Dodaj do ulubionych

agregatory finansowe

31.03.03, 10:27
Dzień dobry!

Ostatnio zajrzałem na stronę agregatora finansowego Multiport. Stwierdzam
jednak, że od kiedy powstała na polskim rynku mało się rozwinęła. Co w
porównaniu z agregatorami zachodnimi jest zaskakujące. Jestem ciekaw Pana
opinii na ten temat. Jak Pan myśli jakie bedzie jago przyszłośc i co jest
powodem takiej stagnacji?
Pozdrawiam:
Jakub Pietrzak
Obserwuj wątek
    • michal.macierzynski Re: agregatory finansowe 31.03.03, 16:17
      > Ostatnio zajrzałem na stronę agregatora finansowego Multiport. Stwierdzam
      > jednak, że od kiedy powstała na polskim rynku mało się rozwinęła. Co w
      > porównaniu z agregatorami zachodnimi jest zaskakujące. Jestem ciekaw Pana
      > opinii na ten temat. Jak Pan myśli jakie bedzie jago przyszłośc i co jest
      > powodem takiej stagnacji?

Witam.
      W mojej prywatnej opinii start Multiportu był związany tylko i wyłącznie z
      pierwszymi urodzinami mBanku oraz początkiem innego detalicznego projektu BRE
      banku jakim jest MultiBank.
      Od tamtego momentu sytuacja zmieniła się diametralnie – przede wszystkim brak
      wystarczających środków na rozwój i promocję (a to wynikało z bardzo złych
      wyników BRE Banku i ogólnie słabej kondycji gospodarki).
      Spowodowało to, że strona jest raczej rzadko odwiedzana i za wiele się o niej
      nie pisze. Duża wadą Multiportu jest sposób pobierania danych z innych banków.
      Mówiąc prosto jest to sposób bardzo wolny i chociaż próbowałem kilkakrotnie
      zagregować konta, które posiadam, to jednak rezultaty nie były zachęcające.
      Mimo wszystko projekt bardzo wolno, ale rozwija się, dochodzą kolejne banki.
      Okazuje się, że polski konsument nie ma zaufania do tak zwanej trzeciej strony.
      Zmianą tej strategii jest na przykład wprowadzenia agregatora do prestiżowego
      pakietu Aquarius w MultiBanku.

Trzeba także pamiętać o ograniczeniach naszego, polskiego e-biznesu. Z jednej
      strony jest on słaby, z drugiej strony bankowość elektroniczna dopiero się
      rozwija, a z trzeciej w zasadzie nie ma dużej potrzeby agregowania wielu kont,
      skoro tak na prawdę Polacy z zaawansowanych produktów finansowych nie
      korzystają...

Prawdopodobnie potrzeba jeszcze trochę czasu, dlatego Multiport będzie istniał
      w obecnej formie, czyli szczerze powiedziawszy w swoistej „śpiączce”.

Pozdrawiam serdecznie
      MM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka