Dodaj do ulubionych

Poaczątek PROSZE O POMOC!

19.03.05, 08:26
Witam! Chcialbym sie Was poradzic poniewaz mam duzy dylemat... nie chce
mieszkac w polsce nie chce tutaj pracowac .. jestem na 1 roku studii na
kierunku Informatyka i Zarzadzanie Specjalizacja: Komputery w zarzadzaniu.
Niedawno dowiedzialem sie ze mam daleko rodze w Montrealu. Bardzo mnie ten
fakt ucieszyl jednak strasznie wrecz przestrasznie nie pasuje mi jezyk
francuski chodz uczylem sie go 3 lata! Chcialbym pracowac i mieszkac w
Kanadzie. Mam kila pytan ktorechcialbym rostr4zygnac na tym forum.
Po pierwsze nie jade tam z pustym portfelem... bede miec okolo 120 000 zl. na
start ze soba!
Po drugie chce wyjechac tam po studiach tzn. za 3,4 lata.. co bedzie znaczac
ze bede miec tytul inzyniera oraz certyfikaty:
1. międzynarodowy certyfikat jezykowy - TELC (The European Language
Certificates)
2.międzynarodowy certyfikat producentów oprogramowania potwierdzajacych
wiedzę specjalistyczna z wybranej przez studenta scieżki . Novell, SCO,
Microsoft, Cisco,
OTO WIEDZA I PAPIERKI JAKIE BEDE DYSPONOWAL ZE SOBA!
Mam 20 lat i strasznie chcialbym miec wiecej niz mam i mam duzo pytan do Was:
1Czy mam szanse dostac wize na stale jesli tak to jak? (jestem ziolony w tym
temacie)
2chcialbym zamieskzac w stanie Alberta kolo edmonton jakos..
a) jak mniej wiecej rozchodza sie tam ceny mieszkania 2 pokojowego
b) cena samochodu 3 letniego jakiegos jeppa typu Land rover albo Rache Rover
3. JAK JEST Z PRACA CZY Z TAKIMI REKOMENDACJAMI MAM SZANSE ZNALESC PRACE I TO
JAKA PRACE.. ILE MOZE NA POCZATKU SPODZIEWAC SIE PENSJI?
4.Ile trzeba liczyc tak na 2 osoby godnego zycia co miesiac dolarow ?

Powiem jeszcze ze za 3 lata bede juz chyba zonaty wiec bede wyjezdzac we
dwoje. Ale o tym pozniej
Najpierw chciabym bardzo dowiedziec sie na te pytania odpowiedz

Co pokoleji najlepiej zrboic aby dostac obywatelstwo i stac sie Canadian ?

Pozdrawiam i bardzo Prosze POmozcie Mi smile
Obserwuj wątek
    • sylwek07 zobacz na tej stronie ,, 19.03.05, 10:00
      www.alberta-canada.com/pnp/
      • fdmp Re: zobacz na tej stronie ,, 19.03.05, 10:42
        przeczytalem ale to tylko jedna odpowiedz na moje pytanie a jest ich troszke
        wiecej big_grin
    • dradam1 Re: Poaczątek PROSZE O POMOC! 20.03.05, 01:40
      fdmp napisał:

(...)
      > Po pierwsze nie jade tam z pustym portfelem... bede miec okolo 120 000 zl. na
      > start ze soba!

To jest pare dolarow, ale te zwykle rozchodza sie szybko, jak wiesz...

> Po drugie chce wyjechac tam po studiach tzn. za 3,4 lata.. co bedzie znaczac
      > ze bede miec tytul inzyniera oraz certyfikaty:
      (...)
      > OTO WIEDZA I PAPIERKI JAKIE BEDE DYSPONOWAL ZE SOBA!

W tym zawodzie najbardziej liczy sie doswiadczenie (experience). Staraj sie
      wiec zebrac go jak najwiecej. Pracujac w czasie wakacji za granicami Polski.
      Obecnie sytuacja w tych zawodach nie jest latwa. Posiadanie specjalistycznego
      experience ( na przyklad IT w wydobyciu gazu i ropy) moze pomoc.

Referencje wystawione na przyklad w NOrwegii , z pracy na platformie
      wiertniczej beda sie liczyly wysoko.

> Mam 20 lat i strasznie chcialbym miec wiecej niz mam i mam duzo pytan do Was:
      > 1.Czy mam szanse dostac wize na stale jesli tak to jak? (jestem ziolony w tym
      > temacie)

Sprawdz sobie informacje na portalu www.cic.gc.ca , jest tam pelno informacji,
      sprawdz sobie cztery fora na gazeta.pl , a potem postaw konkretne pytania.

> 2chcialbym zamieskzac w stanie Alberta kolo edmonton jakos..
      > a) jak mniej wiecej rozchodza sie tam ceny mieszkania 2 pokojowego

Rent czy kupno ?

> b) cena samochodu 3 letniego jakiegos jeppa typu Land rover albo Rache Rover

Rover to jest raczej "high end" , malo kto Roverami jezdzi, w wiekszosci snoby.
      Drogie to to i wcale nie takie dobre... Trzeba sie przygotowac na wydatek rzedu
      >70k$.

Uzywany 3 letni Jeep Laredo kosztuje okolo 20-28 tys. $.Toyoty sa rownie
      drogie. Ale Kia jest o wiele tansza.

> 3. JAK JEST Z PRACA CZY Z TAKIMI REKOMENDACJAMI MAM SZANSE ZNALESC PRACE I TO
      > JAKA PRACE.. ILE MOZE NA POCZATKU SPODZIEWAC SIE PENSJI?

To zalezy od stanowiska, pracodawcy. A to z kolei od doswiadczenia...

> 4.Ile trzeba liczyc tak na 2 osoby godnego zycia co miesiac dolarow ?

To zalezy gdzie chcesz mieszkac. W jakich warunkach. Na wzglednie dostatnie
      zycie trzeba liczyc ponad $1800 miesiecznie.Rent mieszkania + jedzenie+
      ubranie+drobne przyjemnosci+telefon/internet + kieliszek chleba codziennego.
      Dentyste i lekarstwa ( w razie potrzeby). Bez wakacji.Bez splaty samochodu i
      bez eksploatacji.

> Co pokoleji najlepiej zrboic aby dostac obywatelstwo i stac sie Canadian ?
      >

Przemieszkac w Kanadzie 3 lata. To na poczatek.

Pozdrawiam

dradam1
      • fdmp Re: Poaczątek PROSZE O POMOC! 20.03.05, 10:21
        Dziekuje bardzo za pomoz i za odpowiedzi przydadza mi sie bardzo jako moje
        doswiadczenie moge smialo napisac ze przez juz 1 rok i przez kolejne 3 bede
        prowadzil firme zajmujaca sie siecia osiedlowa..to jest jednoa z moich
        doswiadczen w zawopdznie pozatym pracowalem wm sklepie komputerowym jakos
        serwisant sprzedawca 1 rok jeszcze.. co do platfor,m wiertniczych i
        informatyka ? nie jest to raczej bardzije z geologia gospodarka przestrzenna
        itp? tam wchodzaca CAD'y wiec architektura ..
      • fdmp Re: Poaczątek PROSZE O POMOC! 20.03.05, 10:23
        a jesli chodzi o mieszkanie to mysle ze kupic tak 2 pokoje moze 3 pokoje
        kuchnia lazienka ..?

z innej beczki ile by kosztowalaa tak ziemia plus dom z 140 m. ladny dom ile
        dolcow trzeba liczyc? no bez przesady z tymi zlotymi klamkami..

czy mozecie powiedziec tak mnije wiecej ile wynosi pensja informatyka w
        kanadzie ile dolcow miesiecznie ?
        • dradam1 kupowanie domu / mieszkania 20.03.05, 15:55
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23005&w=15253821&v=2&s=0
          blizsze dane, w tym ceny, mozesz znalezc sobie tutaj :

www.mls.ca/map.aspx
          Pensja "kanadyjskiego" informatyka w Kanadzie bedzie inna niz
          pensja "polskiego" informatyka w Kanadzie. O ile ten ostatni znajdzie prace w
          tym zawodzie... Bo sytuacja z zatrudnieniem nie wyglada rozowawo w tym
          zakresie, zagladnij sobie na ogloszenia prasowe !

Pozdrowka

dradam1
    • molsoncanadian POKORA 27.03.05, 04:40
      przede wszystkim pokora!

gadanie na lewo i prawo jakie to ty pieniadze miec bedziesz i jakie
      certyfikaty, i jakie samochody, na niewiele sie zda.

jesli mozesz przyjedz tu i zobacz czy naprawde to jest miejsce gdzie chcesz zyc!
      jesli chesz naprawde tu zyc, to moze lepiej bedzie skonczyc szkole tu a nie w
      polsce, jesli naprawde jestes zdecydowany, to przygotuj sie na warunki, ktore
      nie przypomonaja raju, ale jesli naprawde chcesz tu zyc, to jeszcze raz pokora
      sie klania!
      • dradam1 Re: POKORA 27.03.05, 05:05
        wiesz Molson, ja bym tego tak nie traktowal.

On wyliczyl swoje assets, podajac to co wedlug niego jest cenne i co ,
        spodziewa sie, bedzie docenione w Kanadzie.
        W zamian wyliczyl swoje marzenia...

My wiemy, ze to co wyliczyl to moga nie byc takie znowu cennosci, zapewniajace
        natychmiastowe zatrudnienie w Kanadzie, na dobrze platnej posadzie.
        I ze do tego, aby moc wypelnic swoje marzenia to bedzie musial posiasc zupelnie
        inne umiejetnosci i miec do dyspozycji calkiem cos innego w swoim CV.

Na tym polega, moim zdaniem, wartosc tego forum.
        Bo to co jest dla nas oczywiste, to wcale takim nie jest dla kogos z Polski. I
        byloby dobrze aby potencjalnym "new Canadians" moc ten problem dokladnie ,
        wyczerpujaco i bez niepotrzebnych emocji, wyjasnic.

Bo jak to sie mowi w tym starym dowcipie :
        "ulice tutaj nie sa wybrukowane zlotem.
        Ale wszyscy oczekuja na mnie, ze ja zlotem je wybrukuje."

Pozdrawiam

dradam1
        • molsoncanadian Re: POKORA 27.03.05, 05:34
          dr adam

z wypowiedzi fdmp, wynika ze jest on bardzo mlodym czlowiekiem, wynika takze ze
          niewiele wie o zyciu, za to wie ze ma pieniadze.

niestety zycie w nowym kraju, nie jest uslane rozami i raczej trzeba spodziwac
          sie schodow niz red carpet. i teraz zdenie po zdaniu

>Witam! Chcialbym sie Was poradzic poniewaz mam duzy dylemat... nie chce
          >mieszkac w polsce nie chce tutaj pracowac .. jestem na 1 roku studii na
          >kierunku Informatyka i Zarzadzanie Specjalizacja: Komputery w zarzadzaniu.
          po pierwsze, studiow, ale to tak naprawde malo istotne, po drugie, nie wydaje
          mi sie ze taki kierunek da dobry start

>Niedawno dowiedzialem sie ze mam daleko rodze w Montrealu. Bardzo mnie ten
          >fakt ucieszyl jednak strasznie wrecz przestrasznie nie pasuje mi jezyk
          >francuski chodz uczylem sie go 3 lata!
          jest to mile, dowiedziec sie ze sie ma rodzine w montrealu, ale again, to nic
          nie oznacza, jesli on pisze ze wlasnie sie o niej dowiedzial, to oznacza, ze ci
          ludzie nie maja nic wspolnego ze soba, wiec szanse, ze ktos mu pomoze, sa
          raczej znikome, poza tym jego nastawienie do ludzi mowiacych po francusku

>Po pierwsze nie jade tam z pustym portfelem... bede miec okolo 120 000 zl. na
          >start ze soba!
          wybacz dr adam, ale forum gazety nie jest urzedem podatkowym i nikt z nas nie
          dzieli sie tu swoimi dochodami, poza tym, znajac realia polskie, to jest to
          podejrzane, jak 20-letni czlowiek dysponuje taka kwota. Wiem, dla niektorych
          ludzi te marne $40,000.00 to jest nic, ale dla wiekszosci z nas, jest to dosc
          duza suma.

>Po drugie chce wyjechac tam po studiach tzn. za 3,4 lata.. co bedzie znaczac
          >ze bede miec tytul inzyniera oraz certyfikaty:
          >1. międzynarodowy certyfikat jezykowy - TELC (The European Language
          >Certificates)
          >2.międzynarodowy certyfikat producentów oprogramowania potwierdzajacych
          >wiedzę specjalistyczna z wybranej przez studenta scieżki . Novell, SCO,
          >Microsoft, Cisco,
          >OTO WIEDZA I PAPIERKI JAKIE BEDE DYSPONOWAL ZE SOBA!
          moja skromna interpretacja, podkreslam slowa moja!: jak zakombinowac zeby
          wyszlo, mam kase, mam jakies papierki, lub mam mozliwosc miec jakies papierki

>Mam 20 lat i strasznie chcialbym miec wiecej niz mam i mam duzo pytan do Was:
          >1Czy mam szanse dostac wize na stale jesli tak to jak? (jestem ziolony w tym
          >temacie)
          again, forum gazety nie jest miarodajnym zrodlem!!! i chocbysmy niewiem co
          robili, to niestety, jest to zbiorowisko ludzi, ktorzy po prostu sobie pisza.
          jesli ktoskolwiek chce wyemigrowac ze swojego kraju, jesli ktokolwiek ma
          sprecyzowane plany, to taka osoba idzie do konsulatu kraju do ktorego chce
          wyjechac, nie zadaje glupich (podkreslam glupich) pytan na forum!

2chcialbym zamieskzac w stanie Alberta kolo edmonton jakos..
          piekna polszczyzna, to po pierwsze, po drugie, bedzie mu trudna zamieszkac w
          stanie Alberta, nie wydaje ci sie? Ja jadac do Canada, chcialem wiedziec jak
          najwiecej o tym kraju, o jego historii, wspolczesnosci, o tym co sie tu dzieje,
          o tym co sie dzieje w PROWINCJI do ktorej sie wybieram........ Dr Adam, nie
          wydaje cie sie, ze osoba ktora chce wyemigrowac do jakiegos kraju, powinna
          cokolwiek o tym kraju wiedziec???

a) jak mniej wiecej rozchodza sie tam ceny mieszkania 2 pokojowego
          co oznacza "rozchodza sie"? drogi sie moga rozejsc, ale ceny mieszkania nie.

i tak dalej, wiecej nie za bardzo mi sie chce pisac, bo byloby to powarzaniem
          toego samego

wiec, albo osoba to piszaca nie wie czego chce i nie wie co to jest Canada,
          albo jest to jeden wielki, smierdzacy FRAUD

jesli jednak jest to naprawde post osoby, ktora chce tu zyc, to powtorze to
          jeszcze raz: POKORA
          • dradam1 Re: POKORA 27.03.05, 11:13
            molsoncanadian napisał:

> dr adam
            >
            > z wypowiedzi fdmp, wynika ze jest on bardzo mlodym czlowiekiem,
            > wynika takze ze niewiele wie o zyciu, za to wie ze ma pieniadze.

Tutaj sie zgadzamy. Albo usiluje sie przedstawic w ten sposob.

> >fakt ucieszyl jednak strasznie wrecz przestrasznie nie pasuje mi jezyk
            > >francuski chodz uczylem sie go 3 lata!
            > jest to mile, dowiedziec sie ze sie ma rodzine w montrealu, ale again, to nic
            > nie oznacza, jesli on pisze ze wlasnie sie o niej dowiedzial, to oznacza, ze
            ci
            >
            > ludzie nie maja nic wspolnego ze soba, wiec szanse, ze ktos mu pomoze, sa
            > raczej znikome, poza tym jego nastawienie do ludzi mowiacych po francusku

Nie bede sie wypowiadal. Niestety nie nauczylem sie francuskiego i nie sadze,
            aby mnie to czekalo w przyszlosci. Czego cholernie zaluje. Ale zaluje tez i
            hiszpanskiego nie mowiac o tym, ze jest wiele innych jezykow w kolejce, tez nie
            znam .

Co do kwestii nastawienia do rodziny i francuskiego : rozumiem obiekcje, ale
            tolerancja obowiazuje..

>
            > >Po pierwsze nie jade tam z pustym portfelem... bede miec okolo 120 000 zl.
            > na
            > >start ze soba!
            > wybacz dr adam, ale forum gazety nie jest urzedem podatkowym i nikt z nas nie
            > dzieli sie tu swoimi dochodami

Masz 100 % racje. Wyglada to nieco dziwacznie.

(...)
            > moja skromna interpretacja, podkreslam slowa moja!: jak zakombinowac zeby
            > wyszlo, mam kase, mam jakies papierki, lub mam mozliwosc miec jakies papierki
            >
            > >Mam 20 lat i strasznie chcialbym miec wiecej niz mam i mam duzo pytan do
            > Was:
            > >1Czy mam szanse dostac wize na stale jesli tak to jak? (jestem ziolony w
            > tym
            > >temacie)
            > again, forum gazety nie jest miarodajnym zrodlem!!! i chocbysmy niewiem co
            > robili, to niestety, jest to zbiorowisko ludzi, ktorzy po prostu sobie pisza.
            > jesli ktoskolwiek chce wyemigrowac ze swojego kraju, jesli ktokolwiek ma
            > sprecyzowane plany, to taka osoba idzie do konsulatu kraju do ktorego chce
            > wyjechac, nie zadaje glupich (podkreslam glupich) pytan na forum!

I am dying to hear more.
            Ale znowu : kwestia tolerancji. Z naszego forum znam wiele postingow, ktore na
            pierwszy rzut oka wydawaly sie prowokujace, naiwne, agresywne - a mimo to jakos
            sie sprawy wyjasnialy.

>
            > 2chcialbym zamieskzac w stanie Alberta kolo edmonton jakos..
            > piekna polszczyzna, to po pierwsze, po drugie, bedzie mu trudna zamieszkac w
            > stanie Alberta, nie wydaje ci sie?

No, tutaj sie zgadzam 100 %. Ale w ostatnim numerze czasopisma "Twoj Styl"
            napisane jest, ze Yukon to jest stan Kanady. I choc nie lubie jak ktos robi
            taki blad w odniesieniu do Alberty. Z pewnoscia tez wspomniany autor watku nie
            zdaje sobie sprawy jak wyglada Kanada i Alberta w szczegolnosci. Bo znalezienie
            pracy dla IT "w okolicy" Edmonton to bedzie naprawde trudna sprawa. Chyba, ze
            za okolice bedziemy uwazali miejscowosc w promieniu 500 km.

Co jest zreszta prawdziwe. Mamy znajomych. On jezdzil do niej, jako do
            panienki, z zalotami, co tydzien , ponad 400 km w jedna strone. Widocznie ich
            milosc byla taka mocna. Zreszta sa razem ponad 30 lat. Co w tym kraju wydaje
            sie byc raczej rzadkoscia.

> Ja jadac do Canada, chcialem wiedziec jak
            > najwiecej o tym kraju, o jego historii, wspolczesnosci, o tym co sie tu
            dzieje,
            >
            > o tym co sie dzieje w PROWINCJI do ktorej sie wybieram........ Dr Adam, nie
            > wydaje cie sie, ze osoba ktora chce wyemigrowac do jakiegos kraju, powinna
            > cokolwiek o tym kraju wiedziec???

Nooo, jechales do Kanady...

>

>
            > jesli jednak jest to naprawde post osoby, ktora chce tu zyc, to powtorze to
            > jeszcze raz: POKORA

Tutaj, znowu, zgadzam sie z Toba w 100 %.
            Miedzy innymi dlatego ten watek znalazl sie na naszym forum.

Pamietaj wszakze, ze nie ma glupich pytan. Sa tylko mniej lub bardziej madre
            odpowiedzi. Moze wiec tak powinienem podejsc do pytan zawartych w poczatkowym
            postingu ? Czy nie uwazasz, ze bedzie tak najlepiej i dla Ciebie ?

Pozdrawiam

dradam1
    • za_morzem Re: Poaczątek PROSZE O POMOC! 27.03.05, 07:40
      fakt ze zbyt przekonywaujaco to ten post nie brzmi.
      raczej jakby go pisal 16 latek niz 20 i to nie raczej przyszly student
      uniwersytetu. 120 tysiecy zlotych to cena malej kawalerki w warszawie wiec
      molson jesli ktos by mial tyle kasy to nic w tym podejrzanego. babcia mu mogla
      umrzec na przyklad.
      swoja droga jak dlugo ty molson jestes w kanadzie o ile mozna spytac?
      6 lat?
      • molsoncanadian Re: Poaczątek PROSZE O POMOC! 28.03.05, 14:37
        > 120 tysiecy zlotych to cena malej kawalerki w warszawie (...) babcia mu mogla
        > umrzec na przyklad.
        to fakt nieruchomosci sa tak samo drogie i w Canada i w Polsce, zastanawiajacy
        jest fakt uzycia czasu przyszlego: "Po pierwsze nie jade tam z pustym
        portfelem... bede miec okolo 120 000 zl. na start ze soba!"
        wiec nie wyglada to na fakt posiadania spadku, raczej na chec jego posiadania

> swoja droga jak dlugo ty molson jestes w kanadzie o ile mozna spytac?
        > 6 lat?
        pytac zawsze mozna, inna sprawa to czy dostanie sie odpowiedz; w tym przypadku
        tak. I jestem w Canada troche ponad 6 lat, a ty?
    • pikorpikor Re: Poaczątek PROSZE O POMOC! 27.03.05, 14:32
      >Informatyka i Zarzadzanie Specjalizacja: Komputery w zarzadzaniu

(sorry) następna szkółka zarządzania i czegoś tam (bo nie mają kadry i są za
      nędzni aby prowadzić kierunek informatyka) w Pcimiu Dolnym

Weź to rzuć i wyjeżdżaj. Nie czekaj aż skończysz przechowalnię poborowych.

>aleko rodze w Montrealu

Przeciętnie rzecz biorąc to jakbyś miał znajomego na cześć w Polsce.

jednak strasznie wrecz przestrasznie nie pasuje mi jezyk
      > francuski chodz uczylem sie go 3 lata!

Mi wiele rzeczy nie pasuje - młody jesteś to się ucz!

bede miec okolo 120 000 zl. na
      > start ze soba!

To super. Na pewno się przyda, szczególnie na początku.

1. międzynarodowy certyfikat jezykowy - TELC (The European Language
      > Certificates)

Tego to tam chyba nikt nie będzie chonorował - ważne rzebyś rzeczywiście umiał
      język a nie papiery - jak będziesz znał to zdasz egzamin jeżeli go będą wymagać.

2.międzynarodowy certyfikat producentów oprogramowania potwierdzajacych
      > wiedzę specjalistyczna z wybranej przez studenta scieżki . Novell, SCO,
      > Microsoft, Cisco,

Na tym się nie znam.
    • onkwe Re: Poaczątek PROSZE O POMOC! 27.03.05, 21:21
      > Po pierwsze nie jade tam z pustym portfelem... bede miec okolo 120 000 zl. na
      > start ze soba!

Biorac pod uwage ceny i srednia wydatkow miesiecznych, wlacznie z oplatami -
      badz przygotowany na okolo min. 2-3 tys CAD miesiecznie aby sie utrzymac, na
      poczatku. Wez to pod uwage, bo nie wiadomo jak dlugo mozesz byc bez pracy.
      Koszty doksztaltu, w dziedzinie informatycznej - np kursy computer network to
      srednio 10-15 tys rocznie, plus utrzymanie oczywiscie.

> 1. międzynarodowy certyfikat jezykowy - TELC (The European Language
      > Certificates)
      > 2.międzynarodowy certyfikat producentów oprogramowania potwierdzajacych
      > wiedzę specjalistyczna z wybranej przez studenta scieżki . Novell, SCO,
      > Microsoft, Cisco,

1. Najmniej istotny jest tutaj ten TELC. Szukajac pracy, skladajac swoje resume
      (CV) i idac na spotkanie (interview ) sprzedajesz wlasna wiedze, prezencje,
      doswiadczenie i przede wszystkim znajomosc jezyka. Jezyk nagielski jakim
      operuje sie tutaj na codzien, plus jezyk fachowy, w dziedzinie w ktorej
      bedziesz chcial tu pracowac, rozni sie od tego wyuczonego w Polsce, wiec badz
      przygotowany na spory szok jezykowy i okres w ktorym bedziesz musial przestawic
      sie i otrzaskac z wyrazeniami i terminologia aby skutecznie moc tutaj
      konkurowac na rynku pracy.

2. Jakie certyfikaty Microsoft Novell i Cisco konkretnie? Np A+ ma tu prawie
      kazdy serwisujacy komputery. Cisco jest i owszem, mile widziane ale polaczone z
      konkretnym doswiadczeniem routerowym. Ogolnie, wazniejesze jest doswiadczenie
      niz papierki, choc te od producentow, podparte doswiadczeniem daja o wiele
      wieksze mozliwosci. Jednak na poczatku nie licz na zbyt wiele, najwazniejsze to
      zahaczyc sie w firmie, chocby na najnizszym stanowisku, ale takiej, ktora daje
      perspektywy na przyszlosc. To trudne, lecz nie nieosiagalne. Powinienes
      przesledzic strony www wiekszych firm urzedujacych w Albercie, np. Shaw, Telus,
      AltaGas, IBM, Lavalin, Suncor, Talisman, Encana, Enmax, Atco, ..etc, etc..i
      szukac linku do ich ofert pracy ( careers - np. www.shaw.ca/en-
      ca/AboutShaw/Careers/Career+Postings.htm ). To da ci pewne pojecie w tutejszym
      rynku i porownasz lokalne wymagania, a takze slownictwo z tym zwiazane.

Jest tez sporo stron www z ofertami pracy, polecam sledzenie ich na biezaco:

www.pao.gov.ab.ca/jobs/
      regionalhelpwanted.com/BrowseAds/?SN=162
      jobsearch.monster.ca/jobsearch.asp?cy=CA&q=&lid=226&sort=dt&vw=b&x=53&y=23
      search1.workopolis.com/jobshome/db/work.res_list?pi_sort_col=POST_DATE&pi_search_id=440724712&pi_msg=+&pi_page_no=2&pi_page_id=
      working.canada.com/calgary/index.html

Alberta jako miejsce osiedlenia jest nieglupim wyborem, przede wszystkim ze
      wzgledow ekonomicznych. Zainteresuj sie nie tylko Edmonton, ale rowniez
      Calgary - tu na tym forum sa tematy na temat tego miasta, a w nim linki.
      Jakby co, pytaj i nie zwracaj uwagi na komentarze krytykujace twoja wiedze,
      plany czy umiejetnosci jezykowe...
      "Zapomnial wol ..." wink)

>a) jak mniej wiecej rozchodza sie tam ceny mieszkania 2 pokojowego

Masz na mysli kupno czy wynajem? Tu nie liczy sie pokoi, jak w Europie i
      Polsce, jeno ilosc sypialni i lazienek. Tak wiec, np. srednia cena mieszkania 2
      sypialniowego w centrum Calgary, to okolo 120-160 tys CAD choc mozesz znalezc i
      takie za 70-90 tys i takie za 500 tys. Wszystko zalezy od lokalizacji
      i "dodatkow".

Na poczatek licz sie z wynajmem. Sredni czynsz miesieczny mieszkania w budynku
      wielopietrowym ( nie blizniak ) , jednosypialniowego (okolo 60-70m.kw ) w
      centrum miasta, wlaczajac w to elektrycznosc, ogrzewanie i oplate za wode -
      miedzy $600 a $850, choc sa i tansze i drozsze. Ja pisze o standardach, zeby
      uproscic. Oczywiscie te ceny za 3-4 lata moga ulec zmianie. Wszystko zalezy od
      trendow i ekonomii.

Samochod to najmniejszy bol glowy. Kupujesz to na co cie stac na poczatek, cos
      co dowiezie cie do pracy, pozwoli zrobic zima, przy 20 stopniowych mrozach
      zakupy, i nie zamarznie w razie parkowania na ulicy ..wink Pozniej, w miare
      ustatkowania sie, wybierzesz samochod swoich marzen i na miare wlasnych ,
      bardziej wyrafinowanych potrzeb. Mala rada. Nie mysl o samochodzie jako
      inwestycji bo wartosc czterech kolek tutaj dewaluuje sie bardzo szybko.
      Samochod traktuj startujac jako rzecz uzyteczna i uzytkowa, nie wydajac na
      niego wiecej, niz wymaga koniecznosc.

Na temat obywatelstwa, wiz etc, przy okazji.

Kto pyta nie bladzi...powodzenia !

• byt2 Re: Poaczątek PROSZE O POMOC! 27.03.05, 22:12
      fdmp napisał:

Chec wyjazdu to za malo aby na tej podstawie Kanada wydala Tobie wize
      imigracyjna w okreslonym przez Ciebie czasie ... za 3,4 lata .

P.S. Twoje tytuly , certyfikaty , doswiadczenie zawodowe mialyby w Kanadzie
      taka sama wartosc jak prawo jazdy wydane w Polsce czyli zadna :

"Po śląskich drogach jeździ 630 kierowców, którzy kupili sobie prawa jazdy.
      Większość z nich nigdy nie była nawet na kursie nauki jazdy! - Ci ludzie to
      śmiertelne zagrożenie - alarmuje katowicka prokuratura, która zakończyła
      największe w Polsce śledztwo dotyczące kupowania praw jazdy."
      serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,2583729.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka