Dodaj do ulubionych

Kilka pytań - Białystok

02.06.10, 12:34
Witam wszystkich, zastanawiam się poważnie nad założeniem aparatu
stałego. Po poszperaniu w internecie nadal mam wiele niejasnych
kwestii. Może pomożecie...?

1. Polećcie dobrego ortodontę w Białymstoku, z rozsądnymi cenami.

2. Ile kosztuje 1 łuk, wizyty i z jakimi kosztami jeszcze trzeba sie
liczyć?

3. Czytam, że w trakcie leczenia kilkakrotnie zmienia się łuki - czy
za każdym razem płaci się jak za nowy łuk (ok 1,5 tys.?)

4. Czy aparat składa się tylko z elementów, które są na zębach, czy
są jeszcze jakieś elementy na podniebieniu?
5. Czy ligatury można sobie wybrac przeźroczyste i czy kosztują tak
samo co zwykłe czy drożej? (bo wiem, że łuki i zamki białe lub
przeźroczyste kosztują więcej)

To na razie tyle wątpliwości.
Dzięki z góry!
Obserwuj wątek
    • nunka82 Re: Kilka pytań - Białystok 03.06.10, 21:01
      1.Ja leczę się u dr Bielaczyca, miałam problem z wyborem, bo nikt z moich znajomych nie leczył się ortodontycznie (szczęściarzesmile) powtarzające się nazwiska na forach to też dr Szarmach, dr Urban-Chmiel; jeśli chodzi o ceny to niestety nie mam porównania
      2.za 1 aparat płaciłam 2000 - noszę bezligaturowy; ligaturowy kosztuje 1600, wizyty 100 zł (parę razy nie musiałam płacić bo nic nie było zmieniane, na innych miałam robione parę rzeczy np. piaskowanie, doklejane dodatkowe zamki, nakładany łańcuszek, zmieniany łuk i też płaciłam 100 zł)
      3.łuk- to drucik-element, który przechodzi przez wszystkie zamki od lewej do prawej, w zależności od potrzeby wymieniany w trakcie wizyt- u mnie cena wymiany w kosztach wizyty
      4.są różnego rodzaju łuki podniebienne, zakładane w zależności od wady- ja nie musiałam nic takiego mieć
      5.ja tego problemu nie mam, z tego co wiem kolor wybierasz jaki chcesz -cena ich wymiany nie zależy od ich koloru
    • doniaak Re: Kilka pytań - Białystok 04.06.10, 19:47
      Witam
      1.Ja lecze sie u dr Urban. Jestem zadowolona choc trwa to juz 4 lata.Mialam zatrzymany kieł wiec duzo czasu zajeło same jego wyciaganie

2. Mam zwykły aparat metalowy koszt 1 łuku wynosił 1200 zł (4 lata temu), na dól 1400 zł ( 1,5 roku temu).Cena wizyty 100 zł

3. W przypadku wymieniania łuków cena sie nie zmienia.Ostatnio miałam odklejane 2 zamki i ponownie w innym miejscu klejone i zapłaciłam równiez 100 zł.

4. wszystko zalezy od tego jaka masz wade.Ja miałam zakładany luk podniebienny ale nic nie dopłacałam

5. Wybierasz jakie chcesz i nic nie dopłacasz.

Na koniec leczenia trzeba sie liczyc z dodatkowymi kosztami za drucik retencyjny i retainera na góre.

Pozdrawiam
    • jupik5 Re: Kilka pytań - Białystok 11.06.10, 07:19
      Wielkie dzięki za takie konkretne odpowiedzi, dużo mi się
      wyjaśniło smile
      Szacuję, że koszt leczenia zamknie się w ok. 6 tys. - 2 Aparaty
      około 3 tys. i reszta na leczenie i te rzeczy, które nakłada sie po
      zdjęciu aparatu stałego. Wydawało mi się, że będzie to około 10 tys.
      Zawsze to trochę mniej smile
      • abranova Re: Kilka pytań - Białystok 11.06.10, 12:14
        Ja nigdy nie policzyłam dokładnie ile mnie do tej pory wszystko kosztowało. Ale
        ceny w mieście rzeczywiście mniej więcej są takie, ja u dr Cwaliny za dwa łuki
        dałam 3.500 + 700 zł za ekspandera.
        Przy takim planowaniu dobrze jest mieć jednak na uwadze jeszcze ukryte, jak ja
        je nazywam, koszty noszenia aparatu, czyli opiekę dentystyczną. Jeżeli masz
        zdrowe zęby to masz szczęście, bo ja z kolei nie spodziewałam się, że tyle wydam
        na leczenie przed założeniem każdego łuku oraz na czyszczenie zębów z kamienia i
        osadu, bo w gabinecie nie oferują tego w ramach wizyty, tylko przy zdejmowaniu.
        Moje zęby tragicznie obrastają od momentu założenia aparatu i niestety co 2
        miesiące muszę je piaskować, bo inaczej sama patrzeć na siebie nie mogę wink
        • jupik5 Re: Kilka pytań - Białystok 14.06.10, 08:32
          abranova
          może lepiej nie liczyć smile
      • doniaak Re: Kilka pytań - Białystok 12.06.10, 07:48
        Co do całkowitego kosztu leczenia to nigdy nie moża byc tak do konca pewnym. Trzeba jednak liczyć się z tym,że na koniec zawsze cos wychodzi i przedłuza sie nieco czas leczenia.
        W trakcie trzeba kilkakrotnie usunąć kamien, poleczyc zęby więc juz koszty sie zwiększają. Jesli brakuje zęba po leczeniu ortodontycznym trzeba wstawic most lub implant a to tez kosztuje.Jeśli masz ósemki niewyrżniete dobrze by było je usunąć chirurgicznie, za jedną płaci sie prywatnie ok 300-400 zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka