Dodaj do ulubionych

Zwrot VAT za materiały budowlane

05.04.13, 22:38
Witam. Mam pytanko. Nigdy dotąd nie składałam wniosku o zwrot VAT za materiały budowlane (niewiedza zgubną jest). Chciałabym złożyć pierwszy wniosek w tym roku. Od którego roku faktury będą ważne. Tylko z ostatniego roku, tylko z tego roku czy jak....? Może to pytanie brzmi naiwnie ale na prawdę nie jestem zorientowana i bardzo mi zależy na odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek Re: Zwrot VAT za materiały budowlane IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.13, 08:57
      Rozliczasz się za 2012 rok, wiec uwzględniasz tylko faktury zapłacone w 2012 roku
      • bardzozielona1 Re: Zwrot VAT za materiały budowlane 06.04.13, 23:55
        Dzięki. A może mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jak konkretnie powinnam to zrobić...? Jakiś wniosek złożyć, czy to łącznie z rozliczeniem rocznym w jakimś załączniku?
        • Gość: Maciek Re: Zwrot VAT za materiały budowlane IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.13, 12:52
          We wszystkich pitach obowiązuje taka sama zasada - wypełniasz formularz i tylko formularz wysyłasz do US. Dopiero, gdyby cię wezwano w celu sprawdzenia, czy prawidłowo wypełniłaś PIT zabierasz ze sobą wszystkie dokumenty uprawniające do odliczeń
          • bardzozielona1 Re: Zwrot VAT za materiały budowlane 08.04.13, 00:32
            Maćku dzięki za próbę pomocy ale chyba się nie do końca zrozumieliśmy... Podr.
    • 4wojtek7 Re: Zwrot VAT za materiały budowlane 07.04.13, 19:08
      Witam, Maciek chyba pomylił zwrot VAT z rozliczeniem podatku za 2012r. Idziesz do US i pobierasz wniosek o zwrot lub wydrukuj sobie z internetu, składasz ten wniosek i dołączasz ksero faktur za kupione materiały budowlane. Musisz też przedstawić ksero aktu notarialnego potwierdzającego własność lokalu lub domu. Mnie Pani w US powiedziała ,że mogę odliczyć faktury od 2005r. Tojest chyba od czasu obowiązywania zwrotu.
      • bardzozielona1 Re: Zwrot VAT za materiały budowlane 08.04.13, 00:31
        Witam. Dzięki 4wojtek7. Chyba masz rację co do pomyłki Maćka. Ja PITy rozliczyłam (o dziwo potrafię) tylko jeszcze nie składałam bo dowiedziałam się o ostatnim roku obowiązywania tych zwrotów VAT za materiały. Wiem że rychło w czas ale lepiej późno niż wcale. Szperałam w necie i znalazłam część informacji, wniosek VZM itp. Nie znalazłam tylko informacji o tym czy mogę wnioskować o zwrot z faktur z 2012 czy wcześniejszych też. Chyba spróbuję zapytać w US. Jeśli trafię na człowieka to może się czegoś dowiem, jeśli zaś na urzędasa... miej mnie Panie w opiece. Dziękuję za zainteresowanie moim pytankiem. Pozdr.
        • Gość: NN Re: Zwrot VAT za materiały budowlane IP: *.debica195.tnp.pl 08.04.13, 08:04
          Do pieciu lat wstecz,wiec w tym roku mozez rozliczyc wydatki od 2008-2012. Deklaracje sklada sie maksymalnie raz w roku-przez caly rok. Za 2013 mozesz zlozyc w nastepnym. Pozdr.
        • Gość: biuro Re: Zwrot VAT za materiały budowlane IP: *.cli.nitronet.pl 17.04.13, 14:37
          zwrot-vat.com.pl/o-zwrocie-vat/
        • Gość: mm Re: Zwrot VAT za materiały budowlane IP: *.xdsl.centertel.pl 21.06.13, 20:39
          Możesz złożyć wszystkie faktury jakie przewinęły się do końca remontu. Byleby nie powtarzały się we wcześniejszych wnioskach VZM. Pamiętaj tylko o uzupełnieniu odpowiednich załączników A lub/i B lub/i C.
          zajrzyj na mój poradnik vzm.wroclaw.pl
          • roxana2001 Re: Zwrot VAT za materiały budowlane 05.10.13, 19:49
            chętnie pomogę przy wypełnieniu wniosku o zwrot za materiały budowlane. email: zwrotpodatku23@op.pl
    • Gość: Lucyna Re: Zwrot VAT za materiały budowlane IP: 212.244.210.* 13.12.13, 20:55
      Wszystkie faktury po 01.05.2004r.,tj. po wejściu do Unii. Ja swój pierwszy wniosek złożyłam w 2009 roku, ale objęłam w nim właśnie 2004-2009.
    • Gość: Ewuś Re: Zwrot VAT za materiały budowlane IP: *.dynamic-ww-1.vectranet.pl 02.01.16, 10:46
      Wszystko z zwrocie za materiały budowlane można znaleźć na stronie blogpodatkowy.blog.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka