Dodaj do ulubionych

podatek od marynarzy

19.05.07, 23:03
pyt. 1) jestem studentem, wyjechalem za granice (do Włoch) na praktyke od 11 lipca 2006 do 7 maja 2007, czy z otrzymanych dochodów musze sie jakos rozliczyc, czy musze je w ogóle gdzies ujawniac
moim pracodawcą byl grek

ps pani z US powiedziala, ze nie musze sie rozliczac, ale sama dokładnie nie wie :)(moze przyjda po 4 latach i zabiorą mi dom hehehe).

pyt. 2) czy marynarze musza skladac zeznania potatkowe PIT i opłacac skladki ZUS

prosze o pomoc .... i z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • blena Re: podatek od marynarzy 05.06.07, 22:57
      Marynarze zgodnie z umowami miedzynarodowymi o unikaniu podwojnego
      opodatkowania sa zwolnieni z placenia podatku w Polsce jesli statek byl
      w transporcie miedzynarodowym tj.jego podroze wykonywane sa miedzy roznymi
      panstwami w przeciwnym wypadku nalezy kierowac sie metoda zawarta w
      umowie.Polska z Wlochami ma metode progresywna wiec jesli nie mial pan
      dochodow w Polsce w danym roku podatkowym to wg.mnie nie ma pan obowiazku
      skladania zeznania.Jesli mial pan dochod z Polski nalezy sie rozliczyc i
      uwzglednic dochod z Wloch do naliczenia stawki podatkowej dla dochodu z Polski.
      pozdrawiam.
    • makum Re: podatek od marynarzy 06.06.07, 08:30
      Dochód studentów, jeżeli jest to stypendium jest traktowany trochę inaczej niż
      "zwykłych" pracowników. Jeżeli są to należności na utrzymanie się, kształcenie
      lub odbywanie praktyki we Włoszech i przebywasz tam wyłącznie dla kształcenia
      lub praktyki a dodatkowo otrzymujesz dochody ze źródeł spoza Włoch to dochody
      takie nie będą opodatkowane we Włoszech. Taki dochód może być opodatkowany w
      Polsce ale prawdopodobnie będzie zwolniony, bo zostanie "pokryty" odliczeniem diet.

Marynarze płacą podatek w państwie bandery.

doradca-podatkowy.net.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka