jan-w Re: ulga rodzinna 06.01.08, 18:23 Trochę inaczej. Zwrot podatku z tytułu ulgi, możesz otrzymać, składając zeznanie podatkowe w normalnym terminie. Natomiast jeśli chcesz otrzymać go wcześniej, od swojego pracodawcy, musisz jemu złożyć oświadczenie: PIT-12 i o prawie do ulgi. www.olsztyn.is.gov.pl/isportal/index.php?action=article&zad=show&id=1253&PHPSESSID=a9125d2d2271b4ecaace25cb674ba73d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixos Re: ulga rodzinna IP: 83.2.116.* 06.01.08, 19:25 tu jest link do komunikatu MF w tej sprawie: www.mf.gov.pl/dokument.php?const=1&dzial=153&id=108370&typ=news tylko nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem. z ostatniego akapitu wynika, że jeżeli nie rozliczam się samodzielnie, tylko przez zakład pracy, to muszę pracodawcy (płatnikowi) złożyć oświadczenie do 10.01, że zamierzam skorzystać z w/w ulgi. natomiast jeśli rozliczam się samodzielnie, to takiego oświadczenia nigdzie składać nie muszę i jedynym terminem, którego muszę się trzymać, to 30.04 (czyli ostatni dzień na roliczenie), a ulgę otrzymam. dobrze zrozumiałem? prosiłbym kogoś bardziej oblatanego w sprawach podatkowych o odpowiedź. pozdrawiam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: ulga rodzinna 06.01.08, 20:24 Jeżeli CHCESZ żeby rozliczenie wykonał za ciebie płatnik, jest to twój jedyny pracodawca i nie korzystasz z innych ulg, składasz do 10 I, PIT-12 (wniosek o rozliczenie roku za ciebie) płatnikowi: www.pit.pl/pit-12/index.php Jeśli rozliczasz się sam, 10 I jest dla ciebie nieistotny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goora Re: ulga rodzinna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.08, 13:18 To jest po prostu tak napisane zeby ludzi wpedzic w paranoje. Nalezy zwrocic uwage na słowo PŁATNIK. Ono dotyczy pracodawcy. Jezeli nie chcemy by rozliczal platnik tylko sami zeznaniem rocznym, to nic nie trzeba skladac. Odpowiedz Link Zgłoś