syn.ksiedza.proboszcza 26.01.11, 13:33 "zakładając firmę, mamy obowiązek posiadania konta firmowego." Pierwsze zdanie i już bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
proz Re: Ranking kont bankowych dla firm - zobacz, gdz 26.01.11, 13:43 syn.ksiedza.proboszcza napisał: > "zakładając firmę, mamy obowiązek posiadania konta firmowego." > > Pierwsze zdanie i już bzdura. Dokładnie tak. Ale co może o tym wiedzieć niedokształcony pracownik GW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mis Re: Ranking kont bankowych dla firm - zobacz, gdz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 14:01 to sie nazywa profesjonalizm wg gw.... Koles nie ma bladego pojecia o czym pisze. Nie ma obowiazku posiadania konta firmowego przy 1 os. dzialanosci gosp. Na niewiedzy zeruja banki a gw im w tym skutecznie jak widac pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiem musi byc konto firmowe IP: *.srv.volvo.com 26.01.11, 14:36 nie ma obowiazku posiadania konta firmowego ze strony urzędu, zgadzam sie. ALE !!! nie kazde konto bankowe moze byc uzywane jako konto firmowe. Po prostu banki dogadały sie ze na koncie osobistym nie mozesz prowadzic DG i jest to w ich regulaminach dotyczacych przeznaczenia konta - takze regulacja i zakaz wyplywa ze strony bankow a nie z przepisów prawa Polskiego. Wiem, bo nawet lecą kary pieniezne za złamanie regulaminu (w banku na literke m). Odpowiedz Link Zgłoś
syn.ksiedza.proboszcza Re: musi byc konto firmowe 26.01.11, 14:53 W DB, Inteligo mam normalnie przelewy do ZUS i US, nie ma i nie było nigdy żadnych problemów. Zrestą na upartego można nie mieć konta i wszystko załatwiać na poczcie :E Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiem Re: musi byc konto firmowe IP: *.srv.volvo.com 26.01.11, 15:33 to ze masz mozliwosc przelewów do ZUS i US nic nie znaczy, jesli regulamin samego konta zabrania uzywania go do działalnosci gosp. A pytales sie w swoich bankach czy mozez prowadzic tam DG? zapewne zdziwi Cie odpowiedz, w sumie moze teraz juz lepiej nie pytaj i licz na to ze nikt tego nie wykryje bo kara bedzie bolesna :) "Nie znajomosc regulaminu nie zwalnia z obowiazku przestrzegania go" jak mowila mila pani z wąsem z US :) Odpowiedz Link Zgłoś
syn.ksiedza.proboszcza Re: musi byc konto firmowe 26.01.11, 15:34 No właśnie pytałem i sprawdzałem w regulaminie, bo spotkałem się z tym co mówisz w innych bankach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiem Re: musi byc konto firmowe IP: *.srv.volvo.com 26.01.11, 15:38 taka rada: jeśli mozesz, to sprawdz czy Twoj bank ma mozliwosc zakladania normlanych kont "firmowych". Jesli tak, to na 100% nie mozesz uzywac konta osobistego do tego celu i niestety łamiesz ich regulamin. A to ze w ogole nie musisz miec konta to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mis Re: musi byc konto firmowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 15:41 bez przesady.... z tymi kontami firmowymi zreszta o jaki Ci bank na m chodzilo? mille, multi czy mbank? zadnej kary za to nie dostaniesz co najwyzej powiedza Ci zebys zmienil konto a wtedy najlepiej w ogole zrezygnowac z uslug i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuytr Re: Ranking kont bankowych dla firm - zobacz, gdz IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 14:15 dobrze, że nie wierzy się we wszystko, ci piszą na GW :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuberek Ranking kont bankowych dla firm - zobacz, gdzie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 14:24 Otoz to, nie ma obowiazku posiadania konta firmowego przy prowadzeniu jednoosobowej dzialalnosci gospodarczej. Wystarczy nasze osobiste, prywatne. Konto musimy posiadac wtedy, kiedy np. chcemy dostac zwrot VATu z US. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloss kredytbank - nie polecam IP: *.pljtelecom.pl 14.11.12, 18:27 Przestrzegam wszystkich przed otwieraniem konta firmowego w Kredytbanku. Mam tam konto i niestety niektóre prowizje są skandalicznie wysokie , jestem w trakcie wyjaśniania rozliczeń z zusem , ten nie czekając na koniec wysłał mi tytuł wykonawczy na kwotę 174 zł , a Kredytbank doliczył do tego skandalicznie wysoką prowizję w wysokości 210 zł ( !! ) czyli ok.120 % wartości kwoty do przelania dla zus . Pewien czas temu bank podniósł tę opłatę z 60 do 210 zł czyli o 250 % ( !! ) , takie i inne kruczki niestety kryją się w ich cenniku . Przez wiele lat płaciłem zawyżoną opłatę za prowadzenie konta , nikt z pracowników nie poinformował mnie że mogę płacić mniej i to 3 razy ( 12 zł zamiast 39 zł ) , teraz przy likwidacji konta próbowano mnie zniechęcić do likwidacji każąc mi uregulować dodatkową opłatę 100 zł za zamknięcie konta , która nawet wg ich cennika im się nie należała . Niektórzy pracownicy są słabo zorientowani , duża rotacja kadr. Nawet opłata za przelewy intern.jest tu znacznie wyższa niż np. w ingbanku ,w kb 1,25 zł , tam 0,90 zł za to samo , różnica 25 % , niby to tylko 0,35 zł ale jak robisz kilkaset przelewów rocznie to już jest różnica .Rozstaję się z nimi bez żalu i innym też nie polecam . Odpowiedz Link Zgłoś
laptopek24 Nie ma obowiązku posiada konta 26.01.11, 14:37 Nie ma obowiązku posiada konta. Mój znajomy mówił mi, że nie ma takiego przepisu. Art. 22 (chyba) ustawy o swobodzie działalności gospodarczej mówi tylko coś tam o przelewach 15 tys. euro za pośrednictwem rachunku. I to wszystko. Fakt tylko jest taki, że raczej trudno prowadzić firmę bez konta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rogue W tabeli są nieścisłości np mBank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 14:51 za wypłatę gotówki z bankomatu płacę 2zł, a nie 5 zł. Za 5 zł mam wszystkie bankomaty w kraju za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srb Re: W tabeli są nieścisłości np mBank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 16:08 > Za 5 zł mam wszystkie bankomaty w kraju za darmo. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA no doprawdy tekst roku :D Przeczytałeś chociaż co napisałeś? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary nocnik tax care naciagacze IP: *.147.34.19.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.01.11, 15:08 tax care naciaga przedsiebiorcow na fundusz emerytalny scandia.obiecuja po 10 latach krocie ale zysk o ktorym pisza to zysk prognozowany a nie gwarantowany czyli w rzeczywistosci zamiast zarobic 200% mozna stracic 50%.zreszta aegony i inne fundusze robia to samo a na koncu zawsze tlumacza- kryzys.zle inwestycje.koszty. krocie to maja oni i to zawsze gwarantowane przez nasza naiwnosc- nam zostaja zludzenia.zamiast na emeryture wydaj te pieniadze na wycieczke zagraniczna i zaksieguj jako szkolenie na starosc bedziesz mial co wspominac. Odpowiedz Link Zgłoś
freestefik Re: Ranking kont bankowych dla firm - zobacz, gdz 05.12.12, 21:35 Znalazłem w sieci porównywarkę kont firmowych najlepszeporownanie.pl/kalkulator-wyszukiwarka/konta-firmowe.php warto sprawdzić Odpowiedz Link Zgłoś