Dodaj do ulubionych

Aparat tylko na dole???

07.12.07, 20:32
Czy ktos wie, czy jest mozliwe zamontowani eaparatu tylko na dolnej
szczece? Bo mam problem wlasnie z zebami na dole - male stloczenie
zebow z przodu - i chcialabym je sobei wyrownac. problem w tym, ze
moj ortodonta twierdzi, ze nie mozna stosowac aparatu wylacznie da
dole, bo powoduje to niesymetrie w stosunku do szczeki gornej oraz
problemy ze sluchem, boel glowy itd. Hm. Moja gorna szczeka jest ok,
nie chce miec tam aparatu, wiec albo tylko na dole, albo w ogole..
Obserwuj wątek
    • jotde2 Re: Aparat tylko na dole??? 08.12.07, 12:38
      > moj ortodonta twierdzi, ze nie mozna stosowac aparatu wylacznie da
      > dole, bo powoduje to niesymetrie w stosunku do szczeki gornej oraz
      > problemy ze sluchem, boel glowy itd.

oszalał ?
      chce ci oczywiscie wydoić z kasy .
      dla pewności zadzwoń do innego i zapytaj o sprawe -pewnie powie że
      niema problemu smile
    • nieboglowie Re: Aparat tylko na dole??? 10.12.07, 10:36
      Ależ można! Mam podobną sytuację. Stłoczenie zębów na dole. Aparat
      założyłam w czerwcu, tylko dolny łuk. O żadnych przeciwskazaniach mi
      nie wiadomo.
    • cally Re: Aparat tylko na dole??? 10.12.07, 12:10
      Z tego ci mi wiadomo Twój ortodąta ma troche racji. Może nie
      koniecznie w Twoim przypadku ma racje w 100% ale...Zazwyczaj jest
      tak, że aparat zakłada sie na 2 szczęki mimo że np ta góra
      jest "idealna". W ortodoncji głównie chodzi o dobrze dopasowane
      szczęki a co za tym idzie prawidłowy zgryz a nie o to żeby mieć
      super proste zęby, ale dorobić się przy tym wady zgryzu, bulów
      głowy, karku itd. Skonsultuj się z innym ortodontą i będziesz miała
      sprawe jasnąsmile Może w Twoim przypadku faktycznie potrzeba tylko
      dolnego żelastwasmile
      Pzdr.
      • jotde2 Re: Aparat tylko na dole??? 10.12.07, 15:38
        W ortodoncji głównie chodzi o dobrze dopasowane
        > szczęki a co za tym idzie prawidłowy zgryz

ale dziewczyna (zdaje sie ) napisała że "małe stłoczenie na dole z
        przodu ".
        a od 1-3 zęby nie nachodzą na siebie tylko prawidłowo jest jeśli
        góra jest przed dołem .więc powtórze -NIEWIDZE PODSTAW DO DRENAŻU
        KIESZENI ZA GÓRE . potrzymuje opinie o dodatkowej konsultacji
        najlepiej za daroche smile.

• olczissimo Re: Aparat tylko na dole??? 10.12.07, 16:32
          ale skoro te przednie zęby są stłoczone to prawdopodobnie ich wyprostowanie
          spowoduje przesunięcie tylnych zębów, czyli w rezultacie szczęki nie będą już
          prawidłowo ustawione względem siebie. To wszystko nie jest takie proste jakby
          się wydawało. A ortodonta wie najlepiej i nie sądzę żeby chodziło mu tylko o
          wyciągnięcie kasy. Ale skoro są jakieś wątpliwości co do tego to faktycznie
          najlepszym wyjściem będzie konsultacja u innego ortodonty.
          • ortodonta jodte2 10.12.07, 16:49
            jodte2, swoimi wypowiedziami obrażasz mnie i moich kolegów po fachu.

i jest to o tyle przykre ,że robisz to na forum, gdzie ortodonci ,których w każdym swoim poście oskarżasz o wyciąganie kasy, bezinteresownie poświęcają swój czas i wiedzę udzielając rad pacjentom.

proszę Cię, daj sobie spokój i przestań się tu udzielać, albo zmień treść swoich wypowiedzi.
            • jotde2 Re: jodte2 10.12.07, 19:41
              > jodte2, swoimi wypowiedziami obrażasz mnie i moich kolegów po
              fachu.

przykro mi ,ale często traktujecie pacjentów jak by niemieli pojęcia
              o niczym i jeśli pytanie jest bardziej wnikliwe to np.pan nie daje
              odpowiedzi .

> i jest to o tyle przykre ,że robisz to na forum, gdzie
              ortodonci ,których w każ
              > dym swoim poście oskarżasz o wyciąganie kasy, bezinteresownie
              poświęcają swój c
              > zas i wiedzę udzielając rad pacjentom.

niewiem jak inni ale pan zdaje sie ciągnie za sobą jakąś reklame ?
              poza tym bez przesady z tym stawianiem na piedestał
              bezinteresowności -ja też za swoje opinie pieniędzy nie biore smile
              • ortodonta Re: jodte2 11.12.07, 13:00
                > przykro mi ,ale często traktujecie pacjentów jak by niemieli pojęcia
                > o niczym i jeśli pytanie jest bardziej wnikliwe to np.pan nie daje
                > odpowiedzi .

popełniasz błąd uogólniania. na forum można odpowiedzieć bardzo ogólnie by nie zrobić krzywdy, a i tak jest wielu zadowolonych z odpowiedzi, jak np evvka, którą cytuję poniżej.

fizycznie nie jestem w stanie czytać każdego wątku, odpowiadam na takie, gdzie odpowiedź może coś wnieść i nie narobi szkody. zawsze zaznaczem, że najlepiej wie lekarz, który widział pacjnta i zrobił analizę modeli i rtg.

wracając do głównego pytania, to może 1% pacjentów, których leczyłem miało założony dolny aparat, bo "góra była prosta".

szedłem na rękę, głównie z powodów finansowych. mimo to nigdy efekt nie był idealny i zawsze występowały nawroty wady. niedopasowanie łuków zębowych, to główna przyczyna nawrotów.

ameryki nie odkryłem, na świecie leczenie ortodontyczne odbywa się zawsze oboma aparatami, na kongresach naukowych nie uświadczysz slajdów z pacjentem z jednym aparatem. i nie dlatego,że orto na całym świecie naciągają, tylko dlatego,ze od dawna wiedzą, że jedym aparatem dobrze wyleczyć się nie da.

evvka1 11.12.07, 07:43 Odpowiedz

Dziękuje Panu za odpowiedź. Zazdroszę pana pacientom, że są o
                wszystkim poinformowani i dzięki temu nie mają tylu różnych
                wątpliwości jak uczestnicy tego forum.
                Pozdrawiamsmile
                • jotde2 Re: jodte2 11.12.07, 16:10
                  > popełniasz błąd uogólniania. na forum można odpowiedzieć bardzo
                  ogólnie by nie
                  > zrobić krzywdy,

prosze mi wiec odpowiedzieć konkretnie czy :
                  1)leczenie polega na
                  a)ustawieniu zębów we właściwych miejscach ,połażeniach.
                  b) utrzymaniu ich w tych położeniach przez jakiś czas -tzw. retencja.

2)jaka mniejwięcej siła wyrażona w niutonach czy kg (wybór
                  jednostki zostawiam panu -byle konsekwentnie ) działa w łuku aparatu
                  stałego a jaka może działać przez drut aparatu ruchomego (prosze
                  podać przedział jaki uznaje sie za właściwy)?

z pewnością poznanie tych tajnych winkinformacji nie zrobi mi krzywdy .
                  prosze o nie już powtórnie bo w wątku o szparowatości sie
                  niedoczekałem z tąd też moja flustracja wink

• ortodonta Re: jodte2 11.12.07, 16:35
                    optymalne siły to 0,2-0,5 N/cm2 powierzchni ozębnej i nie ma znaczenia co ją wyzwala (czy stały aparat czy ruchomy - pytasz: "działa w łuku aparatu stałego a jaka może działać przez drut aparatu ruchomego", czyli na dzień dobry popełniasz błąd w rozumowaniu, dla zębow jest obojętne co je pcha)

siły większe powodują zmiażdżenie tkanek co powoduje 1.zahamowanie przesuwania zęba, w dalszym etapie
                    2.resorbcję korzeni, potem
                    3. martwicę miazgi i wreszcie
                    4.utratę zęba.

leczenie orto plega na uzyskaniu optymalnych ,pod względem czynnościowym i estetycznym, relacji łuków zębowych, w pewnych sytuacjach szczęk.
                    • jotde2 Re: jodte2 12.12.07, 13:35
                      > optymalne siły to 0,2-0,5 N/cm2 powierzchni ozębnej i nie ma
                      znaczenia co ją wy
                      > zwala (czy stały aparat czy ruchomy - pytasz: "działa w łuku
                      aparatu stałego a
                      > jaka może działać przez drut aparatu ruchomego", czyli na dzień
                      dobry popełnias
                      > z błąd w rozumowaniu, dla zębow jest obojętne co je pcha)

nie popełniłem żadnego błedu,niemówiłem że jest róznica dla zębów w
                      tym co je pcha,chciałem tylko wiedzieć czy w obu aparatach używa sie
                      tej samej siły -ponieważ nie podał pan innych wartości dla dwu
                      aparatów to rozumiem że tak ?wiec jeśli chce sie tylko popchnąć zęby
                      do tyłu to aparat ruchomy nie jest zły ?

> siły większe powodują zmiażdżenie tkanek co powoduje 1.zahamowanie
                      przesuwania
                      > zęba, w dalszym etapie
                      > 2.resorbcję korzeni, potem
                      > 3. martwicę miazgi i wreszcie
                      > 4.utratę zęba.

dziękuje ,odpowiedz nie rodzi żadnych wątpliwości -napewno mnie to
                      powstrzyma przed nadmiernym doginaniem drutu na własną ręke smilea czy
                      zdarzały sie w pańskiej praktyce takie przypadki ?

> leczenie orto plega na uzyskaniu optymalnych ,pod względem
                      czynnościowym i este
                      > tycznym, relacji łuków zębowych, w pewnych sytuacjach szczęk.

no to przeszedł pan od razu do sedna wink
                      postawie pytanie inaczej :
                      czy można w leczeniu (np.szparowatości )wyróżnić etapy
                      1)doprowadzenia zębów we właściwe miejsca
                      2) utrzymanie tych zębów w tych miejscach przez jakiś czas ?
                      • ortodonta Re: jodte2 12.12.07, 15:09
                        o tym czy aparat ruchomy jest właściwy decyduje sytuacja wyjściowa. jeśli ma przechylić zęby, to ok, jeśli przesunąć osiowo, to nie ma szans tego robić.

a często osiowe przesunięcie jest konieczne. to wykona aparat stały.

przesuwanie aparatem ruchomym przypomina sytuację z wbitym do połowy w piasek kijem. przykładając do niego siłę w połowie części wystającej przechylimy go tak, że wbity koniec przesunie się w przeciwną stronę.

w ortodoncji taki ruch jest rzadko konieczny.

ale żeby była jasność, to ustawienie każdego zęba w przestzeni jest opisane za pomocą takich parametrów jak torque i angulacja

na dole strony:www.polorto.com.pl/pl/index.php?tytul=Titanium%20Orthos,%A3uki,System%20Orthos%20,Ormco,Ortodoncja,Ortodoncja%20dla%20lekarza

W leczeniu szparowatości przechodzę fazy:
                        1. niwelizacja - wyrównaie długości zębów, nadanie prawidłowego torku i angulacji
                        2.zamykanie szpar - osiowe, przesunięcie zębów
                        3.dopasowanie łuków
                        4.retencja - ponieważ szparowatosć, IMHO , jest najtrudniejszą wadą pod względem stabilizacji, to stosuję retencję wielo,wielo letnią za pomocą stałych retainerów.

powodzenia.
                        • jotde2 Re: jodte2 13.12.07, 09:13
                          > o tym czy aparat ruchomy jest właściwy decyduje sytuacja
                          wyjściowa. jeśli ma pr
                          > zechylić zęby, to ok, jeśli przesunąć osiowo, to nie ma szans tego
                          robić.

nigdzie nie pisałem że mam zęby poprzesówane osiowo.pisałem że chce
                          tylko zniwelować wychylenie i przesunąc 1-3 do tyłu.domyślam sie
                          ograniczeń aparatu ruchomego jak i jego przewag(rozszezenie
                          podniebienia przy stłoczeniu ?)
                          mój dentysta wysłał wycisk do zaprzyjażnionego
                          laboratorium ,odpowiedzieli że można tą moją szparowatość leczyć
                          aparatem ruchomym i zrobili go (na razie dół -zapłaciłem 170zl za
                          niego)

> przesuwanie aparatem ruchomym przypomina sytuację z wbitym do
                          połowy w piasek k
                          > ijem. przykładając do niego siłę w połowie części wystającej
                          przechylimy go tak
                          > , że wbity koniec przesunie się w przeciwną stronę

1) niewidze tu róznicy miedzy stałym a ruchomym jeśli zamki
                          zamontujemy na tej samej wysokości to siła będzie przyłożona w tym
                          samym miejscu a wiec efekt bedzie równie nieprawidłowy? ale może sie
                          myle ?
                          drut w moim aparacie znajduje sie raczej bliżej podstawy zeba a
                          nie na sirodku jego wystającej częsci

> W leczeniu szparowatości przechodzę fazy:
                          > 1. niwelizacja - wyrównaie długości zębów, nadanie prawidłowego
                          torku i angulac
                          > ji

no cóż ,tym aparatem ruchomym zębów nie wyrównam do lini ale to nie
                          jest u mnie najwiekszy problem smile

> 2.zamykanie szpar - osiowe, przesunięcie zębów

jak pisałem osiowo u mnie działać chyba nie trzeba.

> 3.dopasowanie łuków

jako że chodzi o 1-3 i szparowatośc to najwyzej zostaną jakieś
                          malutkie szparki ?

> 4.retencja - ponieważ szparowatosć, IMHO , jest najtrudniejszą
                          wadą pod względe
                          > m stabilizacji, to stosuję retencję wielo,wielo letnią za pomocą
                          stałych retain
                          > erów.

niezbyt to pocieszające sadco powoduje trudnośći ? nawyk jezykowy ?
                          praca wdzidełka górnej wargi ? -czy warto podciąć te wędzidełka ?
                          >
                          > powodzenia.

dziekuje smile i licze na dalsze odpowiedzi
                          • ortodonta Re: jodte2 13.12.07, 11:40
                            w zamkach jest prostokątny slot i przykłądając siłę do zęba poprzez prostokątny łuk można wywołać przesunięcie w osi zęba.

do aparatu warto aby dokupił Pan mikrosilnik protetyczny i wiertła aby móc korygowac płytę aparatu. ciekaw jestem jak rozwiązany będzie sposób przykładania siły do zębów. najbezpieczniej jest to zrobić wyciągiem gumowym - można wtedy łatwo aktywować i kontrolować wartość siły.
                            przydał by się też dynamometr.

retencja jest trudna, bo reorganizacja włókien przyzębia trwa długo. zapomina \pan, że mówimy o ludzkim orgnizmie, a tu aspekt biologiczno - histologiczny ma kolosalne znaczenie.
                            • jotde2 Re: jodte2 13.12.07, 15:33
                              > do aparatu warto aby dokupił Pan mikrosilnik protetyczny i wiertła
                              aby móc kory
                              > gowac płytę aparatu.

właściwie to mój dentysta powiedział mi że sie zastanowi czy nie dać
                              mi jakiegoś wierteła do domu na nastepnym spotkaniu smilepo tym co pan
                              wcześniej napisał obawiam sie jedynie jego lużnego stosunku do
                              działającej siły .

ciekaw jestem jak rozwiązany będzie sposób przykładania si
                              > ły do zębów. najbezpieczniej jest to zrobić wyciągiem gumowym -
                              można wtedy łat
                              > wo aktywować i kontrolować wartość siły.
                              > przydał by się też dynamometr.

no i to właśnie rodzi teraz moje obawy , mój dentysta zdaje sie
                              uważe że tym drutem to sobie krzywdy nie zrobie ?:/gumowego wyciągu
                              nie ma, można doginać jedynie drut.nosze to z tydzień ,zęby na
                              których są pętle? itd.są wrażliwsze ,te na które działa drut
                              ściągający też są wrażliwsze ale nieco mniej od tych z pętlami.
                              postępów nie widze ale cóż to tydzień smilenic mnie nie boli -czy to
                              znaczy że można dogiąć drut bardziej ?smile

> retencja jest trudna, bo reorganizacja włókien przyzębia trwa
                              długo. zapomina \
                              > pan, że mówimy o ludzkim orgnizmie, a tu aspekt biologiczno -
                              histologiczny ma
                              > kolosalne znaczenie.

rozumiem ,faktycznie po wyleczeniu szparowatości sytuacja wydaje
                              sie trudniejsza niż po stłoczeniu. a co pan sądzi o podcinaniu
                              wędzidełka języka w kontekscie jego dysfunkiji(wypychanie zębów)
                            • jotde2 Re: jodte2 16.12.07, 12:13
                              > do aparatu warto aby dokupił Pan mikrosilnik protetyczny i wiertła
                              aby móc kory
                              > gowac płytę aparatu.

w praktyce zypełnie wystarcza pilniczek do paznokci żony smileheheheh.
                              (to teraz pan pewnie po mnie pojeżdzi smileewentualnie pilnik iglak (by
                              odtwazac żłobienia zębów -choć to ponoć niejstotne smile
                        • jotde2 Re: jodte2 16.12.07, 12:07
                          > zechylić zęby, to ok, jeśli przesunąć osiowo, to nie ma szans tego
                          robić.

co do tego to naszły mnie wątpliwości bo jak przerwy zaczną sie
                          zamykać to zęby(1-3) ze swoimi korzeniami przypominając kliny
                          poprostu same oddziałując na siebie ustawią sie osiowo.
                          jak w architekturze smile
          • jotde2 Re: Aparat tylko na dole??? 10.12.07, 19:59
            > ale skoro te przednie zęby są stłoczone to prawdopodobnie ich
            wyprostowanie
            > spowoduje przesunięcie tylnych zębów, czyli w rezultacie szczęki
            nie będą już
            > prawidłowo ustawione względem siebie.

pod warunkiem że za dolnymi 4-kami są szpary (przy stłoczeniu
            głęboko w to wątpie ),niebezpieczeństwo jest cały czas z przodu ale
            dziewczyna pisze że stłoczenie jest małe i pewnie po jego
            zniwelowaniu dół nie wypchnie góry co jest ewentualnie całym ryzykiem

A ortodonta wie najlepiej

wątpie ale pewnie głęboko wierzy w to co mówi - psychika ludzka
            jest pełna zagadek smile

i nie sądzę żeby chodziło mu tylko o
            > wyciągnięcie kasy.

możesz sądzić sobie co chcesz .
            a ty jak możesz więcej zarobić to sie nieskusisz ? pewnie że góre
            też by jej poprawił i by było te 2% lepiej tylko że klijentka sobie
            nierzyczy min. pewnie za to płacić .
            więc ten jej cuda nawymyśla bo jej brak zgody oprócz mniejszej kasy
            podważa jego doktorkowy autorytet.
            wiem jakie cuda mogą nawymyślać bo miałem chyba ze 4 plany
            leczenia .

Ale skoro są jakieś wątpliwości co do tego to faktycznie
            > najlepszym wyjściem będzie konsultacja u innego ortodonty.

tu sie w pełni zgadzam ,bo niewidząc zebów możemy tu gadać straszne
            głupoty wink a to za ważna rzecz by dziewczyna mogła polegać na opini
            naszej i jednego ortodonty który to widział .niech postawi drugiemu
            w drzwiach jasny warunek że tylko dół jak niebedzie można to sie
            niepodejmie i tyle.

• patka2007 Re: Aparat tylko na dole??? 10.12.07, 20:49
              oj, ale sie porobilo, nie chcialam takiego zamieszania..
              dzis ide do drugiego ortodonty, zobaczymy, co mi powie.
              zapomnialam napisac, ze na dole, z prawej strony brakuje mi 5. i 8.,
              z lewej mam wszystkie zeby, ale dosc slaba szostke, leczona
              kanalowo. u gory tez sa wszystkie.. wiec nie wiem, czy to takie
              proste zamontowac ten aparat tylko na dole. zobaczymy.
              dzieki za odp.
            • sonajda Re: Aparat tylko na dole??? 13.12.07, 12:13
              A u chirurga też tak zrobisz?...."Proszę mnie nie usypiać, chcę
              wiedzieć co pan doktor robi podczas operacji...dobrze dobrze trochę
              w lewo...trochę głębsze to nacięcie!". Krytykować warto, ale tylko
              wtedy kiedy krytyka jest konstruktywna i coś w nosi, inaczej to jest
              malkontenctwo wink
              • jotde2 Re: Aparat tylko na dole??? 13.12.07, 15:34
                Krytykować warto, ale tylko
                > wtedy kiedy krytyka jest konstruktywna i coś w nosi, inaczej to
                jest
                > malkontenctwo wink

i tą głęboką myśl chciał bym polecić również tobie smile
                • markela Re: Aparat tylko na dole??? 13.12.07, 22:01
                  Znam ten ból-mnie też interesował aparat tylko na dole ,jak narazie dwie orto -stwierdziły że tylko dwa aparaty wchodzą w rachubę .Ostatnio jednak dowiedziałam się że jest inna orto która zakłada tylko jeden (czy i w naszym przypadku tak będzie ,tego jeszcze nie wiem )Co dziwne u góry usunięte dwie piątki a na dole jest cały komplet -na mój rozum =usunąć teraz dwie piątki z dołu i kropka smile
                  jak się okazuje to nie takie proste -pozdrawiam
                • patka2007 Re: Aparat tylko na dole??? 14.12.07, 18:22
                  Napisalam, oczekujac waszych konstruktywnych refleksji i porady, bo
                  mam tutaj problem z lekarzem. Niestety nie mieszkam w Polsce, a moj
                  hiszpanski jeszcze nei jest perfekcyjny, wiec mam problemy ze
                  zrozumieniem, tudziez z pewnoscia, czy zrozumialam dobrze.. W
                  zwiazku z tym zglosilam sie do Was o pomoc. A Wy nic, tylko o sobie,
                  przeciw sobie, po sobie, ze soba..
                  No nic, taka polska natura, co? Kazdy sobie.. A i forum to tylko
                  forum, nie wizyta u lekarza.. Szkoda. Wesolych Swiat.
                  • ortodonta Re: Aparat tylko na dole??? 14.12.07, 18:45
                    Aby nie było do końca po polsku, postaram się odpowiedzieć.

Jest możliwość założenia aparatu na dole. to odpowiedź wprost na twoje pytanie, dziwne zresztą, bo jest też możliwość założenia aparatu na co drugi ząb, czemu nie?

tylko czy to ma sens medyczny? czy takie leczenie doprowadzi do prawidłowego ustawienia zębów i prawidłowych relacji łuków zębowych, czy będzie stabilne, czyli czy efekt będzie trwały?

jeśli o to pytasz, to odpowiedź brzmi- NIE!

Twój orto ma rację, aby efekt był dobry i stabilny, konieczne sa oba aparaty, bez względu na to, czy wydaje się tobie czy nie,że jeden łuk zebowy jest ok.
                    • jotde2 Re: Aparat tylko na dole??? 16.12.07, 12:00
                      > Jest możliwość założenia aparatu na dole. to odpowiedź wprost na
                      twoje pytanie,
                      > dziwne zresztą, bo jest też możliwość założenia aparatu na co
                      drugi ząb, czemu
                      > nie?

można też wyrwać np. górną 7-ke jak sie wyrwało dolną wink czemu nie ?
                      jak dół to i góra winkbo sie nam zgryz żle złoży i będzie boleć
                      głowa winkhehehehe

> tylko czy to ma sens medyczny?

pan wie najlepiej smile

czy takie leczenie doprowadzi do prawidłowego us
                      > tawienia zębów i prawidłowych relacji łuków zębowych, czy będzie
                      stabilne, czyl
                      > i czy efekt będzie trwały?

myśle że usuniecie obu siudemek do trwały efekt smile

> Twój orto ma rację, aby efekt był dobry i stabilny, konieczne sa
                      oba aparaty, b
                      > ez względu na to, czy wydaje się tobie czy nie,że jeden łuk zebowy
                      jest ok.

proponuje również załozyć zamki do 8-mek -będzie pewniej winkhehehe
                • sonajda Re: Aparat tylko na dole??? 17.12.07, 21:34
                  Wezmę to pod uwagę, chociaż Tobie również polecam odrobinę autorefleksji...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka