aldon 18.03.06, 11:25 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12217&w=38655535 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darino Re: Ekspansja języka polskiego na Ukrainie 18.03.06, 12:44 Pomimo wysokiego bezrobocia w Polsce zaczyna brakować rąk do pracy. Chodzi oczywiście o wykwalifikowanych pracowników. Dlatego też Polska w ciągu roku, dwóch lub trzech będzie zmuszona do liberalizacji rynku pracy i sprowadzania pracowników z Ukrainy. Dlatego też Ukraińcy działają bardzo rozsądnie, ucząc się polskiego :))) Odpowiedz Link
aldon Re: Ekspansja języka polskiego na Ukrainie 18.03.06, 12:54 Myślę że wprowadzenie Karty Polaka może jeszcze bardziej zwiekszyc liczbę osób uczących się języka polskiego i to nie tylko w obwodzie lwowskim. Odpowiedz Link
aldon Re: Karta Polaka 18.03.06, 12:58 2006-03-01 RZECZPOSPOLITA - 01.03.2006 - „Karta dla Polonusa” Rząd pracuje nad ustawą o przywilejach dla Polaków będących obywatelami innych państw - dowiedziała się „Rzeczpospolita”. Karta Polaka będzie najważniejszym dokumentem dla milionów rodaków mieszkających za granicą. Ma określać ich status w czasie wizyt w kraju i regulować stosunek państwa polskiego do byłych obywateli. Projekt ustawy ma trafić do Sejmu wiosną. Michał Dworczyk, doradca premiera do spraw Polonii i Polaków za granicą, potwierdza, że przy premierze powstał zespół, który przygotowuje projekt ustawy. - Wprowadzenie Karty Polaka jest moralnym obowiązkiem państwa polskiego wobec rodaków zamieszkałych na obczyźnie - zapewnia Dworczyk. O karcie mają rozmawiać wszystkie organizacje polonijne. Oczekiwania większe od możliwości Co da Polakom z zagranicy Karta Polaka? Dzięki niej będą mogli swobodnie wjeżdżać do kraju i zostawać jak długo zechcą. Karta zapewni im większość podstawowych praw, m.in. studenci legitymujący się nią będą mieli te same prawa, co polscy. Łatwiej uzyska się pozwolenie na pracę i kupno nieruchomości. Środowiska polonijne chcą równego dostępu do opieki społecznej, bezpłatnej służby zdrowia, a zwłaszcza możliwości podejmowania pracy. - Tak duże preferencje nie będą raczej możliwe ze względu na koszty - zastrzega Dworczyk. W Sejmie Karta Polaka ma duże szanse na poparcie większości posłów. - Najwyższy czas przyjąć zapisy preferujące Polaków na obczyźnie. Będą miały pełne poparcie PO - mówi wicemarszałek Sejmu Bronisław Komorowski. - Najpierw musimy jednak poznać projekt ustawy, zobaczyć, czy nie jest to tylko kolejny szczytny symbol rządu PiS, który nie rozwiązuje problemu. Zadanie dla dyplomacji Projekt ustawy o Karcie Polaka był już gotowy w 1999 roku. Przygotowany przez Senat trafił do Sejmu, ale do końca kadencji AWS nie doczekał się wejścia pod obrady. - Parlament węgierski, uchwalając podobną kartę dla rodaków na obczyźnie, przyjął ją na stojąco przez aklamację, a u nas zabrakło woli politycznej - wspomina Janina Sagatowska, była przewodnicząca Senackiej Komisji Emigracji i Polaków za Granicą. Rząd SLD w 2001 roku przyjął program współpracy z Polonią i Polakami na obczyźnie, ale nie znalazły się w nim zapisy o Karcie Polaka. Argumentowano, że państwa nie będzie na to stać. Obawiano się też retorsji ze strony sąsiednich państw. - To będzie poważne zadanie dla naszej dyplomacji - zapowiada Dworczyk. Dokument polskości Polacy za granicą i środowiska polonijne czekają na ten dokument od lat. Zaczynają już wątpić, czy i tym razem nie skończy się na obietnicach. - Przedstawiciele kolejnych rządów i parlamentów zapewniali nas, że jesteśmy częścią narodu polskiego i obiecywali, że Karta Polaka zostanie przyjęta - mówi Emilia Chmielowa, prezes Federacji Organizacji Polskich na Ukrainie. Kartę przyznawano by Polakom na stałe zamieszkałym za granicą. Nie byłby to dokument potwierdzający obywatelstwo. Dla Polaków z Zachodu Karta będzie mieć walor głównie moralny. Zupełnie inny wymiar miałaby dla rodaków zza wschodniej granicy. Dla nich to nie tylko spłata moralnego długu. Zapewniałaby im szereg uprawnień i sprawiała, że w ojczyźnie nie byliby traktowani jak cudzoziemcy. Teraz już na granicy muszą wykazać się odpowiednim zasobem gotówki na pobyt, bo dla służb granicznych nie są Polakami. - Na Ukrainie dzieciom w akcie urodzenia nie wpisuje się narodowości. Jak one później udowodnią swoją polskość? - pyta Chmielowa. Konsul generalny RP we Lwowie Wiesław Osuchowski mówi, że Karta Polaka musi zostać przyjęta przed przystąpieniem Polski do układu z Schengen, bo nasi rodacy zza wschodniej granicy będą mieć poważne problemy z odwiedzeniem ojczyzny. - Sprawą do dyskusji jest tylko zakres uprawnień, bo z tym wiążą się wydatki z budżetu państwa - uważa Osuchowski. JÓZEF MATUSZ Odpowiedz Link
darino Karta Węgra 19.03.06, 06:52 Pamiętam, że parę lat temu Węgrzy mieli duże problemy ze swoją Kartą ze strony Unii Europejskiej. Chyba chodziło o możliwość bezwizowego wjazdu na Węgry dla posiadaczy Karty. Ale chyba wszystko zostało załatwione pomyślnie, bo nie słyszałem już później o tych problemach. Odpowiedz Link
aldon Re: Karta Węgra 19.03.06, 11:47 darino napisał: > Pamiętam, że parę lat temu Węgrzy mieli duże problemy ze swoją Kartą ze strony > Unii Europejskiej. Chyba chodziło o możliwość bezwizowego wjazdu na Węgry dla > posiadaczy Karty. > Ale chyba wszystko zostało załatwione pomyślnie, bo nie słyszałem już później o > > tych problemach. > Problemy mieli ale nie ze strony Unii tylk ze strony sąsiadów przede wszystkim Słoacji i Węgier. Własnie nie wiem czy to jest załatwione. Byłochyba nawet jakies referendum ale nie znam wyników. Otwartą kwestią pozostaje komu przyznac ta karte Polaka. Jakie przyjąć kryteria. Jak na przykład odróżnić Polaka od Ukraińca albo Białorusina. > > > Odpowiedz Link
darino Karty ... 19.03.06, 12:47 Zgadza się. I Słowacja i Rumunia obawiały się problemów z mniejszością węgierską, która tworzy zwarte skupiska. W nich uzyskuje znaczną przewagę w wyborach. Zresztą rewolucja rumunska rozpoczęła się chyba na terenach zamieszkalych przez Węgrów ? Karta Polaka to rzeczywiście problem - nie można korzystać z kryterium wyznaniowego, jak to drzewiej bywało :))) Trudności sprawiłoby też kryterium językowe - wielu Polaków nie mówi właściwie po polsku, tylko mieszanką języków polskiego i ukraińskiego lub rosyjskiego. Jeszcze trudniejszą rzeczą byłoby kryterium obywatelstwa przodków - w ten sposób uzbierałoby się co najmniej 15 milionów "Polaków". Odpowiedz Link
aldon Re: Karty ... 19.03.06, 13:57 darino napisał: > Zgadza się. I Słowacja i Rumunia obawiały się problemów z mniejszością > węgierską, która tworzy zwarte skupiska. W nich uzyskuje znaczną przewagę w > wyborach. Zresztą rewolucja rumunska rozpoczęła się chyba na terenach > zamieszkalych przez Węgrów ? Masz rację. Rewolucja w Rumunii rozpoczęła sie w Timisoarze dawnym węgierskim Temesvar. Ale nie wiem czy wiesz, że najwieksze zwarte skupiska rumuńskich Węgrów znajduja sie nie przy granicy z Węgrami tylko w centrum Rumunii w okolicach miasta Kluż. > Karta Polaka to rzeczywiście problem - nie można korzystać z kryterium > wyznaniowego, jak to drzewiej bywało :))) > Trudności sprawiłoby też kryterium językowe - wielu Polaków nie mówi właściwie > po polsku, tylko mieszanką języków polskiego i ukraińskiego lub rosyjskiego. > Jeszcze trudniejszą rzeczą byłoby kryterium obywatelstwa przodków - w ten > sposób uzbierałoby się co najmniej 15 milionów "Polaków". > Masz racje jest to duży problem. Ja osobiście miałbym takie rozwiązanie, żeby za Polaków uznawac osoby, których przodkowie w linii prostej na terenach II RP czyli w Galicji i na Wołyniu byli wyznia rzymskokatolickiego. W tamtych czasach wyznanie tożsame było z narodowością katolik był Polakiem, grekkatolik lub prawosławny Ukraińcem, starozakonny Żydem a ewangelik Niemcem. Na terenach za Zbruczem tez powinno decydować wyznanie z tym, że w okresie przed represjami stalinowskimi. Według szacunków takich osób polskiego pochodzenia mogłoby być około 2 milionów. Jest to dość dużo więc należy najpierw rozważyć jakie prawa mieliby otrzymać ci ludzie żeby budżet był w stanie to wytrzymać. > > Odpowiedz Link
darino kryterium wyznaniowe ? 19.03.06, 18:49 Unia chyba będzie niechętna dyskryminacji pod wzgledem religijnym :))) Niby kryterium dość ścisłe, ale nie wiem, czy na obecnym terytorium Ukrainy zachowało się dużo ksiąg parafialnych ? Czytałem, że bywały przypadki przywożenia ich do Polski rezem z repatriantami, ale chyba niezbyt liczne ? Odpowiedz Link
aldon Re: kryterium wyznaniowe ? 20.03.06, 15:59 darino napisał: > Unia chyba będzie niechętna dyskryminacji pod wzgledem religijnym :))) Nie uważam, żeby była to dyskryminacja pod względem religijnym. > Niby kryterium dość ścisłe, ale nie wiem, czy na obecnym terytorium Ukrainy > zachowało się dużo ksiąg parafialnych ? > Czytałem, że bywały przypadki przywożenia ich do Polski rezem z repatriantami, > ale chyba niezbyt liczne ? > Masz racje, że sprawa nie jest prosta ale wydaje mi się, że kryterium wyznaniowe jest najbardziej miarodajne. Nie jest przecież tajemnica, że wiekszość Polaków na Ukrainie na co dzień używa języka ukraińskiego. Nie jest to zreszta zjawisko nowe. Przed wojną też duża częśc Polaków po wioskach na co dzień mówiła po ukraińsku a z drugiej strony częśc Ukraińców używała na co dzień polszczyzny choćby w opisywanych przez nas Korzeńcu, Hucie Brzuskiej czy Borownicy. > > Odpowiedz Link
darino Karta Węgra - politycy stracili zainteresowanie .. 08.04.06, 15:29 "Cztery lata temu Fidesz sięgnął po sprawę ponad 3-mln mniejszości węgierskiej w krajach ościennych, by przejąć elektorat skrajnej prawicy. Skłócił się przez to ze Słowakami i Rumunami. Dziś temat mniejszości węgierskiej, znak firmowy Fideszu, przestał istnieć w kampanii. - W grudniu 2004 roku Fideszowi nie udało się przeforsować referendum w sprawie obywatelstwa dla Węgrów z zagranicy i Orbán zrozumiał, że na tym nie zbije wiele głosów - tłumaczy Endre Bojtar z liberalnego tygodnika "Magyar Narancs"." serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3267543.html Odpowiedz Link
darino świadczenia 20.03.06, 16:46 Myślę, że na pewno możliwe byłyby ułatwienia w przedłużaniu pobytu ponad 3 miesiące oraz w zakupie nieruchomości. Oczywiście preferencje dla studentów. Pozwolenia na pracę - jak najbardziej przy deficycie (oczywiście fachowców). Natomiast opieka społeczna i bezpłatna słuzba zdrowia na pewno nie - nie wystarcza środków nawet dla obywateli polskich ... Odpowiedz Link
aldon Re: świadczenia 20.03.06, 16:54 Zgadzam się z tobą. Uprawnienia muszą być na miarę możliwości. Swoją droga zastanawiam sie czy na Ukrainie są jakies pomysły np. na Kartę Ukraińca i jakie tutaj kryterium należałoby zastosować. Odpowiedz Link
darino Karta Ukraińca 20.03.06, 16:58 Nic o tym nie słyszałem, i nie sądzę, aby coś się w tej sprawie wydarzyło w następnych 10 latach :((( To biedny kraj, i do tego czeka go jeszcze bolesna kuracja odchudzająca. Dla Ukraińców w kraju i za granicami na razie dostateczną pomocą byłaby możliwość posiadania podwójnego obywatelstwa. Na razie prawo ukraińskie nie pozwala na to (z tego co zasłyszałem). Odpowiedz Link
darino a propos naszej dyskusji :))) 21.03.06, 07:34 www.pressmedia.com.pl/sn/publicystyka/d2.asp?u_file=p%2Etxt Odpowiedz Link
diakon.piotr.ukgk Re: Karta Ukraińca 09.04.06, 22:54 darino napisał: > Nic o tym nie słyszałem, i nie sądzę, aby coś się w tej sprawie wydarzyło w > następnych 10 latach :((( > To biedny kraj, i do tego czeka go jeszcze bolesna kuracja odchudzająca. > Dla Ukraińców w kraju i za granicami na razie dostateczną pomocą byłaby > możliwość posiadania podwójnego obywatelstwa. > Na razie prawo ukraińskie nie pozwala na to (z tego co zasłyszałem). To znaczy, że nie słyszał Pan o ustawie z 2004 r. o statusie Ukraińców zagranicznych. ;-) Jeśli temat Pana interesuje - proszę przeszukać forum harazd.net, gdzie pisywałem na ten temat, wklejając nawet teksty ustawy i aktów wykonawczych. Można również pod tym kątem sprawdzić witryny ukraińskich konsulatów i ambasad. Odpowiedz Link
darino ustawa o statusie Ukraińców zagranicznych 10.04.06, 02:19 Dziękuję księdzu za informację ! Rzeczywiscie nie słyszałem wcześniej o tej ustawie. Śpieszę przejrzeć forum. Odpowiedz Link
darino jeszcze o "Ukraińcach zagranicznych" 15.05.06, 14:12 "Понад 500 чоловiк, що живуть за межами України, вперше дiстали статус закордонного українця. Рiшення надати їм цей статус ухвалено наприкінці квітня на першому засiданнi Нацiональної комiсiї з питань закордонних українцiв, яку очолює заступник мiнiстра закордонних справ України Микола Маймескул. Лише через два роки з часу прийняття вiдповiдного закону МЗС змогло розблокувати це питання. Наприкінці квітня вiдбулося перше засiдання Нацiональної комiсiї з питань закордонних українцiв. Це перший крок назустрiч закордонному українству. Вiдтепер комiсiя засiдатиме раз на три мiсяцi. За минулий рiк у комiсiю надiйшло понад 500 заяв на здобуття статусу закордонного українця. Найбiльше звернень надходить вiд громадян балтiйських країн. Iз Латвiї надiйшло аж 144 звернення. Близько ста – вiд громадян Росiї та Бразилiї, вихiдцiв iз України. З Нiмеччини – близько тридцяти. Статус закордонного українця може отримати громадянин будь-якої країни, який має українське етнiчне походження або є вихiдцем iз України. Для цього належить написати вiдповiдне звернення та надiслати його в посольство чи генеральне консульство України в тiй країнi, де людина мешкає, або ж МЗС. Цікаво, що два звернення надiйшли вiд дiтей – восьми та одинадцяти рокiв. Їхнi справи будуть розглянуті лише тодi, коли їм сповниться шiстнадцять рокiв. Людина, якiй надають статус закордонного українця, отримує с Odpowiedz Link
darino jeszcze o "Ukraińcach zagranicznych" c.d. 15.05.06, 14:13 "Людина, якiй надають статус закордонного українця, отримує спецiальну посвiдку – своєрiдний паспорт. Попередньо треба до звернення долучити фотографiю, а також документ, який засвiдчує походження особи з України. Це може бути свiдоцтво про народження або будь-який iнший документ. За виготовлення посвiдки треба заплатити 10 доларiв. Цей статус передовсiм означає, що людина вiдчуває свою належнiсть до України. Якщо цей статус дiстав громадянин країни, з якою Україна має вiзовий режим, то вiн зможе приїхати в Україну безплатно i без запрошення. Вiн також може розпочати свiй бiзнес в Українi, приїхати на постiйне проживання, навчатися." nslowo.free.ngo.pl/ Odpowiedz Link
dymek25 Re: jeszcze o "Ukraińcach zagranicznych" c.d. 15.05.06, 14:39 Darino z całym szacunkiem dla Twojej pracy, ale kto to przeczyta.Nawet ja znając rosyjski (bo mnie uczono i ja ten język lubię) poddaję się, a cóż dopiero młode pokolenie! Odpowiedz Link
darino no tak :))) 15.05.06, 14:58 Pisząc najkrócej chodzi o to, że zaczęto nadawać status zagranicznego Ukraińca. Wiąze się to z rezygnacją z wymagania wizy i opłat (z krajów gdzie to jest wymagane), pozwoleniem na zamieszkanie czasowe, bezpłatnym nauczaniem, jak również pozwoleniem na prowadzenie biznesu na Ukrainie. Odpowiedz Link