azi102 03.08.06, 13:18 choruje na bruksizm, mam specjalną szynę na zeby, ale ona nie działa, nic mi nie przechodzi, bolą mnie bardzo mieśnię żuchwy, poradźcie co mam robić, może powinnam iśc do neurologa???, nie potrafię normalnie funkcjonowac przez ten bół ((( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lieft Re: Bruksizm 22.08.06, 19:14 azi102 napisała: > choruje na bruksizm, mam specjalną szynę na zeby, ale ona nie działa, nic mi > nie przechodzi, bolą mnie bardzo mieśnię żuchwy, poradźcie co mam robić, może > powinnam iśc do neurologa???, nie potrafię normalnie funkcjonowac przez ten > bół ((( Zapraszam na mojego bloga, zjadłem zęby na tym temacie, pozdrawiam, Tomek. www.bruksizm-tomek.blog.onet.pl Odpowiedz Link
amident_krakow Re: Bruksizm 31.05.16, 16:37 Oprócz wspomnianych nakładek na zęby, tzw. szyn, które utrzymują staw skroniowo ? żuchwowy w prawidłowej pozycji i uniemożliwiają zaciskanie zębów, z bruksizmem można walczyć także poniższymi sposobami: - relaks, masaże obolałych mięśni, a także psychoterapia lub wizyta u psychologa, które pomogą efektywnie radzić sobie ze stresem - toksyna botulinowa ? botoks ? wstrzykiwana w mięśnie żwacze, by je rozluźnić i osłabić - korekta uzebienia za pomocą odpowiedniego spiłowania zębów, by obie szczęki swobodnie przemieszczały się względem siebie lub z użyciem aparatu ortodontycznego, który pomoże w przypadku nieprawidłowego zgryzu. Skutkiem bruksizmu jest regularne ścieranie się zębów. Wynika z nasilonej aktywności mięśni żwaczy, które odpowiadają za pracę żuchwy. Stąd może pojawić się ból stawu skroniowo ? żuchwowego, a nawet zmiany w zgryzie. Prowadzi do nawracających bólów głowy, najczęściej w okolicach skroni, czoła i tyłu głowy. Ból odczuwać można także m.in. w okolicach karku, pleców i obręczy barkowej Może prowadzić do pękania zębów, koron i szkliwa. Może być dziedziczony, być skutkiem wad zgryzu czy nieprawidłowym dostosowaniem kształtu mostów, koron i protez, a także źle wyprofilowanych uzupełnień ubytków w zębach. Jednak bardzo często jest związany z chronicznym stresem. Zawsze warto znaleźć przyczynę tej dolegliwości i ją leczyć ? dentysta na pewno w tym pomoże oceniając stan starcia i ukruszenia zębów. Odpowiedz Link