Niektórzy leniwie pracują. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sparrow.jack Re: Wszyscy na wakacjach? 07.08.09, 13:14 Dobrze powiedziane:-)Wszyscy albo wyjeżdżają, albo wracają, a niektórzy muszą pracować bez przerwy... Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Wszyscy na wakacjach? 08.08.09, 00:57 Ja byłem w pięknej Chorwacji, a ściślej w Dalmacji. Przy okazji odbyłem wycieczki do Bośni (np. Mostar). Przerzucam się z budowy domu w Toskanii na Dalmację. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Wszyscy na wakacjach? 10.08.09, 15:17 Dalmacja też ładnie brzmi. ;) Ale chyba ciaśniej i bardziej kamieniście? Odpowiedz Link Zgłoś
jojcorz Re: Wszyscy na wakacjach? 10.08.09, 15:29 W kraju pieroga i zalewajki nie istnieje pojęcie kryzysu. Czy to prawda, panie Jacku Rostkowski??? Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Wszyscy na wakacjach? 11.08.09, 19:55 Kamieniscie, ale ja i tak w tym piachu nie lubie leżeć. Czy ciasniej? Pewnie zależy gdzie. Generalnie faktycznie jest dosyc ciasno, bo wszędzie sa góry, więc każdy plaski kawalek jest wykorzystany. Odpowiedz Link Zgłoś
veldon Re: Wszyscy na wakacjach? 10.08.09, 15:25 I jak wrażenia. Ja, tym razem, stwierdziłem, że przedłużę sobie sezon wakacyjny i kurs na Makarską obieram we wrześniu. W planach przynajmniej cztery wycieczki, w tym, koniecznie, jakaś wyspa. Naprawdę tak drogo? Sprawdzałem ceny ropy na INIE, to wychodzi mniej niż w Łomiankach. pzdr PS chociaż, czy gdzieś może być drożej? - BP przy Głębockiej tańsze od naszego o jakieś 20 groszy na litrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Wszyscy na wakacjach? 11.08.09, 19:54 veldon napisał: > I jak wrażenia. Super, naoprawdę jest tam pieknie. We wrzesniu na pewno lepiej niz teraz w srodku lata, bo bedzie chlodniej (gdy bylem temp. dochodzila do 39 w cieniu!) i może taniej. Bo naprawde jest drogo. Byc moze to troche wina oslabienia zlotowki. Benzyna rzeczywiscie z grubsza jak w calej europie, ale za to drogie jedzenie. Za jedno danie w knajpce ok. 100 zl minimum, piwo w knajpce ok. 12-20 zl. Najdroższe sa ryby (co nad morzem mogloby dziwić) - 200-400 zl za kilogram (w knjpie). Przy czym nie ma tam zadnego znaczenia, w jakiej restauracji sie je (moze oprocz jakichs naprawę lusklusowych) - czy w barku przy plazy, czy w restauracji - ceny są podobne, a nawet w tcyh malych barkach często wyzsze. Tak juz jest. No i też nie bardzo da sie zaoszczędzic kupujac np. produkty w sklepie i pitrasząc samemu - z grubsza na to samo wychodzi, bo w sklepie tez bardzo drogo. Takie produkty jak chleb, jakies serki itp. kosztuja ok 2 razy wiecej niż w Polsce. Ja odwoluje wszyskie krytyczne uwagio co do cen na helu. W porównaniu z Chorwacja na Helu jest taniocha. Z Makarskiej warto na pewno pojechac na Korczulę, do Dubrownika, Splitu, do Mostaru w Bośni. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Wszyscy na wakacjach? 13.08.09, 14:41 esscort napisał: > Za jedno danie w knajpce ok. 100 zl minimum, piwo w > knajpce ok. 12-20 zl. Najdroższe sa ryby (co nad morzem mogloby > dziwić) - 200-400 zl za kilogram (w knjpie). Takie produkty jak chleb, > jakies serki itp. kosztuja ok 2 razy wiecej niż w Polsce. Nieźle. Ciekawe czy dla swoich mają w sklepach inne ceny, spod lady. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Wszyscy na wakacjach? 13.08.09, 15:14 Nie mają. Wszyscy kupują w jednym sklepie za jedną cenę. Nie dałoby się tego technicznie zrobić. Tam są głownie b. male miejscowości, czasem z jednym dwoma sklepikami - z normalnymi kasami, skanerem kodów kreskowych itp. W knajpach też jest jeden cennik dla wszystkich. Zresztą chyba większość wypoczywających to jednak Chorwaci, Bośniacy. Myślę, że po sezonie ceny spadają. Nie byłem nigdzie poza wybrzeżem i nie wiem, jak tam wygląda sprawa cen. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Wszyscy na wakacjach? 10.08.09, 16:27 esscort napisał: > Przerzucam się z budowy domu w > Toskanii na Dalmację. A czy nie byłoby lepiej mieć dom i tu, i tu? Tym bardziej, że i odległość nie dzieli ich duża :) Będąc w Toskanii już chyba bardziej w Europie być się nie da. Ale i Dalmacja ma wielkie zalety - np. wisienki maraschino :) Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Wszyscy na wakacjach? 10.08.09, 16:31 P.S. Oczywiście, nie porzucając domu w Łomiankach. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Wszyscy na wakacjach? 11.08.09, 19:57 :) To by sie nie dalo tego objeździć. Do tej Dalmacji jest ok 1600 km, prawie cala dobe sie samochodem jedzie, więc jak już by sie pojechalo do wlasnego domku, to wypadalioby dlużej posiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Wszyscy na wakacjach? 10.08.09, 17:10 W Chorwacji? Nie.... W tym roku w modzie jest wywczas w Polsce... Tak dzisiaj w radiu mówili. Patrząc na to co się w ten weekend w Spocie działo jestem w stanie w to uwierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Wszyscy na wakacjach? 11.08.09, 11:41 Echh Chorwacja jest piękna. Może póki nie weszli do UE to udałoby się zakupić gdzieś kawałek ziemii:) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Wszyscy na wakacjach? 11.08.09, 20:00 Ziemi to za duzo nie ma (zwlaszcza w atrakcyjnych miejscach nad morzem, bo w głebi lądu jest duzo, ale po co tam kupować? Natomiast jest troche apartamentow i domow do sprzedania. Od niedawna kazdy obywatel UE może tam bez problemu kupowac nieruchomosci. Na pewno po przyjeciu ich do UE ceny wzrosną Odpowiedz Link Zgłoś
lomark1 Re: Wszyscy na wakacjach? 13.08.09, 22:07 Niestety już po wkacjach:-( I z przerażaniem patrzę na coraz większą ilość samochodów jadących rano do Warszawy:-( Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Wszyscy na wakacjach? 13.08.09, 22:18 lomark1 napisał: > Niestety już po wkacjach:-( I z przerażaniem patrzę na coraz większą ilość > samochodów jadących rano do Warszawy:-( Spoko. Dla jednych "po" a dla innych "przed"..... Trzeba wiedzieć kiedy jeździć na wakacje... Odpowiedz Link Zgłoś
lomark1 Re: Wszyscy na wakacjach? 13.08.09, 22:27 No właśnie. Jak się pojechało na wakacje w czerwcu to teraz trzeba trochę pocierpieć;-) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Wszyscy na wakacjach? 13.08.09, 22:30 krzysiom1 napisał: > Trzeba wiedzieć kiedy jeździć na wakacje... Zgadzam się w 100%, na pewno w wakaxcje (lipiec sierpień) jest kompletnie bez sensu, bo najwiekszy tłok, najdrożej. No a w Łomiankach wtedy całkiem fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
kaczusio Re: Wszyscy na wakacjach? 14.08.09, 15:37 Oj będzie gorąco. Piersi już wrócili. Witam wypoczętych! Odpowiedz Link Zgłoś