Dodaj do ulubionych

czy warto?

08.09.06, 13:37
Mam pytanie. Mianowicie: mam nieco wysunieta jedynkę, która jednak jest
równiez martwa i do tego mam na niej plombę ;/ zajmuje ona 1/3 powierzchni
zęba. I zastanawiam sie czy załozyć aparat stały (co byłoby dla mnie lepszym
rozwiązaniem nie ukrywam ;/ ), czy np.; zaoszczędzić wyrywania zdrowych zębów
w celu załozenia aparatu i usunąć tę jedynkę ;/ zainwestować tym samym w
implant. Czy moja jedynka może wytrzymać nacisk aparatu?? Proszę o odp.
pozdrawiam. Aha! musiałabym chyba usunąć dwie piątki w celu załozenia aparatu.
Obserwuj wątek
    • glembinka Re: czy warto? 08.09.06, 15:28
      Z tego co wiem implanty są słabsze od stałych zębów (nawet martwych)więc
      jedzenie pewnych rzeczy może odpaść. Co do reszty to warto skonsultować się
      choćby ze stomatologiem a najlepiej z ortodontą. Oni wiedzą na ile wytrzymałe
      są plomby ale podejrzewam, że wytrzyma. A może okaże się, że nie trzeba będzie
      zakładać stałego aparatu i wystarczy tylko czasowy. Także wizyta u ortodonty
      bardzo wskazana.
      • hana811 Re: czy warto? 08.09.06, 15:50
        no bylam u jednego orto i powiedziala mi ze staly aparat;] moje obawy odnosnie
        plomby sa moimi obawami poniewaz konsultowalam sie tylko z jednym specjalista i
        nie wiem czy moge jej zaufac;] moze chce tylko zarobic na mnie kaske a jak zab
        nie wytrzyma to powie ze jednak sie nie udalo i bede i tak musiala cos z tym
        zrobic hehe tego sie obawiam;]
        • glembinka Re: czy warto? 08.09.06, 16:25
          Zawsze możesz iść na konsultacje do innego albo nawet 5 ortodontów. Zobacz co
          Ci powiedzą.
      • reniferka19 Re: czy warto? 08.09.06, 18:55
        Glembinka ja chyba mam odpowiedź na twoje pytaniesmileOtóż przed założenie aparatu
        musiałam założyć plombę właśnie na jedynkę.Aparat noszę od listopada zeszłego
        roku i jak do tej pory moja plomba wytrzymała i nie miałam zadnych
        problemów.Więc nie trac czasu na zastanawianie się tylko zakładaj
        aparat!!!Pozdrawiam!!!!
        • hana811 Re: czy warto? 08.09.06, 21:08
          ale to było moje pytanie reniferko big_grin dziekuje smile
        • glembinka Re: czy warto? 09.09.06, 16:04
          Ja mam aparat od 9 sierpnia br. i jest mi z tym całkiem fajnie. Już mi się
          nawet zęby prostują (znaczy widać spore zmiany) smile
          • hana811 Re: czy warto? 09.09.06, 18:55
            naprawdę?? tez chce miec jak najszybciej tylko jak zwykle nie moge znalezc czasu
            na te wszystkie konieczne sprawy do zalatwienia pzred zalozeniem;] poza tym
            szkoda mi moich zdrowych piatek;] ale czytajac forum przekonuje sie coraz
            bardziej;] i motywuje mnie ono (owe forum :]) do dzialania;] a mozna np zamiast
            5 usunac inne zeby??;] bo mam szeroki usmiech i boje sie ze bede cierpiala pzrez
            te 2 tygodnie zanim mi zalozy aparat;] a nie umiem sie nie smiac hehe tak tylko
            zapytalam smile
            • glembinka Re: czy warto? 10.09.06, 21:22
              Fajnie, że już coś widać ale aparat i tak będę musiała nosić przez 2 lata
    • olcia71 Re: czy warto? 09.09.06, 20:17
      ja mam wysuniętą jedynkę tak bardzo, że ją złamałam o kubek ;o). Mam spore
      wypełnienie (ułamał mi się róg) a z drugiej strony mam plombę. Założyłam aparat
      i dobrze jest. Aparat mam prawie 2 miesiące i widać spore zmiany! Dodatkowo
      miałam wampirze kły, które już prawie weszły na swoje miejsce. Jedyne co, to
      ortodontka obawia się, że zamek może się odklejać, bo klej nie jest
      przystosowany do kompozytu. Ale jak narazie się trzyma!
      • hana811 Re: czy warto? 11.09.06, 18:19
        no ale mozna sie do niego chyba przyzwyczaic ;] bedzie dobrze;]
        Olcia : ja tez mam rog wylamanybig_grin wylamalam jak zjezdzalam na sankach hihi
        zawsze sie balam ze nie wytrzyma ta jedynka nacisku dlatego zwlekalam;]
        • olcia71 Re: czy warto? 12.09.06, 08:50
          Hana: nie ma co zwlekać, wypełnienie nie jest przeszkodą w noszeniu aparatu.
          Jedynie zamki mogą się słabiej trzymać, bo klej na którym są przymocowane jest
          przystosowany do szkliwa. Ale zamek może się też odkleić jak uderzysz
          szczoteczką o ząb i wszystko da się naprawić :o) nawet jak wyleci Ci
          wypełnienie! ;o)
          • hana811 Re: czy warto? 12.09.06, 15:45
            ;] ide do orto ale dopiero za miesiac bo w tym musze za studia zaplacic heheh
            ale jestem zdeterminowana dzieki Wam;]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka