Dodaj do ulubionych

Budynek na Osiedlowej do rozbiórki?

31.08.11, 12:14
Z wykształcenia jestem architektem i wieloletnim mieszkańcem Mysiadła. Znam historię budynku, w którym mieścił się hotel robotniczy ( ulica Osiedlowa). Zdziwiłem się więc, kiedy dowiedziałem się, że jeden z naszych radnych, który kilka miesięcy temu wnioskował o umieszczenie tam budynku komunalnego, teraz wnioskuje o jego rozbiórkę. Kierując się więc poziomem rozumowania Pana Radnego zacząłem się zastanawiać czy jest możliwe, aby stan techniczny budynku uległ degradacji w tak krótkim odstępie czasu ( od stycznia 2011r)? Co zmieniło się w rozumowaniu Pana Radnego, który jeszcze w styczniu interpelował o „wydzierżawienie budynku” a w sierpniu o jego „rozbiórkę”?
Na podstawie, jakich ekspertyz budowlanych Pan Radny stwierdził, że budynek ten „ nie nadaje się do remontu odbudowy ani wykończenia”?

Pismo z 7 stycznia 2011r.
Uprzejmie informuję Państwa, że zwróciłem się w dniu 30 grudnia 2010 r. z wnioskiem do Wójt Gminy Lesznowola w sprawie podjęcia rozmów z Syndykiem masy upadłościowej EKO - MYSIADŁO (Skarbem Państwa) w sprawie wydzierżawienia budynku dawnego hotelu robotniczego przy ul. Osiedlowej w Mysiadle z przeznaczeniem na mieszkania komunalne. Z otrzymanych informacji wynika, że coraz większa liczba mieszkańców Gminy Lesznowola składających wnioski o przydział mieszkania komunalnego jest w trudnej sytuacji, po prostu nie stać ich na zakup lub budowę własnego mieszkania. Moim zdaniem istnieje możliwość uzyskania dofinansowania lub preferencyjnego częściowo umarzalnego kredytu na ten cel, w grę wchodzi również partnerstwo publiczno-prywatne.
Marcin KANIA
Radny Gminy Lesznowola

Pismo z 29 sierpnia 2011r.

Wójt Gminy Lesznowola
Pani Maria Jolanta Batycka – Wąsik
ul. GRN 60
05"506 Lesznowola
Dotyczy: wydania przez PINB decyzji nakazującej rozbiórkę obiektu budowlanego
Działając na podstawie art. 63 Konstytucji RP oraz przepisów ustawy z dnia
14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego, zwracam się z prośbą
o wystąpienie do PINB w sprawie wydania decyzji nakazującej rozbiórkę obiektu
budowlanego (budynku dawnego hotelu robotniczego) na działce położonej
przy ul. Osiedlowej 2 w Mysiadle.
Obiekt od wielu lat jest w większości nieużytkowany, nie nadaje się do remontu,
odbudowy ani wykończenia. Ponadto, działka, na której znajduje się obiekt,
nie jest skutecznie ogrodzona. Budynkowi grozi zawalenie, co stanowi ogromne
zagrożenie dla dzieci oraz osób, które mogą przebywać w budynku lub w jego pobliżu.
Wszystkie wspomniane argumenty przemawiają moim zdaniem za tym,
aby na podstawie art. 67 ust. 1 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane,
wnioskować do PINB w sprawie wydania decyzji nakazującej rozebranie obiektu.
Ponadto widok starego, opuszczonego i walącego się obiektu negatywnie wpływa
na estetykę całej ulicy Osiedlowej.
Z wyrazami szacunku,
Radny Gminy Lesznowola
Marcin KANIA
Obserwuj wątek
    • pw47 Re: Budynek na Osiedlowej do rozbiórki? 01.09.11, 14:37
      Dosyć ciekawa zmiana frontu. Znawcą w temacie nie jestem ale nie wydaję się aby budynek był aż w tak złym stanie. Raczej nic się nie wali i nic nie odpada aby konieczna była jego rozbiórka a nie remont. Budynek, w którym obecnie mieści się szkoła był w dokładnie w takim samym stanie technicznym a został jednak pomyślnie wyremontowany.
      • soltysiak2012 Re: Budynek na Osiedlowej do rozbiórki? 02.09.11, 08:19
        Również jestem zdziwiony. Mam nadzieję, że pojawią się dalsze informacje w tym temacie.
    • pw47 Re: Budynek na Osiedlowej do rozbiórki? 22.09.11, 16:12
      Ostatnio ekipa remontowa wymieniła stolarkę okienną na pierwszym piętrze tego budynku. Więc jak to jest z tą rozbiórką ?
    • sznycelzmysiadla Re: Budynek na Osiedlowej do rozbiórki? 23.09.11, 19:51
      Najpierw miały być darmowe mieszkania bo z robotom cięszko a teraz chce burzyc taki ładny budynek. A co z bezrobotnymi? Tak miało być dobrze przed wyborami. Nie będę głosował na tego radnego nigdy więcej.
    • redmaciek.1 Re: Budynek na Osiedlowej do rozbiórki? 04.10.11, 16:06
      Na początku roku Pan Kania zaproponował, aby w budynku po byłym hotelu zamieszkał cały element patologiczny z okolicy ( budynek komunalny). W sierpniu zdecydował, że budynek należy rozebrać. A, teraz nagle Pan Radny stwierdził, że budynek nadaje się na komisariat (cytat poniżej). Z czego bierze się ta kołyska emocjonalna?

„W imieniu mieszkańców Gminy Lesznowola proszę o rozważnie możliwości utworzenia całodobowej filii / delegatury Komisariatu Policji w Mysiadle.
      Idealnym miejscem byłyby pomieszczenia GOK w Mysiadle lub pomieszczenia
      Zlokalizowane na terenie KPGO (dawne biuro Syndyka, dawna stołówka, dawny hotel– po adaptacji).”
      • kania_marcin Informacja 04.10.11, 16:59
        Dzień Dobry,

Z zainteresowaniem śledzę ten wątek. Chciałbym poinformować, iż nigdy nie proponowałem, aby w budynku dawnego hotelu robotniczego zamieszkał "element patologiczny", proponowałem natomiast aby przeznaczyć go na budynek komunalny. Podobny istnieje w Zamieniu, czy Łazach.

Pragnę również poinformować, iż faktycznie złożyłem wniosek dotyczący wydania przez PINB decyzji nakazującej rozbiórkę obiektu budowlanego na działce położonej przy ul. Osiedlowej 2 w Mysiadle i już dziś mogę poinformować, że budynek ten w niedalekiej przyszłości zostanie rozebrany.

We wniosku dotyczącym utworzenia filii / delegatury Komisariatu Policji w Mysiadle faktycznie napisałem "Idealnym miejscem byłyby pomieszczenia GOK w Mysiadle lub pomieszczenia zlokalizowane na terenie KPGO (dawne biuro Syndyka, dawna stołówka, dawny hotel – po adaptacji)", co nie oznaczało "tego" konkretnie dawnego hotelu robotniczego. Na terenie KPGO Mysiadło znajdowało się i znajduje się kilka budynków, które mogłyby być użyte do tego celu.

Pozdrawiam
        • pw47 Re: Informacja 05.10.11, 10:24
          A jaka jest przyczyna konieczności rozbiórki tego budynku ? Co ma powstać w zamian ? Proszę o konkretną odpowiedź.
        • owrank Re: Informacja 06.10.11, 00:46
          Panie Radny tak czytam Pana ostatnio i się zastanawiam czy Pan może kandyduje do Sejmu albo Senatu ?
          • redmaciek.1 Re: Informacja 08.10.11, 19:09
            Z tego, co mi wiadomo to Pan radny startował już w wyborach chyba do Sejmu, ponadto był już członkiem jakiegoś ugrupowania partyjnego może sam powie, jakiego. Jak widać chęć rządzenia jest spora.
            • w-boc Re: Informacja 10.10.11, 07:30
              Ja nie wiem co to za nagonkę tu urządzacie na Radnego Kanie. Skoro Wam się nie podoba to nie musicie na niego głosowac w przyszłych wyborach. Chyba większość ludzi jest z niego zadowolona skoro wygrał w zeszłorocznych wyborach miażdżącą przewagą głosów.

Rozumiem, że reszta radnych z Mysiadła jest bez zarzutów???? Ja wychodzę z założenia, że nie myli się ten co nic nie robi. A wg. mnie prekursorką nic nie robienia jest Radna Katarzyna Przemyska.

Zdrówka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka