29.06.06, 10:57
Od 5 lat jestem w funduszu emerytalnym Skarbiec Emerytura. Z tego co się
oriętuję spisuje się on średnio. Czy powinnam zmienić fundusz? Jeżeli tak to
na jaki? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • leezac Re: OFE 29.06.06, 12:18
      Witam! Jeżeli zaczyna już pani myśleć o zmianie funduszu to znaczy, że wkracza
      pani na wyższy poziom uświadomienia. Prosze pamiętać, że nie ma funduszy
      dobrych i złych, są tylko fundusze które w pewnym momencie zarobkują lepiej lub
      gorzej! Nawet tak wyśmiewany Bankowy, czy słaba Ergo Hestia miała okresy
      świetnego zarobku. Druga sprawa proszę pamiętać stopa zwrotu, często ale nie
      zawsze jest gwarancją dużego zarobku w funduszu( tego nie będe tłumaczył bo za
      dużo pisania). Podobno duże fundusze są złe ponieważ nie mogą dobrze inwestowć(
      ale to nie sprawdzona informacja) bo ING w przeciwności do CU radzi sobie
      świetnie. Za małe też są złe bo nie mogą iwestować efektywnie( tu też wyjątek
      OFE Polsat) dlatego proponował bym fundusz ze średnim kapitałem. Dobre prognozy
      ma teraz Witerthur, przejmuje OFE Dom tzn. że idzie mu dobrze, oraz jego kupnem
      jest zainteresowana spółka francuska AXA, a to znaczy poprawę umiejętności
      zarządzającego. Pamiętać też trzeba, że fundusz nie lubi wypuszczać swoich
      klijentów, więc samemu możemy utopić się w papierach:) najlepiej zamówić agenta
      nowego funduszu on za to ma pieniążki, więc wszystko za nas załatwi. I niczego
      nie podpisywać jeżeli nie jesteśmy dłużej w funduszu niż 2 lata. I prosić
      takiego agenta, aby wyjaśnił jak działa fundusz, jak sprawdzić czy nie brakuje
      składek(ważne!!!) i jak je odzyskać. Wpisać beneficjenta(ważne!!!) i brać
      poprawkę na wszystkie jego gadania o sukcesach jego funduszu, bo każdy fundusz
      może się takimi pochwalić tylko za różne okresy, bo kogo obchodzi czy byliśmy
      najlepsi w 1878:) w marcu, czy 1410:) w listopadzie, i czy chwaliła nas
      Wyborcza czy Rzeczpospolita. Żaden fundusz nie dba o klijeta, nawet polecany
      Winterthur, bo mu się to nie opłaca, wyślą agenta raz gdy chcemy się przepisać
      potem go nie ujrzymy, więc tą jedną wizytę trzeba dobrze wykorzystać. Acha
      najważniejsze: Fundusz nie wypłaci nam emerytury za to, że jesteśmy mu lojalni,
      więc zmieniać i się modlić, że dobrze postąpiliśmy! Pozdrawiam!!!
      • muchorasia Re: OFE 29.06.06, 13:35

Bardzo dziękuję z odpowiedź na moje pytanie. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy
        dokonywać zmiany funduszu już czy jeszcze trochę poczekać 1 rok może dwa i
        obserwować fundusze?
        Pozdrawiam
        • eliza.wisniewska Re: OFE 29.06.06, 14:06
          Proponuję spokojnie przemyśleć, ale zacząć interesować się wynikami swojego
          OFE. Numery telefonów Infolinii jak również adresy internetowe poszczególnych
          OFE sa na stronie KnUiFE (knuife.gov.pl); tam również są dane dot. liczby
          klientów, aktywów netto, wyników polityki inwestycyjnej.
          W każdej chwili można poprosić o kontakt z przedstawicielem OFE, który jest
          zobligowany przedstawić nam zakres usług i efekty polityki inwestycyjnej
          funduszu, który reprezentuje.
          Pozdrawiam, Eliza Wiśniewska
        • eliza.wisniewska Re: OFE 29.06.06, 14:06
          Proponuję spokojnie przemyśleć, ale zacząć interesować się wynikami swojego
          OFE. Numery telefonów Infolinii jak również adresy internetowe poszczególnych
          OFE sa na stronie KnUiFE (knuife.gov.pl); tam również są dane dot. liczby
          klientów, aktywów netto, wyników polityki inwestycyjnej.
          W każdej chwili można poprosić o kontakt z przedstawicielem OFE, który jest
          zobligowany przedstawić nam zakres usług i efekty polityki inwestycyjnej
          funduszu, który reprezentuje.
          Pozdrawiam, Eliza Wiśniewska
      • altajm Re: OFE 29.06.06, 18:37
        ... ja właśnie w sprawie tych zmian i obsługi ... jestem w owym
        Winterthur/Credit Suisse i cisza. Moja pani ubezpieczycielka od momentu
        sfinalizowania umowy kompletnie mnie ignoruje - tj. nie mam od niej żadnego
        telefonu, żadnej informacji itp. Oczywiście daleko mi od megalomanii i
        totalnego egocentryzmu,ale jakieś minium zainteresowania byłoby mile widziane...
        I prawdopodobnie się wypiszę, może nawet w takim razie do INGu, tylko kto mi
        zapewni jakość obsługi? Czy jest jakiś orany - kodeks (dobrych manier ? :D)
        ubezpieczycieli? Nie chodzi mi o natrętne dopytywanie się ze strony osoby
        obsługującej, jak mi leci itp, ale o świadomość, że ktoś tam rzeczywiście dba o
        moje - może skromne, ale zawsze - interesy? Że ktoś na bieżąco sprawdza pewne
        rzeczy i - przysięgam tylko od czasu do czasu - informuje mnie o sytuacji?
        Bo teraz to mam po prostu fatalną ciszę. Aż się boję, że np. segregator z moimi
        danymi np. zaginął :)))))))
        • leezac Re: OFE 29.06.06, 19:22
          Opowiedź do Altajm: Nikt do Ciebie nie przyjdzie, bo po co ma do Ciebie
          przychodzić agent Winterthur, skoro już tam jesteś:):) Przecież nie pozyska
          nowego klijent, a przychodząc straci czas. Proste, możesz co najwyżej do niego
          zadzwonić i Ci zedrze impulsy, a na koniec powie, że i tak Winterthur jest
          świetny, bo jak go w robocie przemilą i tysiąc ludzi już tam zapisze to sam w
          to uwierzy. KOCHANY FUNDUSZ:) I w każdym funduszu jest tak samo, celem agenta
          jest za dużo nie myśleć, mądrzy ludzie, którzy wiedzą o co biega zaczynają się
          od poziomu stanowiska Pani Elizy Wiśniewskiej( bez obrazy oczywiście) a ona już
          z klientem nie ma kontaktu:) życie. Jak chcesz coś wiedzieć więcej napisz mi na
          leezac@o2.pl a ja postaram się odpowiedzieć na każde pytanie.
        • eliza.wisniewska Re: OFE 30.06.06, 09:31
          Każde PTE ma swój kodeks etyczny i w interesie kazdego PTE powinno być
          zadowolenie Klienta. Dodatkowo Powszechne Towarzystwa Emerytalne zrzeszone w
          Izbie Gospodarczej podpisały "Standardy dobrych praktyk w zakresie akwizycji",
          w którym głównym przesłaniem jest kierowanie się dobrem członków OFE.
          W większości OFE - nowoczesne technologie umożliwiają uzyskanie wielu
          informacji, ważnych dla nas jako klientów OFE. W ING NNP OFE konsultanci sa
          dostępni od 9.00 do 20.00 w dni powszednie, N-serwis na www.ing.pl zapewnia
          dostęp do bieżących informacji o rachunku, przy pomocy e-maila możemy otrzymać
          powiadomienie o nowych składkach. SMS-em mozemy otrzymywać informacje o
          bieżącym stanie rachunku a za pomocą WAP-wap.ing.pl informacje o wartosci
          jednostki. Jednak często wiele osób potrzebuje po prostu rozmowy i wizyty
          przedstawiciela; o czym Pan pisze. Dla kazdego przedstawiciela OFE, nie tylko
          ING - Klient jest lub powinien być największą wartością.
          Jakość obsługi (serwis) jest jednym z najważniejszych elementów, które wpływają
          na fakt, czy jesteśmy zadowoleni z usługi lub produktu. W przypadku OFE
          miernikiem zadowolenia klientów z obsługi jest ich lojalność. Nasz Fundusz
          szczyci się najniższym odsetkiem odchodzących klientów.
          Pozdrawiam, Eliza Wisniewska
        • eliza.wisniewska Re: OFE 30.06.06, 09:35
          Każde PTE ma swój kodeks etyczny i w interesie kazdego PTE powinno być
          zadowolenie Klienta. Dodatkowo Powszechne Towarzystwa Emerytalne zrzeszone w
          Izbie Gospodarczej podpisały "Standardy dobrych praktyk w zakresie akwizycji",
          w którym głównym przesłaniem jest kierowanie się dobrem członków OFE.
          W większości OFE - nowoczesne technologie umożliwiają uzyskanie wielu
          informacji, ważnych dla nas jako klientów OFE. W ING NNP OFE konsultanci sa
          dostępni od 9.00 do 20.00 w dni powszednie, N-serwis na www.ing.pl zapewnia
          dostęp do bieżących informacji o rachunku, przy pomocy e-maila możemy otrzymać
          powiadomienie o nowych składkach. SMS-em mozemy otrzymywać informacje o
          bieżącym stanie rachunku a za pomocą WAP-wap.ing.pl informacje o wartosci
          jednostki. Jednak często wiele osób potrzebuje po prostu rozmowy i wizyty
          przedstawiciela; o czym Pan pisze. Dla kazdego przedstawiciela OFE, nie tylko
          ING - Klient jest lub powinien być największą wartością.
          Jakość obsługi (serwis) jest jednym z najważniejszych elementów, które wpływają
          na fakt, czy jesteśmy zadowoleni z usługi lub produktu. W przypadku OFE
          miernikiem zadowolenia klientów z obsługi jest ich lojalność. Nasz Fundusz
          szczyci się najniższym odsetkiem odchodzących klientów.
    • eliza.wisniewska Re: OFE 29.06.06, 13:11
      Fundusz emerytalny można zmienić w każdym czasie i jest to suwerenna decyzja
      klienta danego Funduszu. By porównać fundusze można skorzystać ze stron
      internetowych, publikowanych w prasie rankingów (np. w Rzeczpospolitej czy
      Gazecie Wyborczej), spotkać się z przedstawicielami innych funduszy. W
      przypadku, gdy od pięciu lat jest Pani Klientką OFE Skarbiec-Emerytura,
      ewentualna decyzja o zmianie funduszu emerytalnego nie skutkuje opłatami z
      tytułu zmiany funduszu. Przed podjęciem decyzji o zmianie OFE, zachęcam do
      zapoznania się z wynikami wszystkich OFE i poznania najważniejszych informacji
      z punktu widzenia Klienta.
      • muchorasia Re: OFE 29.06.06, 14:15
        Bardzo dziękuję za informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka