Dodaj do ulubionych

Płacenie kartą na Słowacji

IP: *.chello.pl 19.09.03, 22:58
Moje pytanie wiąże się z bliskim wyjazdem na Słowację. Czy żeby coś kupić
muszę wymieniać w kantorze złotówki, czy lepiej płacić kartą Euronet? CZy
karty Visa też są tam respektowane. Jadę pierwszy raz, stąd może naiwne
pytanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: Płacenie kartą na Słowacji IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.09.03, 14:41
      Ależ skąd! NIe da rady. Przecież w Słowacji czas zatrzyamał się w XIX wieku.
      Nie ma bankomatów, nie ma radia ani telewizji.
      Aha, i jeszcze będziesz musiał zostawić auto na granicy, bo tam jeżdżą tylko
      bryczkami po glinianych drogach...

Wylyzuj chłopie, Słowacja w wielu punktach przewyższa Polskę.
      Wyczuwam, że mieszkasz w Warszawie.....
      • preta A wlasnie ze jest problem! 24.09.03, 15:32
        Nieprawda!!!!!! Wcale nie jest tak latwo z kartami na Slowacji! Wlasnie tam
        bylam - na basenach termalnych (jezdze zreszta dosc czesto) i niestety prawie
        nic nie da sie zaplacic karta kredytowa! Moze w Bratyslawie czy innych "duzych"
        miastach jest ciut lepiej, ale na prowincji totalna kicha! Zeby w knajpie
        zaplacic karta (pod warunkiem ze karty w ogole przyjmuja) to trzeba wczesniej
        uprzedzic kelnera, albo rachunek musi byc powyzej 50 koron. Co ja sie
        nachodzilam w Besenovej, zeby znalezc taka restauracje, w ktorej dalo sie w
        koncu zaplacic karta! Bankomat najblizszy dopiero w Liptovskim Mikulaszu (ok.
        15 km). A po drodze z Polski - zero mozliwosci zaplacenia karta (mysle o
        ich "pseudosupermarketach"). Tak wiec radze - wez gotowke, bo inaczej bedzie Ci
        ciezko! Zawsze za granica place kartami i ngdy nie mam z tym problemow.
        Slowacja jest za na nami DALEKO w tyle.
        Pozdrawiam, milej podrozy - Preta
        • Gość: Wicio Re: A wlasnie ze jest problem! IP: *.isep.pw.edu.pl 26.09.03, 17:14
          W Liptowskim Mikulaszu w Billi można płacić kartą. Ale tak to raczej trzeba mieć gotówkę. Poza tym prowizje za wyciąganie kasy z bankomatów są nieco chyba wyższe niż gdy wymienisz kasę w kantorze.
          • Gość: MAREK Re: A wlasnie ze jest problem! IP: *.chello.pl 03.10.03, 09:32
            Wróciłem przed paroma dniami, więc dziękując za informację, dzielę się zdobytym
            doświadczeniem. Stwierdzam, że nie jest lepiej, jak chce Tomek, ale lepiej niż
            pisała preta. Rację miał Wicio, radząc wymienic w kantorze. Zrobiłem to na
            samej granicy po 11,20 za 100 SKK. Nawet w niedużych mieścinach był
            przynajmniej jeden bankomat, choć oczywiście w sklepikach tylko korony (ale w
            przygranicznych biorą złotówki - i tu było najtaniej 11.00 zł). W małej
            Trstenie, w blaszaku-nibymarkecie zapłaciłem Visą Elektron mBanku i w
            rozliczeniu operacji otrzymałem: -1030,60SKK -29,16USD -117,07PLN czyli
            korona po ok. 11,36 więc najdrożej. Dzięki raz jeszcze.
            • Gość: Wicio Re: A wlasnie ze jest problem! IP: *.isep.pw.edu.pl 03.10.03, 10:12
              Cieszę się, że mogłem pomóc i że miałem rację! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka