Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PRACODAWCY - OSZUŚCI

17.07.02, 22:07
    Jestem zażenowany tym, że pracodawcy w tak okrutny sposób wykorzystują
    zjawisko bezrobocia, żeby zaoszczędzić lub zarobić trochę pieniędzy dla
    siebie.

Sytuację, z którą spotkałem się ostatnio, trudno nazwać skandalem - to zbyt
    delikatne określenie. Kilkakrotnie zgłaszałem się do firm (byly to sklepy),
    które oferowały pracę. Odbywala się rozmowa kwalifikacyjna... wszystko
    według "tradycji", po czym pracodawca informował mnie, że mogę zgłosić się do
    pracy, nawet następnego dnia, jednak pierwsze 2 lub 3 dni (dzisiaj pobito
    rekord - tydzień!) przepracuję za darmo, w ramach przeszkolenia. To już
    wydawało się podejrzane. Za pierwszym razem zgodzilem się: przyszedlem do
    pracy, jednak "szkolony" nie bylem wcale, za to do moich obowiązków należały
    wszelkie prace fizyczne i porządkowe, zupełnie nie związane ze stanowiskiem,
    które miałem objąć. Po dlugim (10-godzinnym!!!) dniu "pracy" zostałem
    poinformowany, że ktoś do mnie z pewnością zadzwoni, bo jestem dobrym
    materiałem na pracownika, jednak muszę poczekać 2 lub 3 dni, gdyż jest
    jeszcze kilku kandydatów do sprawdzenia i przeszkolenia. Minęły 3 dni, minął
    tydzień... cisza. I właśnie tego dnia zauważylem w prasie ogłoszenie tej
    samej firmy, o tej samej treści. Wykorzystano mnie! Ogłoszenia tej firmy o
    naborze pracowników pojawialy się średnio raz na 2 tygodnie. Wniosek: DARMOWA
    SIŁA ROBOCZA!!! Zapas się wyczerpał - trzeba dać nowe ogłoszenie i znaleźć
    innych naiwnych! Z taką sytuacją spotkałem się jeszcze dwukrotnie. Dzisiaj
    wybralem się do Państwowej Inspekcji Pracy w celu uzyskania informacji
    odnośnie tego procederu. Okazuje się, że takie postępowanie pracodawców jest
    bezpodstawne i karalne - grozi za to kara grzywny. Prawnik poradził, żeby
    takie sytuacje zgłaszać do Wydziału Legalności Zatrudnienia w miejscowym
    urzędzie miejskim. Zamierzam to zrobić (oprócz tego zamierzam poruszyć ten
    temat na lamach prasy) i wszystkich, którzy spotkali się z taką sytuacją,
    namawiam do tego, żeby składali doniesienia na takich oszustów. Jeśli
    spotkaliście się z taką sytuacją - powiedzcie o tym na forum.

Jestem w 100 procentach pewien, że gdyby takie postępowanie nie miało
    miejsca - bezrobocie znacznie by się zmniejszyło.
    Obserwuj wątek
      • Gość: camel Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI IP: *.isk.net.pl / 192.168.1.* 17.07.02, 22:24
        To jest oczywiście nie fair.
        Poszedłeś do PIP-u bo aktualnie jesteś na etapie poszukiwania pracy i tak
        naprawdę nie zależy Ci na utrzymaniu pracy.
        Co powiesz na sytuację w której pracujesz 10 godzin dziennie, każdą sobotę,
        Twoje dochody to minimum socjalne wykazywane do ZUS-u i US plus prowizja, nie
        dostałeś owej prowizji bo szef udowodnił Ci pomyłkę i do tego na podanie o
        urlop usłyszałeś "nie ma takiej możliwości".
        Z jednej strony cieszę się, że rano mam dokąd pójść ale tak naprawdę to szlag
        mnie trafia na ten cholerny wyzysk.
        Głowa do góry.
        • g.kluczynski Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI 17.07.02, 22:35
          Spotkałem się z taką sytuacją, o której mówisz. Mogę śmiało powiedzieć, że
          przez półtora roku byłem totalnie wykorzystywany przez swojego poprzedniego
          pracodawcę. Zarobki - totalne minimum. Odpowiedzialność materialna - przypadalo
          średnio 200 tysięcy złotych na osobę. Urlop - pół roku walczylem o 2 tygodnie.
          Soboty - wszystkie pracujące, bez możliwości wzięcia jakiegokolwiek wolnego
          dnia. Przykład - żeby uczestniczyć w ślubie własnej siostry musiałem iść na
          zwolnienie lekarskie. A pracodawcy - tzw. "byznesmeni" - banda prostaków siłą
          od pługa odciągniętych. Wytrzymałem póltora roku. Z końcem grudnia ub. roku
          zakończyłem swoją "karierę" w tej firmie. Pomimo, że jestem już ponad pół roku
          bez pracy - NIE ŻAŁUJĘ, że od nich odszedlem, bo to było pieklo na ziemi...
          • Gość: spiwor Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.02, 16:03
            Moja koleżanka Małgoś pracuje w supermarkecie znanej firmy każą jej nieraz
            zostawać po godzinach i mówią kiedyś sobie odbierzesz. Wsobotę(w soboty pracują
            12 godz) była chora ale poszła do pracy pod koniec nie mogła już wytrzymać i
            spytała się czy może godz. wcześniej wyjść odpowiedz: Hmm dobrze ale kiedy pani
            to odrobi? Proszę przyjść w pon godz. wcześniej. Dla mnie paranoja.
        • Gość: szczecinianin Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI IP: *.nowacom.pl 27.08.02, 12:22
          Dzisiaj w "Kurierze Szczecińskim" widzialem ogłoszenie tej firmy od sklepów
          spożywczych i monopolowych. To jednak prawda, że co jakiś czas dają nowe
          ogloszenia. Nie będę mial okazji sprawdzić czy zatrudniają za darmo ale może
          jest ktoś ze Szczecina kto by mógł to sprawdzić? Spotkanie 28 sierpnia o godz.
          16.00 na ul. Kosynierów 14
      • Gość: gonieczka Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI IP: 57.66.12.* 19.07.02, 10:55
        W podobny sposob probowalo mnie naciagnac jedno z wydawnictw. Zamiescilo w
        internecie oferte pracy dla redaktorow/korektorow. Odpowiedzialam mailem -
        natychmiast dostalam odpowiedz z 5 zalacznikami - do zredagowania "na probe".
        Pierwsze 3 zalaczniki stanowily szczegolowe instrukcje dotyczace redagowania,
        pozostale 2 - po 10 stron tekstu po polsku i po angielsku. Odpowiedzialam im,
        ze "na probe" moge zredagowac nie wiecej niz 2 strony, i ze chcialabym sie
        dowiedziec czegokolwiek na temat zasad ewentualnej wspolpracy (chociazby z tego
        powodu, ze wydawnictwo miesci sie w Tychach a ja jestem z Warszawy) - nie
        odpowiedzieli w ogole. Paru frajerow dalo sie nabrac - i ksiazka gotowa!
      • Gość: gonieczka Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI IP: 57.66.12.* 19.07.02, 10:56
        W podobny sposob probowalo mnie naciagnac jedno z wydawnictw. Zamiescilo w
        internecie oferte pracy dla redaktorow/korektorow. Odpowiedzialam mailem -
        natychmiast dostalam odpowiedz z 5 zalacznikami - do zredagowania "na probe".
        Pierwsze 3 zalaczniki stanowily szczegolowe instrukcje dotyczace redagowania,
        pozostale 2 - po 10 stron tekstu po polsku i po angielsku. Odpowiedzialam im,
        ze "na probe" moge zredagowac nie wiecej niz 2 strony, i ze chcialabym sie
        dowiedziec czegokolwiek na temat zasad ewentualnej wspolpracy (chociazby z tego
        powodu, ze wydawnictwo miesci sie w Tychach a ja jestem z Warszawy) - nie
        odpowiedzieli w ogole. Paru frajerow dalo sie nabrac - i ksiazka gotowa!
        • Gość: zybi Zgodnie z prawem IP: 130.68.2.* 20.07.02, 15:53
          Nikt nikogo nie oszukal.
          Byla umowa i wyraznie powiedziane

PRACA za darmo

Potem moze do pracy
          Ale nikt nikomu nie mowil o pieniadzach.
          Jak mozna podac uczciwego pracodawce do sadu. To jest skandal.
          Co te durnie sobie mysla ze dostana pieniadze.
          Mieli dostac prace to dostali - ZGODNIE z UMOWA
          To oni sobie ubzdurali ze PRACA = pieniadze
          • Gość: KWS Re: Zgodnie z prawem IP: *.nowacom.pl 22.07.02, 13:01
            Gość portalu: zybi napisał(a):

> Nikt nikogo nie oszukal.
            > Byla umowa i wyraznie powiedziane
            >
            > PRACA za darmo
            >
            > Potem moze do pracy
            > Ale nikt nikomu nie mowil o pieniadzach.
            > Jak mozna podac uczciwego pracodawce do sadu. To jest skandal.
            > Co te durnie sobie mysla ze dostana pieniadze.
            > Mieli dostac prace to dostali - ZGODNIE z UMOWA
            > To oni sobie ubzdurali ze PRACA = pieniadze

Odnoszę wrażenie, że autor tego posta jest albo właścicielem takiej firmy,
            która zatrudnia sobie "darmowych pracowników" albo lubi pracować za darmo,
            skoro uważa, że praca za darmo jest taka wspaniała.

Tylko jestem ciekaw - czy satysfakcją z takiej "pracy" (czytaj: szczytu
            naiwności!) mam opłacić np. czynsz za mieszkanie?

CZŁOWIEKU! CO TUTAJ JEST ZGODNE Z PRAWEM?!
          • Gość: wkurzony Re: Zgodnie z prawem IP: *.nowacom.pl 22.07.02, 13:27
            Gość portalu: zybi napisał(a):

> Nikt nikogo nie oszukal.
            > Byla umowa i wyraznie powiedziane
            >
            > PRACA za darmo
            >
            > Potem moze do pracy
            > Ale nikt nikomu nie mowil o pieniadzach.
            > Jak mozna podac uczciwego pracodawce do sadu. To jest skandal.
            > Co te durnie sobie mysla ze dostana pieniadze.
            > Mieli dostac prace to dostali - ZGODNIE z UMOWA
            > To oni sobie ubzdurali ze PRACA = pieniadze

ZGODNE Z PRAWEM? UCZCIWY PRACODAWCA?

ZASTANÓW SIĘ CO TY W OGÓLE MÓWISZ, CZŁOWIEKU!

PRZECZYTAJ SOBIE NAJPIERW KODEKS PRACY, A PÓŹNIEJ WYPOWIADAJ SIĘ NA FORUM!

I O JAKICH UMOWACH TU JEST MOWA? NA GĘBĘ JESZCZE NIKT UMOWY NIE ZAWARŁ. TO JEST
            PO PROSTU PRACA NA CZARNO I NABIJANIE KASY TYM WSZYSTKIM PAZERNYM
            DOROBKIEWICZOM! JAK WIDZĘ TAKIE SYTUACJE TO AŻ SIĘ MODLĘ, ŻEBY DO POLSKI WRÓCIŁ
            KOMUNIZM, BO WTEDY TAKIE INCYDENTY WCALE NIE MIAŁYBY MIEJSCA, A TAKIEGO
            DELIKWENTA ZAMKNĘLIBY PRZYNAJMNIEJ NA PARĘ LAT!

A JAK ZAPRAGNĘ PRACOWAĆ ZA DARMO TO ZGŁOSZĘ SIĘ DO TELEFONU ZAUFANIA.
            • Gość: brater Re: Zgodnie z prawem IP: *.wieszowanet.pl 19.09.13, 11:45
              Polska jest przegrana i to wina wszelkich rządów, instytucji nadzorujących rynek pracy. Od 1 września jestem bezrobotnym i to głównie dlatego, że moja firma jako jedna z nielicznych w branży budowlanej była uczciwa. Pracownik zawsze dostał to co miał na umowie nie było lewej kasy do podstawowej umowy. Nikt nie pracował na czarno tak jak to się dzieje w 80% firm budowlanych. Chcesz być uczciwym pracodawcą w tym kraju nie masz racji bytu. Cwaniaki z konkurencji cię wykończą ta każdym przetargu obniżając stawki z kosztorysów inwestorskich o 50-60% zatrudniając pracowników na czarno, często ze wschodu i płacąc głodowe pensje.
      • Gość: Marios Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.02, 03:06
        Witam,

Przypadek, który opisałeś jest godny pożałowania i potępienia. Ciekawi mnie
        też nazwa gazety która zamieściła to ogłoszenie - w końcu ona też zyskuje...

Jeśli chodzi o podobne procedery to też o takich słyszałem - w ramach stażu
        właściciel piekarni brał sobie pomocnika - na 3 miesiące, po których miało
        nastąpić zatrudnienie. Zatrudnienia oczywiście nie było - był kolejny stażysta.

Jednak z twoją ostatnią tezą o tym, że jesteś pewien, że bezrobocie byłoby
        niższe zdecydowanie się nie zgadzam. Problem bezrobocia w Polsce ma dużo
        więcej korzeni. I tak np. Polacy przez całą 2 poł. lat 90-tych zarabiali za
        dużo na tle nieco lepiej rozwiniętych państw - takich jak np. Węgry czy
        Czechy. Teraz niestety odbija się to nam czkawką...

Ja osobiście widzę 3 możliwości działania w takiej sytuacji gospodarczej: 1 -
        praca najemna u uczciwego pracodawcy (najchętniej sensowna, znana firma), 2 -
        własny biznes (wtedy wiesz na czym stoisz i nie możesz się wściekać na
        pracodawcę), 3 - wyjazd za granicę... Takie czasy...

Pozdrawiam,
        Marios
        • Gość: BIANCA Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI IP: *.acn.waw.pl 23.07.02, 20:27
          "ZIBI" z ul. Grochowskiej - mogę to powiedziec wprost - ta firma stosuje typowy
          DRENAŻ MÓZGÓW - zbiera pomysły od ludzi, a następnie wszystkim dziękuje!!!!!
          Prosili o przygotowanie projektu i przesłanie go mailem (obszerny projekt), po
          czym nawet nie odesłali maila z podziękowaniem, lub ze zwykłym "dziękuję
          zatrudniliśmy kogoś innego". Byłam wściekła. Teraz od kilku miesięcy pracuję
          gdzie indziej i z pewnych źródeł tylko dowiedziałam się, że tamta długa
          rekrutacja, zakończona darmowym przygotowaniem projektów to po prostu
          FIKCJA!!!!!!!!
          • Gość: przemek Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI IP: *.compensa.pl / 10.1.4.* 31.07.02, 15:34
            myślę że na tym forum powinny pojawić się adresy i nazwiska - wtedy być może
            ktoś uniknie poważnych tarapatów - bo pisanie o Panu X czy Pani Y tak naprawdę
            im nie zaszkodzi!
            • Gość: :) Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 31.07.02, 18:35
              Gość portalu: przemek napisał(a):

> myślę że na tym forum powinny pojawić się adresy i nazwiska - wtedy być może
              > ktoś uniknie poważnych tarapatów - bo pisanie o Panu X czy Pani Y tak
              naprawdę
              > im nie zaszkodzi!
              niestety ale co innego "powinny" a co innego "mogą" pojawiać się adresy i
              nazwiska....jednak ja nie zrażałbym się...podam przykład z polskiej giełdy
              papierów wartościowych..Softbank..kilkanaście miesięcy temu spółka wprowadziła
              plan oszczędościowy zwalniając pracowników. Efekt??? kurs akcji poleciał z 80
              pln na 15 pln czyli zaoszczędzono na wzroście wartości
              firmy...:):):)....polecam ku przestrodze specjalistom od odchudzania
              przesiębiorstw...po porstu trzeba znać umiar...
      • Gość: SEARCHER1@GAZETA.P Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI - DO P. KLUCZYŃSKIEGO IP: 212.160.235.* 01.08.02, 19:07
        HEJ,
        JAKA TO FIRMA KONKRETNIE? MOŻESZ PODAĆ NAZWĘ, BĘDĘ OISAĆ NA TEN TEMAT I CHCĘ
        SIE TROCHĘ ZORIENTOWAĆ.
        Z GÓRY WILKIE DZIĘKI ZA JAKIEŚ DOŁADNIEJSZE NAMIARY.
        • Gość: GK Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI - DO P. KLUCZYŃSKIEGO IP: *.nowacom.pl 04.08.02, 15:24
          Byłoby naprawdę bardzo fajnie opisać ten temat i nagłośnić go do tego stopnia,
          żeby tacy "pracodawcy" w końcu opamiętali się i przestali wykorzystywać
          problem bezrobocia.

Chętnie podam namiary na takie firmy:

Pierwszą z nich jest sieć sklepów spożywczych i monopolowych (nazwy niestety
          nie pamiętam). Sklep, w którym odbywają się tzw. "castingi" mieści się w
          Szczecinie przy ulicy Kosynierów 14. Zatrudniają oni ludzi na 2 dni
          darmowych "szkoleń", po których proponują pracę na zasadzie wlasnej
          działalności gospodarczej. Jednak po odbyciu wspomnianego szkolenia,
          polegającego na dźwiganiu skrzynek z piwem i robieniu totalnej rewolucji w
          magazynie - przestawianiu, sprzątaniu itp.) obiecują, że skontaktują się w
          sprawie pracy. Niestety po okresie około tygodnia lub dwóch w gazetach
          (np. "Kurier Szczeciński") pojawia się ogłoszenie o identycznej
          treści "Zatrudnimy sprzedawców, zgłoszenia (data) - Szczecin, ul. Kosynierów
          14". Nie byłoby to podejrzane, gdyby nie to, że ogłoszenia się powtarzają.

Drugą firmą, która na stałe pozostanie mi w pamięci jest firma "Alex" - sieć
          sklepów z art. malarskimi - adres: Szczecin, pl. Kilińskiego. Firma posiada
          prawdopodobnie 4 sklepy na terenie Szczecina. Właścicielka uważa, że zatrudnia
          pracowników na okres próbny wyłącznie na 3 miesiące (przecież można na
          krócej!), ale najpierw trzeba odbyć tygodniowe bezpłatne "szkolenie", które, z
          moich obserwacji, polega na przenoszeniu towaru, sprzątaniu magazynu itp.
          Dodam, że kartka na szybie wystawowej wisi tam od bardzo dawna (jest mocno
          wyblakła). Mogę założyć się o wszystkie pieniądze świata, że pracownicy,
          którzy odbędą takie szkolenie, nigdy nie zostaną w tym sklepie zatrudnieni,
          tylko zastąpieni inną darmową siłą roboczą.

Będę bardzo wdzięczny jeżeli ktokolwiek z przedstawicieli prasy zainteresuje
          się tematem. Sam w tej chwili poszukuję dziennikarza z "ostrym piórem", który
          odpowiednio przedstawiłby ten temat opinii publicznej.

Pozdrawiam!
          • belami1 Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI - DO P. KLUCZYŃSKIEGO 04.08.02, 15:41
            Tak nie tylko jest w sklepach. Mój kolega ukiończył prawo na UJ, człowiek z
            zewnątrz środowiska prawniczego. Przez 6 miesięcy robił na gębę i za
            popychadełko u notariusza, łudził się że może go zatrudni, nie zatrudnił. Fakt
            ma co wpisać do CV, ale dla mnie praca bez wynagrodzenia, nie miał także ZUS-u
            to po prostu niewolnictwo. Dosyć tego skurwysyństwa.
        • Gość: emilka Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI - DO P. KLUCZYŃSKIEGO IP: *.pwsz.legnica.edu.pl 03.09.02, 10:17
          W końcu trzeba wziąć się w garść i zaskarżyć wszystkich drani
          zwanych "biznesmenami" dalej pracodawcami, wykorzystujących potencjalnych
          pracowników. Moja koleżanka tak zrobiła. Pracowała w sklepie monopolowym, w
          weekendy i święta. Przez dwa lata pracowała po godzinach, bez zapłaty za nie,
          kiedy upomniała się o pieniądze, na drugi dzień dostała natychmiastowe!!!
          wypowiedzenie z pracy, gdzie przysługuje jej okres wypowiedzenia 3 m-cy.
          Zgłosiła problem do Sądu Pracy, gdzie, po sprawie odzyskała pieniądze za
          nadgodziny, plus pensja za trzy miesiące, nie musze mówić, że wszystkie koszty
          związane z procesem sądowym poniósł pracodawca, a koleżance uzbierała się
          całkiem ładna i niemała sumka. Nie bójcie się walczyć o swoja prawa, ja się
          bałam - moim pracodawcą był facet po zawodówce, kierownik na stacji paliw -
          Obrażał, poniżał, łamał wszystkie prawa, żałuję, że nie postąpiłam tak jak moja
          koleżanka, wtedy byłam zbyt niedoświadczona i nie znałam swoich praw. Obecnie
          studiuje Informatykę, i narazie nie mam kontaktów z pracodawcą, choć znam kilka
          innych przypadków wykorzystywania, w tym jednodniową pracę na okres próbny, ale
          kto ich nie zna. Apeluje: NIE DAJCIE SIĘ WYKORZYSTYWAĆ, WALCZCIE O SWOJE PRAWA
          I DOMAGAJCIE SIĘ SPRAWIEDLIWOŚCI. Ktoś musi pracować dla tego typu pracodawców,
          ale niech nie myślą, że za minimum pensji mają w firmie białego murzyna.
      • Gość: nika Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.08.02, 20:48
        To samo spotkało mnie: szukam pracy trafiłam do firmy
        zajmujacej się telemarketingiem pani uswiadomiła mnie, że
        do pracy mogę przyjśc od jutra, pierwsze dwa tygodnie
        jakie przepracuję będą traktowane jako szkolenie
        (czyli bez pieniędzy) a JEŚLI mnie zatrudnią to bedą
        wliczone do umowy -zlecenie. Trochę mnie to szczerze
        mówiąc zdziwiło i nie poszłam na to- tym bardziej, iż
        przez te 2 tygodnie miałam wyrobić tyle ankiet i
        zaproszeń ile wynosił dolny limit zmiany. Pomyślałam
        sobie, że popracuję dla nich te 2 tygodnie a potem kopa i
        niech ktoś nowy się męczy. Na poczatku trochę żałowałam a
        nuż, ale widzę że to całkiem powszechny proceder, więć
        pewnie bym tak skończyła jak myślałam.
        Pozdrawiam
        • Gość: KWS Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI IP: *.nowacom.pl 10.08.02, 20:55
          Podaj namiary na tą firmę. Niech wszyscy wiedzą, kto to jest. Im więcej
          będziemy ujawniać takich "pracodawców", tym łatwiej będzie z nimi walczyć.

Może ktoś w końcu nagłośni ten temat i wreszcie ten proceder się skończy, albo
          przynajmniej zostanie ograniczony.

P.S. A później prezesi takich nieuczciwych firm dziwią się, że ktoś ich wywozi
          na taczkach...
          • expert_ Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI 11.08.02, 03:07
            Nie znam dokładnego adresu ani nazwy firmy ale wiem że rzecz działa się w
            sklepie spożywczym. Właściciel zatrudnia panienki za 200 zł/mc (nie za darmo) :-
            ) na tzw. próbę. Obiecuje że po miesiącu będzie umowa "jak się pani sprawdzi".
            Po miesiącu wykręca się od podpisania umowy i tak w kółko.
            NIE DAJCIE SIĘ OSZUKAĆ !! PIERW PAPIER - PÓŹNIEJ PRACA NA JASNO OKREŚLONYCH
            WARUNKACH !!!
            Niestety głód pracy powoduje reakcje takie że ślepo wierzymy oszustom którzy
            mówią nam to co chcemy usłyszeć ... damy pracę... zatrudnimy... jesteś dobry...
            UMOWA z CYFRAMI = PRACA za PIENIĄDZE !!!!!
            • g.kluczynski Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI 11.08.02, 21:28
              Głód pracy swoją drogą... Te dranie to wykorzystują!

Jednak w końcu chyba ludzie przestaną być naiwni i po prostu zaczną się na
              takich... pracodawców (???) wypinać i zgłaszać ich do mediów i odpowiednich
              urzędów. Proponuję WYDZIAŁ LEGALNOŚCI ZATRUDNIENIA (w urzędzie miejskim lub
              wojewódzkim).

Czy wiecie, że za taki proceder grozi kara grzywny?

Skutek: "biznesmeni" przestaną fikać, bo nikt nie będzie chciał u nich za
              frajer pracować, grzywny (i łapówki też!) uszczuplą ich budżet, a prasa wyrobi
              im niezłą opinię.

WIĘC LUDZISKA, DO CHOLERY, NIE BÓJCIE SIĘ PODAWAĆ NAZW I ADRESÓW TAKICH
              BEZNADZIEJNYCH FIRM!!!
              • expert_ Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI 12.08.02, 02:03
                Czy istnieje juz jakaś strona www dot. takich przypadków?
                Jeżeli nie to warto założyć, rozreklamować w mediach i odpowiednich urzędach
                taką stronę.

Pozdrawiam.
                • Gość: emilka Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI - WWW IP: *.pwsz.legnica.edu.pl 03.09.02, 10:22
                  expert_ napisał:

> Czy istnieje juz jakaś strona www dot. takich przypadków?
                  > Jeżeli nie to warto założyć, rozreklamować w mediach i odpowiednich urzędach
                  > taką stronę.
                  >
                  > Pozdrawiam.

A może by tak rozreklamować pracodawców - oszustów, na www, podając ich
                  nazwiska, nazwę firmy i dorobek bezprawia dokonanego na potencjalnych
                  pracownikach?
                • kamyczek05 Re: Pracodawcy 14.09.13, 14:10
                  Też niedawno szukałam jak mni pracodawca przestał wypłacać premię
                  , którą mam zagwarantowaną w umowie jeśli zrobię obrót na określonym poziomie. Dodam, że bez premii nie jestem w stanie przeżyć miesiąca, bo mam min. pensję...
                  Zaczęłam zbierać papiery i sporo czytać bo być może zdecyduję się iść do sądu jeśli sytuacja się nie zmieni. Sporo porad prawnych (bezpłatnych) jest na radapracownikow.pl - może się komuś przyda.
      • Gość: szczecinianin Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI IP: *.nowacom.pl 27.08.02, 12:25
        sorry... wpisalem posta nie w tym miejscu więc go powtórzę

Dzisiaj w "Kurierze Szczecińskim" widzialem ogłoszenie tej firmy od sklepów
        spożywczych i monopolowych. To jednak prawda, że co jakiś czas dają nowe
        ogloszenia. Nie będę mial okazji sprawdzić czy zatrudniają za darmo ale może
        jest ktoś ze Szczecina kto by mógł to sprawdzić? Spotkanie 28 sierpnia o godz.
        16.00 na ul. Kosynierów 14
      • Gość: bollo Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.02, 14:13
        Podawajcie adresy ,nazwy firm i nazwiska ludzi którzy was w ten sposób
        wykorzystują.
        Niech wszyscy wiedza. Moze odpowiednie władze zainteresuja sie takimi sk..... .
      • Gość: bollo Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.02, 14:15
        ERO PIONIER- hurtownia mebli z Jeleniej Góry. Maja tez sklepy w zachodniej
        polsce.
        Wymieniaja załogi miej wiecej co 3 miesiące.
        Uwazajcie
      • Gość: Lechu Cicho, cicho,.... IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.09.02, 11:06
        Nie psujcie innym interesu. To Wy jesteście naiwni. Sami zgodziliście się
        pracować za darmo. Mam kumpla, który żyje z odszkodowań za "darmową" pracę.
        Zgadza się pracować, odpowiednio to udowadniajac (najczęściej ma świadków).
        Potem wysyła poleconym wezwanie do zapłaty. 50% procent pracodawców-oszustów to
        buce i nie idą na kompromis. Po konfrontacji płacą dużo więcej. Rekordzista
        zapłacił kumplowi niecałe 3000 zł, ale pomógł przypadek (zwolnienie lekarskie,
        za które buc musiał zapłacić). Umiecie klikać, to przeczytajcie chociaż prawo
        pracy, czy poproście o poradę prawnika. W tym sklepie w Szczecinie wystarczy
        powoli wyłuskiwać kolejnych "naiwnych". Trzeba prowokować buca, żeby obiecywał
        3-miesięczną pracę. Dla sądu wystarczy 3 świadków, a tu zezna armia ludzi.
        Każdy z Was dostanie zapłatę za 3 miesiące. W przypadku supermarketów
        wystarczy, że o tych nadgodzinach zeznają pracownicy. Niech założą sobie
        dzienniczki z godzinami pracy i wzajemnie sobie poświadczają podpisami. Ale na
        bieżąco, nie po "jakimś" czasie. Dobrze jest w uwagach napisać co robiło się po
        godzinach. W zestawieniu z dokumentami dostaw towaru będzie to potwierdzone.
        Dla sądu to jest dowód (potwierdzenia współpracowników). Dużo zależy od
        inspektorów PIP-u. Też pracowałem w jednej firmie, gdzie niemal byłem
        świadkiem, jak pracodawca "załatwiał" z PIP-owcem. W skargach należy od razu
        domagać się zadośćuczynienia (trzeba wiedzieć ile można żądać), a nie tylko
        pisać, że "pracodawca łamie prawo pracy".
        • Gość: Lechu PS. Dlaczego ... ? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.09.02, 11:17
          Dlaczego chcecie pisać i czytać o wyzyskiwaniu pracowników ?
          Czy nie lepiej, żeby buce czytali o "gangach" pracowników "wymuszających
          odszkodowania" ? Mi już robi się weselej na samą myśl :-)
        • Gość: Maciek Re: Cicho, cicho,.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.13, 11:12
          Dokładnie! Mojemu znajomemu za mobbing praco-s-kur-wy-dawca musiał wypłacić 50 000 zł (słownie pięćdziesiąt tysięcy złotych) za mobbing. Wystarczyło nagrać śmiecia na telefon.
          Jest o co walczyć!
      • pantarej Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI 03.09.02, 20:37
        te, facet, jest z ciebie taki fiut. Pracodawcy niedobrzy? Nikt nikogo nie
        zmusza do pracy. Po co to narzekanie? Pracownicy by tylko chcieli tylko urlopy,
        chorobowe itd. Na zachodzie to co innego. U nas w Polsce jak zawsze narzekanie
        i wszystko do dupy.
        • Gość: xxx Re: PRACODAWCY - OSZUŚCI IP: *.nowacom.pl 04.09.02, 00:33
          pantarej napisała:

> te, facet, jest z ciebie taki fiut. Pracodawcy niedobrzy? Nikt nikogo nie
          > zmusza do pracy. Po co to narzekanie? Pracownicy by tylko chcieli tylko
          urlopy,
          >
          > chorobowe itd. Na zachodzie to co innego. U nas w Polsce jak zawsze
          narzekanie
          > i wszystko do dupy.

Jasne, że wszystko do dupy. Co? Zatrudniasz ludzi za darmochę, że gadasz w ten
          sposób? Bo mi się wydaje, że należysz do grupy tych skurwysynów, co szukają
          naiwnych do roboty za frajer, a później za pieniądze, które praconik powinien
          dostać za ciężką harówę, funduje sobie nową brykę? Zapamiętaj sobie:
          czasy "Niewolnicy Isaury" już dawno odeszły do lamusa!

Mylisz się mówiąc, że Polacy myślą tylko o urlopach. A dlaczego narzekają? Bo
          muszą pracować za marne grosze i oglądać swoich bossów-zlodziei, jak ci jeżdżą
          mercedesami, obnoszą się ze swoim bogactwem, a przy okazji prezentują sobą
          obraz najbardziej prymitywnego prostactwa.

Pracowałem już kilka lat, przez które byłem tylko raz na zwolnieniu lekarskim,
          ponieważ miałem ponad 40 stopni gorączki i dzień mi się mylił z nocą. Podczas
          mojej "kariery" w jednej firmie przez ponad półtora roku nie miałem ani jednej
          wolnej soboty i nie dostałem za to złamanego grosza, a o kilka dni urlopu
          musiałem walczyć za pośrednictwem inspekcji pracy! I co? Masz jeszcze coś do
          powiedzenia na temat narzekania?!

Szczerze mówiąc, jak przeczytałem twojego posta to rzygać mi się zachciało...
          Obrażasz wszystkich ludzi, którzy ciężko pracują lub bezskutecznie tej pracy
          poszukują. Lepiej nie pisz już nic więcej na tym forum - dobrze ci radzę.
          • Gość: Bielsko Biała pracodawca oszust IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.13, 09:56
            INTER SERVICE Paweł Sz. Bielsko- Biała
            Trzymajcie się z dala od tego oszusta!!, rozmowa o pracę przebiega w miłych warunkach dlatego człowiek się nie domyśla że to nieuczciwy pracodawca, a to pozory.Facet to przekręt. Nie wypłaca wynagrodzenia w terminie. to człowiek bez honoru, niesłowny, który umawia się na inne stawki , a wypłaca o połowę mniejsze. Dodatkowo trzeba się upominać o wynagrodzenie jakby to była jałmużna, a nie ciężko zarobione pieniądze. Ostrzegam , żeby ktoś inny się nie naciął!!!!.
            Nie dajcie się nabrać temu oszustowi, !!!
            • pogromca_kretynow Re: pracodawca oszust 02.08.13, 11:06
              Gość portalu: Bielsko Biała napisał(a):

> INTER SERVICE Paweł Sz. Bielsko- Biała
              > Trzymajcie się z dala od tego oszusta!!, rozmowa o pracę przebiega w miłych wa
              > runkach dlatego człowiek się nie domyśla że to nieuczciwy pracodawca, a to pozo
              > ry.Facet to przekręt. Nie wypłaca wynagrodzenia w terminie. to człowiek bez hon
              > oru, niesłowny, który umawia się na inne stawki , a wypłaca o połowę mniejsze.

Umawia sie? Masz umowe o prace a tam jest napisane czarno na bialym. Czyzbys nie mial mowy i pracowal na czarno okradajac nas wszystkich?

> Dodatkowo trzeba się upominać o wynagrodzenie jakby to była jałmużna, a nie cię
              > żko zarobione pieniądze. Ostrzegam , żeby ktoś inny się nie naciął!!!!.
              > Nie dajcie się nabrać temu oszustowi, !!!
              • Gość: Zuzza Re: pracodawca oszust IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.13, 18:06
                Miałam taką sytuację- chodziło aż o miesiąc pracy-tylko prowizja. Ale w ogłoszeniu jakie sie pojawiało i pojawia pracodawca wyraźnie napisał płaca 1600 brutto plus prowizja, po czym powiedział oficjalnie, że on za przychodzenie do pracy nie płaci.
                Chodziło o dzwonienie po firmach i wciskanie im "produktu"
                Ale na szczęsie się stamtąd urwałam póki czas. Ale mają kim orać, bo panny tam siedziały aby sobie coś w cv wpisać i nie siedzieć w domu.Zarabiały na przejazd i fajki.Jak to pracodawca powiedział, jest kawa herbata, na 8 godzin pracujecie właściwie 7 bez soboty, ciepło za biurkiem(dzwoni się ze swoich telefonów)wiec czego wy jeszcze chcecie?????

ZA DARMO PRACA W G ó NO się obraca :))
                • pogromca_kretynow Re: pracodawca oszust 05.08.13, 07:34
                  Gość portalu: Zuzza napisał(a):

> Miałam taką sytuację- chodziło aż o miesiąc pracy-tylko prowizja. Ale w ogłosze
                  > niu jakie sie pojawiało i pojawia pracodawca wyraźnie napisał płaca 1600 brutto
                  > plus prowizja, po czym powiedział oficjalnie, że on za przychodzenie do pracy
                  > nie płaci.

Powiedzial? Jest wpisane na umowie albo nie. jak jest na umowie tylko prowizja to mowisz dziekuje nie jestem zaintertesowany i wychodzisz.

> Chodziło o dzwonienie po firmach i wciskanie im "produktu"
                  > Ale na szczęsie się stamtąd urwałam póki czas. Ale mają kim orać, bo panny tam
                  > siedziały aby sobie coś w cv wpisać i nie siedzieć w domu.Zarabiały na przejazd
                  > i fajki.Jak to pracodawca powiedział, jest kawa herbata, na 8 godzin pracujeci
                  > e właściwie 7 bez soboty, ciepło za biurkiem(dzwoni się ze swoich telefonów)wie
                  > c czego wy jeszcze chcecie?????
                  >
                  > ZA DARMO PRACA W G ó NO się obraca :))
      • marek.marek.marek.marek Re: Pracodawcy 17.03.19, 20:28
        U nas w mieście w Sosnowcu jest lokal w parku gdzie pracowała nasza koleżanka i mówiła że na kilkadziesiąt osób tylko 3 osoby ponoć mają umowę reszta robi na czarno i to tak wygląda od lat.Teraz się chyba coś zmieniło bo jakiś nowy właściciel to przejął ale ten stary to równo oszukiwał i inspekcja nic z tym nie robiła.Jaki kraj tacy pracodawcy,to przykre ale prawdziwe.Każdy kto jest z Sosnowca pewnie wie o co biega.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka