Dodaj do ulubionych

ulga rodzinna

06.01.08, 17:28

Obserwuj wątek
    • jan-w Re: ulga rodzinna 06.01.08, 18:23
      Trochę inaczej. Zwrot podatku z tytułu ulgi, możesz otrzymać, składając zeznanie podatkowe w normalnym terminie.
      Natomiast jeśli chcesz otrzymać go wcześniej, od swojego pracodawcy, musisz jemu złożyć oświadczenie: PIT-12 i o prawie do ulgi.
      www.olsztyn.is.gov.pl/isportal/index.php?action=article&zad=show&id=1253&PHPSESSID=a9125d2d2271b4ecaace25cb674ba73d
      • Gość: pixos Re: ulga rodzinna IP: 83.2.116.* 06.01.08, 19:25
        tu jest link do komunikatu MF w tej sprawie:
        www.mf.gov.pl/dokument.php?const=1&dzial=153&id=108370&typ=news
        tylko nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem. z ostatniego akapitu wynika, że
        jeżeli nie rozliczam się samodzielnie, tylko przez zakład pracy, to muszę
        pracodawcy (płatnikowi) złożyć oświadczenie do 10.01, że zamierzam skorzystać z
        w/w ulgi. natomiast jeśli rozliczam się samodzielnie, to takiego oświadczenia
        nigdzie składać nie muszę i jedynym terminem, którego muszę się trzymać, to
        30.04 (czyli ostatni dzień na roliczenie), a ulgę otrzymam. dobrze zrozumiałem?
        prosiłbym kogoś bardziej oblatanego w sprawach podatkowych o odpowiedź.
        pozdrawiam ;-)
        • jan-w Re: ulga rodzinna 06.01.08, 20:24
          Jeżeli CHCESZ żeby rozliczenie wykonał za ciebie płatnik, jest to twój jedyny
          pracodawca i nie korzystasz z innych ulg, składasz do 10 I, PIT-12 (wniosek o
          rozliczenie roku za ciebie) płatnikowi:
          www.pit.pl/pit-12/index.php
          Jeśli rozliczasz się sam, 10 I jest dla ciebie nieistotny.
          • Gość: goora Re: ulga rodzinna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.08, 13:18
            To jest po prostu tak napisane zeby ludzi wpedzic w paranoje. Nalezy zwrocic
            uwage na słowo PŁATNIK. Ono dotyczy pracodawcy. Jezeli nie chcemy by rozliczal
            platnik tylko sami zeznaniem rocznym, to nic nie trzeba skladac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka