Dodaj do ulubionych

Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawinowo

IP: *.toya.net.pl 23.01.09, 16:38
to jest twitter czy inne gó... ? czy artykuł w gazeta.pl ?, OGARNIJCIE SIĘ W
TEJ REDAKCJI ... wiem, że Agora zwalnia, ale trzymajmy jakiś minimalny poziom ...
Obserwuj wątek
    • Gość: d Niewolnik XXI wieku? IP: *.pit.edu.pl 23.01.09, 17:08
      Miec kredyt na 30 lat .... na przewartosciowana nieruchomosc...
      • Gość: karol Re: Niewolnik XXI wieku? IP: 94.254.190.* 23.01.09, 17:47
        tzw. kupcy-gołodupcy
      • Gość: marian Ty piszesz o wtornym niewonictwie z wlasnej woli. IP: *.bredband.comhem.se 23.01.09, 20:40
        A kazdy pracujacy na etacie w polsce jest niewonikiem gdz jego wlasiciel Panstwo RP3 zabiera mu ok 70% -80% jego pracy.

Niewonikowi w rzymie pan zabieral ok 85% ( zamieszkanie , wyzywienie, ubrania ,nazecia musial mu zapewnic ).

I z tym nic niemozna poradzic. To niewonictwo wynika z miejsca urodzenia. Urodziles sie w rodzinie niewonikow jestes niewonikiem tez.

Natomiast czes niewonikow z powodu ze im zabieraja 80% pracy staje sie wtorynym niewonikiem i z posostalych mu 20% zamierza kupic dom za cene 3 domow, ze zplata rozlozona na 30lat.

dramat!

/open your eyes
    • Gość: karol pokolenie_FRANKA IP: 94.254.190.* 23.01.09, 17:44
      def. młodzi ludzie, którzy na fali kilkuletniego optymizmu powierzyli swój los
      na kolejne 30-45 lat bankierom i szwajcarskiej walucie. Hasła pokrewne:
      współczesne formy niewolnictwa, lemingi
    • Gość: IzzAK [...] IP: *.winn.cable.ntl.com 23.01.09, 17:48
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • niestaly_czytelnik Spierd...j prowokatorze. 23.01.09, 22:16
        Wszędzie spamujesz wytworami swojego chorego umysłu.

• Gość: usak Re: Spierd...j prowokatorze. IP: *.asm.bellsouth.net 24.01.09, 01:20
          pl.youtube.com/watch?v=fD-p54CroD8
    • Gość: klient1 .ebać Open Finance! IP: 212.180.160.* 23.01.09, 18:02
    • Gość: petr z czego teraz Open Fajans bedzie zyl? IP: *.acn.waw.pl 23.01.09, 18:05
      • Gość: karol Re: z czego teraz Open Fajans bedzie zyl? IP: 94.254.190.* 23.01.09, 18:10
        rozszerzy działalność na KOMORNICZĄ. Będzie 2 w 1 - weź kredyt, licytację
        dostaniesz za 50% :-P
    • k_r_m Banki wydoiły społeczenstwo 23.01.09, 18:13
      Nakreciły bańke budowlaną a teraz wykonczą kredytobiorców, gdyby w pewnym moemencie stwierdziły, ze będa dawać po 10 milionów zal kredytu na kawalerke to nagle firmy budowlane by oznajmiły, że taniej budowac się nie da, więc za całą sytuację nalezy podziekowac tylko bankom,
      i chyba racje ma Kaczor, że nie ma konta w banku
      • Gość: yacho Re: Banki wydoiły społeczenstwo IP: *.acn.waw.pl 23.01.09, 19:57
        lecz sie na nogi bo na głowę za późno. normalni ludzie biorą kredyty
        jak ich na to stac. w dodatku czytają umowy.
        • Gość: Finwal Re: Banki wydoiły społeczenstwo IP: *.chello.pl 24.01.09, 14:17
          A może rację macie obydwaj? Może z jednej strony banki nakręciły koniunkturę a z
          drugiej strony wiele osób zachowało się nieracjonalnie biorąc kredyt, na który
          nie było ich stać.
    • heheheheh Open Finance też w tym paluszki maczał 23.01.09, 18:23
      i naganiał ludzi na kupno mieszkań z kredytami w CHFie....Bezczelni
      • Gość: arfer Re: Open Finance też w tym paluszki maczał IP: *.238.82.251.ip.airbites.pl 23.01.09, 18:27
        Jeśli ktoś był świadom ryzyka, czeka spokojnie, aż CHF znów się osłabi - płacąc niższą i tak ratę niż w PLN.

• Gość: z Re: Open Finance też w tym paluszki maczał IP: *.chello.pl 23.01.09, 20:07
          Najpierw zabiorą mu mieszkanie, a później się doczeka jak za 10 lat nowa fala będzie brała kredyty.
      • Gość: Blaw Re: Open Finance też w tym paluszki maczał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 00:56
        dokladnie tak, Open.... to koniunkuralisci. Beda selowac wszystko co schodzi w
        danym momencie. Jak ludzie brali kredyty w CHF po 2.00 to byly argumenty, a
        teraz robia sobie statystyki ilu ludzi jest pod wodą. I oni sie nazywaja
        doradcami HAHAHAHAHAHHA banda naganiaczy i tyle
    • Gość: 4g63 Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawinowo IP: *.chello.pl 23.01.09, 18:35
      najpierw open fajans naganiał a teraz się dziwi że długi są.. ech idioci i jedni i drudzy
    • jana51 Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawinowo 23.01.09, 18:39
      Nikt rozsądny nie może chyba mieć najmniejszych wątpliwości, że w
      ten syf wmanewrowały nas neoliberały. I co najdziwniejsze naród tak
      bardzo im zawierzył, że zupełnie zapomniał, iż neoliberał, to taki
      cwaniaczek, co wściekle obszczywa pastwo i najchętniej żyje na
      kredyt - ale jak nie może go spłacać, to z wyciągniętą łapą leci do
      tegoż państwa i skomli o pomoc - o pomoc oczywiście z naszych
      podatków, bo od płacenia swoich wywijał się dotąd jak piskorz...
      • Gość: yacho Re: Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawin IP: *.acn.waw.pl 23.01.09, 19:55
        co ty ględzisz? jaki syf? mam kredyt we frankach, stac mnie na niego
        i jestem zadowolony. Jak biezesz kredyt i nie masz na rate to nie
        zwalaj na liberałów. Ty byłas głupia.
      • 7.brenda Re: Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawin 23.01.09, 20:21
        Juz dzisiaj czytalam twoje madrosci na innym watku/Kozlowka/ nie ma
        jak to komuna co nie?
      • lava71 kredyt to zło 24.01.09, 00:32
        Od dawna piszę, że kredyt to zło i jeszcze raz to powtarzam. W ciągu chwili
        niektórzy ludzie dostali możliwość wydania swoich zarobków za okres 30 lat ... i
        to tych jeszcze niewypracowanych. I niech ktoś mi powie, ze to normalne ...
        Nauka ekonomi rozgrywa się na naszych oczach. Mieliśmy okres euforii i
        zakupowego szału a teraz czeka nas końcową lekcję ... zapaść i zwątpienie. Za
        jakieś 2-3 lata cały cykl się zamknie i wtedy będzie można zacząć analizować
        sytuację. Teraz to lepiej szykujmy sie do kryzysu.
        • gresiek Re: kredyt to zło 24.01.09, 03:19
          zgadzam sie z przedmowca, przejdzmy od slow do czynow, problem polega na tym, ze
          90% ludzi zyjacych na bogatym "zachodzie" nie potrafi oszczedzac "kasy" bo
          wazniejsze sa komorki, furki, nowe kiecki i inne takie, slowem biezaca konsumpcja...
          • Gość: Bolek Re: kredyt to narzedzie IP: *.nwrknj.east.verizon.net 24.01.09, 05:18
            ah, jakie to transparencyjne ze niektorzy nie maja pojecia o zyciu, tym bardziej
            finansach w ramach ktorych wchodzi kredyt. Nie chcesz sie zadluzyc na 30 lat?
            zadluz sie na 15, albo na 10 jak cie stac. Cena domu zostanie ta sama. To
            wlasnie dzieki kredytom wielu bedzie wstanie wychowac dzieci w domkach
            jednorodzinnych zamiast betonowych blokowiskach. I tak, i tak co miesiac albo
            placisz za wynajem komus, albo splacasz dom. To ze ceny domow wystrzelily w gore
            jest wina popytu i wzrostu zamoznosci ludzi. Nic nie ma zadnej konspiracji
            bankow. Przestancie z tymi glupotami juz.
      • Gość: qwerty Re: Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawin IP: 90.156.118.* 24.01.09, 02:06
        Jana,jakas ty madra!!! I masz racje w dodatku! Sam widzialem, jak w kazdym
        oddziale banku i Open Fajans siedzial liberal, albo neoliberal z pistoletem i
        kazal podpisywac! Tak bylo!
    • Gość: Grześ7373 Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawinowo IP: *.chello.pl 23.01.09, 19:25
      Nie ma co psioczyć. To jest ostra lekcja ekonomii. Wynika z niej jasno że
      najważniejsza jest wiedza i myślenie perspektywiczne. Nikt nie kazał kupować
      tak wiele - ryzyko trzeba szacować a zdrowego rozsądku nic nie zastąpi.
      Wychodzą nasze przywary - postaw się a zastaw się. Ja tam jeżdżę 15letnim
      passatem wakacje przez kilka lat skromnie ale mieszkanie spłacone. Trzeba znać
      swoje miejsce w szeregu - to że można coś mieć (duże mieszkanie, nowy samochód
      itp) to nie znaczy że należy to brać - zawsze tak było i będzie - lepiej mieć
      skromniej ale luzik a nie na odwrót.
      • Gość: do grzes Re: Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawin IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.01.09, 19:47
        a co powiesz na: jezdze MPK, na wakacje od 5 lat nie jezdze, a
        kredyt na 30 lat?
        ubran nie mam, gadzetów, bzdetow, ani nawet odtwarzacza mp3 (CD tez
        nie miałam dopoki nie kupiłam kompa) jedyne na co
        wydaje "rozrzutnie" to ksiazki, ale potrzebne mi sa do roboty (nauka)
        od rodzicow nie dostałam nic, od bogatej ciotki tez nie, na
        wszystko co posiadam zarobilam swoja ciezka, profesjonalna praca, i
        najpierw bylam pokoleniem wyzu, potem 1200 brutto, a teraz jestem
        pokoleniem franka,
        i tyle.
        pa, zegnam ozieble

dzieci nie mam, bo mnie nie stac na ich utrzymanie

ps. takie pie**olenie - trzeba było spłacic kredyt, a nie
        rozpuszczac kase tylko mnie denerwuje,
        drogi grzesgrzes - nie kazdy ma bogatych starych, bogatego meza albo
        jest informatykiem, i nie znaczy to ze jest leniwy albo rozrzutny, a
        mieszkac gdzies trzeba!!!!
        • Gość: Tom Re: Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawin IP: 90.156.110.* 23.01.09, 20:03
          Trzeba bylo sie w szkole uczyc matematyki, i policzyc zanim sie
          wezmie kredyt,
          głupota brać 100% kredytu w CHF przy kursie poniżej 2,5 na
          mieszkanie w cenie 6k za metr, nie mając przy tym ponadrzeciętnych
          dochodów,
          dobry uczeń podstawówki może wyliczyć jak zwiększy się zadłużenie
          przy wzroście kursu CHF i stóp procentowych, nie tylko wysokość raty
          się liczy, kredyt bierze sie taki na mieszkanie aby spłacić w 10
          lat, jak sie tyle nie zarabia to nie wolno bać kredytu i tyle
          • Gość: 4g63 Re: Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawin IP: *.chello.pl 23.01.09, 20:15
            kredyty są dla idiotów, ja wolę mieszkać u mamy, ciepłe obiadki, budzenie z rana, śniadanko, herbata już schłodzona.. czegóż chcieć więcej? kredyt hehe, kpina, kredyty są dla głupców, którzy chcą tyrać na pałace dla banków i majbachy dla ich prezesów
        • Gość: aaa Re: Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawin IP: *.piastlan.net 23.01.09, 20:03
          Na serio wspolczuje ale tak naprawde "Pokolenie Franka" to byly dwa lata.
          I w tych 2 latach zabraklo szczescia i rozsadku
          • Gość: karol Re: Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawin IP: 94.254.148.* 23.01.09, 23:54
            niestety pokolenie franka to nie dwa lata tylko standardowo 30 a nierzadko 45
            lat - rekordziści swoje mieszkanie skończą spłacać w 2053 r.!!!
            • Gość: Bolek Re: Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawin IP: *.nwrknj.east.verizon.net 24.01.09, 05:24
              tylko nie zapomnij ze kazdego roku bedzie coraz latwiej wlasnie z powodu
              inflacji. W 2053 r. te 1,000 zl. co miesiac bedzie sie odczuwalo tak jak
              dziesiejsze 50 zl.
              • Gość: tw.malkontent Re: Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 09:53

No rece opadaja ...
        • maniek_ok Re: Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawin 23.01.09, 20:09
          strasznie się zapędziłaś pani oziębłe pożegnanie!
          Z Twojego plecenia o niczym wynika niewiele - nikt Ci noża do gardła nie
          przystawiał i nie zmuszał do brania kredytu.
          Faktem też jest że grzes nic złego raczej nie powiedział - powiedział tylko
          zeby używać swojego rozumu. Ja też miałem kredyt, i jestem z niego bardzo
          zadowolony i prycham jak czytam te bzdety forumowe. Dzięki niemu mieszkam od 5
          lat na swoim. Teraz zaczynam myśleć o kolejnym lokum - zależnie od tego co
          wyjdzie na rynku to albo duze mieszkanie albo domek. I oczywiscie ze takze na
          kredyt, bo inaczej to mogą tylko nieliczni zaś mówią o tym wiecznie
          marzyciele-emigranci z różnym stopniem zwyrodnienia (wiadomo że Ci zza oceanu to
          już stadia krańcowe, Ci z wysp powoli w tamtym kierunku dryfują).
    • Gość: marek Re: Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 19:36
      Franek drożeje to i zadłużenie w złotówkach wzrasta... faktycznie nowatorskie
      odkrycie!

www.inwestujwsiebie.blogspot.com/
    • wlodzimierz.ilicz Szefie, jakaż to piękna katastrofa! - Grek Zorba 23.01.09, 20:10
      Wkrótce strach będzie przejść pod oknami nowych bloków aby na głowę
      nie spadł kolejny samobójca z pętlą kredytową na szyi.
    • Gość: Moren Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawinowo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.09, 21:33
      Stopy procentowe spadły obecnie o 1%,banki ociągają się z obniżeniem kredytów
      o ten %. Niech do licha dostosują się tak samo do obniżek jak to robią w
      przypadku podwyżek. Chcą zwrotu kredytów ale nie postępują fer wobec klientów.
    • Gość: polak Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawinowo IP: *.miechow.com 24.01.09, 06:32
      Autor tego tematu jest albo niedouczony nie oglada telewizji lub
      perfidnie kłamie.Oprocentowanie od kredytów walutowych nie spadło w
      10 bankach tak jak on mówi i zależy od zarządu banku,który chętnie
      podwyższał oprocentowanie a niechętnie obniża je.Ale to jest wina
      Polaków którzy chcieli sięnacieszyć zachodem i sprzedali za bezcen
      banki a teraz narzekają.Jednak socjalizm był lepszy.
      • Gość: też Re: Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawin IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.01.09, 23:26
        Wypraszam sobie. Nie Polacy oddali za bezcen banki (i inne strategicznie ważne
        przedsiębiorstwa), tylko zdrajcy jacy przejęli władzę w wyniku zmowy i oszustwa
        tzw. okrągłego stołu. Etnicznych Polaków było wśród tych sprzedawczyków bardzo
        niewielu.
        • arfer Re: Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawin 26.01.09, 12:46
          Nie pij więcej ziół babci.
        • Gość: Alinka Re: Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawin IP: 212.37.21.* 26.01.09, 14:05
          oj matko kochana - nie moge ze smiechu - gdzies ty sie uchowal
          pustaczku ?
    • pawel-l Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawinowo 24.01.09, 09:59
      Kto się przyzna, że całe lata domagał się niskich stóp% i nakręcił ten balon kredytowy ?

Jak zwykle winny liberalizm, wolny rynek, banki, spekulanci a w wariancie najbardziej prymitywnym żydzi.

A może tak popatrzcie w lustro i znajdziecie tam winnego ?
    • appfunds Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawinowo 25.01.09, 13:55
      Kredyt we franku przy kursie 2 zł według doradców, banków i nadzoru
      finansowego był bardzo bezpieczny.

Teraz przy kursie bliskim 3 zł według nich jest bardzo ryzykowny.
      Moim zdaniem jest prawie dokładnie na odwrót, prawie, bo nie wiadomo jak dużo
      jeszcze osłabnie złoty, ale przecież teraz ryzyko znacznie spadło ...
    • Gość: Mimi Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawinowo IP: 83.168.75.* 25.01.09, 21:05
      Z ankiety przeprowadzonej wśród ekonomistów największych banków wynika, że w
      grudniu za euro powinniśmy płacić 3,68 zł, a za franka 2,45. Średni kurs w
      przyszłym roku będzie wynosił odpowiednio 3,62 i 2,46 zł. Przy takich prognozach
      posiadacze kredytów we frankach (w Polsce kredyty hipoteczne ma ponad milion
      osób, z czego większość we frankach) mogą spać spokojnie. Niski kurs złotego
      zrekompensują im bowiem spadające stopy procentowe w Szwajcarii i zależny od
      nich wskaźnik Libor 3M, który jest podstawą oprocentowania kredytów. Dla
      przykładu – jeśli ktoś zaciągnął w czerwcu tego roku kredyt we frankach (przy
      kursie 2,09 zł) w kwocie 300 tys. zł, na 30 lat, jego miesięczna rata wynosiła
      wówczas 1530 zł (wyliczenia Expandera). W październiku drastycznie wzrosła – 10
      października (Libor 3M – 3,13 proc., frank 2,39 zł) rata sięgała aż 1724 zł.
      Obecnie – przy wyższym kursie, ale niższej stopie Libor (ok. 1,94 proc.) rata
      wynosi 1531 zł. Zapowiedzi dalszych redukcji stóp będą sprzyjać spadkowi Libor
      3M nawet poniżej 1 proc., co przy założeniu prognozowanego kursu franka oznacza,
      że rata wspomnianego kredytu obniży się do 1400 zł.

Zmniejszenia raty mogą oczekiwać także posiadacze kredytu w euro. Dziś przy
      kredycie w wysokości 300 tys. zł, zaciągniętym w czerwcu, rata wynosi 2134 zł
      (po wzroście o 100 zł), a w połowie przyszłego roku powinna, według prognoz,
      spaść do 1994 zł.

Wycinek analizy z listopada 2008

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAA!!!!!

Pełno w necie takich proroczych tekstów z okresu prosperity.
      Albo takich , że trzeba brać kredyt we frankach a różnicę do kredytu złotowego
      inwestować w fundusze.....

Doradcy z Expanderów i Fajansów mówili to samo.
      To potwierdza, że gó... wiedzą te wylansowane gogusie
      w okularkach zadzierających swoje kutasiki wyżej niż
      wyżelowane włoski:-)))))))
      • arfer Re: Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawin 26.01.09, 12:45
        Napisz w takim razie, kto rok lub dwa lata temu przewidywał obecną sytuację.

Kto przed plajtą Lehmann przewidywał, że konsekwencje będą tak drastyyczne.

Po fakcie łatwo się przewiduje.
    • Gość: Zuzia Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawinowo IP: *.gprs.plus.pl 03.02.09, 22:37
      Czy autor artykułu jest pewny informacji, które przekazuje? Czy
      podając, ze Bank Raiffeisen co kwartał obniża oprocentowanie , ze
      względu na Libor pisze prawdę?. Proszę upewnić się czy to wiarygodne
      informacje.
    • czarnypiskorek Open Finance: Zadłużenie Polaków rośnie lawinowo 04.02.09, 09:17
      Ale czemu niektórzy mają pretensje do banków że nas doją, albo że kogoś wydoiły,
      bądź co bądź nawet, że z nas zdzierają. Prawda jest taka, że nikt przecież
      nikomu nie każe iść do banku po kredyt. Nikt Ci nie przystawia lufy do głowy
      abyś musiał iść drogi czytelniku po kredyt. Także takie posunięcia są sprzeczne
      z prawdą. Bo prawda jest zupełnie inna. To jeśli ja ładnie zapakuję w kokardkę i
      wsadzę do butelki przysłowiowego ch**a to mogę się założyć, że go kupisz bo Ci
      się podoba...a jak wrócisz do domu odpakujesz prezencik to będziesz w niemałym
      szoku co ja Ci sprzedałem i będziesz miał pretensje do mnie. Ludzie są
      naiwni...tępi...otumanieni i bezmyślni i tego się trzymam! Bo nie rozumie
      praktyki typu: biorę kredyt - przepije, przepalę przejem, po czym się okazuje,
      że nie stać mnie na spłatę tego kredytu więc biorę następny w innym banku na
      spłatę tego poprzedniego.

Kolejna sprawa odnośnie kredytów hipotecznych. Jaką masz pewność pracując gdzieś
      na etacie na umowę na czas nieokreślony, że jutro nie dostaniesz wypowiedzenia?
      Jaką masz pewność, że przez najbliższe 30lat będziesz tyrał aby tylko spłacać
      ten kredyt? Owszem są jeszcze ludzie, którzy trzeźwo do tego podchodzą ale ich
      jest dosłownie garstka. Bo gdyby tych trzeźwo myślących ludzi była większość to
      nie byłoby takiego zadłużenia.

Zapewne teraz zostanę zbluzgany przez wszystkich no ale cóż, życie.

pozdrawiam
      czarnypiskorek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka