dradam1 03.01.05, 12:25 globtroter.onet.pl/0,1210102,artykuly.html Poniewaz tam kiedys pojechalismy sobie wiec moge potwierdzic, ze to prawda co napisano. Pozdrawiam dradam1 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pikorpikor Re: Yukon 05.01.05, 12:21 W ogóle ciekawa strona www. globtroter.onet.pl/ pozdr. Odpowiedz Link
dradam1 ja wiem, ze 23.07.05, 17:10 te kopalnie nie mieszcza sie na Yukonie, ale zawsze to ta sama okolica (polnoc Kanady) : www.cbc.ca/story/business/national/2005/07/22/diavik-diamond050722.html Pozdrawiam dradam1 Odpowiedz Link
sosna28 Re: Yukon 24.07.05, 08:44 Ciekawy artykuł, można sobie chociaż troszkę wyobrazić co i jak w Yukonie. Odpowiedz Link
dradam1 North of 60 03.08.05, 04:54 Jak sie okazuje polnoc Kanady sciaga wielu imigrantow. Tych ,ktorzy maja wyksztalcenie lub umiejetnosci przydatne w malych srodowiskach. Szczegolnie Nunawut sciagnal juz wielu imigrantow z Filipin , a takze na przyklad z Pakistanu. Nie wspominajac ( ponownie) o Armenii. Z przyjemnoscia ogladalismy wczoraj , w ramach dziennika CBC TV, program o wlasnie takich przyjezdnych,ktorzy uczynili polnoc Kanady swoim domem. Dla zainteresowanych podaje strone z biezacymi plotkami z tych okolic : www.cbc.ca/north/index.html Pozdrawiam dradam1 Odpowiedz Link
blotniarka.stawowa Jack London 29.07.05, 03:31 Dla tych, ktorzy podobnie jak ja w dziecinstwie pochlaniali ksiazki Jacka Londona: w Dawson City mozna ogladac chate z bali, w ktorej mieszkal mlody poszukiwacz zlota. Jack London pojawil sie na Yukonie majac 21 lat, w r.1897. Zlota nie znalazl, ale fortune i uznanie tak... jako autor wielu przygodowych opowiesci (Bialy Kiel, Zew Krwi i inne). Chatka po nim pozostala pusta i zapomniana, dopiero w 1936 roku odkryli ja traperzy, znajdujac autograf Londona na scianie. Chatka zostala rozebrana i zrobiono 2 repliki – jedna umieszczono w Dawson City, a druga w rodzinnym miescie Londona (Oakland, California). Chatka tutaj (ta na drugim planie): www.yukoninfo.com/dawson/info/jacklondon.htm Jest tez film 'Lost Cabin. Jack London’s Home in the Klondike": www.filmsnorth.com Odpowiedz Link