za_morzem 25.07.07, 04:40 ze sie myle bo przeciez to wcale nieprawda. to tylko swiadczy jak malo "specjalisci od kanady" wiedza o kanadzie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
za_morzem stopniowanie napiecia i ta taaaaaaaaaa: 25.07.07, 04:42 www.economist.com/world/la/displaystory.cfm?story_id=9410672 Odpowiedz Link
dradam2 nihil novi sub sole 25.07.07, 05:02 Ty chyba jestes na tyle mlody, ze nie pamietasz jak sie budowala Nowa Huta . Zapewniam Ciebie, ze opowiesci, na przyklad lekarzy, pracujacych w N. Hucie, w tym okresie, niewiele sie roznily od tego co ostatnio pisal Economist. Pewno, ze istniejaca sytuacja napawa troske kazdego. Do mnie przychodza pacjenci po wypadkach w Fort Mc i trzeba ich jakos leczyc. Mam takich dwoch,ktorzy wylecieli przez okna autobusu, jak autobus wpadl na inny. Taka niestety jest cena ropy, czy ktos chce czy nie chce. www.economist.com/business/displaystory.cfm?story_id=9231894 www.economist.com/research/articlesbysubject/displaystory.cfm?subjectid=381586&story_id=9523371 (zobacz sobie tutaj ten wykres !) www.economist.com/finance/displaystory.cfm?story_id=9464692 Chcesz sobie poczytac co sie tam dzieje ? www.cbc.ca/health/story/2005/08/08/depression050808.html www.cbc.ca/canada/edmonton/story/2006/03/10/ed-fortchip20060310.html I co mozna zrobic ? Wydawac wiecej pieniedzy ? www.cbc.ca/news/story/2007/02/06/doctor-shortage.html Wiesz, to nie jest tylko sprawa lokalna. To rowniez i kwestia dla calej Kanady. Nie wierzysz ? A no zobacz : www.cbc.ca/canada/story/2006/03/07/oil-boom060307.html Pozdrawiam dradam 1/2 Odpowiedz Link
checker2 Re: stopniowanie napiecia i ta taaaaaaaaaa: 25.07.07, 05:29 Niesamowite! O tym nie mialem pojecia i nie myslalem ze takie rzeczy w Kandzie sie dzieja! Wydawalo mi sie ze tak to tylko jest w Nowej Funlandii wsrod Eskimosow. Szok. Odpowiedz Link
dradam2 Re: gdzies o tym pisalem i wiele bylo krzyku.... 26.07.07, 22:35 www.cbc.ca/canada/edmonton/story/2007/07/26/oilsands-report.html Poczytaj sobie tez materialy na tej stronie : www.oilsandsconsultations.gov.ab.ca/ Jest to pierwszy raz, ze Kanada ma mozliwosc improwizowania. Jest taka masa spraw do zalatwienia i zrobienia, ze po prostu ani Ottawa ani Alberta sobie nie daja rady. Lokalnie , wladze Fort Mc , zycza sobie aby wszystko sie zwolnilo i byl czas na namysl i stosowne dzialania. A tak na razie wybierzmy sie na wycieczke do Fort Mc, jezeli nie osobiscie : www.cbc.ca/canada/edmonton/story/2007/07/25/travel-alberta.html to przynajmniej wirtualnie. Mam nadzieje, ze ktos podrzuci zdjecia z Fort McMurray na nasze fotograficzne forum. Jak na razie flickr ma tylko 5800 zdjec z tego miasta : flickr.com/search/?q=%22Fort+McMurray%22 Pozdrawiam dradam 1/2 Odpowiedz Link
barkley1 Prośba do dradam2 !! 27.07.07, 11:37 hejka, mam ogromną prośbe, ponieważ chce z żoną starać się o wyjazd na stałe do kanady a wiem, że pomogłas koledze Piciak76 i dostał od ciebie materiały na skrzynke prywatną, czy możesz mi tez wysłać? będe wdzięczny pozdrawiam i dziękuje z góry adam.jochymek@ewt.pl Odpowiedz Link