Dodaj do ulubionych

Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to eur...

21.09.10, 08:58
"Zostałem poinformowany, że najpierw lewy zostaną przeliczone na dolary po kursie MasterCarda, a następnie - już po kursie Aliora - z dolarów na złotówki."

Akurat kurs Mastercarda jest tutaj w miarę uczciwy. Na przykładzie Polbanku, który przelicza bezpośrednio z waluty na zł po kursie organizacji kartowej, widać że te kursy są zbliżone do średnich kursów NBP.

Bank zarabia na tym, co w cytowanym zdaniu znalazło się po "następnie", oraz na prowizji za przewalutowanie z waluty transakcji na rozliczeniową.
Obserwuj wątek
    • Gość: maxi Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to eur... IP: *.aster.pl 25.09.10, 18:22
      Przede wszystkim kurs wymiany waluty to nie prowizja.
      • Gość: Sojer Re: Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to e IP: *.chello.pl 25.09.10, 18:41
        Dokładnie.

Tak jest w każdym banku wydającym MasterCardy, żaden Ci nie powie, po jakim kursie będzie to wszystko przeliczone. Nie wiem czemu tej informacji nie ma w tekście, dla wygląda to tak, jakby tylko w Aliorze nie wiedzieli po jakim kursie przeliczą. I oczywiście dotyczy to również VISA.
        Jak zazwyczaj z zaciekawieniem czytam te artykuły, tak ten jest wybitnie szukaniem dziury w całym i na dodatek przez wskazanie tylko na Aliora zwyczajnie nierzetelny
      • Gość: Sojer Re: Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to e IP: *.chello.pl 25.09.10, 18:46
        Cenzura widzę się zaczęła, jak napisałem, że wg artykuł jest nierzetelny, bo przedstawia wszystko w taki sposób jakby to był problem tylko Alior banku a w rzeczywistości dotyczy wszystkich banków wydających Mastercarda. Poza tym nie sprawdzono, że MC podaje jednak na swojej stronie kursy, więc w ogóle z czapy jest ten art.
        • Gość: karol Re: Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to e IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.10, 21:39
          twoj rzekomo ocenzurowany wpis jest wyzej. radze pojsc na lekcje uzywania przegladarki www i/lub w ogolnosci internetu zanim sie rzuci takie oskarzenia!
          • Gość: Andrzej Dybowski karolu, zanim poradzisz komuś kurs używania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 07:36
            przeglądarki www i/lub w ogólności internetu, to przyjmij do wiadomości, iż fora na GW są jakoś tak przedziwnie skonstruowane, że czasami po wysłaniu posta widać go podczas czytania następnych postów innych autorów, a potem nagle znika. Masz wrażenie, że skasowała go cenzura. Czasem tak jest, że posty są kasowane w/g przedziwnych kryteriów cenzorów. Najczęściej jednak, wynika to z wadliwej konstrukcji, niezależnie od używanej przeglądarki.
            W sytuacjach kiedy ja traciłem z pola widzenia napisany post, wchodziłem ponownie w artykuł główny, a potem poda artykułem na forum - post pojawiał sie znowu.
      • Gość: pawel319 Re: Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to e IP: *.home.aster.pl 25.09.10, 19:57
        prowizja jest doliczana dodatkowo, jest to najczęściej 2% wartości transakcji...
        np w mBanku:
        "W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, i dokonanych za granicą w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości transakcji"
        • Gość: Mike Re: Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to e IP: *.chello.pl 03.10.10, 22:26
          Jestem klientem mBanku. Jak w Wilnie w tym roku wypłacałem pieniądze z bankomatu albo zwykłą kartą bankomatową płaciłem w sklepie to później sprawdziwszy stan konta wyszło mi, że kurs był lepszy niż w kantorze, dużo bardziej zbliżony do NBP. Prowizji nie zauważyłem.
    • Gość: jg Re: Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to e IP: *.bb.sky.com 25.09.10, 18:32
      Prowizje dziwne i głupie - nie są dziwne i głupie - są wykorzystywaniem luk w prawie i bezwzględym wyłudzaniem pieniędzy od niedoinformowanych klientów. Niedoinformowanie klientów jest możliwe dzięki - kolejnym lukom w prawie. Wielkia Brytania ma pewne dobre pomysły na ukrócenie takich praktyk. Tysiące klientów banków odzyskało miliony funtów. Jakaś szansa na zmiany w Polskim prawie? Jestem mocno zainteresowana - mam sporo do odzyskania.
      • Gość: zxc Re: Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to e IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.10, 16:11
        W Potato Republic of Bolanda rząd nie działa w interesie wyborców i obywateli, ale tego, kto da mu więcej w łapę, czyli w tym przypadku - banków. Chyba że Polacy wreszcie zaczną podejmować inicjatywy obywatelskie polegające na organizowaniu zbiórek pieniędzy na łapówki dla ministrów i posłów. W końcu jest nas miliony, więc może się okazać, że zbierzemy naprawdę dużo.
    • Gość: Gustaw Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to eur... IP: *.kablowka.waw.pl 25.09.10, 18:34
      Polecam zweryfikować nieporadność zarówno zgłaszającego, jak i osób pracujących na infolinii. Tak z dziennikarskiej rzetelności..

MasterCard udostępnia przybliżone kursy na stronie internetowej:
      www.mastercard.com/us/personal/en/cardholderservices/currencyconversion/index.html
      • Gość: Sojer Re: Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to e IP: *.chello.pl 25.09.10, 18:44
        Amen, tyle w sprawie rzetelności artykułu
        • Gość: c Amen jest w kwestii informacji od Visa/MC IP: *.chello.pl 26.09.10, 02:13
          > Polecam zweryfikować nieporadność zarówno zgłaszającego, jak i osób
          > pracujących na infolinii. Tak z dziennikarskiej rzetelności..

>> Sojer
          >> Amen, tyle w sprawie rzetelności artykułu

Amen to jest w kwestii informacji, jaką udzielają Visy i Mastercardy.
          W czerwcu szukałem, wytrwale w moim mniemaniu tej informacji w cennikach kilku operujacych w polsce bankach. Nie do znalezienia. Bank wydaje kartę i nie udziela ważnej informacji dotyczącej karty. FAIL. Nie klientowi wnikać, czy wina jest po stronie banku, czy po stronie visy/mc. FAIL.
          W moim przekonaniu to jest temat, którym powinny zająć się europejskie urzędy czy tam inne nadzory bankowe włącznie ze zwracaniem kasy niedoinformownym w 100% klientom.

Sprawdzony schemat podpowiada - jak nie przyp****olisz bankowi / wystawcy karty potężnej grzywny, tenże bank/ wystawca ma cię w dupie. No więc należy przyp***ic starannie a wysoko.
      • Gość: Andrzej Dybowski tenkju wery macz Gustawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 07:40
        bardzo przydatny link.
    • nie.bez.loginu Re: Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to e 25.09.10, 18:51
      płaciłem kartą debetową w Szwajcarii i z tego co liczyłem, to Alior naliczał po mniej więcej obowiązującym kursie. Wlaściwie nawet "mniej", co mi bardzo na rękę jest :)
      Osobiście jestem bardzo zadowolony :)
      • Gość: balbin79 Re: Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to e IP: *.acn.waw.pl 25.09.10, 19:06
        lepiej wziac dolary niz pozniej bujac sie z platnosciami (akurat w tym przypadku)
        do innych krajow albo tez dolar ewentualnie euro.
        a plastik trzymamy na czarna godzine..
      • Gość: edek Re: Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to e IP: 79.97.75.* 25.09.10, 19:08
        kurs MC jest calkiem w porzadku ,
        miny moga byc gdzie indziej, np. oplata za skorzystanie z bankomatu, czesto spotykana w UK i USA
        z drugiej strony bankomaty czesto pokazuja po jakim kursie zostanie to przeliczone
        wiec mozna sie zdecydowac lub nie
        • Gość: sax2 Re: Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to e IP: 188.33.193.* 25.09.10, 23:53
          W UK raz spotkałem się osobiście z opłatą za skorzystanie z bankomatu. Było to na "serwisie" na autostradzie (czyli miejscu e stacją benzynową, paru sklepami, wc i restauracją). Korzystanie z bankomatów przy bankach typu Barclays, NatWest czy HSBC było bezpłatne.
      • Gość: bla bla bla Re: Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to e IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 13:25
        Oczywiście..... młody nawiedzony pracownik Alior Banku??
    • Gość: Stanczyk Kursy Mastercarda sa lepsze niz jakiekolwiek kanto IP: *.acn.waw.pl 25.09.10, 18:58
      Bylem na ukrainie i w hiszpanii z karta aliora. i musze powiedziec ze te kursy sa lepsze niz w kantorze. W sierpniu na ukrainie hrywna przy wyplacie z aliora z bankomatu kosztowala ok 39 groszy. to naprawde zdecydowanie wygodniejszy sposob niz noszenie gotowki i latanie za kantorami.
      • Gość: JaS Re: Kursy Mastercarda sa lepsze niz jakiekolwiek IP: 89.108.205.* 26.09.10, 07:17
        Gość portalu: Stanczyk napisał(a):

> Bylem na ukrainie i w hiszpanii z karta aliora. i musze powiedziec ze te kursy
        > sa lepsze niz w kantorze. W sierpniu na ukrainie hrywna przy wyplacie z aliora
        > z bankomatu kosztowala ok 39 groszy. to naprawde zdecydowanie wygodniejszy spos
        > ob niz noszenie gotowki i latanie za kantorami.

Gość portalu: Stanczyk napisał(a):

> Bylem na ukrainie i w hiszpanii z karta aliora. i musze powiedziec ze te kursy
        > sa lepsze niz w kantorze. W sierpniu na ukrainie hrywna przy wyplacie z aliora
        > z bankomatu kosztowala ok 39 groszy. to naprawde zdecydowanie wygodniejszy spos
        > ob niz noszenie gotowki i latanie za kantorami.

Może i wygodniejsze, ale jakoś "lepszych" kursów nie widzę. W sierpniu w kantorach hrywna kosztowała od 0,36 do 0,40 w zaleznosci od dnia.

• Gość: czes Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to eur... IP: *.magma-net.pl 25.09.10, 19:08
      Po sposobie wypowiedzi w poszczególnych postach śmiem twierdzić, że są to wyłącznie posty przedstawicieli Alior Banku, nie wyjaśniające jego oszukańczych kombinacji.
      • Gość: Gustaw Re: Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to e IP: *.kablowka.waw.pl 25.09.10, 19:21
        Ew. użytkownicy następującej kombinacji:
        - bez prowizji za wypłaty (Alior)
        - bez prowizji za przewalutowanie (MasterCard)

Tak że chyba problemem jest to, że przewalutowanie faktycznie jest szemranie, natomiast niezbyt wypaliła demonstracja na tym przykładzie.
      • Gość: howgh Re: Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to e IP: *.chello.pl 25.09.10, 19:24
        wnioskowanie Ci siada, ja jestem użytkownikiem MC z Aliora i przed wyjazdem bez problemu dowiedziałem się jaki kurs jest danego dnia, porównałem z kantorem i pojechałem z kartą bez gotówki. Jak ktoś nie umie szukać na stronie MC to niech nie sieje zamętu.
    • Gość: Miszcz Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to eur... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 19:20
      A ja sie doszukalem takiej strony na której Mastercard podaje swoje kursy wymiany walut:
      www.mastercard.com/us/personal/en/cardholderservices/currencyconversion/index.html
      Teoretycznie jest to konwerter walut dla obywateli US ale w praktyce jako ze MC jest organizacją globalną sprawdza się też dla sprawdzenia kursów dla posiadaczy kart MC w innych walutach.
    • Gość: mercedes-benz Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to eur... IP: *.nycmny.east.verizon.net 25.09.10, 19:20
      Polskie banki to łachurdy na dorobku domyte od frontu puszczone luzem, więc koszą równo jak leci i nie przejmują się zbytnio opinią czy mediami. Kto potrzebuje pieniędzy i tak do nich przyjdzie, a oni i tak zrobią co chcą. Jeśli z góry przyjmie się za aksjomat, że ma się doczynienia ze złodziejami z niższej półki, którzy obedrą ze skóry choćby grosz czy dwa, to pózniejsze naciąganie przez banki jak uliczne prostytutki już nie boli. Trzeba tylko jasno widzieć wcześniej z kim ma się doczynienia.
    • naprawdetrzezwy A ten gość z choinki się urwał? 25.09.10, 19:41
      Wybrał sobie g... bank, to nie wie jak go orżną.
      Mój nie ukrywa żadnych opłat, ale też i klientów nie szuka przez telewizor i debilne reklamy...

• Gość: m Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to eur... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 20:01
      czepiacie się - i to mówi pracownik pko bp sa a nie alior banku. Karty są po to żeby korzystać. Za korzystanie się płaci - w tym różnice kursowe. I albo się z tym zgadza albo - jeśli nie ma informacji - w strachu itd. NIE KORZYSTA (nie bójcie się - MasterCard jest ok, jak i Visa - wiecie - jakieś standardy obowiązują takie wielkie platformy:-). Proste:-) Bierze się euro czy dolary i wymienia się w kantorach w np. Bułgarii.. na pewno wyjdzie lepiej hehehe - powodzenia. I znowu nam - pracownikom z pierwszego frontu się dostaje - normalnie za 2, 5 brutto mamy wiedzieć wszystko. Miłego wypoczynku w B.
    • rwaw2 Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to eur... 25.09.10, 20:26
      Panie Redaktorze
      Mi pracownik banku Millennium podał link do strony visy gdzie można poznać taki kurs:
      corporate.visa.com/pd/consumer_services/consumer_ex_rates.jsp
      W opiniach widze tez link do MasterCard
      A Pan Redaktor nie przygotował się do artykułu oj nie ładnie
      • Gość: VISA Re: Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to e IP: *.elblag.dialog.net.pl 25.09.10, 20:47
        dla zwykłej karty VISA www.visaeurope.com/en/cardholders/exchange_rates.aspx
        Pytanie tylko czy bank pobiera jakąś conversion fee?
      • Gość: Karol Pan redaktor rzeczywiście nie odrobił lekcji... IP: *.acn.waw.pl 26.09.10, 03:44
        i poszedł na łatwiznę, bo kurs walut MasterCard można uzyskać na stronie: www.mastercard.com/us/personal/en/cardholderservices/currencyconversion/index.html
        Trzeba tylko trochę się wysilić...
        • maciej.sniezek Re: Pan redaktor rzeczywiście nie odrobił lekcji. 26.09.10, 14:57
          Jeżeli ktoś tu się nie wysilił, to polskie banki - nie jest zadaniem klientów (ani dziennikarzy, którzy o tym piszą), żeby "wysilać się", wertując Internet w poszukiwaniu informacji, który powinny być dostępne na stronie banku, a na pewno w infolinii.
    • Gość: xi0 Re: Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to e IP: *.chello.pl 25.09.10, 20:33
      Korzystam z usług Citi i wszelkie wypłaty za granicą - Rosja, Słowacja, Chorwacja były tańsze niż wymiana bezpośrednia w kraju. Możliwe, że wymiana w kraju na euro/dolary i na miejscu na lokalną walutę dałaby podobny wynik, ale po co się bawić? Zawsze wożę ze sobą 200 Euro na czarną godzinę, ale te 2 banknoty zjechały już ze mną kawałek Europy i jeszcze ani razu nie musiałem ich uruchamiać.
      • Gość: xi0 Re: Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to e IP: *.chello.pl 25.09.10, 21:39
        Dodam tylko, że zarówno wypłaty z bankomatów (karta Mastercard) jak i płatności bezgotówkowe (za pomocą karty Visa) były realizowane po bardzo przyzwoitym kursie (lepszym niż gdybym miał wozić gotówkę).
    • Gość: xxx Re: Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to e IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 20:47
      nie wiem jak w bułgarii ale wyplacając funty egipskie z bankomatu wyszło mnie to taniej niż zakup dolarów i wymiana na miejscu na funty
    • Gość: to ja :) Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to eur... IP: *.167.152.94.threembb.ie 25.09.10, 20:48
      W zeszłym roku podczas wakacji w Polsce zauważyłem, że w zależności od bankomatu różnice w cenie Euro (NBP to załóżmy około 4 zł) wynosiły nawet do 60 gr!!!

1 Euro kosztuje załóżmy 4 zł wg NBP, 4 zł w kantorze PKO BP a w ich bankomacie to tylko 3.38!!! To jest dopiero złodziejski proceder. I żadne tłumaczenia tego nie zmienią. Za kilka dni jadę do Polski - biorę gotówkę!
    • Gość: Greg Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to eur... IP: *.chello.pl 25.09.10, 21:28
      Szanowny Panie Redaktorze, jestem wielce zniesmaczony faktem, że wprowadza Pan w błąd czytelników portalu. Kurs walut jest dostępny na stronie MasterCard pod hasłem Currency Conversion Tool. Sytuacja jest klarowna, a informacja dostępna, odszukanie jej zajęło mi 5 sekund z wykorzystaniem Google. Portal gazety z poziomem swoich artykułów daje wiele do życzenia. Życzę Panu udanych łowów informacji w Internecie oraz kolejną sensację wyssaną z palca albo może z czegoś innego. Serdecznie pozdrawiam Pana Redaktora.
    • Gość: umiejący_szukać Panie Smacik : MasterCard's Currency Conversion T IP: 178.73.48.* 25.09.10, 21:44
      • Gość: pOszukiwacz Re: Panie Smacik : MasterCard's Currency Convers IP: 91.193.98.* 25.09.10, 22:42
        Bo z Pana Samcika dziennikarz biznesowy jak z koziej dupy trąbka. Oprócz tego co podałeś, wystarczy po polsku (gdyby przypadkiem dziennikarzyna po angielsku nie umiał) "mastercard kursy walut" i wyskakuje choćby tabela konwersji na stronie Santandera (po kursie MC a nie Santandera, od razu mówię) ;)

Ale taka sensacja gorzej brzmi...
    • Gość: Waryjot-BANG Jak już ktoś uwierzył reklamie waryjot banku ... IP: *.chello.pl 25.09.10, 21:48
      ... to niech sie TERAZ nie dziwi. Bo Reklama to taka jakby Wersja Demo. A w życiu liczą sie TYLKO Real_Ja.
    • Gość: obserwator Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to eur... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.10, 23:40
      Ciekawe dlaczego akurat taki atak na Alior... czyżby inne banki tak dokładnie znały kursy po jakich operatorzy przeliczają kursy?
      Poza tym, żeby wszystkie banki miały tylko takie minusy jak ten kurs :))))) Za chwilę będzie musiał udowadniać, że nie jest wielbłądem... Ja uważam ten bank za ścisłą czołówkę pod niemal każdym względem...
    • Gość: whomever Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to eur... IP: *.direct-adsl.nl 25.09.10, 23:48
      ...od dawna wiadomo, ze kursy MC, Visy i AmEx sa najstabilniejsze...i najuczciwsze..oni sa za duzi, zeby oszukiwac "drobnice" bo jak drobnica larum podniesie na Twitterach czy fejsbukach to sprzedaz im spadnie.

A NASZE banki to jest pomylka od poczatku do konca.
      Do tego stopnia probuja nacignac ludzi, ze gdy wyciagalem pieniadze z bankomatu, ow zaoferowal mi laskawie swoj przelicznik z EUR/PLN, ewentualnie "kurs nieznany". U "nieznany kurs" to kura MOJEGo banku, ktory jest mi znany i jest ZNACZNIE lepszy niz jakikolwiek bank w Polsce moglby zaoferowac.

A to dlatego ze moje konto NIE jest w Polsce i MAM DUPIE TYCH OSZUSTOW!!!!

Nie zeby Zachodni nie oszukiwali, och oni oszukuja jeszcze BARDZIEJ, ale takich malych dupkow jak ja im sie nawet nei chce...

a nasi sa ZBYT pazerni.

Tyle
    • Gość: brzdek wybieralem gotowke z bankomatu na wegrzech IP: *.182.70.83.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.09.10, 01:43
      Wybieralem gotowke z bankomatu na wegrzech z konta w Aliorze i był bdb kurs. Praktycznie jak na stronie NBP. W kantorze w moim miescie drogo, a na miejscu i przy granicy to juz szkoda słow. Najlepiej oplacalo sie wybrac z konta na miejscu. Polecam wszystkim Ps. Nie pracuje w Aliorze, nie mam w nim wujka, ani ciotki, ani psa ;)
    • Gość: zibi Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to eur... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 08:23
      W artykuje jest moim zdaniem inna niścisłość. Karty organizacji MasterCard powiązane są z EUR.
      Na USD będą przeliczane lokalne waluty jeżeli korzystamy z kart VISA
    • Gość: mm Poczet dziwnych prowizji, odc. 8: Po ile to eur... IP: *.jmdi.pl 26.09.10, 08:27
      Ja konto w Alior Bank założyłem właśnie do podróży zagranicznych. Korzystałem w podróży po Słowacji, Czechy, Niemcy, Austria, itd w europie i zawsze miałem wypłaty bez prowizji (co w innych bankach jest rzadkie - szczególnie gdy mamy VISA). A kurs tak jak ktoś pisał jest uczciwy, napewno taniej niż w hotelowych, czy lotniskowych kantorach. Mam jeszcze konto w mBanku i tam jest sporo drożej.
    • Gość: Huckelberry Newsweek nagradza Aliora więc pan Samcik musiał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 08:34
      dodać swoje 3 grosze.
      www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/biznes/ranking-bankow-newsweeka--alior-znow-deklasuje-rywali,65122,1
      Oczywiście bez odrobiny uogólnień nie byłoby niusa.......... Może lepiej zacząć pracować dla Faktu czy Super Expresu i śledzić gwiazdy
      • Gość: takitam Re: Newsweek nagradza Aliora więc pan Samcik musi IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.10, 09:07
        lmgtfy.com/?q=mastercard+exchange+rates
    • Gość: Pshemek Tutaj znajdziesz kurs wymiany walut MasterCarda... IP: *.zone2.bethere.co.uk 26.09.10, 11:54
      Kurs wymiany walut Mastercarda jest taki sam jak na stronie www.xe.com. I tyle na temat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka