Dodaj do ulubionych

GUMA DO ŻUCIA

16.10.06, 16:42
Jak to jest z ta guma do zucia? Niby nie mozna zuc. Ale czemu? Czy jedynym
przeciwskazaniem jest to, ze guma moze spowodowac odklejenie sie jakies
czesci aparatu? Czy moze sa inne powody, dla ktorych nie powinno sie zuc
gumy???
Obserwuj wątek
    • lioninka Re: GUMA DO ŻUCIA 16.10.06, 20:20
      Nie żuje się gumy i nie je ciągnących cukierków itp. w czasie leczenia aparatem
      ponieważ te produkty przyklejają się do części aparatu i trudno jest doczyścić
      zarówno zęby jak i aparat.
      • tictac10 Re: GUMA DO ŻUCIA 16.10.06, 22:07
        a ja sobie zuje gume;p..i w niczym mi to nie przeszkadza;p Co prawda mam tylko
        na góre aparacik, ale myśle ze jak dojdzie dól to również nie będzie
        problemu.smile Robie to fakt w inny sposób niż kiedyś...ale ani sie nic nie
        przykleja ani nie wyglada to dziwniesmile czasami tylko jak za duzo mowie i
        rownoczesnie mam gume..wychodza smieszne sytacjetongue_out Trudno sie odzwyczaic od
        zucia...robiac to .ohohoho......i jeszcze dłuzej:p
    • agus863 Re: GUMA DO ŻUCIA 18.10.06, 12:01
      Nikt nie wspomniał o stawach, a żuchwa nawet przy super zgryzie po żuciu
      gumy "siada". Nie wiem jak jest u Ciebie, ale mi się zgryz przestawia, unikam
      przezuwania twardych rzeczy, i w ogóle zbyt częstego przeżuwania. Zęby nie
      stykają się tak jak kiedyś, mam "nowe" miejsce powierzchni żujacych, nie wiem
      czy dobrze to tłumaczę... Kiedyś żułam jedzenie i gumy szóstkami, teraz raczej
      piątkami i czwórkami. A to nowa sytuacja dla żuchwy, więc kiedy żuję dłużej to
      po prostu boli.
      • aparatkaaa Re: GUMA DO ŻUCIA 18.10.06, 15:03
        To, co piszesz, sugeruje, ze najlepiej nie jesc w ogole, zeby nie obciazac
        zuchwy. Bez przesady. Nie zamierzam do konca zycia zywic sie papkamiuncertain
        • paulinaa-87 Re: GUMA DO ŻUCIA 19.10.06, 00:41
          Ja zuje gume, jem ciagnace cukierk(nie za czesto)Gume zuc bede bo lubie i nie
          zamierzam z niej zrezygnowac tongue_out Nie przylepia mi sie do zamkow smile
        • agus863 Re: GUMA DO ŻUCIA 25.10.06, 14:42
          Zabrzmiało dramatycznie, ale nie tak miało smile Chodzi mi po prostu o unikanie
          długiego monotonnego przeżuwania (co to my, krowy?) Czyli odpada guma, cukierki
          ciągutki i takei rzeczy, chyba że tylko minuta albo dwie, żeby nie przeciążać
          stawów. Wiem, od mojej orto że to się z czasem wszystko ustawi i będzie można
          spokojnie kanapki z serem żółtym przeżuwać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka