Gość: Smok IP: *.acn.waw.pl 20.01.09, 19:23 Nie wierzę, zobaczycie że tak nie będzie. GW robi dobrze temu rządowi. Już miało nie być meldunku i co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jau Głupota wyślę za Kowalskiego 4 różne fałszywe PITy IP: *.plock.mm.pl 20.01.09, 19:30 i co wtedy ? Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba konto bankowe nie ma e-szajsu i co ? 20.01.09, 19:38 Też za Kowalskiego wyślesz przelewy? W W.B. wywysyłają pit-y bez e-szjsu i jakos nie ma problemu. p.s. nie udało się zarobić ? nie sprzedałeś? a moze dałeś się nabrać? kupiłes? nie żartuj?!!! ha ha ha ha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trikul Video kurs IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.09, 16:52 Tutaj jest video kurs ciekawy jakby co: webhosting.pl/Videokurs.PIT_37.za.rok.2008.przez.Internet.w.3.krokach Odpowiedz Link Zgłoś
junk92508 I tak mogles wyslac... 20.01.09, 19:43 > i co wtedy ? Juz mozesz wyslac za Kowalskiego 4 fałszywe PIT-y - pocztą! Pomysl jest bardzo dobry - wystarczy by MF poprawilo troche te PDF ktore da sie wypelniac i mialo serwer na ktore moznaby je uploadowac... Jak ktos koniecznie chce zabezpieczen to pewnie wystarczylaby prosta rejestracja w US... Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: I tak mogles wyslac... 20.01.09, 20:09 > Juz mozesz wyslac za Kowalskiego 4 fałszywe PIT-y - pocztą! > Ale na tych pitach wysłanych pocztą nie będzie podpisu Kowalskiego, więc w razie problemów łatwo sprawdzić że to nie on je wysłał. Równocześnie w przypadku jego prawdziwego dokumentu jest jego podpis. Przy wysyłaniu przez internet bez podpisu, nie ma dowodu kto wysłał. Można wysłać za kogoś, ale można też wyprzeć się swojego zeznania. Problem zlikwidowałoby wprowadzenie darmowego (lub b.taniego) podpisu elektronicznego. Np takiego jak był dawniej w ZUS, albo jak jest z certyfikatami do podpisywania poczty elektronicznej. > Pomysl jest bardzo dobry - wystarczy by MF poprawilo troche te PDF ktore da sie > wypelniac i mialo serwer na ktore moznaby je uploadowac... > ? Nie widzę żadnych błędów w PDF-ach na stronie www.e-deklaracje.gov.pl/index.php?page=formularze Można je wypełniać i wysyłać przez internet wygenerowany przez nie plik XML z danymi. Także odbierać urzędowe potwierdzenia. Wszystko działa. Jedyny problem to dostępność podpisu, ale o tym patrz wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-podpisany Re: I tak mogles wyslac... IP: *.chello.pl 20.01.09, 20:57 jan-w napisał: > > Juz mozesz wyslac za Kowalskiego 4 fałszywe PIT-y - pocztą! > > > Ale na tych pitach wysłanych pocztą nie będzie podpisu Kowalskiego, Tak, ciekawe jak teraz urzędnicy sprawdzają, że ten podpis na papierowym PIT to mój. Przecież US nie mają wzorów podpisów. Muszą wierzyć, że maziaj pod PIT jest tego, co się zadeklarował w nagłówku. Jak przynosisz PIT do Urzędu Skarbowego też nie ma żadnego dowodu na to, że to ty przyniosłeś. Tak więc nie demonizuj tego zagrożenia, bo jest ono tożsame z papierowym, a w sieci zostaje więcej śladów niż w papierowym realu. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: I tak mogles wyslac... 20.01.09, 21:39 Gość portalu: e-podpisany napisał(a): > Tak, ciekawe jak teraz urzędnicy sprawdzają, że ten podpis na papierowym PIT to > mój. Przecież US nie mają wzorów podpisów. Muszą wierzyć, że maziaj pod PIT jest tego, co się zadeklarował w nagłówku. Oczywiście że nie mają wzorów podpisów i nie sprawdzają ich. Ale, co jest bardzo ważne, w razie wystąpienia problemu można udowodnić że dane zeznanie jest podpisane przez Kowalskiego, albo nie. W przypadku wysłania przez internet bez podpisu - nie ma takiej możliwości. > Jak przynosisz PIT do Urzędu Skarbowego też nie ma żadnego dowodu na to, że to > ty przyniosłeś. Tak więc nie demonizuj tego zagrożenia, bo jest ono tożsame z > papierowym, a w sieci zostaje więcej śladów niż w papierowym realu. Nie jest istotne kto przyniósł zeznanie do US, ale kto sie pod nim podpisał. Jeżeli US stwierdzi że ktoś zaniżył swoje dochody w zeznaniu może to grozić wysoką grzywną a nawet więzieniem. Jeżeli na zeznaniu nie ma oryginalnego podpisu, nie ma problemu. Jeżeli jest możesz zapłacić olbrzymią grzywnę (zależnie od wielkości sumy) lub trafic za kratki. Dla ciebie odsiadka to nie problem? Obawiam się że problemy podatkowe, prawne i informatyczne to coś co znasz tylko ze słyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: I tak mogles wyslac... 20.01.09, 22:32 chłopie, jak coś jest nie tak z zeznaniem to nikt zaraz nie zamyka tylko sprawa jest wyjasniana. szukasz problemu tam gdzie go nie ma i ogolnie przesadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
p26 Re: I tak mogles wyslac... 20.01.09, 23:01 Jan W to typowy przedstawiciel homo-biurocratus. Wszędzie by znosił te papiery, podpisywał się osobiście i najlepiej wszystko w 4 egzmeplarzach. Wystarczy że to rozwiązanie będzie dla chętnych. Jak ktoś się boi i nie poda e-maila to będzie pomykał osobiście do US. Można by też zrobić rozwiązanie pośrednie. Wypełniać PIT-y, skanowac i skany wysyłać do US. Będzie podpis - choć zeskanowany ale zawsze jakiś. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: I tak mogles wyslac... 20.01.09, 23:39 p26 napisał: > Jan W to typowy przedstawiciel homo-biurocratus. Wszędzie by znosił te papiery, > podpisywał się osobiście i najlepiej wszystko w 4 egzmeplarzach. Gdybyś czytał posty na które odpowiadasz ze zrozumieniem ich treści, wiedziałbyś że cały czas proponuję składanie zeznań drogą elektroniczną, którą sam zresztą stosuję. Ale składanie zeznań, czego jak widzę nie rozumiesz musi byc uwiarygodnione podpisem. Tak jest na całym świecie. Podpis może być elektroniczny w róznych formach, ale jest niezbędny. Jeżeli także tego nie rozumiewsz, nie chce mi sie tracić czasu na uświadamianie cię. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: I tak mogles wyslac... 20.01.09, 23:32 nroht napisał: > chłopie, jak coś jest nie tak z zeznaniem to nikt zaraz nie zamyka tylko sprawa > jest wyjasniana. szukasz problemu tam gdzie go nie ma i ogolnie przesadzasz. W przeciwieństwie do ciebie, znam system prawny i podatkowy w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: I tak mogles wyslac... 21.01.09, 07:50 no i fajnie, pochwaliłeś się. Nawet dowartościowałeś zapewne. Ale w tym temacie dalej przesadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: I tak mogles wyslac... IP: 77.236.9.* 21.01.09, 08:31 A masz jakieś konkretne argumenty za tym, że przesadza? Bo póki co nie zbiłeś żadnego jego argumentu. Jan-w ma rację, warto być świadomym zagrożeń wynikających z braku podpisu e-deklaracji. Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: I tak mogles wyslac... 21.01.09, 09:25 a kto Ci powiedzial, ze swiadomym nie jestem? i powiedz mi czy jan-w ma monopol na bycie swiadomym? ludzie ktorzy chca dac taka mozliwosc oczywscie swiadomi nie sa, tak? ci ktorzy chca z takiej mozliwosci oczywiscie rowniez swiadomi nie sa. tylko jan-w jest swiadomy. i jeszcze jedno - jaki argument mam zbic? widzisz jakis w postach jana-w poza (mocno uogolniajac) "bedzie zle bez podpisu" i "bez podpisu US wszystkich pozamyka w wiezieniach"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enirko PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu ele... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 20:15 Slyszalem, slyszalem, ze bedzie mozna wyslac PITy z podpisem elektronicznym ale tylko poczta polska. Podpis na dyskietce zusowej bedzie doklejany do pita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaa Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e IP: *.217.146.194.generacja.pl 20.01.09, 20:54 buhaha brawo. ale sie uśmiałem Odpowiedz Link Zgłoś
srull Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e 20.01.09, 21:18 A program do wypelniania PITow maja ponoc rozprowadzac na kascie magnetofonowej. Znana sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klakson Nieprawda! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 01:49 Nie będzie doklejany do pita! PIT wysyłasz w kopercie a na dyskietkę z podpisem elektronicznym naklejasz znaczek. Inaczej dyskietka mogłaby się rozmagnesować od PITa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu ele.. IP: *.unused.derbynet.waw.pl 20.01.09, 20:40 Znowu robią "kombinacje alpejskie" i obiecują cuda. Z góry przecież wiadomo jak będzie - na obietnicach się skończy. Poza tym, już dzisiaj w swojej ofercie usługę e-podpisu ma Plus - koszt, to chyba 10 zł za miesiąc. Na razie usługa przewidziana tylko dla przedsiębiorców, ale kto wie, czy za jakiś czas nie rozszerzą jej na osoby prywatne, tym bardziej, że wszystko mieści się w karcie SIM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starskiw Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 21:40 ja jestem przedsiębiorcą, i planuje korzystac z e-podpisu... powinna usługa być rozszerzona, na rózne działalności. ale i tak brawa, za wprowadzenie dla Plusa Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e 20.01.09, 21:48 > ale i tak brawa, za wprowadzenie dla Plusa Trochę drogo. 10 zł/mies = 120 zł rocznie i tak przez kolejne lata. Większość ludzi wybierze w tej sytuacji znaczek pocztowy za 3.50 rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss wybiora jesli tylko pit mozna bedzie wyslac, ale IP: *.adsl.alicedsl.de 20.01.09, 22:00 jesli np. bedzie mozna zalatwic tysiac innych rzeczy (Zus, bank itp) to juz nie wiem czy te marne 120 zl to nie jest dobre wyjscie. Zreszta nie rozumiem problemu z PITem. Czemu nie moze wysylac fo pracodawca? W UK tak jest, w Niemczech tak jest, a my musimy miec swoje pomysly. Deklarujesz np. ile masz dzieci i juz wiedza jak ci odliczac ulgi itp. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: wybiora jesli tylko pit mozna bedzie wyslac, 20.01.09, 22:07 W prostych sprawach może to załatwiać pracodawca. Trzeba złożyć do 10 stycznia formularz PIT-12 www.pit.pl/pit-12/index.php W bardziej skomplikowanych sytuacjach (dochody z różnych źródeł, wiele różnych ulg, wspólne rozliczenie małżonków) nie bardzo byłoby to jak sensownie zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e IP: *.unused.derbynet.waw.pl 23.01.09, 23:19 Jako osoba znająca system prawny i podatkowy w praktyce, zapewne potrafisz liczyć. Znaczek pocztowy - koszt 3,5 zł i jest to wydatek każdorazowy, do tego dolicz koszty dojazdu do skrzynki pocztowej, bądź placówki Poczty. Straconego czasu nie liczę, a nerwów tym bardziej. Poza tym, usługa e-podpisu nie jest kierowana do większości ludzi, tylko do przedsiębiorców, tym bardziej przedsiębiorców potrafiących liczyć. Więc nie pisz, że drogo, bo to bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e 24.01.09, 15:53 10 zł to nie jest opłata jednorazowa, ale powtarzana co miesiąc. Przez 2 lata to będzie 240 zł. Obecnie koszt podpisu elektronicznego ważnego 2 lata to ok. 260 zł. W kolejnych latach mniej ponieważ nie trzeba już płacić za sprzęt. Czyli propozycja plusa jest bardzo droga. Jak słusznie zauważyłeś potrafię liczyć i w tej sytuacji wybieram tańszy podpis elektroniczny. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Jeden podpis dla wielu osób 25.01.09, 12:17 Jeszcze jedna informacja z której zapewne mało kto zdaje sobie sprawę. Posiadacz jednego podpisu może nim "obsłużyć" wiele osób. Wystarczy że w formularzu ZAW wysłanym do US osoby te zgłoszą go jako podpisującego sie w ich imieniu. W ten sposób płacąc za jeden podpis, można wysłać zeznania podatkowe swoje, zony, rodziców, teściów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e IP: *.aster.pl 20.01.09, 21:10 pomysl jest fatalny i nie ma zadnych zabezpieczen. kto bedzie odpowiadal za ewentualne "podlozone" zeznania podatkowe. dlaczego nikt do tej pory (szczegolnie przy ostatniej wymianie dowodow osobistych) nie pomyslal o tym, zeby wlasnie na nich umiescic chip i zakodowac podpis elektroniczny. dlaczego nie mozna tego zorganizowac centralnie zamiast dawac zarabiac prywatnym firmom, ktore zdzieraja oplaty praktycznie za nic. gdyby podpis elektroniczny byl zakodowany na dowodzie, kazdy moglby korzystac z niego w dowolnym miejscu o ile tylko byloby wyposazone w czytnik Smartcard... popatrzcie na przyklad na Estonie, gdzie w zasadzie wszystko mozna zrobic przez internet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doda Re: ogladalem Tyska na konf prasowe, IP: *.fwgc.dot.ca.gov 20.01.09, 21:23 takiego cwoka-aroganta mozrecie tolerowac. Dyc to XXI wiek kolchoznicy. Blamaz na calego. Odpowiedz Link Zgłoś
rmiechowicz PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu ele.. 20.01.09, 21:33 A mnie się pomysł podoba! Wystarczy w NIP-3 podać swój adres eMail. Wtedy eMaile z PITami z innych adresów nie będą honorowane i z główki. Nie jest tak łatwo "podrobić" PITa. Trzeba znać NIP, PESEL, adres. I jeszcze trzeba by było mieć dostęp do właściwego konta eMail. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e 20.01.09, 21:46 > Wystarczy w NIP-3 podać swój adres eMail. Wtedy eMaile z PITami z > innych adresów nie będą honorowane i z główki. Niestety mylisz się. Wysyłanie e-maili z podrobionego adresu to zadanie z którym da sobie radę średnio rozgarnięty gimnazjalista. Bez problemu znajdziesz w internecie instrukcje jak to zrobić. > Nie jest tak łatwo "podrobić" PITa. Trzeba znać NIP, PESEL, adres. Nie o to chodzi czy łatwo. Istotne jest to że nie można udowodnić że to ty wysłałeś, albo że nie ty. Do powyższych danych ma dostęp wiele osób. Np. twój dział płac, szef, informatycy, każdy w urzędzie dzielnicy itd itd. Odpowiedz Link Zgłoś
embart Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e 20.01.09, 22:12 bosh, u nas w kraju niestety panuje głęboka komuna i pewnie długo to się nie zmieni sądząc po postach poprzedników. Krytykanci ze względu na bezpieczeństwo opanujcie się, nie będziesz chciał wysyłać przez Internet nikt cię nie zmusi.... Zrezygnujcie z e-banków i kont e-mail jeśli dla Was login i hasło nie są wystarczającym dowodem na identyfikację. A czy wiecie że: - w UK nie trzeba mieć dowodu osobistego. - jeszcze 100-150 lat temu nie trzeba było mieć paszportu aby podróżować po Europie/świecie... Przykład z UK jest bardzo na miejscu, nie ma podpisu certyfikowanego i wszystko działa, nawet jak jest jakiś problem to i co z tego, poprawia się go i już. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e 20.01.09, 22:26 Nie rozumiesz w czym problem. Nie chodzi o niewysyłanie przez internet, ale o wysyłanie w sposób bezpieczny. Świadomość prawna i zdawanie sobie sprawy z konsekwencji swoich czynów to nie jest żadna komuna. Czy systemy bankowe też nie powinny mieć zabezpieczeń bo to straszenie i komuna? Wbrew przypuszczeniom niektórych osób w krajach demokratycznych także obowiązuje prawo którego trzeba przestrzegać. Wiesz co grozi za składanie fałszywych zeznań podatkowych np w USA? Chciałbyś pójść do więzienia przez zawistnika który w twoim imieniu wysłał zeznanie podatkowe? Odpowiedz Link Zgłoś
embart Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e 20.01.09, 22:34 rozumiem że kolega demokrata który powoli zaczyna bać się swojego cienia? nawet jeśli ktoś wyśle za mnie PITy od 1.000 do 1.000.000.000 dochodu rocznego to co z tego? Wezwie mnie urząd: 1) pokazuję to co ja wysłałem 2) pokazuję kopię przelewu moich podatków 3) wykazuję moimi dokumentami co jest prawdą (umowy o pracę, księgi przychodów) 4) kolega ma na myśli to że ktoś mówi jedno a wykazuje drugie.... a to są zupełnie inne spawy. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e 20.01.09, 23:30 > Wezwie mnie urząd: > 1) pokazuję to co ja wysłałem > 2) pokazuję kopię przelewu moich podatków Widzę że nigdy nie miałeś do czynienia z urzędem skarbowym w poważnej sprawie. W ten sposób mógłbyś wysłać 5 różnych zeznań, a potem wybierać do pokazania to które byłoby w danej sytuacji pasujące. Chyba nie rozumiesz na czym polega ZEZNANIE podatkowe. To nie jest krótki liścik do kolegi. Pociąga za sobą w każdym kraju konsekwencje prawne. Gdybyś miał doświadczenie w tym temacie wiedziałbyś o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
vexo Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e 21.01.09, 00:03 tak jak inni nie rozumiem gdzie tu problem. Podpis jest wymagany gdy nie sposób w prosty sposób określić, który z dokumentów jest właściwy. W przypadku PITów i podobnych dokumentów problemu praktycznie nie ma. Jeśli US dostanie na jeden NIP 5 różnych zeznań, to po prostu poprosi podatnika o kontakt i wyjaśnienie. Mając wszystkie (lub większość) dokumentów elektronicznie te do sprawdzenia można wytypować w ciągu kilkunastu dni i w ciągu miesiąca, czy dwóch wyjaśnić tego typu problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e 21.01.09, 00:09 A zastanawiałeś się dlaczego także w innych krajach (np w Estonii) nie korzystają z twojego prostego rozwiązania? Dlaczego wszędzie wymagany jest podpis elektroniczny w tej czy w innej formie? Odpowiedz Link Zgłoś
vexo Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e 21.01.09, 23:03 A zastanawiałeś się, że jego brak nie jest w tym przypadku dużym problemem? Naprawdę, nie ma problemu gdy złożone zostanie nawet kilka nieuwierzytelnionych PITów. US poprosi o dostarczenie wersji papierowej i już. Jeśli reprezentujesz interesy wystawców certyfikatów, to masz rację, że dopuszczenie do składania PITów bez certyfikatu równa się dużo niższej premii. Jeśli natomiast znajdujesz się w sytuacji takiej, jak tysiące innych Polaków powitasz to rozwiązanie z otwartymi rękami. Podpis elektroniczny jest sposobem na rozwiązanie wielu problemów, ale to nie znaczy, że trzeba go na siłę wpychać tam, gdzie bez niego można się spokojnie obyć. Nawet jeśli istnieją kraje, w których urzędnicy kurczowo będą trzymać się nietrafionych rozwiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e 21.01.09, 23:11 Jest problemem. Zeznanie bez podpisu nie jest zeznaniem. W żadnym kraju nie uznaje się zeznań niepodpisanych. Pomysł z wzywaniem każdego aby wybrał sobie później które ze złożonych zeznań wybiera jako ważne jest jak się domyślam dowcipem ;-) Co to złośliwych sugestii na temat mojej premii od sprzedawców obecnie obowiązującej wersji podpisu elektronicznego, mogę ci tylko doradzić abyś czytał posty osób wobec których tak się zachowujesz, ZANIM to zrobisz. Gdybyś przeczytał moje, np ten: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24&w=90103230&wv.x=2&a=90159186 mógłbyś uniknąć ośmieszenia się. Odpowiedz Link Zgłoś
vexo Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e 21.01.09, 23:36 Przepraszam za "złośliwe sugestie", ale gdy ktoś tak mocno optuje za bardzo drogim rozwiązaniem, zawsze mam podejrzenie, że chodzi o pieniądze. W tym przypadku być może podejrzenie jest chybione... Co do wybierania to myślę, że to dobry sposób. Po pierwsze by złożyć ważnego PITa trzeba znać NIP, PESEL i kilka innych danych. Czyli lista osób, które mogą próbować złożyć takie fałszywe PITy jest ograniczona. Po drugie, liczba takich przypadków powinna być bardzo mała, więc można je "ręcznie" rozwiązać. W ciągu kilkunastu dni sprawa będzie załatwiona. Po trzecie US może zainteresować się sytuacją, co raczej nie zachęca by samemu wysyłać kilka PITów. I po czwarte w ten sposób można wprowadzić elektroniczne PITy już teraz nie czekając na jakieś super rozwiązania (lub na obniżenie bardzo wysokich kosztów obecnych rozwiązań). Odpowiedz Link Zgłoś
embart Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e 21.01.09, 08:59 akurat mam doświadczenie z US i błędami w deklaracjach, ale mój urząd jest bardziej przyjazny (jeśli w ogóle w tym kraju to możliwe) (i to zarówno VAT jak i PIT) Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e 20.01.09, 22:35 a ten dalej z tym wiezieniem... porownanie z bankami zupelnie nie trafione. po prostu przesadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z No właśnie wie, co pisze. Wejście w konflikt IP: 217.98.20.* 20.01.09, 23:54 z IRS (amerykański odpowiednik naszego Urzędu Skarbowego) to jak zderzenie z pociągiem towarowym - zostanie z ciebie marmolada, jeśli udowodnią ci fałszywe zeznanie podatkowe. W Polsce jest niewiele lepiej, ale jednak lepiej. Podstawowa różnica jest taka, że u nas zakłada się złą wolę obywatela i pod to założenie są ustawione wszystkie przepisy - stąd też różnorakie obostrzenia i wymagania, także dotyczące podpisu kwalifikowanego. W US i UK (na przykład) zakłada się, że to co deklarujesz w urzędzie (ustnie, pisemnie, elektronicznie) jest prawdą i z definicji ci wierzą. No ale jak cię przyłapią na byle kłamstewku, to masz przechlapane do końca świata i jeden dzień dłużej, więc mało komu się opłaca tak robić :/ Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: No właśnie wie, co pisze. Wejście w konflikt 21.01.09, 08:04 ok tylko czy Ty (bo jan-w na pewno) zakladasz, w takiej sytuacji kazda niezgodnosc bedzie powodowala miazdzaca reakcje US? Czy teraz kiedy sklada sie zeznania na papierze Z PODPISEM (pozdrawiam jana-w) kazdy blad skutkuje wiezieniem, zlicytowaniem majatku podatnika i klatwa (wlasciwego ze wzgledu na miejsce zamieszkania) biskupa? nie. dlatego ci ktorzy nie maja paranoi beda skladali zeznania elektronicznie i bedzie im wygodnie. inni ktorzy musza miec na zeznaniu podpis rejonowego, notariusza i swojej nauczycielki matematyki z podstawowki (ponownie pozdrawiam jana-w) beda skladali zeznania jak dotychczas. a znajac nasz US to tym drugim bedzie sie dobieral do tylka bo (rozumujac jak jan-w) skoro skladaja zeznania na papierze znaczy ze zakladaja, ze dla US sa one bardziej wiarygodne, a to znaczy, ze cos kombinuja :) pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: No właśnie wie, co pisze. Wejście w konflikt IP: 77.236.9.* 21.01.09, 09:08 Proste pytanie: jak w przypadku e-deklaracji bez podpisu czy innych zabezpieczeń chcesz *wiarygodnie* udowodnić, że to nie Ty ją złożyłeś? Tak jak Ci napisał przedmówca w Polsce US zakłada złą wolę obywateli - nie uwierzą Ci na słowo. Możesz tego nie widzieć i nie rozumieć ale jakiekolwiek formy uwierzytelnienia chronią Ciebie, żebyś w razie czego nie musiał udowadniać, że nie jesteś wielbłądem albo mógł udowodnić, że nim nie jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: No właśnie wie, co pisze. Wejście w konflikt 21.01.09, 09:33 bardzo prosto - dokladnie tak samo jak zrobilbym to teraz - wezwany, poszedlbym do us i pokazal co wyslalem. to taki problem isc do us i normalnie z jego pracownikami porozmawiac? to, ze niektorzy boja sie us i idac tam reaguja agresywnie na kazde pytanie urzednika nie znaczy, ze wszyscy tak maja. a skoro juz zakladasz tak zla wole otaczajacego ciebie swiata to pewnie wiesz tez ze istnieja takie wredne stworzenia ktore beda potrafily wlamac sie do systemow us i dane pozmieniac. jak przed tym chcesz sie zabezpieczyc? moze sugerujesz powrot do w 100% papierowego obiegu informacji? Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: No właśnie wie, co pisze. Wejście w konflikt 21.01.09, 09:38 Poszedłbyś do US z wydrukiem e-maila który wysłałeś ;-) I to miałby być dowód że nie wysłałeś innego? Ideą składania każdego zeznania (także podatkowego), jest potwierdzenie go swoim podpisem (ręcznym lub elektronicznym) i wzięcie odpowiedzialności za swoje słowa. Jeżeli zrobienie dowolnego wydruku unieważniałoby złożone wcześniej zeznanie, cały proces nie miałby sensu. O tak podstawowych sprawach aż trudno dyskutować. Jeżeli to nie jest zbyt intymne pytanie: ile ty masz lat? Odpowiedz Link Zgłoś
vexo Re: No właśnie wie, co pisze. Wejście w konflikt 21.01.09, 23:15 Prosto - jeśli złożyłeś swoją deklarację, to w US jest ona (plus być może inne, sfałszowane). Takich przypadków nie będzie dużo, więc US może szybko poprosić osoby zainteresowanie o wskazanie (już na piśmie) właściwej deklaracji. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: No właśnie wie, co pisze. Wejście w konflikt 21.01.09, 23:26 Nie myślałeś o zgłoszeniu tego znakomitego pomysłu rządom wszystkich krajów europejskich, USA, Kanady itd? Wszyscy oni się męczą i tracą pieniądze wymagając aby zeznania były podpisane odręcznie lub różnego rodzaju podpisami elektronicznymi. Możesz zrobić międzynarodową karierę i zarobić dużo pieniędzy. Do dzieła! A potem opisz nam jak cię przyjęto ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj dowod nadania zapisany jest takze w naszej IP: *.cable.ubr02.wake.blueyonder.co.uk 21.01.09, 01:10 skrzynce email w razie jakis reklamcacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e IP: 77.236.9.* 21.01.09, 08:54 > Wystarczy w NIP-3 podać swój adres eMail. Wtedy eMaile z PITami z innych adresó > w nie będą honorowane i z główki. Rotfl! Żebyś Ty wiedział jak prosto wysłać maila z czyjegoś adresu to byś nie gadał takich głupot. Na phishing też się nabierasz? W polu "do" średnio rozgarnięta małpa może wpisać cokolwiek, bo to się ustawia w programie pocztowym. Jeżeli już ktoś w US będzie oglądał nagłówki maila i patrzył na nadawcę kopertowego to zawsze można wysłać maila z takim nadawcą z pominienciem Twojego serwera. Jeżeli w US będą stosować SPFa to to również nie gwarantuje, że mail przyszedł od Ciebie, bo wielu popularnych providerów hostingowych pozwala uwierzytelnić się jednym adresem a maila wysłać z innego. Będziesz miał maila, który przyjdzie z Twojego serwera pocztowego, z Twoim nadawcą ale wcale nie jest od Ciebie. > Nie jest tak łatwo "podrobić" PITa. Trzeba znać NIP, PESEL, adres. Dla chcącego nic trudnego. Mi np. ostatnio wpadł w ręce PESEL i adres zamieszkania osoby o takim samym imieniu i nazwisku co ja. Akurat należymy do tej samej przychodni. > I jeszcze > trzeba by było mieć dostęp do właściwego konta eMail. No ba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vil.de Dowod osob.bez podpisu elektr IP: *.infonet.ee 20.01.09, 22:04 dowody wymyslili kilka lat po wejscu ustawy o podpisie elektr, ale mimo wszystko nikt nie potrafil im wytlumaczyc co to jest podpis elektr. i ze mozna go wydac razem z dowodem. pity juz skladam od 10 lat przez net i bez podpisu- urz podatkowy kupil server, i zamowili aplikacje. Uwierzytelnianie zostalo skoordynowane bankami, po wejsciu do banku, klika sie w link i juz jest sie na swojej stronie z danymi podatkowymi (i nie tylko podatkowymi).Mozna tez zalogowac sie przy pomocy dowodu osobistego z podpisem elektronicznym.Rzecz ma miejsce w Estonii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Podpis mógłby i być, ale nie przy takich kosztach IP: 217.98.20.* 21.01.09, 00:01 W biznesie uwierzytelnianie dokumentów elektronicznych poprzez podpis kwalifikowany ułatwiłoby obieg takich dokumentów, no ale ceny za uzyskanie i "utrzymanie" takiego podpisu / oprogramowania jest rzędu co najmniej kilkuset złotych rocznie - stać na to tylko większe firmy. Poza tym podpis w firmach został mało elastycznie (idiotyczne ?!) przypisany do osoby a nie do firmy, co sprawia, że w razie odejścia takiej osoby z firmy unieważnia podpis. O osobach prywatnych nie wspomnę, za kilkaset złotych można kupić parę ryz papieru z drukarką i długopisem - na pewno wyjdzie taniej i na wiele wiele lat ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Podpis mógłby i być, ale nie przy takich kosz IP: 77.236.9.* 21.01.09, 09:16 > Poza tym podpis w firmach został mało elastycznie > (idiotyczne ?!) przypisany do osoby a nie do firmy, co sprawia, że w > razie odejścia takiej osoby z firmy unieważnia podpis. Hmm podpis elektroniczny jest IMHO odpowiednikiem podpisu tradycyjnego. Na dokumentach firmowych też się podpisuje konkretna osoba a nie firma więc tak z gruntu idiotyczne to nie jest. Tylko kosztowne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rade E... chyba jednak wolę podjechać albo podejść te IP: *.gdynia.mm.pl 20.01.09, 22:18 1,5km. wolę nie oddawać swoich danych systemowi ... na pendrivie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kain A nie prościej zwykłym podpisem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.09, 22:24 A nie prościej by było, gdybym dostarczał urzędowi (przy deklaracji że chce się rozliczać przez net) mój klucz publiczny (zrobiony darmowym programem, żeby wszyscy mieli dostęp) a potem szyfrował sobie do woli kluczem prywatnym? Przeciez to i proste i bezpieczne... Tylko niepopoularne bo nikt na tym nie zarobi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: A nie prościej zwykłym podpisem? IP: 77.236.9.* 21.01.09, 09:27 Pomysł jest dobry tylko jeszcze zależy jak by się tę deklarację i klucz publiczny dostarczało. Bo jak w formie elektronicznej np. przez jakiś formularz czy maila to też nie ma pewności, że Ty to Ty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abix_adamj Re: A nie prościej zwykłym podpisem? IP: *.acn.waw.pl 22.01.09, 00:49 Tak krótko tylko. Ja jestem jak najbardziej za tym, aby bez kwalifikowanego podpisu się obywało. Są przecież instytucje takie jak np. Thawte (www.thawte.com), które udostępniają podpisy cyfrowe darmowe np. do email. Czy nie byłoby sensowne np. wysłac email z konta zaopatrzony w taki podpis S/MIME (w końcu gwarantuje on poprawność przesłanych danych) i z dołaczonym PDF'em? Wtedy wraz z deklaracją wcześniejszą o adresie email, z którego będzie wysłany PIT mamy w sumie całkiem niezłe zabezpieczenie. A odpada problem, że tylko MS-Windows może działać, odpada problem kosztów utrzymania podpisu, itp.... Ja sam używam Thawte od dłuższego czasu do email i jest całkiem fajnie - zwłaszcza pod Linuksem. pozdrawiam, Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ait PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu ele... IP: *.compower.pl 20.01.09, 23:24 Drogi podpis ? Wystarczy policzyc koszty pracownikow pracujacych na dzienniku podawczym, koszty spedzone w drodze do Urzedu Skarbowego a potem oglosic przetarg. Bankom jakos sie oplaci robic przelewy droga elektroniczna i sa konkurencyjni wobec poczty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia niestety trudno uwierzyć IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 21.01.09, 08:13 Nareszcie poszli po rozum do głowy. Jakby trudno było przewidzieć kilka lat temu, że podpis za kilkaset złotych nie będzie popularny. Sama rozliczałam się przez internet (łącznie z wypełnieniem deklaracji on-line! taka technika!)- nie w PL oczywiście - bo mam co robić z pieniędzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pi wg Jana-W takie U.K. to bantustan? IP: *.jg.vectranet.pl 21.01.09, 08:57 przecież oni od lat działaja bez podpisu el. i jakoś więzienia nie pękają w szwach od pito-oszustów. Czy Jan-W nie jest przedstawicielem plusa czy innego sprzedawcy podpisu "elektrycznego"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 19:54 Miliony osób korzysta z bankowości elektronicznej bez korzystania z e-podpisu. Jak MF nie wie jak zrobić niech się uczy od innych. wystarczy podać e-mail, otrzymać kopertę z loginem i hasłem jednorazowym dla ustalenia docelowego stosowanego hasła i zarejestrowania tego faktu w systemie US W bankach nie jest potrzebny e-mail. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e 21.01.09, 20:01 Masz rację. Ale twoja propozycja to właśnie jedna z form podpisu elektronicznego. :-) Nigdzie nie jest powiedziane że musi to być certyfikat z kartą chipową i czytnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GI Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e IP: *.resetnet.pl 22.01.09, 18:31 Tylko szkoda, że ten aktywny formularz sam nie wylicza podatku. Na szczęście znalazłem darmowy program PITY 2008, który to robi. Jak macie problem co i jak wypełnić to polecam. Przynajmniej nie trzeba się denerwować, że US znajdzie błędy. www.programy-za-free.pl/Ksiegowosc/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edtyki Re: PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu e IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 10:42 po co stać w kolejce, jak można mejlem:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haron PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu ele... IP: *.mofnet.gov.pl 27.04.10, 14:01 Polecam rozliczenie PIT przez Internet za pomocą programu z www.e-deklaracje.gov.pl Odpowiedz Link Zgłoś
xeo2000 PIT 2008: Od marca e-deklaracje bez podpisu ele... 18.02.11, 14:11 i bardzo dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś