lana82 11.06.05, 11:55 co to takiego i czy zawsze sie je zaklada przed zalozeniem aparatu stalego? i ile czasu musi uplynac od ich zalozenia do aparatu? oraz czy bardzo sa niewygodne? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lana82 Re: co to sa separatory 11.06.05, 21:35 hej ponawiam pytanie o separatory co to takiego, na ile sie je zaklada przed zalozeniem aparatu please napiszcie bo mnie to czeka niedlugo! Odpowiedz Link
hexe25 Re: co to sa separatory 11.06.05, 22:40 separatory - małe gumki oddzielające zęby od siebie w celu ułatwienia ortodoncie dopasowania pierścieni na trzonowce ja miałam je zakładane na 5 dni przed założeniem aparatu. po założeniu gumeczek na początku może być lekki dyskomfort (wrażenie jakby coś siedziało między zębami), ale potem nie są wyczuwalne (ja o nich zapomniałam po dwóch dniach) Odpowiedz Link
lana82 Re: co to sa separatory 12.06.05, 11:08 dzieki hexe za odpowiedz, powiedz mi jeszcze prosze jesli ja mam miec usuwane dolne i gorne 4ki to te gumeczki zakladano by mi miedzy 5tki i 6tki oraz miedzy 6tki i 7mki(8semek nie mam) ? napisz mi tez czy po tych 5 dniach te separatory sie wyjmuje, jesli juz aparat zalozony jest? czy one na stale maja byc miedzy zebami? Odpowiedz Link
hexe25 Re: co to sa separatory 12.06.05, 11:15 ja tez miałam usuwane 4ki górne i dolne i miałam separatory międzi 5ką i 6ką oraz między 6ką i 7ką. po 5 dniach były one zdejmowane a potem zakładane pierścienie i reszta aparatu. Odpowiedz Link
lana82 Re: co to sa separatory 12.06.05, 13:51 ok dzieki to juz wszystko wiem) a samo drutowanie bardzo bolesnie przebiegalo? czy dalo sie wytrzymac( sorry ze taka jestem upierdliwa i wiecznie o cos pytam)))) Odpowiedz Link
hexe25 Re: co to sa separatory 12.06.05, 13:54 no problem, nie masz za co przepraszać co do drutowania, to nie było bolesne, w pewnym momencie nawet myślałam, że zasnę (ponad dwie godziny zakładania) Odpowiedz Link