Dodaj do ulubionych

Prośba do Pogorzanina

14.04.06, 15:39
W treści "Mordy na Polakach w gminie Bircza- Sufczyna" z dnia 9.06.2005 roku
figuruje nazwisko świadka Leopolda Beńko, czy wiesz coś więcej o nim? Gdzie wywędrował z Birczy? Było takie nazwisko w rodzinie.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pogorzanin Re: Prośba do Pogorzanina 19.04.06, 09:05
      Informację na ten temat zaczerpnąłem z cytowanej książki. Leopold Beńko był
      członkiem polskiej samoobrony w Birczy i bezpośrednim świadkiem znalezienia
      zamordowanej rodziny Sugierów. Jego relację potwierdził lekarz Jan Podgórski.
      Cytowana relacja została zmieszczona w "Na Rubieży" nr 64/2002 s. 55. Niestety,
      nie wiem nic więcej o autorze relacji.
      Pozdrawiam
    • tyrawa Re: Prośba do Pogorzanina 19.04.06, 13:06
      Dziadek mi opowiadal, że rodzinę Beńko ze Starej Birczy wysiedlono w czasie
      akcji "Wisla", a powrocili na to samo miejsce po 1956 roku.
      • pogorzanin Re: Prośba do Pogorzanina 19.04.06, 13:56
        Ale chyba nie chodzi o tych samych ludzi, bo raczej nie wysiedlano by kogoś kto
        był w samoobronie i bronił Birczy przed napadem UPA?
        • tyrawa Re: Prośba do Pogorzanina 19.04.06, 14:30
          No nie wiem, z wielu wsi wysiedlali wszystkich, i Polaków, i Ukraincow. Tak
          było w Grąziowej, Jamnej, Dobrzance. Z Leszczawy Gornej tez chyba Poalow
          wysieglili ?
        • aldon Re: Prośba do Pogorzanina 20.04.06, 15:56
          pogorzanin napisał:

> Ale chyba nie chodzi o tych samych ludzi, bo raczej nie wysiedlano by kogoś
          kto
          >
          > był w samoobronie i bronił Birczy przed napadem UPA?
          Nie byłbym taki pewny pogórzaninie. Na stronach 503-504 wspomnianej przez
          ciebie książki świadek Aleksander Sakała z Żernicy Wyżnej koło Baligrodu w
          powiecie Lesko pisze między innymi "Straciłem wtedy żonę, która osierociła
          pięcioro dzieci w wieku od 2 do 16 lat. Zabrano mi konia. To swoje 12-morgowe
          gospodarstwo musiałem obrabiać przy pomocy krowy i sąsiadów. Zdążyłem tylko
          zasadzić ziemniaki a już 27 kwietnia 1947 roku podczas wysiedlania całej
          ludności z Żernicy Wyżnej wysiedlono równiez i mnie z rodziną na teren woj.
          koszalińskiego, gdzie otrzymałem zrujnowane gospodarstwo poniemieckie. Od tego
          czasu minęło 50 lat, a ja i moje już dorosłe dzieci nie wiemy, gdzie leżą kości
          mojej żony, a ich matki. Niech będa przeklęci na wieki zbrodniarze z UPA i
          ludobójczej sotni "Chrynia".
    • dymek25 Re: Prośba do Pogorzanina 19.04.06, 14:31
      Dziękuję, będę pytać i szukać dalej.
      • pogorzanin Re: Prośba do Pogorzanina 20.04.06, 14:09
        Nie ma sprawy. Kiedyś pytałeś chyba o Jamną, a ja całkiem zapomniałem odpisać.
        Otóż na temat Jamnej Dolnej jest w książce informacja o zamordowaniu przez UPA
        przez powieszenie 20-letniego Ukraińca Michała Izara w dniu 24 VI 1945.
    • dymek25 Re: Prośba do Pogorzanina 20.04.06, 14:55
      Pogorzaninie, czy mógłbyś mi podać mail bezpośrednio do siebie, na mój adres w gazecie? Odwzajemnię się. Mam sporo prywatnych pytań, a widzę, że mógłbyś mi pomóc.O Jamnie mam już też sporo informacji, ale dotyczących XVI i XIX wieku. Pracuję nad XVII i XVIII.
    • dymek25 Re: Prośba do Pogorzanina 20.04.06, 14:55
      Pogorzaninie, czy mógłbyś mi podać mail bezpośrednio do siebie, na mój adres w gazecie? Odwzajemnię się. Mam sporo prywatnych pytań, a widzę, że mógłbyś mi pomóc.O Jamnie mam już też sporo informacji, ale dotyczących XVI i XIX wieku. Pracuję nad XVII i XVIII.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka