Dodaj do ulubionych

OVB AllFinanz

17.08.02, 00:52
Mam propozycję pracy jako "doradzca finansowy". Nazywa się pięknie, ale w
rzeczywistości jest to forma akwizycji. Jeśli już bym się dał w to wciągnąć,
to chciałbym wiedzieć czy ta firma jest wiarygodna, nie tyle dla mnie co dla
klienta. Jest to niemiecka firma i ma podobno tradycje. Jej zysk (zastanawia
mnie to) polega na tym, iż pobiera prowizję nie od klienta, ale instytucji
finansowych. Czy rzeczywiście klient nie ponosi żadnych kosztów
takiej "pomocy"? Aha, mam jeszcze conajmniej jedną wątpliwość: czy firma ta
nie miałaby preferencji dla instytucji, które będą płacić większe prowizje
(czyli niekoniecznie lepsze dla klienta)? Nie wiem czy Pan ma na temat tej
firmy jakąś wiedzę, ale może. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • nowy-max Re: OVB AllFinanz 31.05.03, 15:18
      Na wstepie przepraszam za literowki - klawiatura mi siada.

Osobiscie sadze, ze dla klienta to nie jest dobra rzecz, z tego co mi oferowano
      to wiem, ze sa lepsze sposoby zdobyca funduszy na przyszlosc bez koniecznosci
      zamrazania srodkow pienieznych na klikanascie lat.
      OVB to tylko posrednik mowiacy, ze wspolprascuje z najlepszymi, fakt paru
      kooperantow dobrych ma, ale CU w jego ofercie brak.
      Mowia, ze moga zalatwic dobe kredyty, fakt zalatwioc moga, ale przez
      posrednika, a klient i tak musi u nich jaks jeszcze dodatowa polise podpisac.
      Sami pracownicy to zlepek ludzi czesto bez podstaw z dziedziny inwestycji i
      ubezpieczen - a nic dobrego dla kliente nie wruzy.
      Brak w tej firmie czegos takiego jak "etka zawodowa". Na ekonomi kazdy ma taki
      wyklad. Dzieki brakowi wiedzy etycznej pracownicy OVB nie licza sie z
      klientami, lecz tylko dbaja o podpisanie klolejnej umowy.

Jesli chodzi o pracownika. To jesli ktos nie mial kontaktu z naukami
      ekonomicznymito sobie poradzi - emocjonalnie. Bo ja osobiscie nie moglbym komus
      czegos proponowac (nie podajac mu nazwy firmy na poczatku z ktora on w efekcie
      podpisze umowe) wiedzac, ze on moze lepiej zainwestowac i tak skromne srodki (
      nie ukrywajmy spoleczenstwo polskie do zamoznych nie nalezy).
      Place: od podpisanej umowy, jednorazowo. w innych firmach, np wspomniany tu CU,
      pracownik ma placone przez kilka miesiecy (o ile klient nie zerwie
      polisu /umowy).
      ITD....

Osobiscie odradzam, ale wiem jakie sa czasy, wiec jesli nic innego nie mozna
      zdobyc, to nie bede namawial na rezygnacje, ale polecam wtedy nie porownywac
      ofert innych firm (sektora ubezpieczen).

MaX.
      • michal.macierzynski Re: OVB AllFinanz 01.06.03, 09:21
        nowy-max napisał:
        > Osobiscie sadze, ze dla klienta to nie jest dobra rzecz, z tego co mi
        oferowano
        >
        > to wiem, ze sa lepsze sposoby zdobyca funduszy na przyszlosc bez koniecznosci
        > zamrazania srodkow pienieznych na klikanascie lat.

Niestety o samej firmie nic nie wiem - ale warto przejrzeć archiwum niusow. Nie
        mam pewności czy to ta sama firma, ale zawsze może to coś wnieść do sprawy:

groups.google.pl/groups?q=OVB+AllFinanz+group:pl.*&hl=pl&lr=&ie=UTF-8&inlang=pl&group=pl.*&scoring=d
        • tobiwankenobi Re: OVB AllFinanz 11.08.03, 14:46
          czy ktoś ma jakies swiezsze informacje na temat tej firmy?
          z tego co poczytalem w internecie to nie najlepsza opinie ma OVB
    • raniuszek Re: OVB AllFinanz 17.10.03, 14:00
      Wlasnie dostalam oferte od firmy ovb. Uderzylo mnie to, ze firma jest
      straszenie tajemnicza - na ich stronie internetowej nie ma praktycznie zadnej
      informacji, oprocz kontaktow z przedstawicielami. W rozmowie z przedstawicielem
      padla nazwa tylko jednej firmy ubezpieczeniowej (chodzilo mi o ub. domu),
      przedstawianej jako najlepsza dla mnie oferta (stwierdzono to w oparciu o
      ankiete "dla blondynek", w ktorej poproszono mnie o ponumerowanie jakichs
      idiotycznych obrazkow przedstawiajacych domki, szczesliwe rodzinki itd - mialo
      to ponoc na celu okreslenie dziedzin, w ktorych ovb moze byc pomocna). Oferta
      moze jest i fajna, ale troche z serii: idziesz do sklepu po jedna pepsi, a
      oferuja ci cala zgrzewke razem z dlugopisem i chipsami, jak zaplacisz 10x
      wiecej forsy.
      Jeszcze jedno - zaproponowano mi jakies projekty i depozyty z niebotycznym
      oprocentowaniem - 18%. Brzmi super, ale czy nie za pieknie, jezeli zaden bank
      nie obiecuje wiecej niz jakies 5-6% za lokaty?
      Czekam na Wasze komentarze , pozdrawiam :)
      • ishshi Re: OVB AllFinanz 18.10.03, 19:01
        muszę stwierdzić że nie mielićcie pojęcia o co pośrednik do was mówi
        Ja jestem klientem tej firmu od 7 lat i powiem z cała odpowiedzialnością że
        jest to najlepsza firma w polsce pośredniczaca w sprzedaży umów finasowych.
        Sam zawdzięczam tej firmie około 80000zł, jeśli to jest dla kogoś mało to
        szukajcie lepszej, Mój doradca Tak ośmiele się go nazwać został właśnie
        zakceptowany przez moich znajomych i rodzinę jako brat nigdzie nie będę
        inwestował pieniędzy bez jego akceptacji.
        A wam proponuje sprawdzić Tę firmę naprawde dobrze a nie opisywać pierdół i
        oszczerstw, zastanówcie się co piszecie,i idźcie do prawdziwego doradcy.
        • zdzichu-nr1 Re: OVB AllFinanz 18.10.03, 20:55
          ishshi napisał:

> muszę stwierdzić że nie mielićcie pojęcia o co pośrednik do was mówi
          > Ja jestem klientem tej firmu od 7 lat i powiem z cała odpowiedzialnością że
          > jest to najlepsza firma w polsce pośredniczaca w sprzedaży umów finasowych.
          > Sam zawdzięczam tej firmie około 80000zł, jeśli to jest dla kogoś mało to
          > szukajcie lepszej, Mój doradca Tak ośmiele się go nazwać został właśnie
          > zakceptowany przez moich znajomych i rodzinę jako brat nigdzie nie będę
          > inwestował pieniędzy bez jego akceptacji.
          > A wam proponuje sprawdzić Tę firmę naprawde dobrze a nie opisywać pierdół i
          > oszczerstw, zastanówcie się co piszecie,i idźcie do prawdziwego doradcy.

Buhahahahahahahahahahahaha

PS. W dobie internetu, Kolego, żaden bałach nie przejdzie...
          • szuwarro Re: OVB AllFinanz 08.01.04, 00:26
            No ISHSHI dał czadu, ale odniosę się do wszyskich wcześniejszych odpowiedzi
            mniej lub bardziej.

OVB działa na zasadzie MLM, werbując nierzadko kogo popadnie, a to błąd, bo
            czasami trafiają się oszołomy po liceum czy czymkolwiek, które szybko podłapują
            lotne hasła typu doradca finansowy i idą w świat zapewniając o swojej
            nieomylności. I na tym firma straci w dłuższym terminie, bo tych
            profesjonalnych doradców ma raczej mniejszość w swoich szeregach, a fama
            pójdzie w świat. Współpracuje jako multiagencja z wieloma firmami, w większości
            z czołówki tych dostępnych w Polsce, mają też w ofercie fundusze inwestycyjne i
            kredyty. Na pewno warto się z nimi spotkać i sprawdzić, czy gość, który
            przyjdzie to palant, czy mówi do rzeczy. Najlepiej popytać znajomych. Ich
            oferta nie różni się niczym od innych multiagencji, nie są też drożsi, czy
            tańsi. Po prostu pośredniczą w II i III filarze, ubezpieczeniach, funduszach
            inwestycyjnych itd. Ja miałem sporo szczęścia i jestem zadowolony z faceta,
            który mnie obsługuje od ponad 3 lat, ale mój znajomy zerwał współpracę z
            jakichś tam przyczyn z innym ich przedstawicielem. Wcześniej korzystałem z
            innej, dużo mniejszej firmy - multiagencji i też byłem zadowolony, tylko że
            wypadli z rynku. Wydaje mi się, że to kwestia uczciwości konkretnych
            pracowników, czy dobrze, czy źle cię obsługują. I nienawidzę takich
            jednostronnych wypowiedzi, jakie najczęściej czytam na forum: czarno albo
            biało. Ludzie, trochę rozwagi!
            • nowy-max OVB AllFinanz by MaX 12.02.04, 18:09
              Pozrdowienia dla wszystkich naciagaczy ;)
              ---------------------------------------------------------------------

Poczatek jest moze troche prowokacyjny, ale trzyma sie tematyki opisywanej tu firmy OVB.
              Nawieluforach widze bardzo wiele wypowiedzi na jej temat. Jedne mniej przychylne inne zas przedstawiaja ja w jasnym swietla "fachowego i sumiennego doradztwa finansowego". Ja bede sie zaliczal do tych, ktorych zalicze do grupy krytykantow. Moja opinia jest na tyle prawdziwa na ile ie bylem w niej pracowikiem. No wlasnie tak, pracowalem tam ponad pol roku.
              Poczatki byly wspaniale. Mila atosfera, usmiechieci ludzi, "kurs" za ktory nie trzeba bylo placic no i praca, ktora mozna bylo traktowac jako dodatkowa. Lecz jednak teoria nie zawsze rowna sie praktyce. Czr basni 1000 i jednej nocy (umowy) szybko minal.
              Juz na samym kursie zaczelysie problemy. Musze tu dodać, ze jestem studentem ekonomii, posiadam juz licencjat z bankowosci i zaczynam studia uzupelniajace. Fatky przedstawiane na tymkursie czesto mijamy sie z tym co mnie uczono. awetjesli chodzi o iloscinstytucji finansowych w polsce. Jesli ktos uz podczas kursu zaczynalsie wybijac i pokazywac, ze to co Onimowia nie koniecznie jestprawda byl zaraz temperowany. Ja mialem szczescie i przeszedlem pozniejsza rozmowe kwalifikacyjna no i zostalem pracownikiem OVB.
              Co mialem robic? Nic trudnego. Dzwonic po znajomych i umawiac sie na "analizy finansowe". Co to takiego te analizy? Kilkanascie pytan odnosnie tego ile czlowiek zarabia, gdzie jest ubezpieczony i na jaka kwote. Nastepnie trzeba bylo sie umowic na kolejny termin i wyciagnac telefony osob, ktore tez bychcialyzaoszczedzic i zainwestowac pieniadze, rzecz jasna poprzez OVB.
              Z taka analiza przychodzilo sie do OVB i pan/pani mowilaco z nia mozna zrobic. Zazwyczaj klient mial wszystko zle. "OC zmieimy mu na takie, dom tu ubezpieczymy, sklep i dzieci tutaj, OFE przeniesiemy tam" zazwyczaj, przynajmniej w moim przypadku, to "tutaj, tam" to byla jedna firma. kazda umowa jaka podpisal u mnie klient byla zawsze w jednej z 2 firm. Zaczalem sie tym interesowac. Przeanalizowalem oferty pary firm, z ktorymi OVB wspolpracowalo,miedzy innymi: PZU, AIG, Wintertr, Hestia ERGO i inne.
              Wyszla bardzo ciekawa tabelka. Okazalo sie, ze moj zwierzchnik wybiera taie umowy, zby uslugodawca (firma ubezpieczajaca) wplacil na konto OVB (potem na moje) wiecej pieniazow (lubie to zdrobnienie, takie prowicjonalne jest, ale fajne :P),nie wazne bylo dobro klienta,liczyl sie tylko zysk firmy. To jeszcze zrozuie, mozna kogos lekooszukac, bo i tak jakis zysk klient bedzie mial,mniejszy czy wiekszy ale po paru latach oszczedzania cos dostanie. Zauwazylem cos inego, coscolezy na pograniczu prawa. Mowie tu o instytucji zwanej "DEPOZYTARIUSZEM". depozytariusz, toinstytucja nie powiazana np z ubezpieczeniodawca,ale zobowiazana doprzechowywania jago funduszy. ma to na celu zatrzymanie procesu nadmiernego wyplywu srodkow pieniaznych z kont ubezpieczeniodawcy. Chodzi o to, aby firma dajaca ubezpieczenie nie wydala zgromadzonych pieniadzy i aby klien jej mial gwarancje otrzymanie zgromadzonych srodow. Wiec tak, ow moj zweirzchnik juz na kursie wmawial nam, ze firma X ma swojego depozytariusza, a ten depozytariusz jest czescie tej firmy. Z prawnego punktu widzenia nie ma prawa to zaistniec. Przemilczalem.
              Z czasem te wszystkie klamstewka narastaly i zdecydowalem sie odejsc. Na poczatku przynosilem mniej analiz. I tu pojawil sie nowy probem. Podobno ta pracamoze byc traktowana jao dodatkowa. Ja akurat bylem na 3 roku wiec musialem pisac prace dyplomowa, zaliczac i zadawac przedmioty ( na licencjacie jest wiecej nauki na ostatnim roku niz na studiach magistarskich na analogicznym roku). Dziwnym trafem oni nie mogi tegozrozumiec,ze musze sie uczyc, przecie lepiej miec wyksztalconego pracownika. Oni chyba wola ludzi gorzej wyksztalconych bo oni nie zauwaza ich naciagactwa.
              Pewnegodnia poszedlam do kwiaciarenki, kupilem ladny bukiecik frezji - aby zapach przypominal im mnie ;p - wszedlem do firmy,wreczylem wypowiedzenie i wreczylem im kwiatki.
              Mam nadzieje,ze nikodo nie urazilem tym tekstem, ale to co wnim jest to 100% prawda, sam to przezylem - OVB Gliwice i okolice.

W tym miejscu ogepisac juz chyba byleco, nawet o kolorowych misiach, bo nie wiem czy ktokolwiek tu dczytal, a jesli sie myle to pozdrawiam czytalnika.
              MaX.
              • ujekromek Re: OVB AllFinanz by MaX 16.04.04, 14:32
                Witam

Ja mogę w temacie wypowiedzieć się jako klient firmy na którą większość z
                Państwa psioczy a tak na prawdę nie może pochwalić się żadnymi doświadczeniami
                z nią związanymi.
                Jestem klientem tej firmy od kilku miesięcy i też miałem wątpliwości, czy moje
                pieniądze będą bezpieczne, czy nie. Dzisiaj dużo łatwiej trafić na oszusta niż
                na kogoś, kto może pomóc. Postanowiłem im jednak zaufać i teraz nie żałuję.
                Dzięki nim zarobiłem w ciągu 2 miesięcy 5% z zainwestowanych pieniędzy. I nie
                jest też tak, jak powiedziała jedna z wcześniej wypowiadających się osób
                (przynajmniej nie było tak w moim przypadku) - że chcieli zmienić wszystkie
                moje ubezpieczenia. Przedstawili mi dwie propozycje wogóle nie związane z moimi
                dotychczasowymi ubezpieczeniami. Z obydwu skorzystałem i jestem zadowolony.
                Możecie nie wierzyć - wasza sprawa - Wy na tym tracicie, nie ja.

Pozdrawiam

Dominik
                • nowy-max Re: OVB AllFinanz by MaX 08.05.04, 23:49
                  prosze zobaczyc adres: www.parkiet.com.pl , tak sie znajduje wyniki
                  poszczegolnych funduszy inwestycyjnych. Łatwo sie pan przekona, ze 5% to raczej
                  nie za wiele.
                  Wiec nie ma co pisac, ze 5% to duzu, nie mowie, ze to moze byc niezadawalajace.

Pozdrawiam i dodaje, ze wiem cos o tej firmie, jako pracownik i osoba
                  kontaktujaca sie z jej klientami.
              • matiii24 Re: OVB AllFinanz by MaX 12.05.06, 22:30
                Po przeczytaniu tego zastanawiam sie teraz nad oferta pracy w tej firmie :/ i
                chyba jednak zrezygnuje:( to nie dla mnie naciagac kogos kosztem wlasnego
                bogacenia sie
        • nowy-max Re: OVB AllFinanz 08.05.04, 23:44
          a jak kolego sobie prawdziwego doradce widzi?? czlowieka z ulicy, tego, ktory
          nigdzie indziej pracy nie moze dostac? Amoze tego, ktory jest mlodym studentem
          i szuka zrodla dochodu, ktore moze potrem przeznaczyc na piwo?

Wiesz, co to jest prawdziwy doradca?? To osoba z licencja, nie zwykle
          posrednik. to osoba majaca pojecie nie tylko o rynku uslug ubezpieczeniowych,
          ale tez i o prawia. To osoba, ktora nie myli depozytariusza z pierwszym lepszym
          bankiem. Ciekawe czy Twoj doradca posiada przynajmniej taka wiedze o rynku co
          przecietny student marketingu (on tez ma podstawy ekonomiczne)?

Piszesz o zarobionych pieniadzach, no i przyznaje racje, duzych. jednak
          pomijasz pewien istotny fakt. Pisze tu o kwotach zainwestowanych, w jakich
          ratach inwestowanych, terminach. tylko wtedy bedzie mozna ocenic efektywnosc
          Twojej inwestycji. Suche 80000 nic nie daje, a tylko demagogie szerzy.

aby poprzec to co pisze, powiem, ze tam pracowalem i wiem kto zostaje tam
          dluzej, kogo przyjmuja.
          Szkolenia polegaja na nauce przekonywania poprzez perswazje slowna, a nie
          opierajaca sie na faktach. Ja jako student ekonomii jakos mialem klopoty z
          utzrymaniem sie (sam sie zwolnilem) bo juz nie moglem sluchac jak oni wciskaja
          kity, ludziom, ktorzy sa zieloni w finansach.

Pozdrawiam i zaluje, ze .....
          • nowy-max Re: OVB AllFinanz 09.05.04, 00:08
            Aby nie bylo, ze tylko krytykuje napisza cos takiego:

Firmy dzialajace jak OVB - skuipiajace w swej ofercie wiele mniejszych i
            wiekszych uslugodawcow, z zalozenia sa bardzo dobre. Przeciez to bardzo dobre
            dla klienta jesli moze wybrac sobie z kilkuset, a nie kliku ofert. Jednak tak
            dlugo, jak na rynku bedzie mozna stosowac rozne teryfy oplat dla sprzedawcy,
            tak dlugo bedzie sprzedawca myslal glownie o swoim zysku. Pieniadz jest
            pieniadz, czyz nie? Tym bardziej, jesli pracownikiem takiej multiagencji moze
            zostac osoba o minimum srednim wyksztalceniu. To nie firma zle dziala, ale jej
            pracownicy. Firma taka jak OVB jest czyms bardzo dobrym, ale spojrzmy prawdzie
            w oczy: czy mechanikiem samochodowym po 10 godzinach moze zostac pielegniarka?
            Wiec, jesli nie beda zatrudniac wykwalifikowanych ludzi, a prowizje beda rozne
            (kazda firma ma swoj przelicznik) to ja bede przeciwnikiem czegos takiego.
            I jeszcze jedno: jedna z najwiekszych firm na rynku polski - CU nie
            wspolpracuje z nimi. wiec skad klient ma pewnosc, ze dostanie najlepsza oferte
            na rynku?
            A co z funduszami inwestycyjnymi? Przez dluzszy czas najlepsze notowania
            posiada fujndusz akcyjne banku WBK Banku Zachodzniego, a OVB nie wspolpracuje z
            bankami w bezposredni sposob (tzn moga zalatwic kredeyt, ale pod warunkiem, ze
            klient zakupi jakas polise - tak bylo na terenie Gliwic).

Wiec forme OVB ma BARDZO DOBRA, ale wykonanie jednak nie.
            • thorgalos Re: OVB AllFinanz 21.09.05, 16:55
              witam cie max. wiesz sam mialem znajomych z polisa w CU, i wiesz co skoro taka
              dobra to jakim cudem klienci taca i to cholernie duzo. tak dla jaj przeczytalem
              sobie warunki ogolne i wiesz co firma daje gwarncje TYLKO na 10 lat na umowy
              emerytalne?? sory dzikei za taka firme. jestem klientem ovb i sobie te firme
              chwle wiec jesli bylbys tak mily to aah nawet firmy w gliwicahc wiec dzikei za
              opinie mam swoje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka