Dodaj do ulubionych

Znaleziono zapis w bazie danych

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.10, 12:23
Właśnie zapoznałam się z raportem o sobie z InfoMonitora. Wynik przeszukania
bazy BIK - mam taki zapis "OK. (SUKCES) INFORMACJA DODATKOWA, NIE ODNALEZIONO
ZAPISÓW ZWIĄZANYCH Z DANĄ OSOBĄ LUB PODMIOTEM, KTÓRE SPEŁNIAŁYBY WYMOGI
INFORMACJI GOSPODARCZEJ." Natomiast w pozycji Wynik przeszukania bazy danych
Związku Banków Polskich jest wpis "ZNALEZIONO ZAPIS W BAZIE DANYCH". Czy może
ktoś mi podpowiedzieć o co chodzi, gdzie mogę sprawdzić dlaczego jest jakiś
zapis. Może ktoś mi w tym pomoże np. ma dostęp do takiej bazy. Czekam na odpowiedź
Obserwuj wątek
    • Gość: klientka Re: Znaleziono zapis w bazie danych IP: 188.33.143.* 06.02.10, 00:30
      skąd jesteś ? masz daleko do Warszawy ?
    • tomekglive Re: Znaleziono zapis w bazie danych 06.02.10, 16:23
      Najprawdopodobniej jesteś w tzw. Bankowym Rejestrze prowadzony przez Związek
      Banków Polskich /ZBP/. To gorsze niż BIK gdyż Bankowy rejestr praktycznie zamyka
      Ci drogę do jakichkolwiek produktów o charakterze kredytowym.Możesz sprawdzić
      bezpłatnie tę informację ZBP Biuro Obsł. Klienta mieści się tam gdzie BIK na ul
      Postępu 17a w Warszawie.
      Dowiesz się kto Cię wpisał itp. Wówczas masz możliwość reklamować lub pisać
      prośbę o wykreślenie pod warunkiem ,że nie posiadasz przeterminowanych
      zobowiązań. Powodzenia....
    • Gość: Grażyna Re: Znaleziono zapis w bazie danych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.10, 12:45
      Witam, wyjaśniłam już sprawę z wpisem w bazie danych, wyobraźcie sobie
      Państwo, że BGZ nie zaktualizował danych, miałam kredyt w koncie,
      spłaciłam, zamknęłam konto, żadnych zaległości, po prostu nie
      zaktualizowali danych - 5 lat bez kredytu, debetu bo nie zaktualizowali
      moich danych, SZOK, tylko się pociąć.
      • staruszeczka Re: Znaleziono zapis w bazie danych 27.08.10, 12:52
        Nie musisz czekać 5lat
        zgłoś sie do Banku, który zgłosił Cię do bazy nierzetelnych klientów
        z prośbą o wykreślenie. Standardowo zapis ulega wykresleniu po 10
        latach od dnia spłaty wymagalnego zadłużenia, ale jesli kredyt
        został spłacony i zamknięty banki zazwyczaj dokonuja wykreslenia na
        wniosek klienta
      • krzysztofsf Re: Znaleziono zapis w bazie danych 29.08.10, 01:38
        A mozna tylko wytoczyc sprawe cywilna o odszkodowanie, jesli jest sie w stanie
        wykazac (a nikt nie jest, bo banki nie podaja przyczyn odmowy), ze ten zapis
        jest przyczyna straty.
        Tak to sprytnie ulozono w prawie bankowym - bezkarnosc dla nierzetelnych wpisow
        bankow.
      • Gość: ona_kontrowersyjna Ale jakich danych!? IP: 193.104.164.* 31.08.10, 11:49
        Że skończyłaś z nimi współpracę po zapłaceniu wszystkich zobowiązań!?
        • Gość: Grażyna Re: Ale jakich danych!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.10, 13:43
          nie że jestem im winna kasę - miałam kredyt w koncie INTEGRUM i
          problemy ze spłatą - mam wyciąg z konta z lipca 2005 gdzie po wpłacie
          1235 zł, saldo jest 0 zł. Pamiętam, ze byłam tam i zamykałam konto Wpis
          był z maja 2005.
          • Gość: ona_kontrowersyjna Re: Ale jakich danych!? IP: 193.104.164.* 01.09.10, 14:41
            Czyli jeden wielki bałagan... ja też znalazłam się w BR, dzięki
            Pekao z którym rozstałam się blisko 10 lat temu i wtedy wszystko
            spłaciłam. I tak sobie czekam w stresie co też się dowiem z ich
            odpowiedzi.
          • staruszeczka Re: Ale jakich danych!? 01.09.10, 18:54
            Jeśli miałaś problem ze spłatą to Twoja wina nie Banku.
            Przed wpisaniem do bazy musiałaś dostawać wezwania do zapłaty oraz
            zawiadomienie o zamiarze zgłoszenia do bazy nierzetelnych klientów,
            jeśli nadal nie spłacałaś to mieli pełne Cię zgłosić.

spłata nie skutkuje wykreśleniem. Powinnaś była po spłacie złożyć w
            Banku prośbę o wykreślenie.
            • Gość: ona_kontrowersyjna Guzik prawda IP: 193.104.164.* 02.09.10, 10:49
              A jeśli ktoś nie miał "problemu ze spłataą"? A jeśli ktoś nie dostał żadnego wezwania bo bank go nie wysłał? A jeśli
              ktoś odchodząc z banku wszystko zapłacił i przez 10 lat nie ma świadomości że niby coś jest winien bo bank słowem
              nie pisnął? A jeśli bank nigdy nie zgłosił tego faktu do BIK i ktoś wziął i spłacił przez te 10 lat pięć innych kredytów?

To solidny jest taki klient czy nie jest!? A bank taki jest solidny czy nie jest!?

Przepisy sobie a banki sobie. I nawet zakładając, że banki są zawsze w porządku (a fakty świadczą o tym że nie
              są!), to przepis (Art. 105a ust. 3 prawa bankowego) pozwalający na funkcjonowanie jako niesolidny dłużnik przez
              ok. 8 lat (3 lata na przedawnienie zobowiązania + 5 lat w ciągu których bank może wpisać WYGAŚNIĘTE
              zobowiązanie) za nawet 200zł jest chory.

Mamy instytucję przedawnienia w kc, a banki to profesjonalni członkowie obrotu gospodarczego, z zapleczem ludzi
              i technologii. Jeśli bank przez 3 lata (tj. do momentu przedawnienia) nie umie udokumentować zobowiązania i go
              ściągnąć, albo (czego już w ogóle nie rozumiem), przez te 3 lata nie robi NIC w tym kierunku, to jest sam sobie
              winien, a nie przerzuca swoje nieróbstwo i skutki bałaganu na konsumentów.

Więc staruszeczko sprawdź się w Bankowym Rejestrze bo może Cię tam wpisano i w życiu Ci się to nie śniło, bo
              uważasz że wszystko załatwiasz jak trzeba.
              • Gość: ona_kontrowersyjna Re: Guzik prawda IP: 193.104.164.* 02.09.10, 10:51
                "przepis (Art. 105a ust. 3 prawa bankowego) pozwalający na funkcjonowanie jako niesolidny dłużnik przez
                ok. 8 lat (3 lata na przedawnienie zobowiązania + 5 lat w ciągu których bank może wpisać WYGAŚNIĘTE
                zobowiązanie) za nawet 200zł jest chory."

Pardon, powinno być: nawet 8 lat po powstaniu zobowiązania, klient wpisany do rejestru niesolidnych na 5 lat.
              • staruszeczka Re: Guzik prawda 02.09.10, 11:01
                Nie ma mnie:)
                To o czym piszez to wina Banku owszem, zgodnie z prawem wpisac może o ile zobowiązania klienta przekraczaja
                200 zł i brak jest spłaty przez 60 dni. Dodatkowo przed wpisaniem do rejestru, oprócz uprzedniego wzywania do
                spłaty Bank zobowiązany jest po pierwsze wysłać zawiadomienie o zamiarze zgłoszenia klienta do rejestru, ia po
                drugie po wpisaniu- zawiadomienia o zgłoszeniu do rejestru nierzetelnych klientów.
                Być może w Twoim przypadku zmieniłaś adres? Jeśli nie podałaś do Banku aktualnego adresy, a Bank wysyłał
                korespondencję na adres jaki posiadał to zgodnie z prawem korespondencję taką trakruje się jako dostarczoną.
                Natomisat jesli Bank ma poprawny adres i rzeczywiście nic nie wysyłał to sam jest sobie winien i możesz się z tą
                sprawą zgłosić bo Arbitra Bankowego
                • Gość: ona_kontrowersyjna Re: Guzik prawda IP: 193.104.164.* 02.09.10, 11:45
                  Nawet gdybym zmieniła adres, to banku, z którym nie mam do czynienia od lat 10 o niczym nie muszę
                  powiadamiać... Nie zmieniłam np. telefonu, ale nikt nie dzwonił, cóż za zaskoczenie.

Zaznaczmy też, że korespondencja o której mówimy powinna być wysłana POLECONYM, inaczej trudno ją
                  traktować jako doręczoną...

Dodatkowo, bank powinien po poinformowaniu o zamiarze (czyli po dacie doręczenia poleconego) odczekać 30 dni
                  nim wpisze do BR.

Arbiter może nie będzie potrzebny, myślę, że pismo z paragrafem o odpowiedzialności odszkodowawczej banków
                  za niestosowanie się do przepisów prawa bankowego styka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka