Dodaj do ulubionych

Zdjecia ząbków

21.03.05, 21:39
Za 2 dni będę miała zakładany aparat.Tydzień temu orto zrobiła mi wyciski,ale
nie mówiła nic o tych zdjęciach.Wogóle ich ode mnie nie wymagała.Czy to
możliwe,że te zdjęcia są zbędne czy poprostu trafiłam na niekompetentną orto?
Obserwuj wątek
    • caryca1 Re: Zdjecia ząbków 22.03.05, 08:32
      ja bym zrobila zdjecie... jak mialam pierwsze RTG robione w wieku 13 lat to nie
      mialam zalazkow dwoch 5 tek...w wieku 18 lat mialam jeszcze raz rtg robione i
      sie okazalo ze mam jedna z tych piatek.. jakis cud?

znaczy to zalezy jak masz wszystkie zeby i wszystkie 8 rosna ok to moze
      faktycznie nie trzeba bo wszystko widac...ale znam kogos po 60 tce ktoremu 3
      garnitur wyrosl...takze teraz to nic nie wiadomo.
      Popsrostu spytaj sie dlaczego nie robila ci rtg
      • olka_000 Re: Zdjecia ząbków 22.03.05, 15:07
        ehhh to ja mam chyba problem big_grin Mam niewyrżniętą jedną siódemkę ale orto
        powiedziała ze to bez róznicy bo zamków na siódemki mi nie zakłada.Teraz w
        sumie to i tak na zdjęcia za późno bo juz w czwartek będę miała aparacik big_grin
        Ehh uncertain
        • andrzejek23 Re: Zdjecia ząbków 22.03.05, 22:30
          Problem zdjec byl juz tu kiedys poruszany, rozmawialem nawet o tym z moim orto.
          Forumowy orto twierdzi, ze nie trzeba wykonywac zdjecia cefalometrycznego. Ja
          jednak stane w obronie mojego lekarza i wielu innych, wg ktorych wycisk oraz
          dwa zdjecia: cefalometryczne i pantomograficzne sa podstawa planowania
          leczenia. Mozna jeszcze zrozumiec brak cefalo, ale brak obydwu??? To jest
          troche po omacku. Zalozymy aparat i zobaczymy co bedzie. Orto forumowy
          twierdzil, ze fachowiec to tylko obejrzy, a reszte zrobi doswiadczenie, bo to o
          nim dobrze swiadczy. Nic bardziej mylnego.
          Pozdrawiam i zycze udanego leczeniasmile))
          • ortodonta Re: Zdjecia ząbków 23.03.05, 15:45
            ezwany do odpowiedzi odpowiadam:boczne telertg i analiza jst pomocna, ale w
            wielu przypadkach niczemu więcej nie służy poza zaspokojeniem ciekawości. weźmy
            przypadek , najczęsiej u nas spotykan, tylozgryz ze stłoczeniem siekaczy
            górnych. co da nam analiza, nic, dowiemy sie ze jest tyłozgryz, co już
            wcześniej wiedzieliśmy, potwierdzi się ,że trzeba usunąć dwa przedtrzonowce, co
            też wiedzielismy. pacjent się naświetlił i wydał 50 zł. a mu co mielismy zrobic
            i tak zrobimy. analiza jest potrzebna w przypadkach granicznych, gdzie nie
            jesteśmy pewni, czy można robić ekstrakcjie czy nie. wtedy b. sie przydaje.
            wykonanie pantomogramu uwazam za konieczne. nigdy nie wiadomo jakie
            niespodzianki kryja szczeki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka