Dodaj do ulubionych

Wracam do Polski

IP: *.oak.dial.netzero.com 22.06.02, 05:42
Wracam do Polski na stale. Jak mam zabrac ze soba swoje oszczednosci. Gotowka?
Otworzyc nowe konto w banku co ma reprezentanta w PL. Przelew na konto mamy?
Wyslac sobie paczke? List?
Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: Pak Re: Wracam do Polski IP: *.acn.waw.pl 22.06.02, 08:43
      To zależy ile tych oszczędności masz :-)))))
      • Gość: obcy Re: Wracam do Polski IP: *.oak.dial.netzero.com 23.06.02, 05:53
        oj bedzie z $10 000 :)
        • Gość: Pak Re: Wracam do Polski IP: *.acn.waw.pl 23.06.02, 09:06
          Tyle to bym wziął w gotówce, tylko chyba warto zadeklarować na granicy wwóz.
          Prosto też jest przelać na konto mamy, nie bawiłbym się w rachunki w bankach,
          które są i w Polsce i gdzieś tam, znając poziom obsługi w naszych bankach to
          długo nie dojdą jak te pieniądze ściągnąć. Innym rozwiązaniem może być, jeśli
          twój (obecny) bank daje ci taką możliwość, przelew po przyjeździe przez
          internet na nowy rachunek w nowym banku.
          • Gość: obcy Re: Wracam do Polski IP: 63.93.107.* 24.06.02, 04:49
            ok,
            dlaczego warto deklarowac na granicy? Podatki?
            • Gość: Pak Re: Wracam do Polski IP: *.acn.waw.pl 24.06.02, 07:17
              Przy jakichś głupich sprawach typu ponowny wyjazd z kasą lub zakup mieszkania
              auta unikasz głupich pytań ze strony urzędów skarbowego lub celnego. Nigdy tego
              nie robiłem, ale ostatnio była sprawa piłkarza, który chciał wywieźć gotówkę i
              miał z tym problemy. (sport.onet.pl/513530,wiadomosci.html) Jeśli nie
              zamierzasz się bawić w takie zakupy to oczywiście nie warto sobie zawracać
              głowy.
    • Gość: Ania Re: Wracam do Polski IP: *.bresa.com.pl 24.06.02, 09:02
      Nie wiem czy nie za pozno, ale mam dla ciebie pare rad. Po pierwsze zadnych
      czekow. Realizacja czeku zagranicznego w Polsce - to klopot i strasznie dlugo.
      Mozesz przelac pieniadze na konto mamy - to proste i nieklopotliwe, pod
      warunkiem ze mama ma dolarowe konto. z tym ze musisz to zrobic z opisem
      darowizna (musisz sprawdzić czy 10,000$ to nie za duzo zeby obylo sie bez
      kontroli dewizowej). Darowizna od syna dla matki nie jest opodatkowana chyba do
      60,000 PLN.
      Po drugie mozesz przewiez pieniądze - ale chyba bedziesz sie denerwowal mając
      przy sobie taka gotówkę.
      Istnieje jeszcze jedna mozliwosc - PKO BP SA przyjmuje przelewy na nazwisko.
      Przelewasz w USA i odbierasz w Polsce w oddziale PKO BP na swoje nazwisko.
      • Gość: Pak Re: Wracam do Polski IP: *.acn.waw.pl 24.06.02, 22:12
        Gość portalu: Ania napisał(a):

> Mozesz przelac pieniadze na konto mamy - to proste i nieklopotliwe, pod
        > warunkiem ze mama ma dolarowe konto. z tym ze musisz to zrobic z opisem
        > darowizna (musisz sprawdzić czy 10,000$ to nie za duzo zeby obylo sie bez
        > kontroli dewizowej). Darowizna od syna dla matki nie jest opodatkowana chyba do
        > 60,000 PLN.

Nie wiem jak to jest z przelewami z zagranicy, ale w Polsce nieopodatkowana
        darowizna jest do 9057 zł w przeciągu 5 lat (w pierwszej linii czy jak to się tam
        nazywa)
    • alfalfa Re: Wracam do Polski 25.06.02, 14:03
      Nie rób tego, będziesz żałować...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka