beerd 25.12.06, 11:52 Mam bardzo zniszczone zęby - kawa, papierosy, jakaś tam choroba zębowiny <?> - estetycznie wyglądają conajmniej obrzydliwie. Poza tym są zdrowe CO jest lepsze koronki czy licówki ? Czy ktoś może podzielic sie swoim doświadczeniem ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marysia844 Re: Koronki & licówki ????????? 26.12.06, 12:00 Jesli masz zdrowe zeby to wydaje mi sie ze licowki bylyby lepsze, bo z tego co zdazylam sie zorientowac, zeby zrobic korone trzeba prawie calkowicie zpilowac (zniszczyc!! zdrowego zeba. Na taki cienki element, ktory zostanie naklada sie dopiero korone. A licowki nie sa az tak inwazyjne - zpilowuje sie tylko troche powierzchnie zeba, do ktorej ma przylegac licowka. Gdybym ja miala taki wybor - na pewno licowki!! Odpowiedz Link
littlefrog Re: Koronki & licówki ????????? 26.12.06, 12:37 Niekoniecznie, jeśli masz całe zęby spiłowuje się tylko powierzchnię i zakłada koronę. Z tego co wiem licówki to tylko takie cienkie płatki naklejane na powierzchnię zębów, a korony można dowolnie modelować na kształt zęba, ponieważ robi sie je ze specjalnej masy, często np. gdy złamie się ząb to uzupełnia się ten brak koroną. Odpowiedz Link
koziorozec1979 Re: Koronki & licówki ????????? 27.12.06, 00:16 Niestety,pod koronę szlifuje się ząb na wszystkich powierzchniach i to dość dużo.Korona musi mieć odpowiednią grubość,inaczej będzie nietrwała.Złamane zęby same stwarzają miejsce,zdrowe trzeba opracować-i to cała różnica.Pod licówki szlifuje się tylko jedną powierzchnię zęba i jeśli chodzi tylko o efekt kosmetyczny,to polecam.Jeśli zęby są leczone kanałowo,to na pewno lepsze są korony. Odpowiedz Link
paulexes Re: Koronki & licówki ????????? 27.02.07, 17:42 Licówki kosztują cholernie duzo kasy.Dobra licówka kosztuje od 800 do 1500 zl za jednego zęba.Czyli np na komplet górnych zębów musisz wydać z 10 tys zl.A za parę lat to samo,bo licówki sie zdzieraja i zostaja po nich same spiłowane kikuty zebów.Musisz się więc liczyć z tym,czy za dwa lata bedziesz miał znów tyle kasy do wydania Odpowiedz Link
gierapka Re: Koronki & licówki ????????? 28.02.07, 14:43 witam, mnie tez interesuje temat licowek, koronek i wszystkiego co pomaga miec ladniejsze zeby od tych, ktore sie ma. Zapytalam zanjomego stomatologa co mi proponuje i wypowiadal sie pozytywnie na temat licowek.Mowil, ze gwarancja jest na 10 lat i ze ewentualnie po tym okresie mozna myslec o powtorzeniu. A tu ktos napisal, ze po 2 latach. To chyba troche za szybko co??? Sama juz nie wiem na co mam sie zdecydowac, bo kasa jest spora, a nie chodzi o to, zeby miec ladne przez chwile, a pozniej niedaj boze jeszcze jakies nowe problemy z zebami. Co radzicie???? Odpowiedz Link
q-lesz Re: Koronki & licówki ????????? 28.02.07, 19:04 Ja noszę licówki od 10 lat, są w bardzo dobrym stanie i wyglądają jak moje własne części zęba, jestem z tego wyboru zadowolona ale sądzę że to stomatolog, protetyk powinien doradzić jakie rozwiązanie jest najlepsze w Twoim przypadku. Generalnie licówki się sprawdzają. pozdr Odpowiedz Link
gierapka do g-lesz 01.03.07, 15:46 a gdzie robiles te licowki...? Mozesz polecic swojego stomatologa? Jesli jetses w z Warszawy to chetnie skorzystam. Napisz prosze w jakim miescie je robiles. dzieki Odpowiedz Link
q-lesz Re: do g-lesz 01.03.07, 21:48 licówki robiłam w Zalesiu Górnym - to 28 kilomentrów od Warszawy - nawet nie wiem czy ten stomatolog przyjmuje jeszcze Myślę, że w większości gabinetów można to zrobić - nie jest to tak bardzo skomplikowane. Odpowiedz Link
monikjon Re: Koronki & licówki ????????? 01.03.07, 16:21 q-lesz napisała: > Ja noszę licówki od 10 lat, są w bardzo dobrym stanie i wyglądają jak moje > własne części zęba, jestem z tego wyboru zadowolona ale sądzę że to stomatolog, > protetyk powinien doradzić jakie rozwiązanie jest najlepsze w Twoim przypadku. > Generalnie licówki się sprawdzają. > pozdr Ile kosztuje jedna licówka, moja siostra się tym interesuje, bo ma bardzo przebarwione zęby i nie da się tego wybielić. Przy licówkach bardzo się spiłowuje zeby? Odpowiedz Link
littlefrog Re: Koronki & licówki ????????? 01.03.07, 21:42 wszystko masz napisane wyżej. Odpowiedz Link
q-lesz Re: Koronki & licówki ????????? 01.03.07, 21:51 wogóle nie spiłowuje się zębów, robi się male nacieńcia...już dokładnie nie pamiętam ale jestem naprawdę zadowolona i wiem że nie jest to inwazyjne. Wielu stomatologów wogóle nie zauważa że coś mam Zawsze można z tego zrezygnować - ja mam diasteme, i gdybym chciała ją kiedyś usunąć aparatem...co już niedługo będzie miało miejsce, to można je po prostu zdjąć. Muszą być jednak dobrze zrobione żeby nie narazić zębów na zniszczenie... pozdr Odpowiedz Link