doriss91 10.05.08, 16:43 Chciałam się zapytac czy można piaskowac zęby także od zewnątrz mając aparat? bo ostatnio zauważyłam, że pojawiło się tam trochę kamienia pomimo tego, że używam tych mniejszych szczoteczek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liliah Re: piaskowanie 10.05.08, 17:19 ja wlasnie dzis mialam piaskowanie lepiej byłoby dla ciebie (oszczędność czasu) i dla dentysty (komfort pracy), żebyś w trakcie wizyty u orto piaskowała ząbki moja dentystka sie dzis nagimnastykowała przez te łuki.. dlatego teraz będę już umawiać się tak, że po zdjęciu łuków i ligatur przeskoczę sobie do drugiego gabinetu, na przeglad i piaskowanie bardzo ci przeszkadza ten kamień? jeśli nie, to poczekaj i umów się tak, żebyś miała wszystko za jednym zamachem. a tych wyciorków, płynów i nici dentystycznych używam również, ale kamień mimo wszystko powstaje... Odpowiedz Link
doriss91 Re: piaskowanie 10.05.08, 17:30 własnie nie wiem czy moja orto piaskuje, musze się zapytac. Aż tak dużo nie mam tego kamienia to bardziej dla komfortu psychicznego A czy zamki później nie odklejają się? Odpowiedz Link
liliah Re: piaskowanie 10.05.08, 20:57 Jesli sie odklejają to glownie dlatego, ze: a. są zle przyklejone b. dzialalo się na nie z dużą siłą- dlatego tak uczulają zeby nie odgryzac na chama jedzenia i nie gryźć twardych rzeczy. w piaskowaniu używa się strumienia cieczy (bleee.. ) z drobinkami piasku, wiec to jest bezpieczne odrobinke mogą krwawic dziąsła, bo jednak trzeba usunąć osad od strony korzeni- a tam najczesniej sie on pojawia. moja orto nie piaskuje. ale umowilam sie z dentystką, że będę śmigac z jednego gabinetu do drugiego gdy mi orto na wizycie ściągnie łuki i wtedy dr będzie mi robic przeglądy, a potem wroce na fotel do orto. dzis przy piaskowaniu okazało się, ze mam próchnice w 7-ce, czego orto nie zauwazyła, a chodzę do niej co 5 tygodni no i muszę iść na leczenie i być pod stałą kontrolą bo zęby mam słabe i narażone na próchnice. zostałam pochwalona za higienę, więc te zmiany nie są wynikiem niedbalstwa, ale trudno powiedziec, przez co tak sie narobilo..musialam przez jakis czas brac antybiotyki, prawdopodobnie przez to... pamietaj zeby uzywac plynu do higieny jamy ustnej bo bakterie osadzaja sie tez na policzkach i jezyku i to w duzych ilosciach. mozna zainwestowac w irygator warto piaskowac ząbki, dowiedz sie na nastepnej wizycie co masz robic. i nastaw sie niestety na wydatek... Odpowiedz Link
liliah Re: piaskowanie 11.05.08, 18:09 tfu, littlefrog, masz racje pisze o "piaskowaniu" wiec w ferworze walki dałam się ponieść i napisalam ze piasek tak na marginesie, tez masz tą ciecz taką cytrynową? sol w polączeniu z cytrynowym smakiem nie nalezy do moich ulubionych.. bleeeeee Odpowiedz Link
littlefrog Re: piaskowanie 11.05.08, 18:37 tak, ta ciecz jest czymś najokropniejszym co miałam okazję spróbować ale dla efektu warto się przemęczyć :] Odpowiedz Link
press_news Re: piaskowanie 12.05.08, 20:08 witaj, spokojnie stomatolog moze ci piaskowac zabki majac aparat ja co pol roku chodze i jak na razie bez problemu. orto tego nie robi. faktem jest ze majac ten aparat do konca nie wyczysci sie idealnie ale zawsze jest lepiej niz gdyby nie bylo uzywam tez plukanki, pasty, cieniutkie takie czysciki - roznie to z nimi jest. Tak jak napisalem majac aparat trudno pewne miejsca doczyscic, pozdrawiam Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: piaskowanie 14.05.08, 21:48 Piaskowanie + ultradzwieki + pastowanie taka jakas pasta mialam wczoraj. Z aparatem, ale bez luku i bez dodatkowych elementow. Efekt powalajacy. Zamki sie nie odkleily. Smak tej cieczy wcale mi nie przeszkadzal, nastawilam sie na cos bardziej ohydnego. Dla mnie gorsze byly ultradzwieki, bo od tego mnie glowa zaczela bolec. Generalnie troche siedzenia u dentysty, 200zl mniej w portfelu, ale warto bylo. Zszedl kamien i wlasciwie wszystkie przebarwienia. Odpowiedz Link
ewelinka_1986 Re: piaskowanie 19.05.08, 21:50 A moja Pani stomatolog nie poleca piaskowania. Twierdzi, ze to niszczy zeby i najlepiej tego nie robic. Ja jestem tym zabiegem zainteresowana, ale mam dylemat. Orto jeszcze nie mialam okazji spytac czy on wykonuje. W jaki inny sposob moge wyczyscic zeby po sciagnieciu aparatu? Jakies polerowanie czy jak? Odpowiedz Link
liliah Re: piaskowanie 17.06.08, 12:42 bo piaskowanie to taki zabieg, ktory sie powtarza co jakis czas.. niewlasciwie robiony pewnie niszczy, ale bez przesady... chyba gorzej dziala na szkliwo zebow kamien (choc on troche niby chroni zeby)niz czyszczenie... ja tam uwazam ze powinno sie zeby czyscic, to wplywa na zeby, na oddech i na lepsze samopoczucie. i mi orto nic o piaskowaniu nie mowila, sama o to zadbalam. i dentysta jest w tym samym gabinecie, wec nastepnym razem bede sie umawiac na czyszczenie z kamienia gdy orto mi zdemie łuki, a pozniej wroce znow na fotel orto i tyle Odpowiedz Link