Gość: obcy IP: *.oak.dial.netzero.com 22.06.02, 05:42 Wracam do Polski na stale. Jak mam zabrac ze soba swoje oszczednosci. Gotowka? Otworzyc nowe konto w banku co ma reprezentanta w PL. Przelew na konto mamy? Wyslac sobie paczke? List? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pak Re: Wracam do Polski IP: *.acn.waw.pl 22.06.02, 08:43 To zależy ile tych oszczędności masz :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Wracam do Polski IP: *.oak.dial.netzero.com 23.06.02, 05:53 oj bedzie z $10 000 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pak Re: Wracam do Polski IP: *.acn.waw.pl 23.06.02, 09:06 Tyle to bym wziął w gotówce, tylko chyba warto zadeklarować na granicy wwóz. Prosto też jest przelać na konto mamy, nie bawiłbym się w rachunki w bankach, które są i w Polsce i gdzieś tam, znając poziom obsługi w naszych bankach to długo nie dojdą jak te pieniądze ściągnąć. Innym rozwiązaniem może być, jeśli twój (obecny) bank daje ci taką możliwość, przelew po przyjeździe przez internet na nowy rachunek w nowym banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Wracam do Polski IP: 63.93.107.* 24.06.02, 04:49 ok, dlaczego warto deklarowac na granicy? Podatki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pak Re: Wracam do Polski IP: *.acn.waw.pl 24.06.02, 07:17 Przy jakichś głupich sprawach typu ponowny wyjazd z kasą lub zakup mieszkania auta unikasz głupich pytań ze strony urzędów skarbowego lub celnego. Nigdy tego nie robiłem, ale ostatnio była sprawa piłkarza, który chciał wywieźć gotówkę i miał z tym problemy. (sport.onet.pl/513530,wiadomosci.html) Jeśli nie zamierzasz się bawić w takie zakupy to oczywiście nie warto sobie zawracać głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wracam do Polski IP: *.bresa.com.pl 24.06.02, 09:02 Nie wiem czy nie za pozno, ale mam dla ciebie pare rad. Po pierwsze zadnych czekow. Realizacja czeku zagranicznego w Polsce - to klopot i strasznie dlugo. Mozesz przelac pieniadze na konto mamy - to proste i nieklopotliwe, pod warunkiem ze mama ma dolarowe konto. z tym ze musisz to zrobic z opisem darowizna (musisz sprawdzić czy 10,000$ to nie za duzo zeby obylo sie bez kontroli dewizowej). Darowizna od syna dla matki nie jest opodatkowana chyba do 60,000 PLN. Po drugie mozesz przewiez pieniądze - ale chyba bedziesz sie denerwowal mając przy sobie taka gotówkę. Istnieje jeszcze jedna mozliwosc - PKO BP SA przyjmuje przelewy na nazwisko. Przelewasz w USA i odbierasz w Polsce w oddziale PKO BP na swoje nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pak Re: Wracam do Polski IP: *.acn.waw.pl 24.06.02, 22:12 Gość portalu: Ania napisał(a): > Mozesz przelac pieniadze na konto mamy - to proste i nieklopotliwe, pod > warunkiem ze mama ma dolarowe konto. z tym ze musisz to zrobic z opisem > darowizna (musisz sprawdzić czy 10,000$ to nie za duzo zeby obylo sie bez > kontroli dewizowej). Darowizna od syna dla matki nie jest opodatkowana chyba do > 60,000 PLN. Nie wiem jak to jest z przelewami z zagranicy, ale w Polsce nieopodatkowana darowizna jest do 9057 zł w przeciągu 5 lat (w pierwszej linii czy jak to się tam nazywa) Odpowiedz Link Zgłoś