Dodaj do ulubionych

mBank - podatek od funduszy WIOF

13.03.11, 17:00
witam,

w mBanku istnieje grupa funduszy WIOF, od zysku z których sam muszę odprowadzić podatek.

otóż: w 2007 r. kupiłem jednostki tego funduszu za 2000 zł, w 2008 część odkupiłem (1900 zł), a w 2010 odkupiłem ostatnie jednostki (ok. 109 zł) tak, że suma summarum mógł całkowity zysk z tych operacji to 9 zł. Jak to jest z odprowadzaniem podatku od tych "ogromnych" zysków?

na stronie mBanku - (w pytaniach i odpowiedziach) jest przedstawiony taki wzór:

"Można zatem powiedzieć, że algorytm wyliczenia podatku powinien być następujący: ( [suma środków wypłaconych z funduszu w danym roku] - [suma wpłat na dany fundusz w ciągu roku] ) * 19%. Podatek płacimy zatem tylko od ostatecznej nadwyżki kapitału wypłaconego w stosunku do kapitału wpłaconego. "

w międzyczasie nie płaciłem żadnych podatków od tego. teraz jeśli dobrze rozumiem mam zapłacić jakieś 2 zł od tych 9 zł, które zarobiłem ponad to co płaciłem? dobrze rozumuję? proszę o pomoc, bo więcej z tym zawrotu gitary, niż faktycznego zysku.
Obserwuj wątek
    • kredycik-i-wio Re: mBank - podatek od funduszy WIOF 14.03.11, 08:29
      Według tego wzoru to w 2007 miałeś zapłacić podatek od -2000 zł, a w 2010 od 1900 zł, co jest idiotyczne.
      • nieciekawylogin Re: mBank - podatek od funduszy WIOF 14.03.11, 15:45
        ja zrozumiałem, że mam zapłacić dopiero za ten rok podatkowy, w którym po odkupieniu jednostek faktycznie osiągam zysk - czyli ponieważ w 2010 wyszedłem na plus to od zysku w 2010. ale może to jest błędne rozumowanie? chciałbym się upewnić. może ktoś już miał podobną sytuację i mógłby mi pomóc?
        • kredycik-i-wio Re: mBank - podatek od funduszy WIOF 14.03.11, 16:15
          Skoro liczyć masz tak jak z giełdy to musisz prowadzić rejestr i wiedzieć ile jednostek kupiłeś, kiedy i za ile oraz z prospektu funduszu musisz się dowiedzieć czy sprzedajesz najpierw jednostki które kupiłeś wcześniej (FIFO) czy jakieś inne, dopiero wtedy jesteś w stanie po sprzedaży stwierdzić czy coś zarobiłeś na konkretnej jednostce czy nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka