Dodaj do ulubionych

do georgewroc1 - DAMON 2

16.07.06, 11:03
czesc georgewroc,
wyczytalam ze masz aparat DAMON 2, ja za kilka dni tez bede go miala,do tej
pory znalazlam jedna mila osobe na drugim forum "aparact ortodontyczny" ktora
opowiedziala mi troche o aparaciku DAMON3. Oba maja chyba takie samo
dzialanie , tylko DAMON 3 jest pol kosmetyczny-zamki sa czesciowo
przezroczyste a czesciowo metalowe.

Powiedz mi co nieco o tym aparaciku, jak ci sie go nosi? czy ranil cie na
poczatku noszenia? czy dalo sie spokojnie jesc? i czy na zabkach widac ze
jest mniejszy niz tradyyjne metalowe?smile

wiem ze nie ma pierscieni i system niskiego tarcia, i rzeczywiscie jest to
wiekszy komfort?- licze ze takwink

pozdrawiam i czekam na odpowiedzismile
Obserwuj wątek
    • georgewroc1 Re: do georgewroc1 - DAMON 2 16.07.06, 23:10
      witaj,
      tak, nosze Damon 2. Co do Twoich pytan:
      " Powiedz mi co nieco o tym aparaciku, jak ci sie go nosi? czy ranil cie na
      > poczatku noszenia? czy dalo sie spokojnie jesc? i czy na zabkach widac ze
      > jest mniejszy niz tradyyjne metalowe?" - nosi mi sie go calkiem dobrze.
      Spodziewalem sie wiekszego bolu i dyskomfortu. Najpierw mialem zalozona tylko
      gore a 1,5m-ca pozniej dol. Odnosnie ranienia - wiesz, chyba kazdy aparat tak
      naprawde rani (przynajmniej metalowy. Nie sa to doslowne rany a raczej obtarcia
      bo jest to cos wystajacego z powierzchni zeba. Jednak ja juz po neicalym
      tygodniu nic nie czulem. Skora "przyzwyczaja" sie. Przez pierwze 2-3 dni
      probowalem stosowac ten wosk ortodontyczny ale caly czas mi spadal z apartu i
      dalem sobie spokoj. Chyba lepszym sposobem jest zastosowanie takiego zelu na bol
      dziasel dla niemowląt smile On tak jakby znieczuja miejsce posmarowane.
      Co do jedzenia: zeby troszeczke mnie bolaly zawsze przez pierwsza doba po
      zalozeniu aparatu lub zmianie luku - tzn bobolewaja gdy sie gryzie przodem. W
      normalnym chodzeniu wlasciwei nic nie czulem - moze troszeczke. Jest to wlasnie
      ponoc zaleta Damonow. Dieta i tak musi sie zmienic - jem chleb tostowy , jogurty
      banany, obiedy w zasadzie normalnie - tylko dluzej to trwa smile Wiec nie ma co
      rozpaczac.
      Co do rozmiaru zamkow - wydaje mi sie ze to czy zamek jest mini czy nie i tak go
      widac. Jak sie ma cos metalowego na zebach to rzuca sie w oczy. Ja sie tym nei
      przejmuje juz. Ale faktycznie zastanawialem sie czy bede sie tego wstydzil. smile
      Jest ok
      I jeszcze mala korekta- tego typu zamki maja pierscienie tak jak i inne -
      jedynei co to te nie maja ligatur czyli gumeczek na zamakch tylko maja zasuwki smile
      Jesli moge jeszdcdze w czyms pomoc to sluze smile
      • miamaja Re: do georgewroc1 - DAMON 2 16.07.06, 23:52
        hej dzieki za odpowiedzsmile
        to zrobiles mi niespodzianke tymi pierscieniami, bylam pewna ze one nie maja
        pierscieni tylko zameczki i drut i sa jakos inaczej zamocowane? bo chyba DAMON
        3 nie maja pierscieni dlatgo bylam pewna ze te tez tak samo hm.... to ja juz
        nie wiem na co jestem umowiona na nastepna wizyte do pani ortodontkismilebo nie
        mam separatorow zadnych a aparacik zakladam juz za tydzien.hm..moze ide na
        zakladanie separatorow jednak? ale bede miala teraz zagadkesmile

hm nie wiem w tej sekundzie o co jescze moge zapytac ale badz gotow na nastepna
        serie pytan - bo na pewno bedawink
    • aliss.z Re: do georgewroc1 - DAMON 2 17.07.06, 22:06
      witaj miamajawink
      też mam Damon 2 i do tego również nie mam pierścieni na szóstkach z czego
      jestem niezmiernie zadowolonawink
      Damon 3 to wersja kosmetyczna tak jak juz pisałaś, a właściwie pół-kosmetyczna.
      Zęby bolały niecałe 2 dni po założeniu, o wiele bardziej dały mi się we znaki
      nieco wyższe niż w normalnych aparatach zamki - właściwie to lekko obcierają
      mnie do dzisiaj, ale myslę, że to kwestia indywidualna i wosk na pewno Ci
      pomoże jesli działoby się coś złego)))
      Powodzenia i jakby cos pytaj śmiało;D
      • miamaja Re: do georgewroc1 - DAMON 2 18.07.06, 19:22
        o jak fajnie ze znalaz sie ktos jeszczesmile ja zakladam w nastepnym tygodniusmile
        juz wiem ze mam kupic sobe specjalne szczoteczki, nitki i prosic o wosk- choc
        mysle ze dostane nie proszacwink

to jednak DAMON 2 nie maja pierscienismile pocieszylas mnie bo juz zglupialam z
        tego zamieszaniawink

dzieki za info , bede pytacwink

pozdrawiamsmile
        • georgewroc1 Re: do georgewroc1 - DAMON 2 18.07.06, 21:39
          ja nosze DAMON 2 i mam pierscienie. Wynika z tego, ze jest to indywidualna sprawa.
    • kazuka Re: do georgewroc1 - DAMON 2 19.07.06, 07:03
      a ja też mam DAMON ale nie wiem który...
      Moja fotka gdzieś tu jest na forum więc mozna zobacyzć jak wygląda. Ja sama
      jestem dość gadatliwa więc na początku drpał mnie aparat przy rozmowie ale to
      było moze jakieś 3 dni najwyzej - poza tym pomógł mi bardzo wosk smile
      Boleć nei boli ale czuje naiciski na zęby i jeden ząbek już mi się wysunął
      nawet smile
      Pozdrawiam
      • heca5 Re: do georgewroc1 - DAMON 2 19.07.06, 13:09
        Według mnie kazuka masz damon 2 smile. I mam do Ciebie pytanie: ile czasu juz nosisz aparat i jak oceniasz zmiany smile.
        A jesli chodzi o wypowiedz georgewroc1 i te pierścienie - to według mnie to ktos tu myli pojęcia.
        Cytuję:
        "tego typu zamki maja pierscienie tak jak i inne "
        Pierścienie to zupełnie co innego niz zamki - pierścienie to wielkie metalowe obręcze zakladane dookola zęba wylacznie na 6kach i/lub 7kach. A zamki to takie male kwadraciki zakladane na wszystkich zebach 1-5 (a w przypadku damona równiez na 6kach i 7kach)).
        Także miamaja - według mnie nie będziesz miala zadnych pierscieni smile.
        Pozdrawiam.
        • miamaja Re: do georgewroc1 - DAMON 2 19.07.06, 17:00
          chyba rzeczywiscie zostaly tu pomylone pojeciasmile

tak czy siak dobrze ze wychodzi na to ze pierscieni nie ma (mowie o tych
          "hecowych" pierscieniach ) wink

• georgewroc1 Re: do georgewroc1 - DAMON 2 19.07.06, 18:04
          "tego typu zamki maja pierscienie tak jak i inne "

doszlo do przejezyczenia smilemialo byc oczywiscie "tego typu aparaty maja
          pierscienie tak jak i inne" smile

Ale faktycznei nie wiedzialem, ze moga byc zakladane aparaty bez pierscieni.
        • kazuka Re: do georgewroc1 - DAMON 2 19.07.06, 21:19
          ja dopiero miesiąc noszę aparat, a miany ponoć juzsą, wczoraj tak orto
          powiedziala - jakieśmałe przesuniecie tego głównego wychylonego. ja osobiście
          innego ząbka zmiany zobaczyłam smile
          Boleć nei boli ale czuć, że sie cos przesuwa czasem smileja mam wogle ponoć nie
          tak długo go nosić (jakieś pół roku powinno starczyć) - na szczęscie (chociaż
          się juz chyba przyzwyczaiłam do niego i do tych spojrzeń wink)
          • heca5 Re: do georgewroc1 - DAMON 2 20.07.06, 12:08
            A no pewnie krótko będziesz nosic bo na zdjeciu to juz bardzo ładnie masz - drobna korekta i gotowe smile
            A do georgewroc1 - czyli jednak masz te "hecowe" (czyli o których mowilam) wink pierścienie?
            • georgewroc1 Re: do georgewroc1 - DAMON 2 20.07.06, 15:49
              Tak, tak - mam pierscienie. Na gorze i na dole. Za bardzo nie daja mi sie we
              znaki. Jest dobrze.
              • miamaja Re: do georgewroc1 - DAMON 2 20.07.06, 19:36
                no to weszla nowa nazwa w dziedzinie ortodoncji "hecowe pierscienie" smile
                • heca5 Re: do georgewroc1 - DAMON 2 28.07.06, 15:33
                  hehe wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka