Dodaj do ulubionych

szambo w umywalce

25.01.06, 09:55
Mam w umywalce taki smrod, ze az mi sie codziennie wymiotowac chce.Jak myje
zeby to sie czyje jak bym glowe trzymala w muszli klozetowej.Czy ktos ma
podobny problem?
Obserwuj wątek
    • gosiakmos Re: szambo w umywalce 25.01.06, 10:59
      nie wypowiadałam się w tym temacie bo myślałam sobie, że to może tylko u nas
      tak "cuchnie" w łazience, widzę, że nie jesteśmy sami. Czasami wchodząc do
      łazienki mam wrażenie jakby dopiero co wyjechała z niej szambiarka. Nie wiem co
      jest, jedni skarżą się na zimno w łazience, u nas jest wyjątkowo ciepło,
      najcieplej ze wszystkich pomieszczeń w domu, cuchnie natomiast jak cholera
      • maudzonki Re: szambo w umywalce 25.01.06, 11:34
        To my dorzucimy jeszcze jedn ciekawostke. Otoz w naszej lazience oprocz zimna,
        okresowego smrodu szamba mamy do kompletu jeszcze zapachy z czyjejs kuchni! Nie
        wiemy jak to zostalo zorganizowane ale faktem jest, ze codziennie po wejsciu do
        lazienki dowiadujemy sie co akurat gotuja sasiedzi. Wczoraj bylo najgorzej bo
        chyba jakis bigosik sie pichcil i nie dalo sie w lazience wytrzymac.
        • artivii Re: szambo w umywalce 25.01.06, 17:35
          Witam,

Twoje problemy z zapachami z czyjejś kuchni potwierdzają to, co usłyszałem o
          naszych kominach od ludzi pracujących na budowie - bo drąże ten temat od dwóch
          miesięcy smile

Wygląda na to, że przewody wentylacyjne z różnych mieszkań łączą się razem
          jeszcze przed wyjściem na zewnątrz i jeśli są różnice w ciśnieniach pomiędzy
          mieszkaniami, to jest ono wyrównywane "zapachami" z cudzego mieszkania.

Proszę, zgłaszajcie te problemy do TBS Millenium, bo inaczej nie mamy szans na
          rozwiązanie tego problemu.
        • piaskun Re: szambo w umywalce 12.01.19, 03:42
          Witam
          Prawdopodobnie
          Po pierwsze może być zatkany komin wentylacyjny.
          Po drugie sąsiad mógł zamontować wentylator w kominie wentylacyjnym i wszystkie smrody lecą do Ciebie.
          Oba przypatki to słaby ciąg kominowy.
          Śmierdzi szambem ponieważ nie ma wentylacji szamba.
          Jak miejska kanaliza słaby ciąg komina wentylacyjnego.
          Pozdrawiam
      • edita-28 Re: szambo w umywalce 25.01.06, 12:26
        u nas dokladnie tak samo ...w lazience goraco jak w saunie ale smrod nie do
        zniesienia...

Pozdrawiam Edyta
        • ania_dawid Re: szambo w umywalce 25.01.06, 12:52
          U nas równiez niexle cuchnie z umywalki...czym to jest spowodowane - moze ktos
          wie gdzie jest źródełko tego smrodu...

Niedługo to nasze budynki sie zawala bo sie okaże zła konstrukcja..coraz lepiej
          sie zaczyna
      • piaskun Re: szambo w umywalce 12.01.19, 03:32
        Witam
        Trzeba zrobić rurę wentylacyjną od szamba 5 m do góry i wszystkie smrody będą lecieć tam gdzie wyżej , dodatkowo kanalizą wyjść ponad dach .
        U mnie wystarczyła wentylacja szamba .
        Pozdrawiam
    • mszyman88 Re: szambo w umywalce 25.01.06, 14:21
      Musicie zastosować pod umywalką, wanną pełne syfony do odprowadzania ścieków. To
      takie ciekawe urządzenie w którym zawsze stoi woda i nie przepuszcza zapachów z
      rur. U nas były zamontowane od samego początku i jest OK. Nie zapomnijcie
      uszczelnić odpływu od pralki tamtędy też potrafi walić jak z szamba.
      • fifi35 Re: szambo w umywalce 25.01.06, 14:54
        Witam
        Super pomagacie ale niktorzy nie wiedzą czym się różni półsyfon od pełnego.
        Chłopie półsyfon jest bez spustu do podłączenia korka automatycznego zaś syfon
        pełny to taki ze spustem tzn. z korkiem gumowym.
        Może miałeś na myśli syfon rurowy który tak samo dzieli się na półsyfon i pełny
        ze spustem.
        Nikomu chyba nie przyszło na myśl że poprostu nie ma napowietrzaczy
        wyprowadzonych na dach, bo taki jest najczęstrzy powód smrodu z umywalki.
        Jak macie dawać rady to takie z których ktoś skorzysta.

Pozdrawiam fifi35
        • mszyman88 Re: szambo w umywalce 26.01.06, 13:48
          Akurat czepiłeś się niewłaściwego wyrazu. Głównie chodziło mi o sam fakt
          zainstalowania SYFONU, niektórzy uważają ten element za zbędny i łączą odpływ z
          umywalki bezpośrednio do rury odpływowej. Czy jest to półsyfon czy pełny syfon
          ważne żeby był. A jak jesteś taki fachowiec to wytłumacz ludziom co to są i do
          czego służą napowietrzacze na dachu. Większość ludzi nie widziała
          napowietrzaczy, w przeciwieństwie do syfonu.
          Pozdrawiam
          • fifi35 Re: szambo w umywalce 27.01.06, 08:53
            Witam
            Szanowny Panie w odpowiedzi na panską prośbe tłumacze ldziom co to są
            napowietrzacze.

Napowietrzacz słuzy do tego aby dostarczyć powietrza do pionu kanalizacyjnego.
            Wprzypadku braku napowietrzacza w wyniku spuszczenia wody w WC wytwarza się
            ciśnienie ssące które zabiera wode z syfonu np. umywalkowego.
            Jeżeli takie urządzonko z kolei zastosujemy na końcach pionów kanalizacyjnych
            powietrze będzie zasysane z zewnątrz a woda jak stała w syfonie tak będzie stać.
            Pozwole sobie jeszcze nadmienić że koszt takiego napowietrzacza nie powinien
            przekroczyć 35zł/szt.
            W ten oto sposób można pozbyć się szamba w umywalce.

Rozumie że nie jest Pan fachowcem i wiem że troszke za ostro Pana potraktowałem.

Pozdrawiam fifi35
            • 5791k Re: szambo w umywalce 04.02.19, 08:57
              Ale czy to nie powinien zapewnić administrator, a przede wszystkim zainteresować się tym, zrobić przegląd. U mnie też tym szambem czuć. U sąsiadów również. Żeby się za chwilę nie okazało że nas zaleje tym gównem. Sprawa jest poważna i zarząd powinien się tym zainteresować!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka