Dodaj do ulubionych

Numerologia w systemie dziesiętnym

09.02.15, 09:15
Dlaczego numerologia posługuje się systemem dziesiętnym?
Dlaczego na przykład nie dwójkowym/binarnym jak informatycy?

Zajmowałam się teorią kabały i dostrzegłam tam zasadniczy błąd.
Proszę zwrócić uwagę, że żydowscy znakomici kabaliści nie przewidzieli shoah, czyli holokaustu.
Jeśli przeprowadzić kabałę w systemie siódemkowym/septymalnym oraz z 22 liter hebrajskiego alfabetu użyć 21 liter/znaków to przepowiednia byłaby precyzyjna.
Kabaliści przepowiadali przy świetle menory (siedmioramienny świecznik) a nie wpadli na prostą myśl.
Obserwuj wątek
    • janus50 Re: Numerologia w systemie dziesiętnym 09.02.15, 14:03
      Witaj
      mili.tarka napisał(a):

> Dlaczego numerologia posługuje się systemem dziesiętnym?

No nie do końca dziesiętnym, podstawą jest 9 wibracji od 1 do 9.

> Dlaczego na przykład nie dwójkowym/binarnym jak informatycy?

Trudno wymagać od reguł, których początki sięgają tysięcy lat wstecz, by posługiwały sie systemem binarnym, a co by to miało dać. Skoro system się sprawdza... Data urodzenia i wynikająca z niej droga życia weszła do numerologi dopiero na przełomie XIX i XX wieku. Przedtem numerologia, która zresztą nazwy tej jeszcze nie nosiła, skupiała się w gruncie rzeczy wyłącznie na imionach i nazwiskach. Data urodzenia pozostawała domeną astrologii.
      >
      > Zajmowałam się teorią kabały i dostrzegłam tam zasadniczy błąd.
      > Proszę zwrócić uwagę, że żydowscy znakomici kabaliści nie przewidzieli shoah, c
      > zyli holokaustu.

Skoro zajmowałaś się teorią kabały, to z pewnością wiesz, że gematria, czyli hebrajska wiedza o liczbach, to niewielki wycinek ogromnej wiedzy składającej się na kabałę....

> Jeśli przeprowadzić kabałę w systemie siódemkowym/septymalnym oraz z 22 liter h
      > ebrajskiego alfabetu użyć 21 liter/znaków to przepowiednia byłaby precyzyjna.

A mogłabyś to poprzeć jakimś dowodem? No i dlaczego usuwać jedną literę z alfabetu - żeby dzieliło się przez siedem? Tak na prawdę, to mamy 21 bo w alfabecie hebrajskim mamy tylko jedną samogłoskę - alef, więc jeśli zostanie pominięta, mamy 21. No ale ty to wszystko wiesz przecież....

> Kabaliści przepowiadali przy świetle menory (siedmioramienny świecznik) a nie w
      > padli na prostą myśl.

Z całą pewnością wpadli na tą myśl i na wiele innych na które my długo nie wpadniemy...

Pozdrawiam
      • mili.tarka Re: Numerologia w systemie dziesiętnym 09.02.15, 14:25
        Dlaczego nie do końca w systemie dziesiętnym, skoro cyfry się sumuje jak w systemie dziesiętnym. Zera choć "pomijane" w determinacji cech, też się przecież bierze pod uwagę.
        System dziesiętny, czyli arabski, w numerologii sprawdzi się prawdopodobnie w świecie arabskim.
        Ponieważ na ogół nie znamy swoich dawniejszych przodków, zatem mogą być tu fatalne pomyłki.

> Z całą pewnością wpadli na tą myśl i na wiele innych na które my długo nie wpad
        > niemy...

Skąd taka całkowita pewność?

Jakie zatem cechy posiada informatyk urodzony 10000.10.11111000110 ? wink
        • janus50 Re: Numerologia w systemie dziesiętnym 09.02.15, 21:47
          Witaj ponownie
          Jestem na tym forum ponad 10 lat i wielu się tutaj pojawiało filozofów z odkrywczymi teoriami. Nieomal wszyscy oni jednak mieli jedną wspólną cechę - kompletne ignorowanie argumentów oraz brak odpowiedzi na pytania z mojej strony. Jak widzę, jesteś kolejną. Ja w odróżnieniu od ciebie, odpowiadam na pytania i przedstawiam argumenty.

mili.tarka napisał(a):

> Dlaczego nie do końca w systemie dziesiętnym, skoro cyfry się sumuje jak w syst
          > emie dziesiętnym. Zera choć "pomijane" w determinacji cech, też się przecież bi
          > erze pod uwagę.

Ponieważ numerologia opiera się na 9 podstawowych wibracjach i one też wyznaczają cykliczność rozmaitych okresów numerologicznych, które podzielne są zawsze przez dziewięć. Po roku dziewięć następuje rok 1 a nie 10, dlatego trzy cykle trwają 27 lat a nie 30. Dlatego też napisałem, że nie do końca - ale częściowo tak.

> System dziesiętny, czyli arabski, w numerologii sprawdzi się prawdopodobnie w ś
          > wiecie arabskim.

Skąd taki wniosek? Podążając tym tokiem rozumowania, system heliocentryczny sprawdzi się jedynie w Europie. Jesteś uwięziona w pułapce symbolu. Znak graficzny wyrażający konkretną liczbę, nie jest liczbą w sensie numerologicznym ale także w sensie uniwersalnym, a jedynie jej obrazem. Tak jak zdjęcie człowieka nie jest człowiekiem, tak jak nuta nie jest dźwiękiem, tak jak litera nie jest elementem mowy artykułowanej. To symbole, które budzą skojarzenia a te z kolei wzorce dzwięków, wrażeń, emocji itp. Liczba jest wartością ponadczasową, uniwersalną i niezmienną. Nie ma znaczenia kto wymyślił znak graficzny wyrażający liczby. Tak jak zegar nie jest czasem a jedynie narzędziem pomiarowym.
          Równolegle nie przeszkadza tobie fakt, że od jakiś 9 tysięcy lat ludzkość używa systemu pomiaru opracowanego przez Sumerów. Używamy go powszechnie na co dzień, wielokrotnie i intensywnie i jakoś nikomu to nie wadzi, ale podążając śladem twojego rozumowania, kompletnie nie nadaje się dla nas, może przynosić fatalne pomyłki.....

> Ponieważ na ogół nie znamy swoich dawniejszych przodków, zatem mogą być tu fata
          > lne pomyłki.

A co ma piernik do wiatraka?

>
          > > Z całą pewnością wpadli na tą myśl i na wiele innych na które my długo ni
          > e wpad
          > > niemy...
          >
          > Skąd taka całkowita pewność?

Siódemka była uważana przez Hebrajczyków za mistyczną, była przez nich traktowana wyjątkowo, poświęcali jej bardzo wiele uwagi, trudno więc przypuszczać by ją pominęli w ważnych kwestiach.
          >
          > Jakie zatem cechy posiada informatyk urodzony 10000.10.11111000110 ? wink

Ty jesteś orędowniczką systemu binarnego, dlaczego więc kierujesz to pytanie do mnie?

Nie odpowiedziałaś na moje pytania - dlaczego system siódemkowy miałby być skuteczniejszy w kabale? Nie odniosłaś się do argumentów.
          Pozdrawiam
          • mili.tarka Re: Numerologia w systemie dziesiętnym 11.02.15, 21:24
            Nie ma żadnych dowodów na to aby system siódemkowy był kiedykolwiek używany.
            Nie używa się go również obecnie.
            Co do żydowskiej kabały, to była to ślepa uliczka, tak jak poszukiwanie kamienia filozoficznego albo alchemiczne próby zmienienia ołowiu w złoto.

• janus50 Re: Numerologia w systemie dziesiętnym 13.02.15, 14:33
              mili.tarka napisał(a):

> Nie ma żadnych dowodów na to aby system siódemkowy był kiedykolwiek używany.
              > Nie używa się go również obecnie.
              > Co do żydowskiej kabały, to była to ślepa uliczka, tak jak poszukiwanie kamieni
              > a filozoficznego albo alchemiczne próby zmienienia ołowiu w złoto.
              >

Ręce opadają, wszystko opada.....

Milcz, albo powiedz coś takiego, co jest lepszym od milczenia. Pitagoras

Ci, którzy się uczą, podobni są do roślin. Zdarza się bowiem, że roślina zakiełkuje, ale nie rozkwitnie; zdarza się też, że zakwitnie, ale owocu nie wyda. Konfucjusz

• mili.tarka Re: Numerologia w systemie dziesiętnym 13.02.15, 19:41
                Te mądrości starożytnych mają udowodnić, że JA nie mam racji? ;P
                • janus50 Re: Numerologia w systemie dziesiętnym 14.02.15, 10:46
                  mili.tarka napisał(a):

> Te mądrości starożytnych mają udowodnić, że JA nie mam racji? ;P
                  >
                  Mają jedynie udowodnić, że stawiasz tezę i nie przytaczasz żadnych argumentów aby ją obronić. Nie odnosisz się do moich argumentów, nie odpowiadasz na pytania. Piszesz, że badałaś historię kabały. Mam wrażenie, że jedynie poprzez przeglądanie internetu. Nie posiadasz rzeczywistej wiedzy by poprzeć swoje tezy. Równie dobrze mogę powiedzieć, że można żyć na Słońcu, przecież jeszcze nikt tam nie był i nie udowodnił że nie można.
                  Tak więc, jeśli mamy prowadzić taką bezsensowną dyskusję, to lepiej milczeć.
                  Jeśli masz rację, to chociaż próbuj ją udowadniać...
                  • mili.tarka Re: Numerologia w systemie dziesiętnym 14.02.15, 11:18
                    Trudno, żebym tu przedstawiała swoją pracę nad kabałą w systemie siódemkowym.
                    Choćby dlatego, że znajdą się złodzieje moich dokonań.
                    Zastanów się jeszcze raz dlaczego kabaliści nie przewidzieli shoah? Dlaczego uporczywie wyznaczali błędne daty przyjścia Mesjasza? I odpowiedz na te pytania jeśli potrafisz, w co baaardzo wątpię.
                    Poza tym na tym forum "wróży się" z numerków w systemie dziesiętnym... dla zabawy.
                    I bardzo fajnie, można i tak. ;P

Twoje "dowody" są takie, że "jesteś na tym forum ponad 10 lat" i nikt Ci nie podskoczył z "z odkrywczymi teoriami". :o))
                    pzdr
                    • janus50 Re: Numerologia w systemie dziesiętnym 14.02.15, 21:49
                      mili.tarka napisał(a):

> Trudno, żebym tu przedstawiała swoją pracę nad kabałą w systemie siódemkowym.
                      > Choćby dlatego, że znajdą się złodzieje moich dokonań.

Oczywiście, wiem, ale nie powiem. Tak często to słyszałem od rozmaitych odkrywców roztaczających swoje wizje wyssane z brudnego palca....
                      Nie jestem nastolatkiem i naiwny nie jestem, może na jakimś forum młodzieżowym będziesz miała więcej szczęścia... Nie przytoczyłaś ani ułamka dowodu na swoją tezę. Zero.

> Zastanów się jeszcze raz dlaczego kabaliści nie przewidzieli shoah? Dlaczego up
                      > orczywie wyznaczali błędne daty przyjścia Mesjasza? I odpowiedz na te pytania j
                      > eśli potrafisz, w co baaardzo wątpię.

A dlaczego miałbym odpowiadać na twoje pytania na temat w którym nie jestem dostatecznie zorientowany? To stawiający tezę musi ją udowodnić. Ponadto, kabała to ogromny obszar wiedzy, od gematrii poprzez torę do wszelkich jej interpretacji. Ty skupiasz się jedynie na liczbowym aspekcie kabały czyli na gematrii, a to zaledwie wycinek kabały.

> Poza tym na tym forum "wróży się" z numerków w systemie dziesiętnym... dla zaba
                      > wy.
                      > I bardzo fajnie, można i tak. ;P

Ty chyba jakąś małolatą jesteś, że takie prymitywne teksty piszesz.... Żenada

>
                      > Twoje "dowody" są takie, że "jesteś na tym forum ponad 10 lat" i nikt Ci nie po
                      > dskoczył z "z odkrywczymi teoriami". :o))

To akurat nie są żadne dowody, skończyła się ci amunicja, nie masz nic do powiedzenia, to trzeba przejść do wyśmiewania, typowe. No ale nic więcej nie można się po tobie spodziewać.
                      Koniec. Odejdź.

> pzdr
                      >
                      • mili.tarka [...] 16.02.15, 19:04
                        Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
                        • dendro.aspis ? 01.03.15, 12:19
                          co tu było?
                          • janus50 Re: ? 01.03.15, 13:42
                            Witaj
                            dendro.aspis napisał(a):

> co tu było?
                            Tu był tekst typowo hajterski, nie wnoszący nic do dyskusji.
                            Jeśli chcesz go przeczytać, mogę go na jakiś czas ujawnić.
                            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka