Dodaj do ulubionych

Z historii wzięte

21.12.05, 08:08
Cerkiew w pobliskich Birczy Rybotyczach spłonęła w 1910 roku wraz z dzwonnicą.Do 1922 roku nabozeństwa były odprawiane w kościele rzymsko-katolickim.W latach 1918-1922 została wybudowana nowa cerkiew o dużej kopule, krytej blachą. Blacharzem był Żyd z Birczy. W czasie pracy spadł na ziemię z najwyższej wysokości i nic mu się nie stało. Oświadczył wtedy:"To wasza Matka Boska zniosła mnie z dachu". (Echo Rybotycz.Gazetka parafialna.2003 nr2)
I wydarzenie inne.
W 1836 roku władze carskie , ze względu na zły stan techniczny zamknęły kościół rzym.kat. w Rybotyczach (parafia rz.kat.także dla okolicznych wsi Jamny, Trójca itp). Przez następne 30 lat parafianie modlili się, chrzcili dzieci, brali śluby, w cerkwi. Po wybudowaniu nowego kościoła, proboszcz Ferdynand Stumpfol często bywał świadkiem na ślubach mieszanych małżeństw wraz z parochami gr.kat.Antonim Korosteńskim z Liskowatego i Michałem Korosteńskim z Paportna. Jak się ostatnio dowiedziałam Antoni Korosteński chrzcił tez mnóstwo dzieci Niemców-ewngelików z okolicy.
Obserwuj wątek
    • darino "Echo Rybotycz" 21.12.05, 11:08
      Bardzo ciekawe źródło - nie wiedziałem nawet o istnieniu tej gazetki ...
      Czy dalej się ukazuje ?
      • dymek25 Re: "Echo Rybotycz" 21.12.05, 14:50
        Byłam tam latem 2004 roku i ukazywało się. Mam zaległe numery. Mieli mieć tez stronę parafii:www.rybotycze1.webpark.pl, ale nie działała.Gazetka jest, a przynajmniej była ciekawa. W kolegium redakcyjnym wymienione sa osoby: Stanisława Cielniak (bardzo miła Pani),Dorota Pencarska, Paulina Suchorzepka; kleryk Łukasz Buczek, ks.Jerzy Krempowicz, ks.Jan Bielec. Myślę, że warto nawiązać z nimi współpracę.Mam telefon do Parafii, ale myślę, że sobie poradzisz.
    • darino a propos ewangelików ... 21.12.05, 19:07
      W którymś z roczników "Bieszczada" znalazłem ciekawy artykuł o cmentarzu w
      Makowej (niedaleko Rybotycz), gdzie była duża kolonia niemiecka. Oprócz tego w
      Krościenku i Liskowatem ...
      www.tonz.eu.org/php/article.php?&bieszczad=3&no=14
      Artykuł postaram się odszukać po świętach :)))
      • darino jeszcze Bandrów ... 21.12.05, 21:19
        "Z czasem w Bandrowie Kolonii powstał murowany parafialny zbór ewangelicki, a
        przy nim cmentarz. Do tutejszej parafii należało wiele wsi niemieckich regionu,
        niektóre z nich odległe o dziesiątki kilometrów: Makowa Kolonia (niedaleko
        Przemyśla), Obersdorf, Preuzenthal (obecnie za granicą), Siegenthal i
        Steinfels."
        www.bieszczady.net.pl/bandrow.html
      • dymek25 Re: a propos ewangelików ... 21.12.05, 21:27
        I tak trzymać! Jako była wrocławianka wiem, co to znaczy ekumenizm i wybaczanie.
        Poradziliśmy sobie z trudnymi sytuacjami we Wrocławiu, poradzimy i w Birczy, a może nawet i w Krapkowicach, jesli będą chcieli wyciągac wnioski z historii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka