Dodaj do ulubionych

zapytanie?

09.08.06, 03:08
witam serdecznie wszystkich...byc moze tutaj ktos zna odpowiedz na nurtujace mnie od jakiegos czasu pytanie...otoz, czy obywatel Brazylii wstepujac w zwiazek malzenski z obywatelem Polski nabywa jakiekolwiek prawo do pracy w UE, czy dzieje sie to dopiero wowczas, gdy otrzymuje polskie obywatelstwo? bede wdzieczna za wszelkie informacje, gdyz dotychczas nie doszukalam sie odpowiedzi na powyzsze pytanie, a mailowalam juz do wielu instytucji. z najlepszymi zyczeniami -u.
Obserwuj wątek
    • bart_canada Re: zapytanie? 09.08.06, 04:32
      Tak, pod warunkiem, ze mieszka w tym samym kraju co partner. Oczywiscie Polacy
      maja ograniczenia, ale generalna zasada jest mniej wiecej taka. Poza tym, w
      niektorych krajach wystarczy rejestracja zwiazku partnerskiego (jest tak np. w
      Szwecji).
    • ulina_sz Re: zapytanie? 09.08.06, 11:48
      Witam ponownie,
      bart_canada dzieki za jak najbardziej dobre wiesci...Czy moge jeszcze zapytac skad zrodlo takich wiadomosci i czy jestes przekonany na 100%, ze cos takiego funkcjonuje, a moze znasz to z wlasnego doswiadczenia? pozdrawiam serdecznie i dzieki za wszelkie info. - u.
    • posafega Odpowiedź :) 09.08.06, 11:49
      Obywatel Brazylii (jakiegokolwiek, z resztą, kraju nie należącego do UE) nabywa
      prawo do pracy w POLSCE, po wstąpieniu w związek małżeński z obywatelem RP.
      Oznacza to ni mniej, ni więcej, że ma prawo podjąć pracę, bez uprzedniego
      ubiegania się o zezwolenie czy promesę na pracę.
      Prawo do pracy w UE nabywa dopiero po uzyskaniu kary stałego pobytu.
      Pozdrawiam z poznańskiego Urzędu Wojewódzkiego, wydziału zatrudniania
      cudzoziemców :D
      Tzw. right (wo)man on a right place ;)
      posa
      • posafega Re: Odpowiedź :) 09.08.06, 12:55
        > kary stałego pobytu.

Kary :D Bardzo sympatycznie mi wyszło ;)
        Karty of kors :D
        • abelha Re: Odpowiedź :) 09.08.06, 12:58
          A jakie sa wymagania na uzyskanie karty stalego pobytu? Tak z ciekawosci...
          • posafega Re: Odpowiedź :) 09.08.06, 13:13
            Moje żródełko wiedzy, w postaci ukochanej Ciociuni, bije po drugiej stronie
            biurka, więc już Ci mówie Kochana :)
            Po zawarciu związku małżeńskiego i udowodnieniu, że ma gdzie mieszkać i z czego
            żyć ;) cudzoziemiec uzyskuje kartę tymczasowego pobytu.
            Z tytułu tego małżeństwa właśnie, kartę stałego pobytu uzyskuje się po trzech
            latach od zawarcia związku i stałego zamieszkania na terenie RP.
            W przypadku wizy pracowniczej, stały pobyt dostaje dopiero po pięciu latach.
            Mam plik pdfa z ustawą o cudzoziemcach, jeśli jesteś zainteresowana :)
            Ta ustawa będzie jeszcze chwilę aktualna, bo "idzie nowe", co nie zmienia
            faktu, że zapraszam :) Nową też dostaniesz, jeśli będziesz chciała :)
            • ulina_sz Re: Odpowiedź :) 09.08.06, 14:42
              czyli, jesli ja bede pracowac w Irlandii, to mimo wszystko moj maz nie ma zadnych praw podjecia tam pracy, chyba ze bedzie sie staral o pracownicza wize w tym kraju?
              pozdrawiam
              - u.
              • posafega Re: Odpowiedź :) 09.08.06, 14:52
                Na to by wychodziło niestety.
                Ale najlepiej się orientować bezpośrednio w Irlandii.
                Wyspy, mimo wszystko, są lekko zdystansowane do przepisów unijnych, wiec
                całkowicie w ciemno nie jestem w stanie potwierdzić.
                :)
                • ulina_sz Re: Odpowiedź :) 09.08.06, 14:56
                  ok, dzieki serdeczne za wszelkie informacje...ustawe o cudzoziemcach poczytam sobie, zapowiada sie dluuga lektura, bo tych artykulow jest troche...co do wysp to napisalam juz maila do odpowiedniej instytucji w tej sprawie i czekam na odpowiedz, ale czy sie doczekam oto jest pytanie...
                  z pozdrowieniami
                  - u.
            • abelha Re: Odpowiedź :) 09.08.06, 17:34
              dzieki Posa:)))
              pytalam, jak juz wspomnialam z ciekawosci, bo dla mojego meza, mieszkanie w
              Polsce byloby jednak kara stalego pobytu (nie mylic z karta!:)))
              Jezeli mozesz to przeslij mi plik, o ktorym wspomnialas, chetnie poczytam.
              Abraços,
              M.
    • ulina_sz Re: zapytanie? 09.08.06, 14:29
      oooo, to mnie posafega zmartwilas...ale tak na marginesie, to ja bardzo prosze o ten plik o ustawie o cudzoziemcach...
      pozdrawiam
      - u.
      • posafega @ poleciała :) nt. 09.08.06, 14:40

• bart_canada Sprawdz dokladnie jakie sa przepisy w danym kraju 09.08.06, 17:13
        bo moga sie sporo roznic na plus od generalnych ustalen. W Szwecji, ktora znam
        najlepiej, mialem kilku kolegow Iranczykow, ktorzy przez sam fakt wspolnego
        mieszkania, nie malzenstwa!, (jeden z Niemka, jeden z Francuzka i jeden z
        Finka) otrzymywali prawo do pracy w Szwecji. Przypuszczam, ze sytuacja bylaby
        identyczna z Polka w innych krajach skandynawskich i pewnie w Beneluxie.

Pamietaj tez, ze jest roznica miedzy otwartym prawem do pracy a karta stalego
        pobytu, ktora otrzymuje sie dopiero po paru latach.
        • ulina_sz Re: Sprawdz dokladnie jakie sa przepisy w danym k 09.08.06, 17:43
          dzieki raz jeszcze Bart! w sumie juz poslalam w tej sprawie maila do pewnej instytucji w Irlandii...zobaczymy co odpisza...i tak jak mowisz co kraj to moze inny obyczaj...
          z pozdrowieniami
          - u.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka