Dodaj do ulubionych

co to sa separatory

11.06.05, 11:55
co to takiego i czy zawsze sie je zaklada przed zalozeniem aparatu stalego? i
ile czasu musi uplynac od ich zalozenia do aparatu? oraz czy bardzo sa niewygodne?
Obserwuj wątek
    • lana82 Re: co to sa separatory 11.06.05, 21:35
      hej ponawiam pytanie o separatory co to takiego, na ile sie je zaklada przed
      zalozeniem aparatu please napiszcie bo mnie to czeka niedlugo!
      • hexe25 Re: co to sa separatory 11.06.05, 22:40
        separatory - małe gumki oddzielające zęby od siebie w celu ułatwienia ortodoncie dopasowania pierścieni na trzonowce
        ja miałam je zakładane na 5 dni przed założeniem aparatu. po założeniu gumeczek na początku może być lekki dyskomfort (wrażenie jakby coś siedziało między zębami), ale potem nie są wyczuwalne (ja o nich zapomniałam po dwóch dniach)
        • lana82 Re: co to sa separatory 12.06.05, 11:08
          dzieki hexe za odpowiedz, powiedz mi jeszcze prosze jesli ja mam miec usuwane
          dolne i gorne 4ki to te gumeczki zakladano by mi miedzy 5tki i 6tki oraz miedzy
          6tki i 7mki(8semek nie mam) ?
          napisz mi tez czy po tych 5 dniach te separatory sie wyjmuje, jesli juz aparat
          zalozony jest?
          czy one na stale maja byc miedzy zebami?
          • hexe25 Re: co to sa separatory 12.06.05, 11:15
            ja tez miałam usuwane 4ki górne i dolne i miałam separatory międzi 5ką i 6ką oraz między 6ką i 7ką. po 5 dniach były one zdejmowane a potem zakładane pierścienie i reszta aparatu.
            • lana82 Re: co to sa separatory 12.06.05, 13:51
              ok dzieki to juz wszystko wiemsmile)
              a samo drutowanie bardzo bolesnie przebiegalo? czy dalo sie wytrzymac( sorry ze
              taka jestem upierdliwa i wiecznie o cos pytamsmile))))
              • hexe25 Re: co to sa separatory 12.06.05, 13:54
                no problem, nie masz za co przepraszać smile
                co do drutowania, to nie było bolesne, w pewnym momencie nawet myślałam, że zasnę (ponad dwie godziny zakładania) wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka