Dodaj do ulubionych

do orto! koniec leczenia i niezadowolenie z efektu

09.12.08, 00:45
ostatnio bylam u ortodonty i dowiedziałam sie ze za 1,5 miesiaca
zdejmowany bedzie aparat, na tej ostatniej wyzycie doktor juz mi nie
dociskala luku bo powiedziala ze wszystko juz jest ok. A ja na oko
widze ze nie juest ok, mowilam to pani doktor, a ona swoje ze nic
wiecej nie da sie zrobic. Dwojki mam jeszcze za bardzo do tylu
wsuniete w porownaniu do jedynek. Prosze jakiegos specjaliste o
rade, czy da sie cos z tym zrobic. Ja liczylam na inny efekt. Mialam
wyrywane gorne dwie piatki i dolne dwie czworki, stłoczenie zebow,
dwojki cofniete, trojki wysuniete do przodu. Prosze o pomoc. zdjecia
sa w moim profilu
Obserwuj wątek
    • karola.pl Re: do orto! koniec leczenia i niezadowolenie z e 09.12.08, 00:53
      zdjecia:

img252.imageshack.us/my.php?image=zeby1jr8.jpg
      img252.imageshack.us/my.php?image=zeby2aa3.jpg
      img252.imageshack.us/my.php?image=zeby3bu3.jpg
      img381.imageshack.us/my.php?image=zeby4oi3.jpg
      img381.imageshack.us/my.php?image=zeby5jm6.jpg

• shoqja Re: do orto! koniec leczenia i niezadowolenie z e 09.12.08, 07:47
        nie przesadzasz trochę? wink według mnie jest super
        • ortodonta Re: do orto! koniec leczenia i niezadowolenie z e 09.12.08, 11:30
          wg mnie dlasza walka o zmianę ustawienia siekaczy ma umiarkowany sens. MOzna to zrobić, tylko po co? są wprwdzie minimalnie zrotowane i nieco za krótkie, ale zmiana tego zajmie kolejne miesiące i może się okazać nietrwała.

Bark dolnego aparatu i idealnego dopasowania łuku może spowodować niewielkie przemieszczenie się siekaczy po okresie retencji.

Wybierając takie leczenie, czyli jednoszczekowe, należy się liczyć z tym,że zgryzu idealnie ustaiwć się nie da a dolny, niewyregulowany łuk zębowy , będzie przyczyną niewielkich nawrotów.

Wg mnie szkoda pieniędzy i czasu na dlasze dopieszczanie,które moze okazaćsię nie trwałe, a obecny efekt nie jest zły.
          • karola.pl Re: do orto! koniec leczenia i niezadowolenie z e 09.12.08, 12:09
            nie, ja mialam dolny luk, 3 tyg temu zdjęto mi go, teraz tylko gora
            ma sie utrwalic i bedzie tez zdejmowana. Nosze aparat od kwietnia
            2007. Gora i dol byly razem regulowane
          • elle-dentist Re: do orto! koniec leczenia i niezadowolenie z e 14.12.08, 22:31
            Witam...masz piękne jedynki...ale nie tak idealne dwójki...to dość
            duża dysproporcja,której próba likwidacji wzdłuz linii brzegowej
            zębów powiedzie się na pewno!!ale stracisz estetykę czerwoną nad
            dwójkami.Ekstruzja dwójek spowoduje dużą ilość dziąsła nad
            dwójkami...pytanie co lepsze...Jeśli masz wysoką linię
            uśmiechu,czyli widać dużo dziąseł..nie polecam ektrudować dwójek,
            Twój zdecydowanie największy problem to nieprawidłowe przyklejenie
            zamków na reszcie zębów!!Twoje czwórki,,piatki są nieprawidłowo
            ustawione w łuku..stąd nieobecne w uśmiechu...dużym błędem było nie
            przyklejenie dolnego aparatu...co ja bym zaproponowała..??
            założenie aparatu dolnego,przeklejenie zamków na górze..celem
            wrównania powierzchni okluzyjnej...generalnie ok 1 rok leczenia..
            • annkabox Re: do orto! koniec leczenia i niezadowolenie z e 28.12.08, 15:28
              Witam,
              widzę, że są tu naprawdę dobrzy specjaliści!!
              może i ja dostanę jakąś radę?
              Od pewnego czasu podniosły mi się dziąsła w górnej szczęce, pomiędzy
              jedynkami i dwójkami. Byłam u stomatologa i myślałam, że po prostu
              zęby mi się "rozjeżdżają". Okazuje się, że to dziąsła, które powinny
              wypełniać przestrzenie między zębami i tworzyć "falbankę" podniosły
              się i tworzą prostą linię. A tuż pod dziąsłami utworzyły się
              przestrzebnie, które bardzo brzydko wyglądają
              Mój stomatolog nie wie skąd to się wzięło i o z tym zrobić.
              Może ktoś pomoże?
              • nick.t Re: do orto! koniec leczenia i niezadowolenie z e 12.01.09, 20:51
                Witam,
                nie jestem specjalistą, ale myślę, że powinnaś się wybrać do
                periodontologa. To stomatolog, który zajmuje się chorobami dziąseł,
                przyzębia, paradontozą. Nie każdy dentysta się na tym zna. Możliwe,
                że masz wędzidełko (podwargowe?) nie takie jak trzeba i ono podciąga
                dziąsła do góry. A może coś innegowink Ale specjalista periodontolog
                powinien to wiedzieć... jak zobaczy Twoje zęby i dziąsła.
    • karola.pl wybielanie 09.12.08, 12:18
      a tak poza tym, jakie wybielanie polecacie? bo od razu po
      sciagnieciu, chce sobie zabki wybielic, zastanawiam sie na Beyond,
      czy warto? a jak nie to, to jaka inna metodą?
      • ronga Re: wybielanie 09.12.08, 19:53
        a skąd jesteś karola.pl? Może Kraków?
        • karola.pl Re: wybielanie 09.12.08, 23:06
          Toruń
          • martunia60 Re: wybielanie 09.12.08, 23:25
            a do jakiego orto chodzilas w toruniu ???
            • karola.pl Re: wybielanie 09.12.08, 23:54
              dr Łysiak na ul. Kraszewskiego. a czemu pytasz? znasz te
              specjalistke?
              • martunia60 Re: wybielanie 10.12.08, 00:56
                nie,nie znam ale ja tez jestem z torunia i dlatego pytalam ....ja sie lecze u dr
                Rakowieckiej ul.przy kaszowniku.
                • karola.pl Re: wybielanie 10.12.08, 08:53
                  a jestes zadowolona z tej dr? bo ja zastanawiam sie czy nie pojsc do
                  kogos innego na konsultacje i spytac sie czy z moimi zebami da sie
                  cos jeszcze zrobic, tylko ze nie wiem do kogo, kto jest naprawde
                  dobry
                  • martunia60 Re: wybielanie 10.12.08, 11:04
                    Hmmm ...zadowolona ??? OCZYWISCIE!!!to co pani doktor zrobila z moimi zebami to
                    dla mnie jakis cud wink nosze aparat od grudnia zeszlego roku i nie wierzylam ,ze
                    w tak krotkim czasie mozna tyle zdzialac,tym bardziej ,ze ja nie chodze na
                    konsultacje co miesiac bo niestety nie moge(pracuje za granica) przyjezdzam raz
                    na 2 raz na 3 miesiace.na poczatku mialam hyrax potem zakladany aparat na dole i
                    na gorze,potem jeszcze ekspandere troche z tymi hyraxami i ekspanderami
                    przeszlam i na poczatku wcale mi sie nie podobaly ale teraz widzac efekty i
                    patrzac na zdjecia jak jeszcze nie mialam aparatu nie moge przestac sie
                    usmiechac i zaluje tylko ,ze wczesniej sie nie zdecydowalam.
                    WRACAJAC DO PANI ORTO DLA MNIE JEST NAJLPESZA!
                    • karola.pl Re: wybielanie 10.12.08, 13:00
                      dzieki za informacje, a moglabys mi dac namiary na tą Pania dr? nie
                      wiesz czy do niej trzeba sie duzo wczesniej zapisywac czy mozna
                      poprostu przyjsc? i ile bierze za samą konsultacje?
                      • shoqja Re: wybielanie 10.12.08, 13:31
                        Podpisuję się "ręcyma i nogami" wink pod tym, co pisze martunia60.
                        Też leczę się u dr Rakowieckiej (dopiero od 2 miesięcy), ale jestem
                        na razie baaardzo zadowolona. Doktor ma opinię najlepszego ortodonty
                        w Toruniu (także wśród samych lekarzy stomatologów). Zajmuje się
                        tylko i wyłącznie aparatami od iluś już tam lat, więc ma duże
                        doświadczenie i uczy się sama na swoich błędach. Jest poza tym
                        przesymaptyczna.
                        Ja czekałam na pierwszą wizytę ok. 1 miesiąca. Potem zapisuje już
                        tak, aby iść zgodnie z planem leczenia (raz 1 miesiąc, innym razem 2
                        tygodnie - w zależności od tego, co trzeba zrobić dalej).

Oto namiary: nr tel. 56 623 44 63
                        Adres: Przy Kaszowniku 43d (pawilony przy Tesco), Toruń

Polecam, polecam, polecam smile)
                      • shoqja Re: wybielanie 10.12.08, 13:32
                        Aha, za każdą wizytę bierze 50 zł (niezależnie od tego, jaki to etap
                        leczenia).
                        Pozdrawiam
                        • martunia60 Re: wybielanie 10.12.08, 14:29
                          tak za kazda wizyte bierze 50 + oczywiscie dochodzi to co robisz nie wiem
                          wymiana luku czy inne....
                          pani doktor przyjmuje takze w inowroclawiu i tam terminy oczekiwania na pierwsza
                          wizyty sa krotsze wiem bo ja pierwsza mialam wlasnie w inowroclawiu bo zalezalo
                          mi bardzo na czasie!!!
                          to numer 052 3589743 adres ul wojska polskiego 7 a tam przyjmuje w poniedzialki
                          i srody od 16 do 19
                          a w toruniu w czwartki i soboty
                          acha i jest najlepsza nie tylko w toruniu ale od torunia az po szczecin big_grin
                          • karola.pl Re: wybielanie 11.12.08, 10:44
                            dzieki ze tak odpowiadacie szybko, super smile zapisalam numer, dzis dr
                            przyjmuje to zadzwonie i mam nadzieje ze uda mi sie umowic na
                            konsultacje w miare szybko, mam nadzieje ze ta dr mi pomoze smile
                            jestem dobrej myslismile
                            • martunia60 Re: wybielanie 15.12.08, 15:28
                              POWODZNIA....i napisz jak ci pojdzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka