Dodaj do ulubionych

Wyprawka do zerówki w szkole

12.08.09, 11:14
Ktoś wie co się kupuje dziecku, które idzie do zerówki w szkole? Jakieś
zeszyty, czy oni jeszcze nic nie piszą?
Ciekawa jestem jak to teraz jest w SP1 od czasu kiedy są szafki w szatni, bo
może już nic się do szkoły nie nosi, jak w Stanach. ;)
Obserwuj wątek
    • drabbu Re: Wyprawka do zerówki w szkole 12.08.09, 12:12
      Na przykład:

podreczniki24.pl/podreczniki-zerowka-c-794_52.php
      albo:

www.sp12starachowice.republika.pl/wyprawka%20dla%20zerowki.doc
      albo:

www.sp17.gda.pl/aktualnosci/wyprawka-do-zerowki.html
      - szkoda tylko, że nie jest powiedziane na jak długo wystarcza taki
      ekwipunek, po jakim czasie trzeba znowu inwestować w plastelinę :)
      • kmsanczia Re: Wyprawka do zerówki w szkole 12.08.09, 12:21
        O, dzięki. :) Z grubsza się domyślałam, ale ciekawe czego wymagają konkretnie w
        tej szkole, bo w sekretariacie niczego nie można się dowiedzieć. No i chyba
        worek na kapcie niepotrzebny, skoro są szafki?
        • drabbu Re: Wyprawka do zerówki w szkole 12.08.09, 12:34

Nie umiem Ci odpowiedzieć, chociaż, owszem, chodziłem do tej
          szkoły - ściślej, posyłali mnie :)
          Za "moich czasów" nie było zerówek, przedszkola też były
          rzadkością, za to worki i kapcie były obowiązkowe i były to
          składniki pierwszoklasisty o wiele ważniejsze od kredek,
          świecówek i plasteliny.
          • kmsanczia Re: Wyprawka do zerówki w szkole 12.08.09, 12:37
            Za moich też. ;) Ale teraz inne czasy. I podobno reforma nowa 'lepsza', z jednej
            strony wyścig szczurów od przedszkola, z drugiej zakaz nauki czytania w zerówce. :?
            • drabbu Re: Wyprawka do zerówki w szkole 12.08.09, 12:52
              W takim razie - chyba mieliśmy szczęście :)
              • lomianki.1 Re: Wyprawka do zerówki w szkole 17.08.09, 08:42
                o ile się orientuję to panie wyprawkę podadzą na początku roku ale
                napewno możesz kupić kredki, plastelinę, bloki rysunkowe, papier
                kolorowy, klej nożyczki a wykaz książek na 100% podadzą Ci w
                sekreteriacie.
                • kmsanczia Re: Wyprawka do zerówki w szkole 17.08.09, 09:21
                  Chyba się jednak wstrzymam te 2 tygodnie, bo a nuż nie takie kredki i plastelinę
                  kupię. Teraz taki wybór że może i wymagania specjalne. ;)
                  • boryska Re: Wyprawka do zerówki w szkole 17.08.09, 10:56
                    Nam w szkole dali wykaz podręczników i materiałów plastycznych
                  • lomianki.1 Re: Wyprawka do zerówki w szkole 17.08.09, 11:33
                    jeżeli chodzi o kredki to spokojnie możesz kupić kredki "Bambino"
                    wiem z doświadczenia, że te dla dzieci są najlepsze.
                    • kmsanczia Re: Wyprawka do zerówki w szkole 17.08.09, 11:46
                      Też lubię Bambino. :)
                      Nam nic w sekretariacie nie dali, pewnie na rozpoczęciu roku coś tam dadzą.
                      • lenka345 Re: Wyprawka do zerówki w szkole 22.08.09, 12:06
                        ja dostalam listę na dwie strony...na szczęście wszystko kupione...
                        np. ręczniki papierowe 2 szt, klej w sztyfcie-4 szt, strój gimnastyczny+ worek,
                        kapcie na białej podeszwie + worek, podkładka pod kartkę a-4, szczoteczka +
                        pasta do zębów+ kubeczek...wydatek spory, ale jak mus to mus:)
                        • kmsanczia Re: Wyprawka do zerówki w szkole 22.08.09, 13:16
                          Straszne wymagania, białe podeszwy to jeszcze, ale "podkładka pod kartkę a-4" to
                          nie wiem co to może być. :?
                          ;)
                          • kawkao8 Re: Wyprawka do zerówki w szkole 18.08.10, 12:11
                            To prawda z roku na rok wymagania co do wyprawki dla dzieci są coraz bardziej
                            wydumane... Nie wiem kto to wymyśl.... Z tą podkładkę pod kartkę A4 to już
                            zupełna paranoja. Ja niestety dla mojej Małej prócz takich udziwnień muszę
                            jeszcze znaleźć kasę na wybrane przez nią pióro Stabilo, o którym już od
                            dłuższego czasu marzy i nożyczki dla leworęcznych, które tez jej obiecałam;)
                            • kmsanczia Re: Wyprawka do zerówki w szkole 18.08.10, 13:06
                              Zdecydowanie nie radzę nic kupować przed rozpoczęciem roku, dostaliśmy w zeszłym roku całą rozpiskę co i ile czego (m.in. paczki chusteczeki higieniczne, ryza papieru, kolorowanka z wzorem, ołówek trójkątny z kropkami ;) itp.).
                              Kapcie i plecak można, w Sp1 mają szafki więc worek na kapcie niekoniecznie.

Teraz ciekawe czego sobie zażyczą do I klasy. :>
                              • czarn_a_ltd Re: Wyprawka do zerówki w szkole 18.08.10, 13:57
                                W dniu rozpoczęcia roku dostaliśmy rozpiskę w sekretariacie. Nie była jakaś
                                przesadna, absolutne minimum. Wydałam ok 70 złotych na ten zakup. Podręczniki
                                były zakupione w pakiecie w czerwcu (w tym roku - II klasa tak samo. Plecak -
                                pod koniec czerwca (4 w ciągu roku w sumie). Nie radzę kupować bardzo dużo
                                rzeczy bo w ciągu roku się magicznie "zużywają" w tempie ekspresowym, trzeba
                                dokupywać na bieżąco. Najbardziej "idą" nożyczki, klej, gumki i kredki. Szafki
                                są, ale tylko na ubranie - podręczniki nosi się wg. planu, trochę ciężko
                                wychodziło. Do tego śniadaniówka. Z opłat na początku roku: ubezpieczenie,
                                autokar za pół roku na basen, ewentualnie obiady i świetlica (nie pamiętam ile
                                ubezpieczenie - autokar 75 pln/pół roku. obiady jakieś 70-80 złotych, świetlica
                                25. U nas w klasie komitet 10 pln/m-c i wycieczki, ale nie więcej niż 30 pln,
                                jedna na koniec roku ok. 100 (rodzice na koszty wyrazili zgodę). Trzeba pamiętać
                                też o taki duperelach jak kluczyk do szafki: 1 zapasowy dla mamy + (u mnie) 1
                                dla nauczycielki, około 12 złotych. W zerówce nie ma problemu z samodzielnymi
                                zakupami w sklepiku. Wydaje się straszne, ale w zasadzie nie wygląda tak źle,
                                zwłaszcza jak się porówna z opłatami w przedszkolu
                                • catalabamaa Re: Wyprawka do zerówki w szkole 18.08.10, 16:46
                                  Jejku w końcu mniejsze opłaty będą niż w przedszkolu :)

Tak i te białe podeszwy ciągle aktualne ...
                                  • roberto19633 Re: Wyprawka do zerówki w szkole 18.08.10, 17:04
                                    KM, znaczy jesteś młodą i pełną uroku Mamą. Na razie daj na
                                    wstrzymanie , powiedzą pewnie na pierwszym spotkaniu. Tylko
                                    proszę nie daj się zbałamucić na angielski made in Prog...,
                                    ostatnio rekrutacje przeprowadzali w sekretariacie . Też się
                                    wstrzymaj.
                                    • kmsanczia Re: Wyprawka do zerówki w szkole 19.08.10, 08:59
                                      Niestety chyba się dam, chociaż wiem, że to wyrzucone pieniądze. Ale na miejscu
                                      i w czasie świetlicowym. Szkoda, że AngloS o tym nie pomyślał (o filii w szkole
                                      w sensie).
                                      • cjo.waw.pl Re: Wyprawka do zerówki w szkole 22.08.10, 15:38
                                        kmsanczia napisała:

> Niestety chyba się dam, chociaż wiem, że to wyrzucone pieniądze.
                                        Ale na miejscu
                                        > i w czasie świetlicowym. Szkoda, że AngloS o tym nie pomyślał (o
                                        filii w szkole
                                        > w sensie).

..>>>ciekawy wątek ,KM. Bardzo interesujący. Dziękuję za
                                        podpowiedż.
                                        >
    • marmit1 Re: Wyprawka do zerówki w szkole 19.08.10, 10:39
      Nie pamiętam jakie wyprawki daje się dziecku. Chciałem wypowiedzieć
      się na temat robienia zerówek w szkołach. Wg mnie to zły pomysł. Mam
      nadzieję, że moje dziecko będzie chodzić do zerówki w przedszkolu.
      Również liczę na to, że uda nam się posłać je do szkoły od 7 lat, a
      nie od sześciu. Sam ukończyłem szkołę podstawową dwa lata wcześniej
      i dlatego uważam, że posyłanie wcześniej do szkoły to zły pomysł.
      Nie nabawiłem się klockami i teraz nadrabiam z dziećmi :)
      • kmsanczia Re: Wyprawka do zerówki w szkole 19.08.10, 11:03
        marmit1 napisał:
        > Nie pamiętam jakie wyprawki daje się dziecku. Chciałem wypowiedzieć
        > się na temat robienia zerówek w szkołach.

Zerówka w szkole dla 6-latka jak najbardziej, dla 5-latka już bym się zastanowiła.
    • miu4 Re: Wyprawka do zerówki w szkole 20.08.10, 09:45
      Spis książek jest na stronie szkoły, ale dzwoniłam i nie kazali kupować, maja byc do kupienia 1 września w szkole, tylko do religii podobno katechetka ma sprzedawać później.
      Co do wyposażenia to kupiłam standardowo plecak, piórnik, kredki rózne, flamastry, plastelinę, farby, blok normalny i techniczny, wycinanki, nożyczki, klej, ołówek i długopis, 2 zeszyty 16 kartek (niby nie pisza, ale dzieciaki w czasie wolnym lubią się pobawić w pisanie - w końcu to szkoła :-) ), kapcie na białej podeszwie, worek mamy z przedszkola.
      Pewnie trzeba będzie jeszcze coś dokupić, a na pewno w ciągu roku, ale tak z grubsza mamy.

Może się spotkamy w zerówce? Pozdrawiam!
      • catalabamaa Re: Wyprawka do zerówki w szkole 20.08.10, 22:49
        Książki można było już zakupić w czerwcu w szkole bez problemu. Skorzystałam -
        wolałam tam kupić i mieć z głowy już chodzenie po księgarniach.
      • cjo.waw.pl Re: Wyprawka do zerówki w szkole 22.08.10, 15:42
        Czy Panie mogły by podać , jaki jest ten czas świetlicowy. Ten
        czas po zajęciach-przedział godzinowy.
        Czas w którym Panie by reflektowały na takie zajęcia.
        • miu4 Re: Wyprawka do zerówki w szkole 22.08.10, 16:54
          Zerówki zaczynaja świetlicę chyba od 13, inne klasy zależy, jak kończą, przed 12 lub przed 13 i do 17 albo 17:30. Jednak myśle, że tak około 13 - 14, jak dzieciaki trochę odpoczną, zjedzą obiad, ale nie za późno ;-)
          • kmsanczia Re: Wyprawka do zerówki w szkole 23.08.10, 09:48
            Tez myślę, że w godz. 14-16. Tyle że jeszcze trzeba wziąć pod uwagę inne
            zajęcia, np tańce albo dżudo. Ale próbujcie Cjo. :>
            • nii-dea Re: Wyprawka do zerówki w szkole 23.08.10, 14:16
              dziwna sprawa, że w sprawie wyprawki wypowiadają sie osoby, które akurat pojęcia
              nie mają. Ja wiem:-) ale kompletna listę i tak da wszystkim rodzicom konkretna
              pani wychowawczyni. Tornister, worek, obuwie, kilka zeszytów, piórnik, kredki,
              ołówki, temperówki, gumki i oczywiście wieczne pióro. Teraz dzieci uczą się
              zazwyczaj pisać piórami - od razu, jeśli nie od zerówki, to od pierwszej klasy.
              Polecam Parkera, dłużej posłuży. Dalej: bloki rysunkowe, papiery kolorowe, klej,
              nożyczki "bezpieczne", kredki, farby plakatowe, flamastry (czasem też), teczka
              na prace, czasem teczka segregator z dziurkami na prace. Markery, ale to raczej
              w kolejnych latach itp. akcesoria, linijka, ekierka.... Ponad to otwarty umysł i
              chęć do nauki dzięki rodzicom:-))
              Z grubsza tyle.
              • kmsanczia Re: Wyprawka do zerówki w szkole 23.08.10, 15:37
                Dziwna sprawa, że się znasz, a jednak się nie znasz. ;)
                Teraz dzieci uczą się pisać ołówkiem trójkątnym. Nawet jest dołączony do zestawu
                podręczników dla I klasy.
                • catalabamaa Re: Wyprawka do zerówki w szkole 23.08.10, 15:45
                  Ale Ją złapałaś :D Dokładnie w pierwszej klasie używają u nas w Łomiankach
                  ołówków do pisania :)
                  • i_bella Re: Wyprawka do zerówki w szkole 23.08.10, 16:47
                    I na Młocinach też ołówek...dziwna sprawa :)
                    A na wyprawkach to się każdy rodzic, który przeszedł raz zerówkę
                    (czy też pierwszą klasę) zna.
                    • nii-dea Re: Wyprawka do zerówki w szkole 24.08.10, 09:31
                      Dziwna sprawa, ale akurat moje starsze dziecko (9 lat) już 3 rok pisze w szkole
                      piórem - SP nr 1 Łomianki. Ołówkiem tylko przejściowo, jueśli akurat pióro
                      strajkuje. To chyba kwestia wyboru nauczyciela, a nie jakiś standard. Akurat to,
                      co napisałam wynika z własnych doświadczeń.
                      • nii-dea Re: Wyprawka do zerówki w szkole 24.08.10, 09:36
                        A co to znaczy "u nas w Łomiankach" ? U nas w Łomiankach Szkoła Podstawowa nr 1
                        im. Marii Kownackiej - to jeszcze u nas czy już nie...?
                        Myśle, że pióro wieczne, to niewielki wydatek. Pewnie przyda się, jeśli nie w
                        zerówce, bo to może jednak nieco zbyt wcześnie, to na pewno w I klasie -
                        zresztą, tak, jak wspomniałam to zależy od nauczyciela.
                        Jednak troszkę się znam:-P dwoje dzieci w wieku szkolnym. Ale oczywiście możecie
                        wiedzieć lepiej:-)
                      • kmsanczia Re: Wyprawka do zerówki w szkole 25.08.10, 10:37
                        Skoro to sprawa wyboru nauczyciela, to po co twierdzisz, że inni się nie znają?
                        Może nowa reforma narzuciła taki wymóg. Mam wrażenie, że mimo pozornego
                        'łagodzenia sporów' każdemu próbujesz wbić szpilę albo udowodnić niewiedzę.
                        Dziwna sprawa. ;)
                        • nii-dea Re: Wyprawka do zerówki w szkole 25.08.10, 10:50
                          Daleka jestem od udowadniania komukolwiek czegokolwiek, a już najbardziej
                          niewiedzy. Po prostu przeczytałam po łebkach wątek, a tu teksty w stylu: nie
                          wiem, dawno nie chodziłem, nie miałem dzieci w wieku szkolnym, albo jeszcze nie
                          mam (itd.). Nasunęło mi się, że skoro nie, to po co pisać...? I tyle
                          Bronię czasem swojego zdania, czy stanowiska, o ile jestem przekonana o własnej
                          racji, cóż w tym dziwnego? Moje dziecko akurat "musiało" pisać piórem i z tego
                          co wiem, to dzieci z równoległych klas oraz równolatki z Dziekanowa też.
                          Oczywiście, nie upieram się, nie jestem tez dystrybutorem Parkerów ani innych
                          Bic'ów. Ani nawet nie twierdzę, że to dla rozwoju dziecka lepiej czy gorzej. Nie
                          sądzę, aby reforma mogła narzucić wymóg pisania piórem, dla mnie to byłby
                          absurd, ale nie sprawdzałam nowelizacji ustaw, więc 100% pewności nie mam.
                          "Każdemu chcę wbić szpilę...?"
                          Od sporów akurat też jestem daleka, a wbijanie szpil czy wyjmowanie węży z
                          kieszeni itp. zabiegi nie bardzo leży w mojej naturze. Czemu miałoby służyć...?
                          Czasem drobne prowokacyjki, ale chyba niezbyt bolesne i groźne. I staram się nie
                          pozorować działań, jak jest słodko, to jednak strasznie mdło się robi, a jak
                          jest zaciekle, to też niefajnie. (Gwoli wyjaśnienia)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka