IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 17.10.03, 13:31
Czy mieliscie kiedys do czynienia z firma OVB, zajmujaca sie doradztwem
finansowym? Ich strona w internecie jest strasznie tajemnicza - w zasadzie
oprocz namiarow na przedstawicieli niczego nie ujawniaja, rozmawialam z ich
doradca, proponuja programy i depozyty z olbrzymim oprocentowaniem = 18%.
Troche zbyt ladnie to wyglada. A jakie sa wasze doswiadczenia z nimi?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: firma ovb 17.10.03, 14:30
      Gość portalu: raniuszek napisał(a):

> Czy mieliscie kiedys do czynienia z firma OVB, zajmujaca sie doradztwem
      > finansowym? Ich strona w internecie jest strasznie tajemnicza - w zasadzie
      > oprocz namiarow na przedstawicieli niczego nie ujawniaja, rozmawialam z ich
      > doradca, proponuja programy i depozyty z olbrzymim oprocentowaniem = 18%.
      > Troche zbyt ladnie to wyglada. A jakie sa wasze doswiadczenia z nimi?
      > Pozdrawiam

Jedno wiem. Bank i tylko bank: ba, nawet nie każdy - bo nie mam zaufania do
      banku o słabej kondycji finansowej - wsk.wypłacalności poniżej 8 % i mającego
      straty. Lokowanie forsy w jakichś firmach jest wyrzucaniem pieniedzy -
      bezzwrotna dla nicg pożyczką. Nikomu nie radzę. Tak samo jak kredytowania poza
      bankami.
      pzdr Mariusz

oferujacego lokaty powyżej 5-6 %
      • forex-expert Re: firma ovb 18.10.03, 13:46
        czuk1 napisał:
        > Jedno wiem. Bank i tylko bank: ba, nawet nie każdy - bo nie mam zaufania do
        > banku o słabej kondycji finansowej - wsk.wypłacalności poniżej 8 % i mającego
        > straty. Lokowanie forsy w jakichś firmach jest wyrzucaniem pieniedzy

Mało chyba wiesz... bank w większości przypadków marnuje potencjał twoich pieniędzy na budowę własnego wizerunku lub błędnie udzielane kredyty...

Czasy sie zmieniły na tyle że z powodzeniem możesz inwestować swoje pieniądze
        w taki sposób aby rocznie podwajać swój kapitał.
        Oczywiście musisz się w tym celu trochę wysilić i poczytać ale mogę ci zaręczyć że efekt może być znakomity :)
        • raniuszek Re: firma ovb 18.10.03, 14:58
          Czyli uwazasz, ze oferty depozytow oprocentowanych 18% rocznie sa realne? Ja
          sie na tym zupelnie nie znam, ale mnie mocno zdziwilo, ze jezeli to jest takie
          latwe, to dlaczego zaden bank w cos takiego nie wchodzi. Przeciez to dopiero by
          mu scignelo klientow. A o firmie ovb slyszales?
          • forex-expert Re: firma ovb 18.10.03, 21:30
            raniuszek napisała:

> Czyli uwazasz, ze oferty depozytow oprocentowanych 18% rocznie sa realne?
            Tak, to stosunkowo maly procent :)
            Poszukaj na anglojęzycznych stronach o funduszach takich jak Fidelity, Franklin Templeton albo Vanguard. Portfele które obejmowały głownie inwestowanie w metale - zloto, platyna, miedź oraz ropę i gaz już teraz dały ich posiadaczom 50-60% zysk.

> jezeli to jest takie latwe, to dlaczego zaden bank w cos takiego nie wchodzi.
            Banki wchodzą jak najbardziej :)
            Ale w takim zakresie w jakim opłaca się to głownie ich udziałowcom i w jakim nie zagraża stabilności finasowej banku.

De facto masz dwie gałęzie bankowości:
            - banki detaliczne czyli głownie te które operują wg modelu: oproc depozytów 3% & oproc kredytów 15% - w skali rocznej wygląda to np tak:
            1000 zlotych które zostawiasz w banku, bank pożycza komuś innemu po czym odbiera 1150 zlotych. Wycigając lokatę dostajesz 1030 zlotych. Różnica czyli 1150-1030 = 120 jest zyskiem banku. Inaczej mówiąc dzięki TWOIM pieniądzom bank zarobił 4x więcej niż Ty sama...

- banki inwestycyjne czyli takie które operują gigantycznymi pieniędzmi po to by mieć potem udziały w handlu ropą, kopalniach złota, liniach lotniczych i innych inwestycjach o charakterze globalnym. Do tego dochodzi handel na rynku międzybankowym np papierami skarbowymi, gwarancjami etc.

> Przeciez to dopiero by mu scignelo klientow.
            I masz takie banki ktore prowadza taka dzialalnosc, tyle ze bez 100 tys dolarow nie masz sie tam po pokazywac. Ewentualnie maly bank detaliczny znajdujacy sie w grupie służy jako "akwizytor drobnego kapitału"

> A o firmie ovb slyszales?
            Raczej zapomnij o nich - owszem 'ktos gdzies slyszal' ze duzo zarabiają...
            Prowadzą działalność trochę Amway'o podobną - głównie w Czechach, Chorwacji i na Słowacji - myślę że to typowy 'akwizytor drobnego kapitału' - jeśli tylko znajdą 10 tys klientów z których każdy zdeponuje 1000$, daje to już 10 mln $ a z takimi pieniędzmi można już spokojnie pójść do Fidelity żeby oni zamienili to na udziały w Ivanhoe Gold Mine :)
            Dzięki temu że działają po minimalnych kosztach są w stanie podzielić się potem z Tobą fifty-fifty :)
            • raniuszek Re: firma ovb 19.10.03, 14:06
              Dzieki za informacje :) Naprawde bardzo mi to rozjasniles.

Ale mam nastepne pytanie. Napisales: "Raczej zapomnij o nich" - czyli o ovb.
              Nic mnie do nich w sumie nie ciagnie, zainteresowalo mnie to, ze oferuja te
              18%, czyli bardzo duzo w porownaniu z oferta lokat bankowych. Wiem, ze to tylko
              podzial zyskow fifty-fifty (o ile nie jeszcze mniej), ale czy mozesz mi
              powiedziec gdzie indziej zdobyc wiecej niz te 5-6% z lokatach bankowych? Bo
              oczywiscie nie mam 100 000$. zeby sobie na wlasna reke zainwestowac w fundusze
              o ktorych pisales, typu Fidelity i liczyc na 60 procent.
              A co do amwyaowskiego image'u firmy ovb - mialam dokladnie takie samo wrazenie.
              A wiesz cos o ich wiarygodnosci? Czy to sa w ich wykonaniu tylko obietnice bez
              pokrycia i zamiast teoretycznych 18% ma sie szczescie jak sie dostanie po kilku
              latach zainwestowana kwote, nie mowiac juz o zadnych odsetkach?

Pozdrawiam :)
              • forex-expert Re: firma ovb 19.10.03, 14:32
                raniuszek napisała:

> ale czy mozesz mi
                > powiedziec gdzie indziej zdobyc wiecej niz te 5-6% z lokatach bankowych? Bo
                > oczywiscie nie mam 100 000$.

Nawet na tym forum pare wątków niżej znajdziesz sporo informacji o polskich
                funduszach inwestycyjnych które bardzo dobrze sobie radzą.
                Zalozenie darmowego eKonta w mBanku daje Ci możliwość korzystania z dużej
                liczby funduszy jakie posiada w ofercie SFI mBanku - opłat praktycznie nie ma a
                zyski wynoszą przynajmniej 10-25%. Mogę Ci polecić np odkladanie drobnych kwot
                w funduszach Skarbiec-Akcja, Skarbiec-Net, Citi Akcji i City Zrównoważony.
                W prawie każdym polskim tygodniku masz teraz reklamy www.centrumoszczedzania.pl
                czyli oferta siostrzanego MultiBanku - acz chyba prowadzenie konta u nich coś
                kosztuje.

> A wiesz cos o ich wiarygodnosci? Czy to sa w ich wykonaniu tylko obietnice
                > bez pokrycia i zamiast teoretycznych 18% ma sie szczescie jak sie dostanie

Przegladałem ich niemiecką stronę - 90% akcjonariatu mają siostrzane spółki
                niemieckiej instytucji finasowej Deutscher Ring i Iduna.
                Nic więcej - tak więc jest to jeden ze składników całej sieci firm zajmujących
                się ubezpieczeniami, kredytami etc...
                Jak znam życie każde ogniwo tej sieci "zjada" calkiem sporo...
                Te 18% prcent jest zupełnie realne i dodtaniesz je pewnie - ale po co się
                denerować i życ w niepewności skoro masz identyczną a nawet lepszą ofertę ??
                • raniuszek Re: firma ovb 19.10.03, 15:54
                  Dzieki raz jeszcze. Nie znalazlam jeszcze zadnych informacji tu na forum, ale
                  patrzylam na fundusze o ktorych pisales i inne, np oferowane przez NN. Dzieki,
                  pozdrawiam :)
    • Gość: stach40@poczta.one Re: firma ovb IP: *.pkobp.pl 18.10.03, 12:23
      Gość portalu: raniuszek napisał(a):

> Czy mieliscie kiedys do czynienia z firma OVB, zajmujaca sie doradztwem
      > finansowym? Ich strona w internecie jest strasznie tajemnicza - w zasadzie
      > oprocz namiarow na przedstawicieli niczego nie ujawniaja, rozmawialam z ich
      > doradca, proponuja programy i depozyty z olbrzymim oprocentowaniem = 18%.
      > Troche zbyt ladnie to wyglada. A jakie sa wasze doswiadczenia z nimi?
      > Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka