Dodaj do ulubionych

"Dz": Polacy wolą własny biznes niż zasiłek

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.01.09, 12:04
Do kurny... znow te bzdury. W Niemczech zasilek wynosi 345 Eur. To
tyle coby nie zdechnac plus pokrycie malego czynszu bez kosztow wody
i pradu. "Goldene Westen"....
Obserwuj wątek
    • Gość: funtstein Re: "Dz": Polacy wolą własny biznes niż zasiłek IP: *.pools.arcor-ip.net 22.01.09, 12:19
      Co sie denerwujesz? Napisali, ze zalezne od zarobkow. Jakbys byl na
      etacie eu, to 4,8 bys dostawal. A jak blachy klepales, albo kostke
      uliczna albo myles okna w biurach, to 345 euro musi chwatit. Zrozum
      co pisza. ;)
    • Gość: beno zasilek to nie Hartz IV IP: *.dip.t-dialin.net 22.01.09, 12:28
      zasilek to ok.65% ostatniej wyplaty netto,a srednio(dla przecietnych
      niemieckich zarobkow) ok 600-700 euro,natomiast Hartz IV to
      faktycznie 345 euro na osobe,tylko ze ten nie jest wyplacany w pl,
      pomijajac to,nie wiem skad ten co pisal ten artykul wzial kwote 4800
      pln??? polacy pracujacy czasowo w niemczech zarabiaja srednio ok.800-
      1000 euro (czesto jest ta kwota wogole nieosiagana !)-takze jak moze
      zasilek wtedy wyniesc 1200 euro ???!!!jest mi naprawde
      niewytlumaczalne,-czyli traktujcie ten artykul jako bzdure.pozdro
      • Gość: Daniel Re: zasilek to nie Hartz IV IP: *.dip.t-dialin.net 22.01.09, 14:22
        Zgadza sie. Skad autorowi artykulu wziela sie kwota 4800 PLN?
        • sselrats Re: zasilek to nie Hartz IV 22.01.09, 16:38
          Skad? Z klawiatury.
      • Gość: gtpress Re: zasilek to nie Hartz IV IP: *.cable.mindspring.com 22.01.09, 14:39
        to jest klasyczny artykul z cyklu "pranie na sniadanie", oczywiscie
        pranie mozgu............
      • mara571 Re: zasilek to nie Hartz IV 22.01.09, 16:37
        a te 800-1000 euro to gdzie oni zarabiaja?
        Chyba przy uboju miesa, gdzie dumping plac osiagnal szczyty.
        Budowlancy nie wstali by z lozka za te pieniadze.
      • vinogradoff Zasilek dla bezrobotnych to nie Harz IV. 22.01.09, 17:31
        Autor pisze wyraznie, ze dotyczy to osob ktore zakwalifikowaly sie
        do statusu bezrobotnych czyli wysokosc ich zasilkow jest pochodna
        osiaganych zarobkow i nie wiecej jak max. kwota zasilku co dotyczy
        tych osob, ktore zarabialy w Niemczech kilkakrotnosc sredniej np. 15
        000.- Euro brutto tak jak jedna z dziewczyn z Polski zatrudniona w
        jednym z 400 bankow w Bankfurcie nad Menem, ktora tyle zarabiala i
        gdy ja zredukowano liczyla na zasilek ok. 11 000,- Euro a otrzymala
        max. chyba 1500,- Euro.
    • Gość: Amerykaniec Czy przypadkiem zasilek nie jest uwarunkowany... IP: *.dhcp.oxfr.ma.charter.com 22.01.09, 12:34
      tym ze bezrobotny musi udowadniac urzedowi co jakis czas ze szuka pracy? Tak
      przynajmniej jest w USA i Kanadzie.
      • Gość: beno Re: Czy przypadkiem zasilek nie jest uwarunkowany IP: *.dip.t-dialin.net 22.01.09, 12:47
        oczywiscie ,ze jest ,i jak ktos wybierze wyplate zagranicznego
        zasilku w polsce (zakladajac ,ze pracowal legalnie w jakims kraju
        unii i go wypracowal)TO MUSI SIE ZAREJESTROWAC W POLSCE JAKO
        BEZROBOTNY I SZUKAJACY PRACY i byc dyspozycyjny na kazda oferte UP.
    • Gość: fakej Zasiłki w CH IP: *.credit-suisse.com 22.01.09, 13:08
      Pracując w Szwajcarii na stanowisku tylko trochę lepiej płatnym od lasi, która
      zajmuje się w biurze kserowaniem segregatorów dostaje się na nasze tak nieco
      ponad 20kPLN (przy ostatnim wzroście CHF to nawet ciut więcej). Po dwóch latach
      pracy jest się uprawnionym do pobierania zasiłku w wysokości 80% pensji przez 18
      miesięcy. Nie jest to wprawdzie liczone jako socjal bo jest to (obowiązkowe)
      ubezpieczenie od utraty pracy, ale nie widzę powodu do fascynowania się
      zasiłkiem w wysokości ~5kPLN przez 3 miechy.
      • Gość: lk Re: Zasiłki w CH IP: 212.204.119.* 22.01.09, 13:17
        20k brutto czy netto ? Jesli brutto to ile wychodzi na reke dla singla ?
        • Gość: fakej Re: Zasiłki w CH IP: *.credit-suisse.com 22.01.09, 13:23
          Pisałem o netto po odjęciu kosztów obowiązkowego ubezpieczenia, które nie jest
          tu płacone przez pracodawcę chociaż ze względu na stosunkowo niskie podatki nie
          stanowi to aż tak dużej różnicy jak u nas.
          • Gość: fakej Re: Zasiłki w CH IP: *.credit-suisse.com 22.01.09, 13:44
            Tylko jak przypadkiem po przeczytaniu tego planujesz przeprowadzkę to nie
            spodziewaj się zarobić tu fortuny przy takich zarobkach o ile nie zamierzasz w
            tym czasie mieszkać pod mostem i żywić się wyłącznie sucharami. Natomiast powrót
            na zasiłek do PL po 2 latach pracy wydaje się kuszącą propozycją nie wiem tylko
            na ile to legalne, no ale to pewnie mało kogo obchodzi.
            • Gość: grzegorz tylko czekalem az odezwie sie ktos IP: *.dip.t-dialin.net 22.01.09, 13:55
              kto za kserowanie dokumentow,mycie szyb na stacji
              benzynowej,jezdzenie wozkiem widlowym zarabia za granica w
              przeliczeniu ....40.000 pln brutto
              • Gość: fakej Re: tylko czekalem az odezwie sie ktos IP: *.credit-suisse.com 22.01.09, 14:02
                Gość portalu: grzegorz napisał(a):

> kto za kserowanie dokumentow,mycie szyb na stacji
                > benzynowej,jezdzenie wozkiem widlowym zarabia za granica w
                > przeliczeniu ....40.000 pln brutto

www.payscale.com/research/CH/Country=Switzerland/Salary/by_Employer
                • Gość: magic44 Re: tylko czekalem az odezwie sie ktos IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.01.09, 05:50
                  10 tysiecy EURO brutto to b. duzo. Trzebe byc konsulatantem.
                  Ja jako ciec w USA (magazyn 40h tygodniwo) mam na reke po oplaceniu
                  wszystkich ubezpieczen itd 3700 USD. Z tego mozna polowe odlozyc

Zasilek to 300-400 USD tygoniowo przez 6mcy. Starczy na min. zycie
            • Gość: joel Re: Zasiłki w CH IP: 212.204.119.* 22.01.09, 14:00
              Nie planuje przeprowadzki do Szwajcarii, pracuje w Niemczech jako informatyk i
              zainteresowal mnie poziom zarobkow w CH. Tutaj zarabiam netto 2k euro, co jest w
              porownaniu do 5k w twoim przypadku znaczna roznica. Poza tym nie interesuje mnie
              social, bo nie lubie cwaniakow co wykorzystuja innych zamiast pracowac na
              siebie. Ale wiadomo, nikt by nie pracowal gdyby nie musial, ja tez.
              Pozdrawiam
              • Gość: fakej Re: Zasiłki w CH IP: *.credit-suisse.com 22.01.09, 14:06
                Gość portalu: joel napisał(a):

> Nie planuje przeprowadzki do Szwajcarii, pracuje w Niemczech jako informatyk i
                > zainteresowal mnie poziom zarobkow w CH. Tutaj zarabiam netto 2k euro, co jest
                > w
                > porownaniu do 5k w twoim przypadku znaczna roznica. Poza tym nie interesuje mni
                > e
                > social, bo nie lubie cwaniakow co wykorzystuja innych zamiast pracowac na
                > siebie. Ale wiadomo, nikt by nie pracowal gdyby nie musial, ja tez.

2k netto w Niemczech to względnie przyzwoity grosz. Też ostatnio lekko
                zszokowała mnie refleksja że Niemcy na poziomie zarobków i kosztów życia są
                bliższe PL niż Szwajcarii, no ale czasy się zmieniają.
                • Gość: joel Re: Zasiłki w CH IP: 212.204.119.* 22.01.09, 14:14
                  To prawda, koszty sa calkiem ok jesli np porownuje sie cene najmu mojego
                  mieszkania do cen w Poznaniu to sa one identyczne (cena najmu mieszkania to
                  najwiekszy wydatek). Ale glowna roznica jest mozliwosc znalezienia pracy bez
                  wiekszych klopotow i mozliwosc odlozenia miesiecznei 1 tys eur a nie skrobanie
                  wyplaty zeby miec cos na wakacje (tak bylo jak pracowalem w Polsce). Po 3 latach
                  pracy w Polsce mialem wiecej dlugow niz oszczednosci, do dupy taki interes.
              • Gość: Karolina Re: Zasiłki w CH IP: *.centertel.pl 22.01.09, 14:23
                zajrzalam na te stronke. wynika z niej, ze:

1.joel powinen zarabiac w niemczech jako informatyk jakies 4kEUR.

2.szwajcarski nauczyciel w gimnazjum zarabia 8kPLN miesiecznie,
                pielegniarka 10. tak, ze powyzsze info o 20kPLN jest malo
                wiarygodne, chyba ze chodzi o kierownik stu lasi od kserowania w
                takiej firmie jak credit suisse. :)))))

• Gość: joel Re: Zasiłki w CH IP: 212.204.119.* 22.01.09, 14:40
                  Karolina kazdy kto sie zna na informatyce zapytalby sie wczesniej co dokladnie
                  robie a potem rzucal kwotami. Informatyka to tak szerokie pojecie ze inaczej sie
                  nie da. Moglbym zarabiac troche wiecej, szczegolnie gdybym sie ozenil mialbym
                  nizsze podatki, ale 4k netto to naprawde duzo i osiagalne jak sie w czyms
                  wyspecjalizujesz i umiesz udowodnic ze to umiesz (poprzez zrobione projekty).
                • Gość: fakej Re: Zasiłki w CH IP: *.credit-suisse.com 22.01.09, 15:52

> zajrzalam na te stronke. wynika z niej, ze:
                  >
                  > 1.joel powinen zarabiac w niemczech jako informatyk jakies 4kEUR.

Może wprowadźmy trochę logiki do tych rozważań. W tym celu proponuję abyś
                  zapodała linki do stron do których się odnosisz. Joel pisał o pensji 2k EUR
                  netto. Gdzie Ty widziałaś, żeby średnia pensja informatyka (jakakolwiek
                  specjalizacja i doświadczenie) to 4k netto? Niemcy prezentują chyba najbardziej
                  zaawansowany socjalizm w EU zaraz po Francji, więc 4k netto to byłoby pewnie z
                  8k brutto.

> 2.szwajcarski nauczyciel w gimnazjum zarabia 8kPLN miesiecznie,
                  > pielegniarka 10. tak, ze powyzsze info o 20kPLN jest malo
                  > wiarygodne, chyba ze chodzi o kierownik stu lasi od kserowania w
                  > takiej firmie jak credit suisse. :)))))

Link?
                  Średnie wynagrodzenie netto w CS wg. strony do której ja podałem linka
                  www.payscale.com/research/CH/Country=Switzerland/Salary/by_Employer to
                  130 kCHF/rok brutto. Przy dzisiejszym kursie CHF/PLN to ponad 30k PLN brutto/mc.
                  Przy szwajcarskich podatkach to będzie ok 22kPLN netto, więc jakie znowu
                  stanowisko kierownicze przyszło Ci do głowy?
                  • Gość: arti Re: Zasiłki w CH IP: *.de.ibm.com 22.01.09, 16:11
                    ta stronka to sciema. zobacz jaka mala proba - dla credit suisse to 18 osob!!!
                    takze niespecjalnie wierze w te 20kpln netto/miesiac.
                    ps. mam znajomego first line managera w ch, pracuje w korporacji, branza it, 4
                    lata temu zarabial 7k chf/miesiac brutto. poczatkujacy inzynier dostanie okolo
                    5-6k brutto.
                  • Gość: magic44 Re: Zasiłki w CH IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.01.09, 06:08
                    To sa wielkie firmy.
                    Duze firmy oferuje 25-40% wiecej kasy - stad roznica.
                    Median salary in CH to ok. 85k frani rocznie (20k PLN Brutto
                    miesiecznie)
                    www.payscale.com/research/CH/Country=Switzerland/Salary
                    To wiecej niz w USA ale i koszty zycia sa wieksze

Piekny kraj ,gratuluje wyboru i zycze sukcesow zawodowych, chetnie
                    bym sie przeprowadzil
              • Gość: hmm Re: Zasiłki w CH IP: *.xs4all.nl 22.01.09, 17:26
                tez jestem bardzo ciekawy tej roznicy, bo branze i zarobki mam podobne do Twoich
                (~1950 netto, software developer), z tym ze w Holandii. i z tym co mam jestem
                troche powyzej sredniej dla branzy/wieku/doswiadczenia...

ja wiem, ze w Szwajcarii ekonomicznie jest niegorzej, ale juz nie robmy sobie
                jaj, ze "cleaning manager" w urzedzie miejskim w szwajcarskich Pypciach Dolnych
                dostaje 4000 CHF na miesiac... bo sa pewne granice tego co papier przyjmie...
    • Gość: bushii3 na zasilkach z zagranicy korzysta Urzad Pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.09, 14:04
      nigdzie dotychczas nie wspomniano, iz urzedy pracy w polsce stosuja
      kurs referencyjny wyliczany raz na kwartal i osoby pobierajace
      zasilek za miesiace pazdziernik,listopad i grudzien przeliczane euro
      mialy po kursie 3,25.

eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?
      uri=OJ:C:2008:198:0005:0006:PL:PDF

Obecnie osoby transferujace swoj zasilek maja przyznay go po kursie
      ze sredniej z pazdziernika. Czyli w okolicach 3,6. Przy okazji urzad
      pracy w polsce nie zezwala na zalozenie konta walutowego na ktore
      pieniadze otrzymane od urzedu np. z irlandii (kwota w euro) bylyby
      lokowane.

Na chwile obecna w moim przypadku (mam decyzje o transferze z
      grudnia, czyli po kursie 3,25) urzad pracy na kazdym moim euro
      zarabia ponad zlotowke. Czemu o tym sie nie pisze?
      • Gość: enkey Jest na to sposób IP: *.as15444.net 22.01.09, 14:29
        Wystarczy po prostu jeszcze przed opuszczeniem granic danego Państwa
        zgłosić się do odpowiedniego Urzędu Pracy np. w UK i otrzymać na
        swoje konto w UK wypłatę swiadczenia w funtach.
        Następnie samemu przelać je na konto walutowe i w ten sposób omijamy
        złodziejscie kursy urzędów wszelakich i nie jesteśmy skazani na ich
        łaskę ot co - Polak potrafi :) Pewnie jakby mogli to by nam podatek
        od tego zasiłku szanowne urzędy pobrały a tak figa.
        Za 3 miesięczny zasiłek leżymy do góry brzuszkiem i nabieramy sił
        witalnych do pracy w Polsce, wiadomo człowiek musi się przestawić.
        • Gość: enkey Re: Jest na to sposób - dodatek IP: *.as15444.net 22.01.09, 14:37
          What if I move abroad?
          If you are getting contribution-based Jobseeker’s Allowance in the
          UK and then move abroad to another country, where European Community
          regulations apply, you can carry on getting this for up to 3 months.
          However you do need to sign up as a jobseeker within 7 days of
          leaving the UK, and follow the rules of that country about being
          available for work.
          You must tell Jobcentre Plus in good time before you go so we can
          give you the right forms to fill in and pass your details on to your
          new home country.

Contribution-based Jobseeker's Allowance
          Person aged 16-17: £47.95
          Person aged 18-24: £47.95
          Person aged 25 or over: £60.50

Źródło:
          www.jobcentreplus.gov.uk/JCP/Customers/WorkingAgeBenefits/Dev_015272.xml.html
          • Gość: enkey Konkluzja - 60.50 * 12tyg = £726 = 3267zł IP: *.as15444.net 22.01.09, 14:44
            oczywiście przeliczyłem po kursie kanotorowym na dzień dzisiejszy
    • Gość: zzzzzzzzzzz Trele - morele, czyli GW jak zwykle fantazjuje IP: *.uk2net.com 22.01.09, 15:39
      Tak, dostają 4800zł hehehe
      Idą do pośredniaka, rejestrują się, na pieniądze muszą przynajmniej miesiąc
      zaczekać, a w tym czasie dostają propozycję pracy - czyli jakiś szatniarz lub
      coś w tym stylu. Oczywiście kładą laskę na taką posadkę i tracą zasiłek. Stała
      praktyka uwalania bezrobotnych z prawem do jakiegokolwiek zasiłku, to
      proponowanie mu "robótki", której pies z kulawą nogą nie weźmie. Tutaj więcej na
      ten temat:
      gazetapraca.pl/gazetapraca/1,90439,6176991,Jak_te_urzedy_nas_traktuja.html
      • Gość: k Re: Trele - morele, czyli GW jak zwykle fantazjuj IP: *.xdsl.murphx.net 22.01.09, 18:51
        Jak ktoś grymasi to znaczy że nie chce pracować, jak nie chce
        pracować to niby dlaczego ma dostawać zasiłek? Trywialne.
      • Gość: sss Re: Trele - morele, czyli GW jak zwykle fantazjuj IP: *.adsl.alicedsl.de 22.01.09, 20:13
        robotka? Palancie bierz sie do czegos zamiast tylko narzekac. Szatniarz to nie
        jest top praca, ale ktos musi ja wykonywac, a bezrobotny, ktory sam nie potrafi
        znalezc pracy nie zasluguje na nic wiecej. I bardzo dobrze, ze go urzad uwala.

Nie chce pracowac to niech spada od moich pieniedzy...

A co do tych zarobkow w Niemczech to jako student dorabiajacy w sredniej firmie
        na biurowym stanowisku mam 10 e netto za godzine.

Wiec po skonczeniu studiow oczekiwalbym przynajmneij 2 tyle czyli 20 H * 160 =
        3000 euro netto.
    • bekkouche "Dz": Polacy wolą własny biznes niż zasiłek 22.01.09, 15:42
      Po powrocie z Irlandii przez 3 miesiące od irlandzkiego Social Welfare mozna
      otrzymywać 200 euro tygodniowo, czyli ok 800 miesięcznie na rękę, co po
      dzisiejszym kursie daje w całości około 10tysięcy złotych. Warunek to
      przepracowany w IRL rok i oczywiście rejestracja w polskim urzędzie pracy. Cała
      procedura weryfikacyjna trwa do 24 dni od momentu złożenia wypełnionych
      dokumentów w polskim urzędzie wojewódzkim, bo to one się tym zajmują.
      Podobno(nie jest to potwierdzona informacja i traktuję ją jako plotkę, chociaż
      "mówią", że to już obowiązuje) jeżeli zostanie się zwolnionym w ramach redukcji
      w irlandzkiej firmie i zdecyduje się zrzec całkowicie rezydencji bez możliwości
      powrotu przed upływem 3 lat, irlandzki rząd proponuje aż 8000euro odprawy. Ma to
      w założeniu zredukować liczbę imigrantów w obliczu fatalnej obecnie sytuacji na
      tamtejszym rynku pracy.
      • Gość: siba Re: "Dz": Polacy wolą własny biznes niż zasiłek IP: *.ptr.magnet.ie 22.01.09, 17:30
        Żeby dostać zasiłek trzeba mieć przepracowane nie 12 a 24 miesiące czyli 2 lata,
        zmiana weszła od tego roku!!!Czytać dokładnie a nie powielać bzdury pisane przez
        autora tego bubla dziennikarskiego. Już chyba tylko tacy zostali w Polsce;)
        • Gość: anais Re: "Dz": Polacy wolą własny biznes niż zasiłek IP: 86.46.53.* 22.01.09, 18:23
          nie od tego roku.Ubiegalam sie o zasilek 3 lata temu i juz wtedy
          bylo takie prawo ze otrzymuje sie go po 2 latach pracy!
          • Gość: siba Zasiłek w Irlandii jest po 104tyg. IP: *.ptr.magnet.ie 22.01.09, 20:01
            Jak wyżej po przepracowaniu 104 tygodni od tego roku!!! welfare.ie
            Czytać!!!
      • Gość: anais Re: "Dz": Polacy wolą własny biznes niż zasiłek IP: 86.46.53.* 22.01.09, 18:22
        Bzdura!!!!W Irlandii trzeba przepracować minimum dwa lata (bez
        przerwy)zeby ubiegac sie o zasilek.Natomiast zasilek po powrocie do
        Pl mozna otrzymac ,pod warunkiem ze otrzymujesz juz go w trakcie
        ostatnich miesiecy pobytu w Eire i wg prawa musisz stawiac sie w
        Eire co dwa tygodnie...dowiedz sie wiecej zanim bedziesz pisal takie
        bzdury
    • mara571 Tez nieprawda 22.01.09, 16:35
      przez pierwsze 12 miesiecy bezrobocia zasilek jest obliczany procentowo od
      zarobkow w ostanich 12 miesiacach (tak jak byly placone skladki na ubezpieczenie
      od bezrobocia).
      Procent zalezy od sytuacji rodzinnej bezrobotnego.
      Podane przez ciebie 345 euro juz zasilek socjalny zwany tutaj Hartz IV,
      przyslugujacy wszystkim, ktorzy nie maja pracy niezaleznie od tego czy
      kiedykolwiek w zyciu pracowali.
      • Gość: beno mara 571 czy ty zawsze musisz twoje 3 gr wciskac? IP: *.dip.t-dialin.net 22.01.09, 19:56
        myslisz ,ze mieszkajac w niemczech wszystkie rozumy pozjadalas?,nie
        chce cie obrazac ale "daj na luz " z tymi twoimi madrosciami!piszesz
        same bzdety ,ze musialem zareagowac!po pierwsze wspolpracuje z
        firmani ,ktore zatrudniaja polakow w niemczech(i nie myl takich jak
        ty co zwiali z PRL-u w latach 80-tych i pracujacych od ilus tam lat
        w niemczech,z ludzmi z artykulu-z polakami tymczasowo pracujacymi za
        granica!)i wiem bardzo dokladnie ile sie zarabia w niemczech,sa
        osoby co i po 2-3 tys euro zarabiaja ale mowa jest o wiekszosci
        czyli o tych co zarabiaja wlasnie te 800-1000 euro(dodam ,ze
        pracodawcy placa za mieszkanie ,bo sa to rodacy legalnie zatrudnieni
        a nie "na czarno".)czyli biorac to pod uwage nie "wychodza" wcale
        gorzej niz niemcy-a polskich budowlancow w niemczech jesz zaledwie
        5% z calosci zatrudnionych.po drugie -przez zadne pierwsze 12 m-
        cy...tylko przez maks. 12 m-cy(warunek na pelne 12-cy -przepracowane
        36 m-cy na pelnym etacie,pomijam osoby powyzej 50-tki).nie chce mi
        sie juz dalej pisac-ale dodam tylko,ze zasilek (ALG I)nie zalezy ani
        od sytuacji rodzinnej(!)ani od tego czy masz milion euro na
        koncie...zalezy od ...tego co przez ost.3 m-ce zarabialas .schluß
    • Gość: noh "Dz": Polacy wolą własny biznes niż zasiłek IP: *.icpnet.pl 22.01.09, 17:10
      co za artykuł. Napisali ile osób pobiera zasiłek, a nie napisali ile osób
      założyło własny biznes, więc skąd takie wnioski jak w tytule "Polacy wolą
      własny biznes niż zasiłek"?? na czytanie takich głupot szkoda czasu.
    • Gość: pretorianin "Dz": Polacy wolą własny biznes niż zasiłek IP: *.3g.vodacom.co.za 22.01.09, 18:13
      interesujacy tytul- glupawy artykul
    • Gość: gosc "Dz": Polacy wolą własny biznes niż zasiłek IP: *.itt.com 22.01.09, 21:08
      albo sa zatrudnianie przez polskie firmy w Polsce, (czy pani
      profesor wyklucza takie przypadki), przeciez cala polska propaganda
      powrotu do kraju polega na tym wlasnie.
      Inna paranoja to wyplacanie tych zasilkow w Polsce nawet przez trzy
      miesiace, widac wyraznie ze np miedzy Polska i Niemcami jest
      nominalna 10 krotna roznica w wysokosci, oczywiscie biorac pod uwage
      koszty utrzymania to mozna powiedzie ze te 450 zl w Polsce wystarczy
      na pol litra piwko a bezrobotnemu Niemcowi wystarczy na dlugie
      wakacje na Korysce, na pewno trzymiesieczne.
      Polska jest nadal biednym krajem
    • cclement "Dz": Polacy wolą własny biznes niż zasiłek 22.01.09, 22:15
      POLECAM: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=87146
    • Gość: bb Cud Tuska !! IP: *.range86-148.btcentralplus.com 22.01.09, 23:26
      W Polsce sa ceny podobne lub wyzsze niz w UE. Jednak w UE zasilek
      dla bezrobotnych to rzad 3000 zl (trzy tysiace) - w Polsce 500 zl.
      i ludzie tu zyja !!!!! cud ine inaczej
    • sselrats "Dz": Polacy wolą własny biznes niż zasiłek 23.01.09, 01:54
      He he he, nie wracajacy tylko wykopani z roboty za granica.
    • guru133 Ktoś kpi, czy o drogę pyta? W czym bezrobotny 23.01.09, 02:48
      emigrant jest lepszy od bezrobotnego Polaka?
      • sselrats Re: Ktoś kpi, czy o drogę pyta? W czym bezrobotn 23.01.09, 04:11
        W niczym. Sa tacy sami. Obaj dostaja bezrobocie z kraju, w ktorym
        pracowali.
      • Gość: romek Re: Ktoś kpi, czy o drogę pyta? W czym bezrobotn IP: *.mas10.nsw.optusnet.com.au 23.01.09, 07:32
        Ciemnoto jedna, przecież zasiłek jest płacony przez państwo w którym emigrant
        wypracował sobie ten przywilej, a polski urząd pracy to tylko pośrednik w
        przekazywaniu tych pieniędzy, za co oczywiście kasuje prowizje. Artykuł jest
        specjalnie tak skonstruowany aby wzbudzi zainteresowanie i oburzenie. Czym się
        rożni emigrant od Polaka sam sobie odpowiedz. Boże patrzysz i nie grzmisz!!!
    • Gość: Biedna Tuskolandia "Dz": Polacy wolą własny biznes niż zasiłek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 07:44
      Czyli odcinek z serii Tusk nadal obiecuje i nic nie robi !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka