semmi 11.12.06, 00:19 Otrzymałam w spadku 5/6 części dużej nieruchomości.Chciałam spłacić siostre z tej 1/6.Czy na te 5/6 otrzymam pożyczke hipoteczną?Dochód netto 2030zł. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bernadeta27 Re: Pożyczka hipoteczna 11.12.06, 08:11 Witam.Prosze o podanie więcej informacji lub o kontakt b.luberda@mcl.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw.tomczyk Re: Pożyczka hipoteczna 11.12.06, 09:12 semmi napisała: > Otrzymałam w spadku 5/6 części dużej nieruchomości.Chciałam spłacić siostre z > tej 1/6.Czy na te 5/6 otrzymam pożyczke hipoteczną?Dochód netto 2030zł. > > Wszystko zależy od tego czy nieruchomość ma założoną księgę wieczystą i czy wszyscy udziałowacy kamienicy zgodzą się na objęcie jej hipoteką. Banki nie chcą kredytować udziałów w nieruchomościach. Jest jeszcze możliwość wzięcia kredytu w przypadku gdy bank zabezpieczy się na innej nieruchomości lub lokatach. Gdybym znał więcej szczegółów to mógłbym szerzej opisać przypadek. Ew. kontakt na mail gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
semmi Re: Pożyczka hipoteczna 11.12.06, 09:37 Mam ustalone z siostrą że gdybym dostała kredyt to ją spłace więc z jej strony nie powinno być problemu.Obecnie jestem w trakcie załatwiania ksiąg wieczystych czyli 5/6 na moje nazwisko(po wyroku sadu).Słyszałam że gdyby bank udzielił mi kredytu wtedy tą 1/6 bank również przejmie jako całą nieruchomość tak mi doradził adwokat który prowadzi tą sprawe. Odpowiedz Link Zgłoś
semmi Re: Pożyczka hipoteczna 11.12.06, 09:46 Chciałam jeszcze dodać że dom zajmuje tylko ja.5 lat temu po wyroku o prawa do spadku sprawa utkwiła w urzędzie skarbowym i odpowiednio obliczyła ile komu się należy.Było nas ja, siostra i ojciec.Po roku ojciec zmarł zostawiając testament na mnie który już załatwiłam sprawą sądową.Siostrze mam spłacić określoną kwote i jest to możliwe tylko biorąc taką pożyczke.Dom jest 6 letni 2 piętrowy około 370m oraz gospodarstwo rolne.Prosze o odpowiedz lub wskazówke. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.usielski Re: Pożyczka hipoteczna 11.12.06, 10:59 Dzień dobry, W „DomBanku” zajmujemy się tego typu kredytami (na spłatę jednego z współwłaścicieli/spadkobiercy), jednak jeśli jest to cześć gospodarstwa rolnego (dom) to niestety ale nie specjalizujemy się w tego typu nieruchomościach (siedliskowych), nie zabezpieczamy się na nich. Z poważaniem, Paweł Usielski Odpowiedz Link Zgłoś
semmi Re: Pożyczka hipoteczna 11.12.06, 16:20 Gospodarstwo wraz z tym domem stanowi ponad 5h i jest objęte jednym aktem notarialnym.Mam pytanie czy wogóle są jakieś banki w których otrzymałabym pożyczke w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.usielski Re: Pożyczka hipoteczna 11.12.06, 16:30 Niestety, tak jak wspomniałem wcześniej, nie zabezpieczymy się na takiej nieruchomości. Może ktoś z Pośredników odwiedzających to Forum wskaże Bank zajmujący się tego typu nieruchomościami. Z poważaniem, Paweł Usielski Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw.tomczyk Re: Pożyczka hipoteczna 11.12.06, 20:56 proszę o kontakt w sprawie szczegółów, może coś uda się załatwić. wieslaw.tomczyk@creditfield.pl Odpowiedz Link Zgłoś
semmi Re: Pożyczka hipoteczna 11.12.06, 22:51 Odpisałam na mail tylko nie wiem jakie szczegóły są ważne Odpowiedz Link Zgłoś