Dodaj do ulubionych

pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu.

31.07.06, 10:00
Witam,
czy ktoś z was miał coś takiego założonego?
Jeżeli tak to napiszcie proszę czy boli i czy przeszkadza w jedzeniu.
piciu..itp..itd..
Dzieki za infosmile
Obserwuj wątek
    • tigra.14 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 31.07.06, 11:04
      niestety ja jestem za duza na taki aparat (mam 22 lata) i chyba do konca zycia
      nie pozbede sie tyłozgryzu. Ale jesli jest szansa, ze aparat Herbsta Ci pomoże,
      to nos go i nie mysl o tym, czy przeszkada. Wszystko mozna przezyc. Ale tak po
      wygladzie, to nie wydaje mi sie, zeby byl strasznie uciazliwy.

pozdrawiam
      • anka7911 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 31.07.06, 12:40
        ja mam 27lat i podobno wcale nie jest za późno.
        zakładam aparat typu Damon DMX podobno jakaś nowość i do tego aparatu na 8mś mam
        założyć TFBC - na zdjęciu i na modelu u ortodonty troszkę mnie przeraził.smile
        Teraz przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie - jak sie do tego wszystkiego
        mają plomby amalgamatowe - dosyć duże wypełnienia dwóch dolnych szóstek - mama
        nadzieje ze to w niczym nie przeszkadza.
        Ja dzisiaj zaczynam przygotowania do założenie aparatu (piaskowanie) a do was
        dołącze w 100% w czwartek.
        • tigra.14 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 31.07.06, 17:39
          Aniu życze Ci z calego serca, aby Ci aparat herbsta pomogl. Wiem jak to jest
          miec tylozgryz. Ale przy "wyciaganiu" zuchwy do przodu u osoby doroslej
          istnieje ryzyko powstania podwojnego zgryzu. mi tez wyciagali zuchwe i podwojny
          zgryz sie pojawil niestety.Jedyna rada jest operacja.

Ale byc moze u Ciebie da sie ta wade jakos usunac. Mojej sie nie dalo i chyba
          sie nie da, dlatego pisze Co o tym.

To wszystko zalezy jak duza masz wade. U mnie luka wynosi ok 0,5cm. Byc moze
          Pan Orto Ci to wyjasni. Kiedys tez prosilam o porade. Dlatego chyle nisko czolo
          przed Panem Doktorem, bo mial w 100% racje.

Ale Aniu pamietaj, ze to jest sprawa indywidualna. I skoro orto powiedzial Ci,
          ze bedzie dobrze, to znaczy, ze tak bedzie.
          Powodzenia
          Pozdrawiam
          Kasia
          • anka7911 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 01.08.06, 12:05
            Cześć Kasiusmile
            Dziekuję za odpowiedźsmile
            ...no troszkę nieprzyjemne to co piszeszsad
            mam nadzieję, że wszystko jest ok z Twoimi ząbkami i mimo tego masz śliczny zgryzsmile
            ja dostałam taki plan leczenia:
            aparat damon 3MX, i na 8/10mś TFBC - www.strzalkowska.pl/old/tfbc.html
            tu jest zdjecie tego czegośsmile.
            podobno aparat damon "sam" robi to co ma zrobić Herbst.
            Cóż może powinam przesatć się zamartwiac bo oszalejęsmile)
            Pozdrawiam serdeczniesmile

www.dentalcompare.com/details/6692/Damon-MX.html
            www.ormco.com/products/promotions/PDF/damon3AndMX.pdf
            www.ormco.com/damon/theSystem/damon3/damonBracket/damon3.cfm
            a to kilka adresów gdzie udało mi się znaleźc coś na temat damona 3MX
            może komus się przyda.
            Ania
            • lukasz091 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 01.08.06, 12:48
              kurcze ja zaczynam sie bac, bo tez mam tylozgryz (chyba), bylem juz na
              pierwszej wizycie u orto, i nie mowila nic o takich cudach, mam miec tylko
              zwykly aparat na gore, i za pare miesiecy na dol, czyli standart

mam nadzieje ze na nastepnej wizycie sie wszystko wyjasni, musze tylko uzbroic
              sie w cierpliwosc bo jak na zlosc orto wyjechala na urlop, i musze czekac

tak mi sie wydaje ze to zalezy od konkretnego przypadku bo ja nie mam az tak
              duzej wady, jedynki i dwojki (gorne) sa po prostu pod kontem i nie stykaja sie
              z dolnym lukiem, kiedy sie cofna do tylu to bedzie chyba ok

• anka7911 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 01.08.06, 13:03
                przed pierwsza wiztya mylalam ze mam do zrobienia taka "malenka korekte" a tu
                niespodziankasmile
                zaproponowano mi dwa sposoby leczenie tanszy i drozszy - zdecydowalam sie na ten
                drugi bo podobno jest lepszy - ale od wczoraj ogarnia mnie jakies idiotyczne
                uczucie ze nie bedzie tak przyjemnie i prosto jak mi sie wydawalosmile
                reszte napisze w czwatrtek - wtedy juz bardziej konkretnie bo sama sie dowiem
                jak sie funkcjonuje z aparatemsmile)
                mam nadzieje ze bedzie ok i przepraszam ze sie zdenerwowales przez to marudzeniesmile
                A.
                • lukasz091 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 01.08.06, 15:36
                  nic nie szkodzi

najlepiej jakbys miala jakies zdjecie sojego zgryzu, to bysmy zobaczyli jak to
                  wyglada
            • ortodonta Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 01.08.06, 14:38
              anka7911 napisała: > podobno aparat damon "sam" robi to co ma zrobić Herbst.
              > Cóż może powinam przesatć się zamartwiac bo oszalejęsmile)

ciekaw jestem w jaki sposób?
              • anka7911 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 01.08.06, 15:20
                ..no i właśnie na to pyatnie od tygodnia szukam odpowiedzi.
                Może Pan/Pani jako specjalista napisze mi coś interesującego na tan temat.
                Pozdrawiam serdecznie.
                • ortodonta Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 01.08.06, 17:37
                  po pierwsze tyłozgryz to pojęcie nieprecyzyjne, więc wiele nie mówiące.
                  jakie jest jego nasilenie (wielkość szpary przednio-tylnej)
                  czy jest to II klasa zębowa czy szkieletowa?

generalnie u pacjentów dorosłych (czyli takich, którzy zakończyli wzrost)
                  tyłozgryzu
                  metodą czynnościową (np za pomocą Herbsta, TB, innego ap. czynnościowego) nie
                  da
                  się wyleczyć. Można to zrobić operacyjnie i warto gdy wada jest b. nasilona.

aparat damond nie posiada żadnych szczególnych właściwości w leczeniu
                  tyłozgryzu (wg mnie nie posiada wogóle żadnych szczególnych właściwości w
                  leczeniu jakiejkolwiek wady).
                  jak kazdy aparat stały ustawia zęby w prawidłowej
                  pozycji na wyrostku zębodołowym i tyle, a może aż tyle.
                  • miamaja Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 01.08.06, 19:39
                    a ja mam takie male pytanie ,czy Pan Ortodonta stosuje aparaty Damon?
                  • anka7911 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 02.08.06, 08:34
                    Witam,
                    widzę że Pan Ortod. wogóle jest przeciwny aparatom typu Damonsad
                    Chciałabym się w takim razie zapytać jakie metody leczenia Pan stosuje?

generalnie dzień zero juz jutro więc nic nie zmieniamsmile

wczoraj byłam się "dopytać" u mojej Pani Orto i chyba mnie uspokoiła.
                    (mam 2 klase szkieletową - odp. na pytanie Pana Orto)
                    Tyłozgryz u mnie nie jest aż taki STRASZNIE duży...

co do operacji - wychowałam się w rodzinie chirurgów (może akurat nie chirurgów
                    szczękowych) i jestem zdania ze każda ingerencja chirurgiczna jeżeli nie jest
                    konieczna do ratowania życia nie powinna być robionasmile
                    ale to indywidualne podejście - może uda mi się wszystkie wady zgryzu wyleczyć w
                    taki sposób jaki mi zaproponowanosmile)
                    Jak się "zadrutuję" to zamieszczę fotkismile
                    Miłego dniasmile
                    • ortodonta Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 02.08.06, 11:08
                      Nie jestem przeciwnikiem żadnego typu zamków, uważam jedynie że z Damondem to
                      przerost formy nad treścią a jego cena nie jest adekwatna do jakości.

W tym systemie jako główną zaletę reklamuje się niskie tarcie.
                      To tak jak by adidas reklamował swoje buty jako najszybsze. Czy głównym i
                      jedynym czynnikiem pozwalającym wygrać zawody są buty? czy nie ważniejszy jest
                      sam sportowiec? czy grubas wyposażony w adidasy wygra ze spotowcem biegającym w
                      pumach?

W ortodoncji opór nie jest najistotniejszy. Większym problemem jest oddalenie
                      zamka od środka oporu zęba. Tego damond nie rozwiązuje.

A jeśli nawet przyjąć,że opór w aparacie jest tak istotny, to czy nie lepiej
                      zastosować technikę gdzie oporów nie ma???
                      Np w technice segmentowej ten problem został wyeliminowany, opór=0.

Zamki damonda nie zastąpią Herbsta, nie wyeliminują ekstrakcji, gdy te są
                      konieczne itd, itd.

Upieram się ,ze aparat , typ zamkow, to sprawa drugorzędna, ważniejszy jest
                      mądry palan leczenia i jego mądre wykonanie. Zamki ze złota w rękach !@#$$%
                      cudów nie narobią.

Co do II klasy szkieletowej u pac dorosłych, to jedyne skuteczne leczenie wady
                      mozno nasilonej to leczenie operacyjne, leczenie Herbstem /TFBC/TB może nabawić
                      tylko podwójnego zgryzu i problemów ze ssż.

No chyba, że wada jest mało nasilona i nie chodzi o uzyskanie I kl szkiel, a
                      jedynie prawidłowe zguzkowanie w zakresie zebów bocznych- a jeśli jest to
                      możliwe za pomocą HErbsta to również noszone 24h/d wyciągi międzyszczękowe dały
                      by radę.
                      • anka7911 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 02.08.06, 11:27
                        Dziękujęsmile
                        to mi troszke wyjaśniło Pana nastwienie - ja nie jestem specjalistą i to
                        wszystko to dla mnie czarna magiasmile
                        cóż to co Pani pisze nie jest pocieszajacesad
                        u mnie chodzi o wypełnienie ciemnych kanałów policzkowych i korekcję tego
                        lekkiego tyłozgryzu przy pomocy TFBC.
                        Mam nadzieję, że jednak odbędzie się bez operacji i tego koszmaru w postaci Herbsta.
                        Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za kilka informacjismile
                        nie omieszkam dopytać mojego ortosmile) jeszcze bardziej konkretnie!
                        Ania
                        • ortodonta Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 02.08.06, 12:11
                          anka7911 napisała:

>
                          > Mam nadzieję, że jednak odbędzie się bez operacji i tego koszmaru w postaci
                          Herbsta.

TFBC= Herbst, czyli się nie obędzie .
                          • tigra.14 do Pana orto 02.08.06, 12:19
                            Własnie nosiłam wyciagi, powstal podwojny zgryz i sie zastanawiam czy bylo
                            warto... Ale stalo sie.

bylam u chirurga i Pan dr stwierdzil, ze na operacje sie nie kwalfikuje i
                            wlasnie wyciagi powinny pomoc (mam 22 lata). Troche mnie to zaskoczylo, ale...
                            zmieniam orto i moze inna Pani dr da sobie spokoj z wyciagami.

Panie doktorze czy cofniecie żuchwy o 0,5 cm wzgledem szczeki, to jest to duza
                            wada???
                            • ortodonta Re: do Pana orto 02.08.06, 13:20
                              problem w tym, że te 5mm to może być i dużo i mało.
                              jeśli kompensacyjnie ma Pani wychylone siekacze dolne, to gdyby je prawidłowo
                              ustawić, to z tych 5 mm zrobi się 10. wtedy bezwzględnie wada jest operacyjna.
                              może być też inna sytuacja. Są wychylone górne siekacze i gdyby je prawidłowo
                              ustawić, to z 5mm zrobi się 1 albo 0. wtedy wskazane jest leczenie zachowawcze.

wszystko rozstrzyga analiza modeli, profilu i cefalo.
                              • lukasz091 Re: do Pana orto 02.08.06, 13:31
                                no wlasnie dlatego mi sie zdaje ze w moim przypadku operacja jest niepotrzebna,
                                dol jest prosty a gorne jedynki i dwojki mam wychylone (znajduja sie tez
                                przerwy miedzy nimi), moja orto powiedziala ze zabki musza sie cofnac i
                                sciagnac wtedy bedzie ok, po kilku miesiacach dolozy mi luk na dol i powinno
                                byc dobrze, przynajmniej mam taka nadzieje
                              • tigra.14 Re: do Pana orto:) 02.08.06, 17:18
                                sytuacja wygląda jeszcze ciekawiej. Jak dolne siekacze byly wychylone, to bylo
                                pewnie 0, natomiast po prawidłowym ustawieniu siekaczy dolnych powstało 5 mm.

Innymi słowy...górne i dolne siekacze są dobrze ostawione i jest właśnie ta
                                szpara (5mm) i co najciekawsze, ze kwalfikuje sie na operacje!!!

Mam już serdecznie dosyć swoich zębów!!! Ale mam nadzieje, że inna orto będzie
                                bardziej kompetentna. Bo u mojej obecnej na pyt. "Pani doktor, czy jest to
                                realne, zeby w moim wieku ustawić żuchwe?" otrzymałam w odpowiedzi: "To nie
                                Pani problem".

No a jeśli nie mój to czyj??????????????????????????????????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka