anka7911 31.07.06, 10:00 Witam, czy ktoś z was miał coś takiego założonego? Jeżeli tak to napiszcie proszę czy boli i czy przeszkadza w jedzeniu. piciu..itp..itd.. Dzieki za info Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tigra.14 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 31.07.06, 11:04 niestety ja jestem za duza na taki aparat (mam 22 lata) i chyba do konca zycia nie pozbede sie tyłozgryzu. Ale jesli jest szansa, ze aparat Herbsta Ci pomoże, to nos go i nie mysl o tym, czy przeszkada. Wszystko mozna przezyc. Ale tak po wygladzie, to nie wydaje mi sie, zeby byl strasznie uciazliwy. pozdrawiam Odpowiedz Link
anka7911 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 31.07.06, 12:40 ja mam 27lat i podobno wcale nie jest za późno. zakładam aparat typu Damon DMX podobno jakaś nowość i do tego aparatu na 8mś mam założyć TFBC - na zdjęciu i na modelu u ortodonty troszkę mnie przeraził. Teraz przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie - jak sie do tego wszystkiego mają plomby amalgamatowe - dosyć duże wypełnienia dwóch dolnych szóstek - mama nadzieje ze to w niczym nie przeszkadza. Ja dzisiaj zaczynam przygotowania do założenie aparatu (piaskowanie) a do was dołącze w 100% w czwartek. Odpowiedz Link
tigra.14 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 31.07.06, 17:39 Aniu życze Ci z calego serca, aby Ci aparat herbsta pomogl. Wiem jak to jest miec tylozgryz. Ale przy "wyciaganiu" zuchwy do przodu u osoby doroslej istnieje ryzyko powstania podwojnego zgryzu. mi tez wyciagali zuchwe i podwojny zgryz sie pojawil niestety.Jedyna rada jest operacja. Ale byc moze u Ciebie da sie ta wade jakos usunac. Mojej sie nie dalo i chyba sie nie da, dlatego pisze Co o tym. To wszystko zalezy jak duza masz wade. U mnie luka wynosi ok 0,5cm. Byc moze Pan Orto Ci to wyjasni. Kiedys tez prosilam o porade. Dlatego chyle nisko czolo przed Panem Doktorem, bo mial w 100% racje. Ale Aniu pamietaj, ze to jest sprawa indywidualna. I skoro orto powiedzial Ci, ze bedzie dobrze, to znaczy, ze tak bedzie. Powodzenia Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link
anka7911 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 01.08.06, 12:05 Cześć Kasiu Dziekuję za odpowiedź ...no troszkę nieprzyjemne to co piszesz mam nadzieję, że wszystko jest ok z Twoimi ząbkami i mimo tego masz śliczny zgryz ja dostałam taki plan leczenia: aparat damon 3MX, i na 8/10mś TFBC - www.strzalkowska.pl/old/tfbc.html tu jest zdjecie tego czegoś. podobno aparat damon "sam" robi to co ma zrobić Herbst. Cóż może powinam przesatć się zamartwiac bo oszaleję) Pozdrawiam serdecznie www.dentalcompare.com/details/6692/Damon-MX.html www.ormco.com/products/promotions/PDF/damon3AndMX.pdf www.ormco.com/damon/theSystem/damon3/damonBracket/damon3.cfm a to kilka adresów gdzie udało mi się znaleźc coś na temat damona 3MX może komus się przyda. Ania Odpowiedz Link
lukasz091 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 01.08.06, 12:48 kurcze ja zaczynam sie bac, bo tez mam tylozgryz (chyba), bylem juz na pierwszej wizycie u orto, i nie mowila nic o takich cudach, mam miec tylko zwykly aparat na gore, i za pare miesiecy na dol, czyli standart mam nadzieje ze na nastepnej wizycie sie wszystko wyjasni, musze tylko uzbroic sie w cierpliwosc bo jak na zlosc orto wyjechala na urlop, i musze czekac tak mi sie wydaje ze to zalezy od konkretnego przypadku bo ja nie mam az tak duzej wady, jedynki i dwojki (gorne) sa po prostu pod kontem i nie stykaja sie z dolnym lukiem, kiedy sie cofna do tylu to bedzie chyba ok Odpowiedz Link
anka7911 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 01.08.06, 13:03 przed pierwsza wiztya mylalam ze mam do zrobienia taka "malenka korekte" a tu niespodzianka zaproponowano mi dwa sposoby leczenie tanszy i drozszy - zdecydowalam sie na ten drugi bo podobno jest lepszy - ale od wczoraj ogarnia mnie jakies idiotyczne uczucie ze nie bedzie tak przyjemnie i prosto jak mi sie wydawalo reszte napisze w czwatrtek - wtedy juz bardziej konkretnie bo sama sie dowiem jak sie funkcjonuje z aparatem) mam nadzieje ze bedzie ok i przepraszam ze sie zdenerwowales przez to marudzenie A. Odpowiedz Link
lukasz091 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 01.08.06, 15:36 nic nie szkodzi najlepiej jakbys miala jakies zdjecie sojego zgryzu, to bysmy zobaczyli jak to wyglada Odpowiedz Link
ortodonta Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 01.08.06, 14:38 anka7911 napisała: > podobno aparat damon "sam" robi to co ma zrobić Herbst. > Cóż może powinam przesatć się zamartwiac bo oszaleję) ciekaw jestem w jaki sposób? Odpowiedz Link
anka7911 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 01.08.06, 15:20 ..no i właśnie na to pyatnie od tygodnia szukam odpowiedzi. Może Pan/Pani jako specjalista napisze mi coś interesującego na tan temat. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
ortodonta Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 01.08.06, 17:37 po pierwsze tyłozgryz to pojęcie nieprecyzyjne, więc wiele nie mówiące. jakie jest jego nasilenie (wielkość szpary przednio-tylnej) czy jest to II klasa zębowa czy szkieletowa? generalnie u pacjentów dorosłych (czyli takich, którzy zakończyli wzrost) tyłozgryzu metodą czynnościową (np za pomocą Herbsta, TB, innego ap. czynnościowego) nie da się wyleczyć. Można to zrobić operacyjnie i warto gdy wada jest b. nasilona. aparat damond nie posiada żadnych szczególnych właściwości w leczeniu tyłozgryzu (wg mnie nie posiada wogóle żadnych szczególnych właściwości w leczeniu jakiejkolwiek wady). jak kazdy aparat stały ustawia zęby w prawidłowej pozycji na wyrostku zębodołowym i tyle, a może aż tyle. Odpowiedz Link
miamaja Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 01.08.06, 19:39 a ja mam takie male pytanie ,czy Pan Ortodonta stosuje aparaty Damon? Odpowiedz Link
anka7911 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 02.08.06, 08:34 Witam, widzę że Pan Ortod. wogóle jest przeciwny aparatom typu Damon Chciałabym się w takim razie zapytać jakie metody leczenia Pan stosuje? generalnie dzień zero juz jutro więc nic nie zmieniam wczoraj byłam się "dopytać" u mojej Pani Orto i chyba mnie uspokoiła. (mam 2 klase szkieletową - odp. na pytanie Pana Orto) Tyłozgryz u mnie nie jest aż taki STRASZNIE duży... co do operacji - wychowałam się w rodzinie chirurgów (może akurat nie chirurgów szczękowych) i jestem zdania ze każda ingerencja chirurgiczna jeżeli nie jest konieczna do ratowania życia nie powinna być robiona ale to indywidualne podejście - może uda mi się wszystkie wady zgryzu wyleczyć w taki sposób jaki mi zaproponowano) Jak się "zadrutuję" to zamieszczę fotki Miłego dnia Odpowiedz Link
ortodonta Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 02.08.06, 11:08 Nie jestem przeciwnikiem żadnego typu zamków, uważam jedynie że z Damondem to przerost formy nad treścią a jego cena nie jest adekwatna do jakości. W tym systemie jako główną zaletę reklamuje się niskie tarcie. To tak jak by adidas reklamował swoje buty jako najszybsze. Czy głównym i jedynym czynnikiem pozwalającym wygrać zawody są buty? czy nie ważniejszy jest sam sportowiec? czy grubas wyposażony w adidasy wygra ze spotowcem biegającym w pumach? W ortodoncji opór nie jest najistotniejszy. Większym problemem jest oddalenie zamka od środka oporu zęba. Tego damond nie rozwiązuje. A jeśli nawet przyjąć,że opór w aparacie jest tak istotny, to czy nie lepiej zastosować technikę gdzie oporów nie ma??? Np w technice segmentowej ten problem został wyeliminowany, opór=0. Zamki damonda nie zastąpią Herbsta, nie wyeliminują ekstrakcji, gdy te są konieczne itd, itd. Upieram się ,ze aparat , typ zamkow, to sprawa drugorzędna, ważniejszy jest mądry palan leczenia i jego mądre wykonanie. Zamki ze złota w rękach !@#$$% cudów nie narobią. Co do II klasy szkieletowej u pac dorosłych, to jedyne skuteczne leczenie wady mozno nasilonej to leczenie operacyjne, leczenie Herbstem /TFBC/TB może nabawić tylko podwójnego zgryzu i problemów ze ssż. No chyba, że wada jest mało nasilona i nie chodzi o uzyskanie I kl szkiel, a jedynie prawidłowe zguzkowanie w zakresie zebów bocznych- a jeśli jest to możliwe za pomocą HErbsta to również noszone 24h/d wyciągi międzyszczękowe dały by radę. Odpowiedz Link
anka7911 Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 02.08.06, 11:27 Dziękuję to mi troszke wyjaśniło Pana nastwienie - ja nie jestem specjalistą i to wszystko to dla mnie czarna magia cóż to co Pani pisze nie jest pocieszajace u mnie chodzi o wypełnienie ciemnych kanałów policzkowych i korekcję tego lekkiego tyłozgryzu przy pomocy TFBC. Mam nadzieję, że jednak odbędzie się bez operacji i tego koszmaru w postaci Herbsta. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za kilka informacji nie omieszkam dopytać mojego orto) jeszcze bardziej konkretnie! Ania Odpowiedz Link
ortodonta Re: pytanie-TFBC-do likwidowania tyłozgryzu. 02.08.06, 12:11 anka7911 napisała: > > Mam nadzieję, że jednak odbędzie się bez operacji i tego koszmaru w postaci Herbsta. TFBC= Herbst, czyli się nie obędzie . Odpowiedz Link
tigra.14 do Pana orto 02.08.06, 12:19 Własnie nosiłam wyciagi, powstal podwojny zgryz i sie zastanawiam czy bylo warto... Ale stalo sie. bylam u chirurga i Pan dr stwierdzil, ze na operacje sie nie kwalfikuje i wlasnie wyciagi powinny pomoc (mam 22 lata). Troche mnie to zaskoczylo, ale... zmieniam orto i moze inna Pani dr da sobie spokoj z wyciagami. Panie doktorze czy cofniecie żuchwy o 0,5 cm wzgledem szczeki, to jest to duza wada??? Odpowiedz Link
ortodonta Re: do Pana orto 02.08.06, 13:20 problem w tym, że te 5mm to może być i dużo i mało. jeśli kompensacyjnie ma Pani wychylone siekacze dolne, to gdyby je prawidłowo ustawić, to z tych 5 mm zrobi się 10. wtedy bezwzględnie wada jest operacyjna. może być też inna sytuacja. Są wychylone górne siekacze i gdyby je prawidłowo ustawić, to z 5mm zrobi się 1 albo 0. wtedy wskazane jest leczenie zachowawcze. wszystko rozstrzyga analiza modeli, profilu i cefalo. Odpowiedz Link
lukasz091 Re: do Pana orto 02.08.06, 13:31 no wlasnie dlatego mi sie zdaje ze w moim przypadku operacja jest niepotrzebna, dol jest prosty a gorne jedynki i dwojki mam wychylone (znajduja sie tez przerwy miedzy nimi), moja orto powiedziala ze zabki musza sie cofnac i sciagnac wtedy bedzie ok, po kilku miesiacach dolozy mi luk na dol i powinno byc dobrze, przynajmniej mam taka nadzieje Odpowiedz Link
tigra.14 Re: do Pana orto:) 02.08.06, 17:18 sytuacja wygląda jeszcze ciekawiej. Jak dolne siekacze byly wychylone, to bylo pewnie 0, natomiast po prawidłowym ustawieniu siekaczy dolnych powstało 5 mm. Innymi słowy...górne i dolne siekacze są dobrze ostawione i jest właśnie ta szpara (5mm) i co najciekawsze, ze kwalfikuje sie na operacje!!! Mam już serdecznie dosyć swoich zębów!!! Ale mam nadzieje, że inna orto będzie bardziej kompetentna. Bo u mojej obecnej na pyt. "Pani doktor, czy jest to realne, zeby w moim wieku ustawić żuchwe?" otrzymałam w odpowiedzi: "To nie Pani problem". No a jeśli nie mój to czyj?????????????????????????????????? Odpowiedz Link