Gość: kagan IP: *.dsl.telepac.pt 26.06.11, 16:49 A nie lepiej wiecej zarabiac??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulanzalasem Chcesz oszczędzać? Sprawdź, jakich błędów powin... 26.06.11, 17:45 Gość portalu: kagan napisał(a): > A nie lepiej wiecej zarabiac??? +1 ;) 1. Większe wydatki nadchodzące z zaskoczenia Każdemu z nas przynajmniej raz w roku - a przeważnie i częściej - zdarza się jakiś większy wydatek. A to ubezpieczenie mieszkania, a to wykupienie polisy OC, a to przyjęcie świąteczne, a to wyjazd wakacyjny. To właśnie z powodu takich nadzwyczajnych okolicznościach najczęściej wpadamy w pętlę długów, z których nie możemy się wygrzebać przez lata. I zamiast oszczędzać pieniądze na dostatnią przyszłość, oddajemy je bankom w formie odsetek. Wystarczy mieć o takim wydatku pamiętać i co miesiąc odkładać jakieś zaskórniaki, żeby później nie trzeba było znienacka wyciągać z budżetu większej sumy. OC, wyjazd wakacyjny to nie są nieprzewidziane wydatki! Albo się ma to na to kasę albo nie. Polacy nie mają np. na święta, wakacje więc się zapożyczają - czyli nie miałem na święta 1000zł, wezmę pożyczkę w wysokości 1600zł więc będzie mi brakować o 1600zł więcej :D 2. Brak kontroli bieżących wydatków Nawet jeśli nie prowadzimy dokładnej domowej buchalterii, z której wynika, ile pieniędzy idzie na życie, a ile na comiesięczne rachunki lub raty kredytów, to powinniśmy mieć orientację, ile dziennie możemy wydać na jedzenie, bilety autobusowe, ubrania i artykuły pierwszej potrzeby. Niekoniecznie co do grosza, ale tak mniej więcej. Jeśli po opłaceniu rachunków zostaje nam na życie 1 tys. zł, to warto pamiętać, że dziennie nie powinniśmy wydawać więcej niż 30 zł. Dla kogo po poradnik?! Bo jeśli komuś zostanie np. 1000zł a jego rodzina liczy 4 osoby to nie wróżę mu dobrze ;) Trudno przewidzieć ile wydamy, czy ktoś planuje co będzie każdego dnia jadł przez 30 dni? I nie mówię tutaj o wyjściu do restauracji, wypadach do klubu, zamawianiu pizzy, ale to nie hodowla zwierząt żeby mieć wyliczone co do grama kto ile i kiedy czego zje. Po 2 miesiącach wydatków można jedynie określić mniej więcej pewną kwotę na jedzenie. Ale np. rachunki "przychodzą" jak się im podoba, raz za 70 dni innym razem dotyczą 80 dni, muszą przyjść pocztą, raz zużyjemy daną ilość energii innym większą, a różnice mogą sięgać przy kilku osobach przy opłatach za dwa miesiące i więcej nawet 150-200zł. 3. Zakupy bez planu i pomyślunku Supermarket to wyjątkowo niebezpieczne miejsce dla każdego oszczędzającego. Pod wpływem działających tam marketingowców nawet najtęższe umysły łamią się i przekraczają plany wydatków. Mając takie skłonności, warto zastosować dwa proste manewry. Po pierwsze, przed wejściem do sklepu wyjąć z bankomatu określoną kwotę, np. 50 zł, i próbować się z niej zmieścić, robiąc zakupy. Najlepiej nie używać karty ;) Przy codziennych zakupach nie jest wcale potrzebna, a 50zł to może być nawet za dużo jeśli nie kupujemy rzeczy na obiad. Jeśli wydajemy 10, 20 czy 33zł to pozostała część to przecież aż drugie tyle co potrzebowaliśmy. Ale jak wiemy dzisiaj jest problem z wypłatą mniejszą niż 50zł (cash4you wypłaca banknoty 20 złotowe), a przy kasie z kartą nie idzie szybciej, często schodzi dłużej niż gotówką. 4. Słaba silna wola i... podbieranie pieniędzy z oszczędności Każdy z nas ma czasami pokusę, żeby skorzystać z już zgromadzonych pieniędzy i na coś je wydać Podsumowując nasuwa się kilka rzeczy, to co napisał kagan > A nie lepiej wiecej zarabiac??? - i to jest jedyne rozwiązanie. Bo jeśli komuś co miesiąc brakuje pieniędzy na takie rzeczy jak czynsz, gaz, prąd, woda, jedzenie i inne konieczne, stałe wydatki to nie ma żadnego wyjścia. Są oczywiście pewne sposoby jak sznur, zacząć oszukiwać (o ile do tej pory tego nie robiliśmy), kraść lub bardziej bezpieczny ale najtrudniejszy znaleźć lepiej płatną pracę - ale gdyby wszyscy mogli to zrobić to nie było by takich problemów, mld złotych niespłaconych kredytów, głodnych dzieci, dziurawych dróg itd. Może takie proste pytanie jakie procent Polaków zarabia więcej niż 85.528 zł ? I czy ile mają osób na utrzymaniu? Co z tego, że w Warszawie płacą o 20, 30 czy nawet 40% więcej jak tam wynajęcie mieszkania wiąże się ze stałym wydatkiem większym o kilkaset złotych ;) Co z tego, że średnia pensja rośnie jak co roku stałe wydatki jak czynsz, woda, gaz, energia, jedzenie też drożeją? Albo zarabiasz tyle, że nie brakuje ci na podstawowe potrzeby, utrzymanie siebie i rodziny albo wiedziesz życie nędzarza ( a to, że dzisiaj nędzarz ma telewizor, kablówkę i komórkę wynika z tego, że żyje w innych czasach). Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Wydatki nadchodzące z zaskoczenia: 26.06.11, 19:19 ubezpieczenie mieszkania, wykupienie polisy OC, przyjęcie świąteczne i wyjazd wakacyjny. Kolejny Polish joke. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 mezczyzni nie maja pojecia 26.06.11, 19:21 o racjonalnym robieniu zakupow i wydawaniu pieniedzy. Regula nr.1 od dochodow w danym miesiacu trzeba koniecznie odjac stale pozycje budzetu: oplata za mieszkanie, raty kredytowe, rachunki za prad, telefony, gaz, wode, przedszkole, ubezpieczenia, benzyne itp. regula nr 2. unikac hipermarketow, a jesli wizyta tam jest niezbedna, isc KONIECZNIE z lista zrobiona w domu, uwzgledniajaca tzw promocje. regula 3. nigdy nie kupowac zywnosci i chemii gospodarczej na zapas. Znacznie mniej wydaje sie na jedzenie kupujac 2,3 razy w tygodniu w mniejszych sklepach. Nawet jesli pozorie ceny sa wyzsze niz w malym sklepie. Nie kupowac gotowych potraw, one sa drozsze anizeli proste posilki przygowywane w domu bez tych reklamowanych sosow, dodatkow czy zup. regula 4. chemie gospodarcza kupowac w sieciowkach drogeryjnych, tansze niz w hipermarkecie regula5. z zakupem odziezy nalezy poczekac do wyprzedazy. Przed wyjsciem na zakupy nalezy przyjrzec sie zawartosci szafy. Nowe rzeczy powinny nadawac sie do kombinacji z tymi z szafy. Regula 6 NIGDY NIE PLACIC ZA ZAKUPY KARTA KREDYTOWA jezeli juz nie mamy gotowki to debetowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: mezczyzni nie maja pojecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.11, 22:14 ale to co wymieniłaś nic nie zmienia, zamiast bycia 'biedakiem pod kreską' będzie się 'biedakiem co mu ledwo starcza do pierwszego'... wystarczy jeden niespodziewany wydatek, ta 'pęknięta rura', i już się dołącza do grona tych 'pod kreską'... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvti Re: mezczyzni nie maja pojecia IP: 195.34.211.* 26.06.11, 22:34 A to ciekawe, bo ja chyba akurat mam. I Samcik najwyraźniej też. Zawsze chodzę do marketu z listą. Promocje ignoruję, jeśli nie dotyczą artykułów, które mam na liście lub jeśli te "wspaniałe" promocje wiążą się z większym wydatkiem, niż produkt kupowany do tej pory. Jeśli w promocji jest taniej ale kosztem jakości to też nie daję się złapać. Nie mam czegoś na liście - to nie mam i w koszyku. A przy kasie płacę kredytówką - w ten sposób wykorzystuję nieoprocentowany kredyt, a moje pieniądze w tym czasie mogą coś zarobić - wiem, że to niewiele daje, ale trzeba szanować każdą złotówkę. Liczy się przyzwyczajenie. Oczywiście - używanie kart, szczególnie kredytowych wymaga pewnej dyscypliny, ale można na tym trochę skorzystać. Kredytówka ma też inne zastosowanie - uśrednianie wydatków. Jeśli w pewnym miesiącu muszę wydać więcej niż zarobiłem to nie ruszam oszczędności tylko używam kredytówki a w następnym miesiącu spłacam kredytówkę nadwyżką. Prowadzę swoją listę budżetową i dzięki temu wiem, na co i ile pieniędzy wydaję każdego miesiąca. To pozwala mi rezerwować środki na stałe, comiesięczne pozycje budżetowe (jedzenie, ubranie, paliwo, mieszkanie, internet, telefon, prasa i książki). Do tego rezerwacja na inne regularne wydatki (OC, spłata kredytówki z poprzedniego miesiąca itp) a także pewien bufor na wydatki nieprzewidziane. Reszta środków od razu wędruje albo na konto oszczędnościowe albo na lokatę. Gotuję sam - rzeczy zdrowe, proste i szybkie w przygotowaniu. Na jedzeniu nie oszczędzam zbytnio, ale też i nie szaleję. Zbytnie oszczędzanie na jedzeniu to duże wydatki na leczenie w przyszłości - więc nie warto. To tylko kilka szybkich wniosków. Pewnie uzbierałoby się więcej ale czas też trzeba rozsądnie spędzać. ----------------------------------------------------------------- Generalizacja to jeden z ulubionych zabiegów ciemnoty, której się wydaje, że jest oświecona. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: mezczyzni nie maja pojecia 27.06.11, 13:01 > nigdy nie kupowac zywnosci i chemii gospodarczej na zapas. Znacznie mniej wydaj > e sie na jedzenie kupujac 2,3 razy w tygodniu w mniejszych sklepach. Nawet jesl > i pozorie ceny sa wyzsze niz w malym sklepie. to jest nawet dosyc ciekawa teoria , tyle ze jesli w markecie jest promocja na zel do mycia ,dwa w cenie jednego, to w mojej opini oszczedzam, bo kupujac go w tygodniu w mniejszych sklepach przeplacam lekko 50 % i nie mam dwoch zeli za 10 PLN mam jeden za 15 wiec do dupy te twoje rady > z zakupem odziezy nalezy poczekac do wyprzedazy. Przed wyjsciem na zakupy nalez > y przyjrzec sie zawartosci szafy niestety na wyprzedazy najczesciej pojawiaja sie stare szmaty z przed 3 sezonow wyciagniete gdzies z zatechlego magazynu ktore i tak nigdzie nie beda pasowac > NIGDY NIE PLACIC ZA ZAKUPY KARTA KREDYTOWA w wiekszosci wypadkow place kredytowka mozesz objasnic dlaczego to blad ? na wyciagu mam czas i miejsce gdzie placilem i na co wydalem jak dla mnie to wieksza kontrola niz gotowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FrouFrou Meżczyźni mają pojęcie IP: *.171.114.178.static.crowley.pl 27.06.11, 13:47 Ad1 - w pełni się zgadzam, Ad2 - nie do końca, lista jest absolutnie niezbędna bo tylko wtedy kupuje się to co jest nam w domu potrzebne. Unikanie hipermarketów niestety nie prowadzi do oszczędności, znacząca większość małych sklepów nie jest w stanie konkurować ceną z marketami mając ceny nawet 30-40% wyższe, kupowanie po 2 butelki wody co drugi dzień za 2,19 automatycznie podnosi koszty życia względem systemu z dużymi zakupami co 2 tygodnie w markecie gdzie tę przykładową wodę kupię po 1,69 ... analogicznie z resztą artykułów. Mając miejsce w domu na przechowywanie większych zakupów unikamy zakupów "panicznych" - "kochanie poleć do sklepu po kilo mąki bo ja mam ręce w cieście". Ad3 - Absolutnie się nie zgadzam, ceny nie są pozornie wyższe tylko rzeczywiście takie są. Pomijając wyższe ceny tych samych artykułów to w markecie mając wybór między 5 różnymi proszkami do zmywarki mogę wybrać tańszego producenta, w małym sklepie mam jednego góra dwóch producentów, odwieczna zasada większej konkurencji generującej niższe ceny. Ad4 - Nie zawsze, przekonałem się o tym po narodzinach synka. Osobiście pieluch kupuję w Rossmannie, ale nie dlatego że są tańsze od Haggisów z Auchan, po prostu bardziej mi pasują, prawie wszystkie artykuły są jednak tańsze w markecie. Ad5 - Zgadzam się, ubrania najlepiej kupować nie wtedy kiedy są najbardziej potrzebne (np "jutro jadę na wakacje, latam więc szukając górskich butów w ostatniej chwili"), trzeba mieć jednak pewien instynkt samozachowawczy (zwłaszcza panie) by nie wydawać pieniędzy na bzdety. Ad6 - Nie zgadzam się. Rozważnie używana karta kredytowa może dać również oszczędności - płacąc możliwie dużo kartą spłacam całe zadłużenie przed momentem naliczenia odsetek, w tym czasie moja "gotówka" leży sobie jakoś tam oprocentowanym koncie. Spore oszczędności dają rzecz jasna zakupy internetowe o których się ty jakoś nie wspomina. Sprzęty agd i elektronika kupione w necie dają kilka stówek oszczędności. Sporo w kieszeni może zostać przy zakupach np. soczewek kontaktowych (kupionych na zapas nawet dwukrotnie tańszych w necie niż u optyka) czy kawy (np ziarnistą w dużym opakowaniu). Podsumowując - najwięcej oszczędności daje PLANOWANIE zakupów. Jestem też zwolennikiem robienia zapasów - to oszczędność czasu i pieniędzy na transport (benzyna na samochód, przesyłka internetowa itd) Odpowiedz Link Zgłoś
merinfo Re: Chcesz oszczędzać? Sprawdź, jakich błędów pow 26.06.11, 22:06 Gość portalu: kagan napisał(a): > A nie lepiej wiecej zarabiac??? Dokładnie tak, lepiej więcej zarabiać. A oszczędzać trzeba i tak, chociaż po pare złotych to po jakimś czasie uzbiera się ładna sumka. My tak zaczynaliśmy: najpierw co tydzień drobne poniżej 1 zł z portfela do skarbonki. W ciągu 2 m-cy uzbierała się stówka. Następnie z Ror-u na oszczędnościowe co tydzień końcówki plus 1 zł i znowu nazbierała się stówka. Teraz mamy już parę tysiecy odłożone (inwestuję), bo co jakiś czas podwyżsam limit odkładania np na 5 zł i reszta, w szczególności przed wakacjami lub innymi imprezami. Dla zainteresowanych tematyką pieniędzy polecam publikację "Jakie decyzje finansowe podejmują bogaci...." link poniżej. Można najpierw ściąągnąc darmowy fragment. Pozdrawiam ------------------- O pieniądzach dla wszystkich 14.pl/o_pieniadzach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Chcesz oszczędzać? Sprawdź, jakich błędów pow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.11, 22:11 ale to nie jest żadne oszczędzanie, tylko ciułanie... jakbyś czekając na autobus usiadł na chodniku obok przystanku z karteczką 'mam wszelkie choroby świata i nie mam co jeść' to byś więcej z tego miał kasy, czasu byś nie marnował na czekanie na autobus... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvti Re: Chcesz oszczędzać? Sprawdź, jakich błędów pow IP: 195.34.211.* 26.06.11, 22:59 Możesz to nazwać jak chcesz - ciułanie czy oszczędzanie - ale efekt jest zawsze pozytywny. To wyrabia dobry nawyk odkładania środków na przyszłość. Na razie może być to kilka złotych miesięcznie, bo tyle można. Jak się będzie więcej zarabiać to się więcej odłoży - o ile ktoś będzie już miał taki nawyk, w przeciwnym wypadku pewnie wyda podwyżkę co do złotówki. Jeśli nie będzie się więcej zarabiać to efekt i tak jest dobry - bo ma się jakieś zabezpieczenie na wypadek nieprzewidzianych wydatków i ciężej jest wpaść w spiralę zadłużenia. Jak ktoś nie potrafi zrobić nic sensownego z kilkoma złotymi (czyt. ciułanie) i ich nie szanuje, to z milionem też pewnie nic ciekawego nie zrobi, tylko wyda na pierdoły - dokładnie tak jak górnicy kilkunastotysięczne odprawy przehulali. Jest jeszcze jedna kwestia - im ciężej uzyskało się jakieś zaskórniaki tym staranniej/sensowniej się je wydaje. Efekt ciułania/oszczędzania jest zawsze pozytywny, ale oczywiście musiał się znaleźć Polak-wieczna maruda, który z chęcią dokopie swojemu rodakowi, w ten czy inny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawiak80 Re: Chcesz oszczędzać? Sprawdź, jakich błędów pow IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.11, 23:10 Nie ma znaczenia ile zarabiasz. Jak nie nauczysz się oszczędzać to roztrwonisz nawet duze wypłaty. Ja gdy zarabiałem z żoną małe pieniadze, oszczędzałem każdy grosz. Teraz mimo ze zarabiam dużo i nie musze się szczypać to dobre nawyki szanowania pieniędzy sprawiają ze mogę sobie pozwolić na spłatę mieszkania po 5 latach. Tak więc nie ma znaczenia czy zarabiasz dużo czy mało zawsze trzeba oszczędzac i planowac wydatki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Chcesz oszczędzać? Sprawdź, jakich błędów pow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.11, 23:32 Ja przeszedłem podobną drogę, nie mam problemów z oszczędzaniem, w zasadzi 'od zawsze oszczędzałem' i planowałem, ale chodzi o to, aby nie było przerostu formy nad treścią. Takie odkładanie po złotówce to przechodziłem w szkole podstawowej. Też nie szastam pieniędzmi, szanuję je, kupuję tam gdzie taniej, ale jak idę po chleb i w sklepie najdzie mnie ochota na czekoladę to ją sobie kupię choć nie ma jej na liście. Tak samo z odkładaniem i inwestowaniem, nie ten czas, nie ta skala, aby planowanie wydatków czy inwestycji opierać na tym co się uzbiera w puszcze z klepków z portfela. Mam rozbić świnkę-skarbonkę, policzyć kasę i pomyśleć 'jadę w tym roku do Egiptu a nie na Dominikanę, bo w tym roku tylko tyle w śwince się uzbierało'? Odpowiedz Link Zgłoś
merinfo Re: Chcesz oszczędzać? Sprawdź, jakich błędów pow 27.06.11, 22:46 chodziło mi o wyrobienie w nas nawyku odkładani pieniędzy (oszczędzania). Przy niskich zarobkach, kiedy prawie 100 % idzie na opłaty i jedzenie liczy się każda złotówka, odkładana systematycznie na pewno da jakąś kwotę, np na nie przewidziane wydatki. W tej cwhili tez kupuję słodkości lub inne drobne rzeczy kiedy najdzie mnie na nie ochota. Ale by okres kiedy skrupulatnie wydawałam pieniądze na jedzenie i nie było co odkładać, raczej wybierałam z oszczędności. Ale po to one wcześniej były. Nie chodzi mi też o ciułanie, trzeba mieć pomysł na pomnażanie pieniędzy, jak się już ma co, ale warto od czegoś zacząć. Najlepiej od takich mniejszych sum, wtedy się człowiek przyzwyczaja i można uzbierac kapitał do założenia lokaty, albo w inny sposób zainwestować. Zachęcam wszystkich do oszczędzania i pomnażania swojego kapitalu. Można zbierac klepaki i nie trzeba poźniej rozbijać świnki, bo może się okazać, że na koncie jest większa wolna suma, którą można pomnożyć 9a świnka zostaje na półce). Sposobów jest wiele, trzeba tylko troszkę zainteresować się tematem i poczytać lub popytać na forum Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Chcesz oszczędzać? Sprawdź, jakich błędów pow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.11, 22:07 >A nie lepiej wiecej zarabiac? dokładnie tak, z pustego to nawet Salomon nie naleje, jak ktoś marnie zarabia to nic nie wykombinuje... z g*** bata nie ukręcisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TSD Wczoraj rozmawialem o tym z zona IP: *.hsd1.va.comcast.net 27.06.11, 02:02 Choc zarabiam calkiem niezle, nie moge udlozyc prawie nic. Raty samochdowe, kluby, resturacje, itp., swieta, wakacje, rozne rachunki, wykanczaja nas systematycznie. Ustalilem z Zonka wczoraj ze musi sie zmiescic w 150 zl dziennie. Wczoraj bylo wszystko ok, dzisiaj juz nie. Pomocy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leming Nieprawda !!!! IP: 77.236.16.* 27.06.11, 07:17 apartamęt na kredyt, bryka na kredyt, plazma na kredyt, wczasy na kredyt, obiad na kredyt.... to jest życie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Nieprawda !!!! IP: *.clubnet.pl 27.06.11, 09:15 Gdyby, k..., nie te raty ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
computerro 100% bredni 27.06.11, 08:09 Lepiej zrobilć solidne zakupy w hipermarkecie i płacić 1,99zł za litr mleka niż codziennie w sklepiku osiedlowym płacić 2,99zł za litr. Codzienne zakupy to chleb. Inne zakupy są cotygodniowe. Kupiona żywność czeka sobie w zamrażarce, spiżarce, lodówce aż ją zjemy Złe odżywianie powoduje choroby, których leczenie kosztuje więcej niż dobre jedzenie. Profilaktyka próchnicy - dobre pasty do zębów, płyny, szczoteczki i zdrowa żywność - jest przyjemniejsza i tańsza (w ogólnym rachunku) niż implanty, kiedy już oszczędzimy i odłożymy, co miesiąc 50zł na "piękny uśmiech" Zarabiamy tyle, że po opłaceniu rachunków, stałych niezależnych od nas opłat na jedzenie zostaje niewiele więcej niż stawka dobowa w Oświęcimiu. Za kilka lat historycy będą opisywać ten okres i wtedy poczytamy, że ludzie jedli szczury, nieboszczyków, że zabijali niemowlęta itp itd potworności. Tylko teraz niepoprawnie politycznie jest o tym mówić Mamy przecież wzrost gospodarczy. Hołota słyszy? Wzrost gospodarczy! Prosimy o "piękny uśmiech"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: 100% bredni IP: *.182.71.16.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.06.11, 08:22 fantasyczne porady! Nic tylko się stosować. U mnie dochód w rodzinie to przeciętnie 1500 złotych od około roku (średnie widoki na lepszą przyszłość, niestety), wydatki stałe to ok. 1200 (poproszę autora artykułu jak je zminimalizować :)) Z pozostałych 300 złotych muszą żyć 4 osoby. Nieprzewidzianych wydatków nie przewiduję! Pozdrawiam pana który ma plan ograniczania się do 150 złotych dziennie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojek Re: 100% bredni IP: *.play-internet.pl 27.06.11, 10:42 To proste. Nie siedź w domku o 8 rano tylko zamknij gazeta.pl i idz sobie roboty poszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
computerro Re: 100% bredni 27.06.11, 11:51 Tylko nie zapomnij zapłacić opiekunce 800zł za opiekę nad dziećmi w tym czasie, kiedy będziesz tej roboty szukać a potem pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAn Re: Chcesz oszczędzać? Sprawdź, jakich błędów pow IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.11, 12:38 Glupie porady glupiego czlowieka, ktory nigdy nie musial zyc za 1500 brutto. \ W stylu - nie maja na chleb?! Niech jedza ciastka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drewnis Chcesz oszczędzać? Sprawdź, jakich błędów powin... IP: *.static.entel.pl 27.06.11, 13:21 A ja kiedyś zrobiłem dokładną księgowość wydatków swojej rodziny i wyszły mi bardzo ciekawe rzeczy. 1. Okazało się że na naprawy samochodu w ciągu roku wydałem więcej niż był wart. 2. Okazało się że na jedzenie wydaję 1000 pln na chemię około 500pl, a na mieszkanie 500 pln 3. Natomiast utrzymanie samochodu to ponad tysiąc złotych. Oczywiście policzyłem wszystkie wydatki takie jak ubezpieczenie, przeglądy okresowe, wymiana opon dwa razy w roku, spryskiwacze myjnie i oczywiście benzyna. Okazało się że sam gotowość samochodu kosztuje około 300 pln miesięcznie. Do tego benzyna. Wniosek z mojej obserwacji był jeden. Zamiast oszczędzać na jedzeniu wystarczy zrezygnować z samochodu. I przesiąść się do komunikacji publicznej. Uważam że człowieka zarabiającego poniżej 3 tyś netto poprostu nie stać na utrzymanie samochodu. Kolejna rzecz jaką zauważyłem to że jedzenie na mieście jest nie dość że nie zdrowe to jeszcze cholernie drogie. Kubełek w KFc kosztuje 30 pln a za ta kwotę można kupić kilka kilogramów skrzydełek i jeść je przez tydzień. To samo z obiadami koszt 20 PLN. A ja się policzy koszty produktów na talerzu to wychodzi mi poniżej 5 pln. Oczywiście obciach jak człowiek w pracy wyjmuje obiad i wsadza go do mikrofali a inni dumnie zamawiają pizze ale ja na koniec miesiąca się nie stresuje. Zasad jest prosta wydawaj zawsze mniej niż zarabiasz i już. Trzeba skończy z zasadą postaw się a zastaw się i już. Odpowiedz Link Zgłoś
djcargo Re: Chcesz oszczędzać? Sprawdź, jakich błędów pow 27.06.11, 13:21 Idąc do sklepu (obojętnie czy osiedlowego, czy hipermarketu) wystarczy trzymać się jednej prostej zasady: Kupować tyle, by później w domu NIC się nie popsuło. Ja się tego trzymam, kupuję różne rzeczy, nie odmawiam sobie różnych przyjemności, (ale żeby nie było, jem normalnie, nie objadam się) - ale zawsze tyle, żebym nie musiał po tygodniu czy dwóch cokolwiek wyrzucać, bo się popsuło. Odpowiedz Link Zgłoś
erzecznik_meritum Chcesz oszczędzać? Sprawdź, jakich błędów powin... 03.11.12, 07:00 Światowy Dzień Oszczędzania (31 października) jest dobrym momentem do zastanowienia się, jak na co dzień obchodzimy się z własnymi ciężko zarobionymi pieniędzmi.Eksperci Meritum Banku przygotowali serię nagrań wideo poświęconą tematyce oszczędzania. 3 odcinek można znaleźć pod tym linkiem: youtu.be/pszjtjpkhAY Pozdrawiam, eRzecznik Meritum Bank Odpowiedz Link Zgłoś