Dodaj do ulubionych

Jak się pozbyć polisy z Amplico Life?

• Gość: janek Re: Jak się pozbyć polisy z Amplico Life? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.13, 18:59
      proszę o kontakt osoby która posłuchała tej rady i odniosła sukces...na abbialek@neostrada.pl
    • Gość: grand Re: Jak się pozbyć polisy z Amplico Life? IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.14, 13:49
      no i po co ciulu spamerze zaśmiecasz ten wątek?

polisy amplico nie były inwestycyjne, tylko kapitałowe - nawet tego nie wiesz, pożal się Boże "specjalisto" naganiaczu
    • krzysiek_n15 Re: Jak się pozbyć polisy z Amplico Life? 08.01.15, 17:46
      Kurczę, dobrze wiedzieć, że jest ktoś, kto może pomóc!
      • Gość: blondynka1 Re: Jak się pozbyć polisy z Amplico Life? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.16, 15:54
        umowa senior na dożycie i tylko na dożycie ze stycznia 1999 roku zawarta na 18 lat, żadnych ubezpieczeń dodatkowych i bez indeksacji, bez inwestycji, tylko dochodzi Premia nadzwyczajna. Składka roczna 2700 zł. Po 16 latach wpłacona kwota wynosi 43520,- a kwota wykupu z premią nadzwyczajną (2000,-) wynosi 51500,- . Kwota ubezpieczenia na polisie 60000,-. Wychodzi z tabelki, że renta dożywotnia powinna wynieść około 500,- zł. Zastanawiam się czy brać tą rentę czy kasę i zainwestować. Polisa kończy się za rok.
        • z17 Re: Jak się pozbyć polisy z Amplico Life? 27.02.16, 01:58
          blondynka1 , jak Ty liczysz te 500 zł? od kwoty 60000 zł? jesli tak, to wychodzi, ze Twój wiek w momencie końca polisy wyniesie 62 lata. Prosty rachunek - przy wyborze renty całą kwote zwrócą Ci po 10 latach, a jeśli dalej będziesz żyć, to będą już aż do Twej śmierci dokładać do interesu. Jak dla mnie nie ma się nad czym zastanawiać, jedyne ryzyko to inflacja, bo kantują na indeksacji.
          • annkus9 Re: Jak się pozbyć polisy z Amplico Life? 14.10.16, 18:11
            Ja jestem jeszcze wieksza blondynka. Mam to ubezpieczenie na dozycie od 1999 ale nie jestem w stanie oszacowac ile moze wyniesc moja miesieczna dozywotnia renta. Polisa jest na 41 lat, czyli konczy sie w 2040 i na sume 50.000zl. Bede wtedy miala 60 lat. Place teraz z indeksacja, ale czy ktos mi moze powiedziec ile mniej wiecej tej renty bedzie (pomijajac indeksacje zeby to wszystko uproscic).
            • Gość: z17 re: annkus9 IP: *.free.aero2.net.pl 16.10.16, 15:19
              1. Rozumiem, że masz te tabelki w polisie ? (polisa jest z okresu granicznego, więc pytam, bo to kluczowa sprawa - polisa bez tabelek nadaje się do śmieci)

2. Natychmiast wstrzymaj indeksację. Dopiero po 2021 roku jak Cię będzie stać, to możesz ją sobie wznowić. Do połowy okresu na jaki jest zawarta ta polisa, coroczne przyjmowanie indeksacji podnosi sumę ubezpieczenia na życie na polisie. Zwiększona skladka idzie głównie na koszt obsługi tego ubezpieczenia, czyli tzw. "ochronę życia", a nie na wzrost wartości kapitałowej polisy.

3. Wysokość renty dożywotniej określa wzór matematyczny (oczywiście tylko w przypadku, gdy polisa zawiera tabelki). Wartość końcowa polisy podzielić przez 1000 i pomnożyć przez 7,316 . Od wartości gwarantowanej 50.000 zł wychodzi 365 zł miesięcznie. Oczywiście tam jeszcze dojdzie tzw. premia nadzwyczajna i wartość rachunku inwestycyjnego indeksacji, ale moim zdaniem nie wyjdzie więcej niż "pińcet".

4. Powinnaś oszczędzać pieniądze na emeryturę gdzie indziej, np. na IKE i w 2039 roku dokonać wpłaty tych pieniędzy na tą polisę (przelew na konto polisy z adnotacją "depozyt specjalny indeksacji"). Takie manewr się bardzo opłaci, oczywiście po raz n-ty powtarzam - wyłącznie w sytuacji, gdy polisa posiada tabelki.

Ps. Jeżeli masz jakieś umowy dodatkowe pod polisą o charakterze ochronnym, to w najbliższą rocznicę polisy je wszystkie wywal w cholerę (pismo do towarzystwa na miesiąc przed rocznicą, że rezygnujesz z takiej i takiej umowy dodatkowej).
              • amplico13 Re: re: annkus9 25.02.17, 19:52
                @z17 zaczepilem Ciebie w innym poście w sprawie sporu sądowego ale bez Twojej odpowiedzi.. Mam dowody, które pozwalają na zmianę sytuacji klientów ze starymi polisami - jeśli faktycznie wybrałeś się do sądu to możemy się podzielić doświadczeniami... w świetle moich dowodów amplico/metlife już mięknie, a mają one charakter uniwersalny...
                • z17 Re: Amplico13 27.02.17, 00:21
                  @ Amplico13

Lecą kolejne lata, przybywa doświadczeń, wymiany poglądów z klientami tego TU oraz wiążącej korespondencji.
                  Odnalazłem Twój post w innym wątku, do którego się teraz odnosisz - tamte sprawy są mniej więcej już wyjaśnione.

Tutaj nie ma sensu, żebym pisał co i jak, bo to są b. szczegółowe kwestie, dotyczące b. wąskiego kręgu posiadaczy najstarszych polis (większość z nich już się pokończyła, ludzie zawierali je na 10, 15, 20 lub 25 lat - polisy dłuższe, czyli te dedykowane do 55, 60 lub 65 roku życia były rzadkie). Możesz do mnie pisać na priv (z17@gazeta.pl), to sobie pogadamy.
    • nitka57 Re: Jak się pozbyć polisy z Amplico Life? 10.06.17, 13:42
      Czy może mi ktoś poradzić w sprawie starej lokaty ŻYCIE+? Umową z 1996 z tabelką z tyłu, niewysokie składki, indeksowane, aktualnie ok. 600zł na pół roku. Co bardziej się opłaca, wziąć całą sumę czy też w formie comiesięcznych wypłat. Umowa kończy mi się za kilka tygodni. A może są inne możliwości?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka