Dodaj do ulubionych

Szkolne Kasy Oszczędności - na nowy rok procent...

IP: 81.209.149.* 31.08.11, 16:55
Witam,

A jak rodzice beda chcieli wyplacic pieniadze z ksiazeczki to Bank powie, iz potrzebna jest zgoda Sadu Rodzinnego .-) Radze , dobrze radze omijac ten Bank z daleka...
Obserwuj wątek
    • bolek_finansista Rewitalizują SKO? To musi być pomysł Majewskiego 31.08.11, 17:03
      Pamiętam, jak w podstawówce śmialiśmy się z kolegów, którzy odkładali na SKO. Byla nawet specjalna nagroda dla tego, kto odłożyl na SKO najwięcej. I tak dziwnym trafem najwięcej odkładali uczniowie o niskim IQ, którzy byli trójkowi, a ci z dobrymi ocenami siurali na SKO ciepłym moczem. Ciekawe, ilu jest głuptaków wśród dzisiejszej młodzieży...

..............
      dietadlafaceta.blogspot.com/
      • Gość: Magda Re: Rewitalizują SKO? To musi być pomysł Majewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.11, 22:37

Toś wystrzelił, inteligencie!
        Ja uważam, że to dobry pomysł, aby uczyć dzieciaki oszczędności. Sama oszczędzałam w SKO i dziś nie widzę nic złego w tym, by nauczyć najpierw odkładać, a potem móc sobie coś za to kupić, a nie - najpierw wziąć kredyt, a potem go spłacać.
    • Gość: Włodek Zmieniło się SKO i dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.11, 17:13
      Pamiętam jak sam oszczędzałem w SKO by móc sobie kupić w latach 90-tych wieżę. Kto by się wtedy przejmował procentami? Dla mnie frajdą było, że oszczędzam i że będę mógł sobie kupić coś za to. SKO jest świetnym produktem.

PS. Klientem PKO BP nie zostałem, był dla mnie zbyt archaiczny.
      • Gość: gość portalu Re: Kto by się wtedy przejmował procentami? IP: *.icpnet.pl 02.04.13, 14:11

Czasy się zmieniły - muszą być procenty jeśli ma to być (IMO - potencjalnie - bardzo dobry) element edukacji ekonomicznej...
    • Gość: hbgtvr Szkolne Kasy Oszczędności - na nowy rok procent... IP: *.toya.net.pl 01.09.11, 09:19
      Za szkolnych czasów za komuny to było parszywe oszustwo na dzieciach, co wyjaśnili mi rodzice i w zamian zaproponowali świnkę skarbonkę. Poza tym to nie były dobre czasy na oszczędzanie, bo inflacja była niebotyczna. Kolega zbierał na rower a po roku mógł kupić lizaka.
      • lokatnik Re: Szkolne Kasy Oszczędności - na nowy rok proce 01.09.11, 12:49
        Dzieciaki powinny uczyć się oszczędzać, by potem nie było kolejnych zadłużonych Polaków z kredytami na 30 lat.
    • laptopek24 Re: Szkolne Kasy Oszczędności - na nowy rok proce 02.09.11, 15:23
      Kiedyś takie coś w szkole miałem. SKO zwało się to coś.
      To było za PRL-u, ale mile to wspominam.

Faktycznie, jeśli rodzic będzie chciał wyciągnąć z takich książeczek to na to wyrazić zgodę musi sąd. Dobre. Rodzic wpłaca, ale już ie może wybrać.
    • Gość: Mama Szkolne Kasy Oszczędności - na nowy rok procent... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 19.03.13, 00:04
      Każdy sposób na oszczędzanie jest dobry. Może to być świnka skarbonka lub książeczka oszczędnościowa dla dziecka. Jednak nowe SKO jest ciekawą zabawą dla dziecka - są tu wirtualne skarbonki. Ponadto dziecko uczy się oszczędności.
      • Gość: małgorzata Re: Szkolne Kasy Oszczędności - na nowy rok proce IP: *.play-internet.pl 21.03.13, 19:06
        Moje dziecko w szkole razem ze swoja klasą uczestniczy w SKO w Pko. I widze ze to dobry program bo dziecko uczy się oszczędzania i mądrego wydawania kieszonkowego. A konkursy organizowane w ramach Sko mobilizują klasę do zdobywania cennych nagród
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka