Dodaj do ulubionych

Pochwalę się :o)

28.02.08, 08:41
Wypowiadałam sie dawno, w 2006 roku i wielki powrót, bo wczoraj na wizycie dowiedziałam się, ze za miesiąc sciągam aparat na górze :o))))
Żałuję tylko jednego: że nie zdecydowałam sie wcześniej. Mam obecnie 33 lata. Nawet jeszcze przed założeniem stałego ciężko rozważałam użycie ruchomego... I tu na forum i wielu innych dentystów mi to stanowczo odradziło. I na szczęście ich posłuchałam. 1,5 roku i po bólu. A najgorsze wcale nie było noszenie aparatu (teraz to nawet mi trochę żal, że go będę sciągać) - jedynie co to pierwsze 2 tyg. Najgorsza dla mnie była "sesja" z usuwaniem zębów. Ten krok bylo mi najtrudniej zrobić i najbardziej chyba to przeżyłam. Ale tak samo jak się tego bałam- taką samą później miałam satysfakcję.
Ludzie WARTO!!!!!
Pod warunkiem, że robi to znający się na rzeczy ortodonta.
Wiadomo zawsze ważne są finanse i to głównie mnie odstraszało. Brałam pod uwagę tylko ciemne strony + że coś moze się nie udać. Teraz jednak jestem "odkompleksiona", psychicznie chyba jestem nie tą osobą. Zawsze lubiałam się śmiać, a teraz to mogę robić bez zahamowań i bez nakrywania ręką ust. Jakby mi ktoś zdjął kurtynę!

Miałam stłoczone zęby i nie zrobiłam sobie zdjęcia przed leczeniem. Mam jedynie zdjęcia odlewu. Teraz co niektóre plomby się odsłoniły i wymagają wymiany, co niechybnie zrobię ;o)
A oto i efekty:
img142.imageshack.us/img142/9831/p10107711oi2.jpg
img254.imageshack.us/img254/4237/p10107741ff8.jpg
img159.imageshack.us/img159/2833/p1010775rf4.jpg
img254.imageshack.us/img254/1037/p10107761nh8.jpg
Obserwuj wątek
    • charm Re: Pochwalę się :o) 28.02.08, 12:57
      Rewelacja big_grin
      Jak tylko będę miała namiary umawiam się na wizytę big_grin
      Gratuluję smile
    • karolcia8881 Re: Pochwalę się :o) 28.02.08, 21:22
      Jestem pod wrażeniem! Bardzo ładnie wyprostowane ząbkismile
      Gratuluję!
      • olcia71 Re: Pochwalę się :o) 28.02.08, 21:24
        Dziękuję, dziekuję :o)
        Będą jeszcze ładniejsze jak wymienie plomby :o)
        Sama nie wierzę, że za miesiąc górę zdejmuję....
    • novy-and-more Re: Pochwalę się :o) 28.02.08, 22:48
      Ola miałaś prawie identyczną wadę na górze jak i na dole jak ja hehe.
      No niestety 4ki musiały zapewne polecieć, bo Hyraxy nie wchodzą tu w grę.
      Gratuluję ładnego uśmiechu.
      W sumie to powinienem Cię opieprzyć dlaczego tak późno założyłaś aparat, ale
      daruje Ci, bo lepiej późno niż wcale ;P
      Pzdr
      • olcia71 Re: Pochwalę się :o) 29.02.08, 09:53
        Novy-and-more SAma się opieprzam- to wystarczy. A wiesz co jest najśmieszniejsze? Ze jak się co niektórzy ludzie dowiadywali, że mam aparat to reakcja była taka " A po co?? Przecież Ty nie miałaś krzywych zębów!". A prawda taka, że nigdy ich nie widzieli, tak to skrzętnie ukrywałam. Dopiero jak widzieli odlew...

A u góry poleciała 4 i nietypowo 6, bo była w kiepskim stanie, a za to 4 i 5 całkiem zdrowa. Dlatego też leczenie jeszcze trochę dłużej trwało. Zrobiło się też trochę miejsca dla 8, które weszły w łuk.
        • ferg_666 Re: Pochwalę się :o) 29.02.08, 18:11
          > Zrobiło się też trochę miejsca dla 8, które weszły w łuk.

Tzn że ich nie miałaś i one Ci wyszły dopiero?
          • olcia71 Re: Pochwalę się :o) 29.02.08, 21:01
            Nie, były, tylko wyrosły poza łukiem, tzn lekko z boku. Jak 7 się przesunęła do przodu to za nią i 8 sama się przesunęła :o)
            • press_news Re: Pochwalę się :o) 01.03.08, 10:30
              gratuluje olcia, pamietam twoje posty z 2006 jak udzielalas sie na
              forum, ja gorny luk mam od lipca 2006 (mialem wtedy 26 lat) a dolny
              od lutego 2007, w tym roku orto poinf mnie ze bede mial zdejmowany
              gorny luk (pewnie koniec roku 2008).zobaczymy jak to bedzie,
              powodzenia!!!
              czy teraz po zdjeciu bedziesz nosic jakiegos raintera czy cos
              takiego ? jak dlugo, czy oroto cos ci mowila na ten temat ??
              pozdrawiam
              • olcia71 Re: Pochwalę się :o) 01.03.08, 11:56
                O, press, fajnie że mnie pamiętasz :o)
                Będę nosić retencyjny, ale nie wiem jak będzie wyglądać. Nawet nigdy też nie dopytywałam kiedy będzie koniec leczenia. Wolałam to sobie zostawić jako niespodziankę miłą na deser. I tak też było ostatnim razem. Dowiem się jak będzie aparacik wyglądać 15.04, bo wtedy mam wizytę to zdam relację ;o) Narazie orto zdjęła mi wyciski. I wiem, że będzie mnie to kosztować 200 zł ;o)
                • marta558 Re: Pochwalę się :o) 03.03.08, 19:44
                  Nosiłaś go dokładnie 1,5 roku? Gdzie się leczyłaś?
                  • olcia71 Re: Pochwalę się :o) 07.03.08, 18:41
                    1,5 roku i miesiąc ;o) dokładnie. Leczę się u p. doktor Ewy Lewandowskiej. Chodzę do przychodni "W Gwiazdach" w Katowicach.
    • olcia71 Zdjęłam góre! 16.04.08, 16:25
      Czuję się jak w nie swoich zębach ;o) Dostałam retencyjną płytkę z tworzywa termoutwardzalnego (taką przezroczystą) Ohyda, ale cóż, muszę się przyzwyczaić. Jakoś noc z tym przespałam. Trudno mi sobie wyobrazić jak będzie wyglądał mój sen z czymś takim na górze i na dole.... I to przez dłuuugi czas. Matko, mam nadzieję, że przyzwyczaję się do tego jak do stałego aparatu. Orto powiedziala, ze zęby mają naturalna tendencję do przesuwania, więc efekt leczenia nie jest dożywotni. Wskazane jest nawet dożywotnio co jakiś czas zakładać taką płytkę....
      No dobra, tyle o retencji, natomiast nowe zęby... szok! Dziwnie się czuję, bo przyzwyczailam się juz do aparatu. Zęby jakieś takie wieeelkie. Nie odbarwiły mi się po aparacie. Tylko odsłoniły mi się brzydkie blomby i musze je szybko wymienić, bo mi psują efekt ;o)
      Nieprzyjemne było dla mnie zdejmowanie pierścieni (jeden nie chciał zejść) i zdrapywanie kleju, chyba że tylko ja mam takie wrażliwe zęby ... Da się przeżyć oczywiście, ale mało przyjemny punkt programu. Lepsze było zakładanie- pełny relaks ;o)
      Za miesiąc ściągam górę i.... koniec. Mam nadzieję!!!
      • olcia71 Za miesiąc ściągam dół- miało być ;o) 16.04.08, 17:26
        • ewelinka_1986 Re: Za miesiąc ściągam dół- miało być ;o) 17.04.08, 07:02
          A ja mam pytanie, bo tez niedlugo mam sciagac (obecnie nosze 1,5
          roku). Czy jak juz orto powiedzial ze za miesiac sciaganie to
          zmienil Ci drucik na cienszy? Pytam poniewaz ja od ponad roku mam
          taki gruby i boje sie, ze zeby nie beda potrafily stac same i szybko
          sie wykrzywia a wtedy juz po ptokach bo zamki zostana odklejone..
          Wyczywalam gdzies tu ze inni mieli na 3 miesiace wczesniej zakladany
          cieniutki drucik.. Obawiam sie tego poniewaz jak np. cos sie dzialo
          ze orto przy zmianie gumeczek wyjal drucik to czulam jakby zeby
          lecialy... i niby sa proste ale skad wiedziec czy juz beda mogly
          stac bez tej sily? bo retencyjny chyba az takiej sily nie ma
          • littlefrog Re: Za miesiąc ściągam dół- miało być ;o) 17.04.08, 12:31
            ja ściągam za miesiąc, druciki pozostały takie jakie miałam.
            • littlefrog Re: Za miesiąc ściągam dół- miało być ;o) 17.04.08, 12:32
              tfu, za tydzień wink)
              • olcia71 Re: Za miesiąc ściągam dół- miało być ;o) 17.04.08, 18:36
                Hmm.. nie miałam cieńszego drucika zakładanego. Jedynie miesiąc przed zdjęciem miałam założoną taką gumę (oprócz drucika) na cały łuk, jakby jedna wielka ligatura ;o) Też się boję o moje zęby, ale ufam orto. Jakby co to wrócę z krzywymi i z reklamacją ;o). Ja np. rano po ściągnięciu tej cholernej płytki czuję ból w niektórych zębach, czyli jednak retencyjny działa. Wiesz, retainer masz nosić co najmniej tyle ile trwało leczenie, więc bardzo prawdopodobne, że przy sumiennym stosowaniu, wszystko się samo ustabilizuje. Zresztą wiesz, każdy przypadek jest inny. Ja widzę, ze niektóre zęby mam rozchwiane, wierzę, że wszystko wróci do normy, narazie niczym się nie przejmuję. Są większe zmartwienia ;o)
    • moon.iq Re: Pochwalę się :o) 25.05.08, 14:04
      Gratulacje pięknego uśmiechu!! Mam pytanie ile zębów musiałaś wyrwać. Bo mam
      podobną wadę i na górze aparat po ekstrakcji 2 czwórek. A na dole też mam 2
      ząbki wyrwać zastanawiam się czy to konieczne jeżeli tylko jeden kieł wystaje.
    • ewelcia_2 Re: Pochwalę się :o) 07.06.08, 09:42
      Mam bardzo podobną wadę, ale niedługo skończę już 34 lata sad Przed
      założeniem aparatu powstrzymywały mnie jedynie wysokie koszty.
      Żałuję, że nie stać mnie było wcześniej na leczenie, choć teraz też
      odbędzie się to kosztem wielu wyrzeczeń. Ale wierzę, że warto i mam
      nadzieję że PO mój uśmiech będzie tak samo ładny jak Twój. Tylko
      kiedy to będzie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka