Dodaj do ulubionych

Clear Aligner

30.04.11, 16:09
Często słyszy się, że "nie wszystkie wady" można leczyć metodami nakładkowymi (np. Clear Aligner). Proszę o konkretne (ale konkretne!) wyjaśnienie, jakie aspekty tą metodą można leczyć, a jakie nie.

W szczególności: moja wada polega na tym, że oprócz poprzesuwanych i skrzywionych zębów, nie tworzą one linii prostej w poziomie. Czyli przydałoby się jedne powciskać w stronę dziąsła, a inne wręcz przeciwnie, powyciągać (na linii góra-dół) tak, aby uzyskać jednolitą linię zębów. W klasycznym aparacie drutowym na pewno jest to możliwe, ale zastanawiam się, czy w nakładkach istnieje w ogóle możliwość przyłożenia siły na ząb działającej do góry/w dół? Na logikę chyba nie?
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: Clear Aligner 30.04.11, 22:31
      leczyć się da w zasadzie każdą wadę, ale ze świadomością, że albo zaakceptuje się nieidealny efekt końcowy, albo na ostatnie 3-6 mcy założy się aparat z zamkami.
      finishing, czyli dopasowanie łuków, idealne wyrównanie zębów jest za pomocą tego aparatu....trudny do osiągnięcia.
      efekty leczenia nakładkowego dla wymagającego oka nie są powalające. ale jak ktoś nie oczekuje cudów, to czemu nie.
      • sagmar7 Re: Clear Aligner 01.05.11, 01:42
        Dobrze. Ale czemu konkretnie nie można uzyskać idealnego efektu tą metodą? KONKRETNIE! Skoro da się leczyć w zasadzie każdą wadę?
        • ortodonta Re: Clear Aligner 01.05.11, 05:34
          ano temu, że na pewnym etapie leczenia (pod koniec, gdy czas na tzw "wykończeniówkę) stajemy pod ścianą, tzn aparat nie daje rady precyzyjnie ustawić konkretnych zębów.

przyczyn jest kilka.
          1. sama technika nie jest precyzyjna
          2. CA jest ubogą wersją invisaligne, gdzie szyn jest dużo więcej ale i koszty kilkukrotnie wyższe, a i tak nie zawsze się udaje.
          3. metoda mało popularna, mało kto ma doświadczenie a nakłada się tu wypadkowa braku wprawy lekarza i technika wykonującego szyny, czyli możliwości do popełnienia błędu większe. może za 5 lat ktoś nabierze tyle wprawy, że wreszcie zobaczymy idealnie wyprostowane zęby nakładkami a i tak nie będzie to przyszłość ortodoncji, tylko ciekawostka.

radzę nastawić się na dokończenie ap.stałym w razie nieidealnego efektu.
          • sagmar7 Re: Clear Aligner 01.05.11, 12:01
            Coś tutaj mieszamy. W InvisAlign więcej nakładek? Chyba nie, bo tam zmienia się je co 2 tygodnie, a w Clear Aligner co tydzień - a więc to w Clear Aligner będzie więcej. Ponadto w metodzie Clear Aligner pobiera na każdym etapie leczenia (a więc np. 10 razy) wyciski i to one są podstawą do stworzenia kolejnych nakładek (w InvisAlign odwrotnie - wszystkie nakładki powstają od razu). Tak więc, o ile dobrze rozumiem, to właśnie metoda Clear Aligner jest bardziej elastyczna, w tym w końcowych fazach leczenia i potrafi się dostasować do konkretnych postępów. Co za problem, aby aby ostatnie powiedzmy 2-3 nakładki w tej metodzie były tymi, które już będą "dopieszczać" efekt?

Proszę jeszcze o interesującą mnie informację, czy tym aparatem można przesuwać zęby również w płaszczyźnie góra-dół?
            • holdent Re: Clear Aligner 14.05.11, 22:33
              Clear alignerem mozna, tak jak Invisalign, wyleczyc kazda wade,za wyjatkiem ,co jest oczywiste. duzych wad kostnych,wtedy niezbedna jest operacja ortognatyczna.Proste wady kl I bezekstrakcynje sa nalatwiejsze w leczeniu ta metoda,ale trzeba pamietac, by uzyskac prefekcyjny wynik trzeba uzyc co najmniej 5 i wiecej kompletow nakladek.W przypadku wiekszych wad potrzeba wiecej kompletow ,rowniez lekarz musi znac wiecej "Tricków"wspomagajacych ruch zebow.Wieksza ilosc kompletow wiaze sie z wiekszym wydatkiem finansowym/10 tys i pow.-podobnie jak w metodzie Invisalign/.Dlatego tez mozna rozwazyc leczenie mieszane polaczone z aparatem stalym.Tam gdzie potrzeba potencjalnie wiecej nakladek zakladamy aparat staly,tam gdzie mniej -nakladki C_A.Mozna rowniez skrocic czas noszenia aparatem stalym i reszte dopracowac C-A. I to naprawde perfekcyjne , z indywidualnymi torkami dla kazdego pacjenta. Wtedy mozna uzyc 1-3 komplety nakladek.
              Potencjalny pacjent musi pamietac .ze by nie skracac zbyt szybko,dla oszczednosci, leczenia C-A i zadowalac sie przecietnym wynikiem.
              Pacjenci ,ktorzy nosza C_A sa zaskoczeni łatwa adaptacja do nakladek i b.zadowoleni z efektow leczenia.
    • viperpg Re: Clear Aligner 23.09.11, 11:50
      Witam. Wg mnie ClearAligner to super rozwiązanie. Noszę go od 3msc i efekty są bardzo dobre. Nakładki mogę w każdej chwili zdjąć i swobodnie zjeść posiłek. Jeśli macie zamiar leczyć sie tą metodą to szczerze mogę polecić dr Munir z OrthoVision w Warszawie www.orthovision.pl
      • iwona084live Re: Clear Aligner 23.10.11, 20:17
        Witam, czy możesz mi napisać, czy Twój aparat sprawiał Ci ból? Ja mam swój 3 dni i całe dziąsła czerwone, krwawią i pełno aft bo sciąganie tego plastiku rani dziąsła. Nie wiem czy to normalne czy nie, czy w ogóle powinien nachodzic na dziąsła, jeśli tak to jak go ściągać bezboleśnie?Może możesz się podzielic jakąś wiedzą, bo ja myślę o rezygnacji. Podaje mail, bardzo mi zalezy na odpowiedzi : iwona.owczarek(at)o2.pl
        Z góry dziękuję
    • marokko_89 Re: Clear Aligner Olsztyn 24.07.13, 13:40
      To prawda, mój dentysta powiedział, że niestety nie każdą wadę da się wyleczyć Clear Alignerem, dlatego potrzebna jest konsultacja zanim dobierze się odpowiednią metodę. Ja mam stłoczone dolne i górne zęby. Kończę właśnie nosić 2 zestaw nakładek, niedługo pobiorą mi wyciski do nowych. Na początku, jak usłyszałam o tej metodzie to byłam sceptycznie nastawiona. Szukałam opinii w sieci, ale były tylko informacje o leczeniu. W Olsztynie tylko jeden gabinet leczy tą metodą - Rojek Dental i dopiero jak tam poszłam na konsultację to się dowiedziałam wszystkiego o leczeniu i czy w ogóle moja wada nadaje się do Clear Alignera. Nakładki są naprawdę niewidoczne i bardzo estetyczne, nie uwierają, nie powodują problemów z mówieniem, nie przeszkadzają w codziennym funkcjonowaniu. Trzeba często myć zęby (jak zdejmujesz do jedzenia i zanim załozysz to trzeba umyć). Dziąsła mnie nie bolą, nie mam nadwrażliwych zębów. Noszenie nakładek nie boli, na początku trochę ciągnie, ale nie jest to ból nie do wytrzymania. Drugi komplet nosi się o wiele lepiej, w ogóle nie czuję żadnego bólu. Ogólnie bardzo polecam, bo po 2 rodzajach nakładek już widzę efekty smile
    • 1989ps Re: Clear Aligner Olsztyn 31.07.13, 11:38
      Na takim poziomie ogólności można zareklamować wszystko, nawet wypożyczalnię mioteł na Łysej Górze.
      • marokko_89 Re: Clear Aligner Olsztyn 31.07.13, 12:42
        Nie wiem, czy ten zarzut jest do mnie, ale wydaje mi się, że dość szczegółowo opisałam moją wadę, którą leczę Clear Alignerem... jeśli potrzebujesz informacji na temat samego leczenia, czy cen to wystarczyło zapytać smile a nie zarzucać jakieś reklamowanie. Podpięłam się pod ten wątek, bo jak sama szukałam informacji o tym, czy jakiś gabinet robi Clear Aligner w Olsztynie to w necie nie było absolutnie nic - żadnych opinii, czy wątków na forach. Chciałam być pomocna i chociaż opisać jak to wygląda osobom, które chcą się na to zdecydować, bo to naprawdę świetna alternatywa do aparatu. Ja sobie nie wyobrażam zadrutowania na kilka lat, w dodatku w branży, w której pracuję (sprzedaż) nie jest to zbyt estetyczne i odpycha klienta. Wiem, że są ludzie, którzy szukają info o Clear Aligner, tak jak sama szukałam i chciałam się podzielić swoim doświadczeniem, ale widzę, że chęć pomocy nie popłaca, bo ktoś zaraz zarzuci Cię oskarżeniami o kryptoreklamę. Pozdrawiam i życzę bardziej pozytywnego spojrzenia na świat...
        • 1989ps Re: Clear Aligner Olsztyn 31.07.13, 13:49
          Re zostało zamieszczone pod wpisem "ludek 87" i rzecz jasna odnosiło się tylko do niego.
          • marokko_89 Re: Clear Aligner Olsztyn 01.08.13, 14:28
            Przepraszam bardzo... moje niedopatrzenie, nie zwróciłam uwagi, że to pod innym wpisem, zwracam honor i pozdrawiam smile mam nadzieję, że zostanie mi wybaczone smile
    • magda.grzelewska Re: Clear Aligner 05.08.13, 21:03
      Kurczę wydaje się to być bardzo fajna opcja. Tutaj przeczytałam o zaletach tego i jestem naprawdę mocno zaskoczona smile
    • harasimo Re: Clear Aligner 12.08.13, 13:22
      uważajcie na oszustów! Pamiętajcie, że metodą Clear Aligner mogą leczyć tylko autoryzowane gabinety, które są właścicielami licencji Clear Aligner! Moja koleżanka leczyła się u takiej "pseudo" dentystki nakładkami i strasznie opuchły jej dziąsła, tak, że nie mogła tego nosić. Potem jak zaczęła szukać w necie, to sie okazało, że babeczke w ogóle nie miała licencji na to i używała do zrobienia nakładek jakiejś chińskiej folii! Uważajcie, bo z zębami nie ma żartów. Tutaj możecie znaleźć listę autoryzowanych gabinetów (a dodam, że jest ich naprawdę niewiele)
      • oddolna Re: Clear Aligner 20.08.13, 11:57
        a ten Rojek Dental z Olsztyna, co o nim piszecie ma tą licencję?
        • marokko_89 Re: Clear Aligner 27.08.13, 11:57
          Ma licencję, jak u niego robiłam to folie, z których wykonuje nakładki mają numer seryjny, kod kreskowy, nazwę producenta (Scheu-Dental), a on ma certyfikat na ich robienie, wszystko mi pokazywał na pierwszej wizycie, opowiadał o tym, jak to będzie wyglądać i że folie oryginalne od producenta. na tej mapce możesz sprawdzić, które gabinety mają, zanim jakiś wybierzesz: www.dental.pl/ortodoncja/ca_-_mapa/
          • uzalezniona1234 Re: Clear Aligner 17.01.14, 12:32
            A czy ktoś zamawiał nakładki w gabinecie doktora Klaudiusza Rojka z Olsztyna? Jak to się odbywa? Trochę na ten temat czytałam, ale chciałabym uzyskać opinię od osób, które zamawiały takie nakładki. Najlepiej właśnie w Rojekdental.
            • mank-a234 Re: Clear Aligner 31.01.14, 12:25
              uzalezniona1234 napisała:

> A czy ktoś zamawiał nakładki w gabinecie doktora Klaudiusza Rojka z Olsztyna? J
              > ak to się odbywa? Trochę na ten temat czytałam, ale chciałabym uzyskać opinię o
              > d osób, które zamawiały takie nakładki. Najlepiej właśnie w Rojekdental.

Ja zamówiłam nakładki w gabinecie Rojka. generalnie jest tak, że musisz zrobić zdjęcie RTG, zdjęcie jamy ustnej i zrobic model gipsowy. To wszystko wysyłasz na adres gabinetu.
              Potem dostajesz nakładki z instrukcją jak je stosować. Na początku możesz czuć się w nich trochę dziwnie, ale po jakimś czasie idzie się przyzwyczaic.
    • clearalignergdansk Re: Clear Aligner 11.05.16, 22:50
      Nakładkami Clear Aligner najczęściej leczy się niewielkie wady zgryzu, lecz można wyleczyć właściwie wszystkie (ekstrudować i intrudować zęby też można, potrzeba dodatkowych elementów, też niezwykle estetycznych, ale można i to całkiem sprawnie). Trzeba trafić na lekarza, który ma doświadczenie w leczeniu szeregiem szyn pozycjonujących i na gabinet, w którym cena nie jest wygórowana. Właśnie z tego powodu lekarze nie polecają leczenia tym sposobem większych wad. Zwykle leczenie powyżej 6 etapów jest mniej atrakcyjne finansowo. Wtedy zainteresowani wybierają aparat stały estetyczny, lub lingwalny, choć te są właściwie jeszcze droższe niż długie leczenie Clear Aligner. W Warszawie jest kilku lekarzy, którzy upodobali sobie tę metodę i mają spore sukcesy. W Poznaniu mogę polecić doktora Wojciecha Czopora, w Rzeszowie też jest centrum Clear Aligner, a w Gdańsku sprawdźcie na jazzdent.pl, Małgorzata Szmuda-Sycz. Jestem technikiem wykonującym nakładki i te dwa nazwiska mogę z czystym sumieniem polecieć. Pozdrawiam.
    • clearalignergdansk Re: Clear Aligner 11.05.16, 23:38
      Nakładkami Clear Aligner najczęściej leczy się niewielkie wady zgryzu, lecz można wyleczyć właściwie wszystkie. Trzeba trafić na lekarza, który ma doświadczenie w leczeniu szeregiem szyn pozycjonujących i na gabinet, w którym cena nie jest wygórowana. Właśnie z tego powodu lekarze nie polecają leczenia tym sposobem większych wad. Zwykle leczenie powyżej 6 etapów jest mniej atrakcyjne finansowo. Wtedy zainteresowani wybierają aparat stały estetyczny, lub lingwalny, choć te są właściwie jeszcze droższe niż długie leczenie Clear Aligner. W Warszawie jest kilku lekarzy, którzy upodobali sobie tę metodę i mają spore sukcesy. W Poznaniu mogę polecić doktora Wojciecha Czopora, w Rzeszowie też jest centrum Clear Aligner, a w Gdańsku sprawdźcie na jazzdent.pl, Małgorzata Szmuda-Sycz. Jestem technikiem wykonującym nakładki i te dwa nazwiska mogę z czystym sumieniem polecieć. Pozdrawiam.
    • malin_a77 Re: Clear Aligner 30.10.16, 17:22
      Czy to jest to samo, co invisalign? Wiem, że w klinice Rock Your Smile, gdzie leczę się ortodontycznie, to rozwiązanie jest bardzo popularne i wydaje mi się, że to to samo, co Clear Aligner.
    • alapro Re: Clear Aligner 02.02.17, 10:17
      Clear Aligner przede wszystkim jest od korekcji zgryzu. Jest to niezwykle estetyczna i komfortowa metoda oraz przede wszystkim niemal niewidoczna. Dla osób, które po prostu nie chcą zwykłego "druciaka" jest to interesująca metoda. Polecam gabinet w Gdańsku Clear Aligner - Perfect Smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka