Dodaj do ulubionych

"Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom

• Gość: kes Gdzie dostanę teraz najmniejszą marże dla Franków? IP: 195.205.169.* 16.02.09, 14:32
      Witam,

Kto mi odpowie na to pytanie? W którym banku dostane teraz kredyt w CHF z
      najmniejszą marża na 100% lub 90% wartości nieruchomości?

--
      pozdrawiam,

• Gość: kes Gdzie dostanę teraz najmniejszą marże dla Franków? IP: 195.205.169.* 16.02.09, 14:33
      Witam,

Kto mi odpowie na to pytanie? W którym banku dostane teraz kredyt w CHF z najmniejszą marża na 100% lub 90% wartości nieruchomości?

--
      pozdrawiam,

• Gość: ZygiStardast Re: Gdzie dostanę teraz najmniejszą marże dla Fra IP: 212.244.194.* 16.02.09, 15:36
        Ja Ci odpowiem.
        Nigdzie nie dostaniesz kredytu w CHF na 100% wartości nieruchomości.
        • alfalfa Re: Gdzie dostanę teraz najmniejszą marże dla Fra 16.02.09, 15:43
          a to co?
          oferty.pieniadze.gazeta.pl/index.phpA.
    • Gość: Roli001 A ja mieszkam w Kanadzie IP: *.home.cgocable.net 16.02.09, 15:03
      i właśnie dostałem informację z banku, że moje oprocentowanie kredytu
      hipotecznego spadło do 2,14%.

Jak wziąłem kredyt w zeszłym roku, tzw ruchomy kredyt, czyli zależny od
      wysokości stopy procentowej banku centralnego to płaciłem 4,9%.

Teraz się cieszę z obniżki ale jeszcze mam 15 lat spłat, więc pewnie będę
      klnął za niedługo.
    • Gość: pytanie "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.bph.pl 16.02.09, 15:10
      A czemu poprostu nie przeniosą kredytów do innych banków?
      • alfalfa Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom 16.02.09, 15:34
        i napisz jeszcze "np. do bph"
        ;))

Mam kredyt w Multi i ten sam "problem". W sierpniu płaciłem 350pln a
        teraz 500. Jako "akwariowiec" już czuję oddech komornika na plecach;)

Zamierzam wiąć w najbliższych miesiącach kredyt, poszukam
        konsolidacji u konkurencji. Gratulacje dla zarządu, dobrze prowadzi
        biznes, rzekłbym przyszłościowo ;)
        A.
      • Gość: ZygiStardast Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 212.244.194.* 16.02.09, 15:41

Choćby dlatego, że przy przenosinach trzeba sporo popłacić różnych
        prowizji i opłat manipulacyjnych.

Przenosiłeś kiedyś kredyt hipoteczny w CHF ?
        • kaaarooll Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom 16.02.09, 16:30
          Ja przenosilem, za starych dobrych czasow. Dostalem marze 0.8+libor3m i zero
          oplat za prowizje i przeniesienie. Ech, to byly czasy ;)
    • Gość: Kario "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.mentorg.com 16.02.09, 15:32
      Mam kredyt w m-bank na starych zasadach. To jest klamstwo BRE Banku, ze zarzad
      moze ustalac oprocentowanie. Wcale nie mam takich zapisow. Z zapisu wynika, ze
      rownie dobrze ja je moge ustalac. BRE Bank zwyczajnie lamie postanowenia umow,
      a nawet prawo karne. Odpowiedza za to przed sadem.
    • Gość: Die Jaca Ne rrozumiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 15:55
      ftedy umowa byla gut, a tera nje jest topra? ftedy fy nje czytali umofy? topry
      nemecky bank byu ftedy topry a tarasz nje? oj polaky polaky czego fy chceczje.
      przeciesz my niemcy tesz musimy na waszej skurze zarobicz. fersztejen?
      • Gość: grosss Re: Ne rrozumiem IP: *.legnica.vectranet.pl 16.02.09, 18:52
        nie bardzo;
        drogi kliencie tp sa (nawet bardzo drogi skoro jestes klientem tejze firmy:)) -
        jak masz problemy z jako takim pisaniem po polsku to wez slownik albo idz do
        szkoly (ponowna nauka polskiego bardzo by ci sie przydala), i wtedy serdecznie
        witamy na forum:)
    • Gość: wojtek Bylem ostrozny - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 16:06
      Kiedy zalatwialem kredyt na placu boju zostaly BPH i mBank (mialem krotkie
      terminy na zalatwienie kredytu). Papiery byly gotowe do podpisania i w mBanku i
      BPH. Zdecydowalem sie na BPH mimo ze w mBanku mialem konto od poczatku. Powod:
      oprocentowanie ustalane decyzja zarzadu. Od pracownika banku slyszalem ta
      spiewke: zarzad nie bedzie zawyzal oprocentowania bo klienci odplyna. NIE dalem
      sie na to nabrac i teraz mam taka mala satysfakcje. Ale kiedy widze co mBank
      robi z klientami to czuje sie jakby oszukal i mnie (prawie co wzialem u nich
      kredyt). I nie pozostanie to bez wplywu na moje decyzje co do korzystania z mBanku.
      Podsumowujac:
      1) Nie dajcie sie nigdy nabierac na obietnice bez pokrycia
      2) olejmy tenn bank
    • Gość: miś "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 212.160.172.* 16.02.09, 16:34
      zawsze można poprosić o pomoc UOKiK. W końcu jesteście konsumentami
      w rozumieniu ustawy a liczba klientów nabitych może wskazywać
      na "naruszenie zbiorowego interesu klientów" skoro bank reagował na
      zwyżki a na zniżki nie chce.
      a sam chyba też zabiorę od nich konto :))
      • Gość: byniu Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.aster.pl 16.02.09, 18:41
        przeciez uokik juz dziala w tej sprawie - orientuj sie
    • Gość: JAKOBY "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.interpc.pl 16.02.09, 16:40
      tak samo jest w innym obcym banku mianowicie w Toyotabank.
      Oprocentowanie kredytow natychmiast rosło po wzrosie stop, a teraz
      mimo obnizki stóp o 1,75% oprocentowanie kredytów ani drgęło.
      • Gość: waku Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 81.210.85.* 16.02.09, 16:45
        Tak samo jest w Renault Bank Polska
    • wojgas W Santander CHF lichwa na 5.5% 16.02.09, 17:07
      W Santander jest znacznie gorzej ale latwiej bedzie wywalczyc odsetki karne w
      sadzie bo sa bledy w umowie.
      • Gość: Des memento dla wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 18:12
        Do przemyślenia:
        1. Zadowolony klient poleci cię trzem nastepnym, niezadowolony - zniechęci do ciebie dziesięciu.
        2. Czytaj umowy, walcz o swoje.
        3. Chytry dwa razy traci. Uczciwego człowieka nie oszukasz, bo on nie pójdzie na lep łatwego zysku.
        4. Jak jesteś winien bankowi 100 tysięcy to masz kłopot. Jak jesteś winien bankowi 100 milionów, to bank ma kłopot.
        :)

A ilu z was kupiło mieszkanie z myślą o spekulacji?
        Kto chciał być cwany i kupił coś na co nie miał pieniędzy?
        A kto teraz trzęsie portkami, bo zbliża się termin zapłacenia tego co za slashem w 10/90?

Ktoś mądrze powiedział: nikt nikogo nie zmusza do brania kredytów.

I w jeszcze...
        "Nie zrobię refinansowania teraz, bo mi się nie opłaca, poczekam na korzystniejsze okoliczności" - no to albo bojokotujesz bank, albo cwaniaczysz dalej...

I taki wniosek:
        W umowach powinien być zapis o tym jak szybko bank reaguje na zmiany zewnętrzych czynników wpływających na wysokość lub koszt kredytu.

Ale... Faktem jest, że bank powinien być instytucją zaufania publicznego. Faktem jest, że to co opisujecie świadczy o wykorzystywaniu pozycji banku wzgędem konsumenta. Faktem jest, że umowa lub realizacja umowy naruszająca w sposób rażący równowagę stron może być zaskarżona. Faktem jest, że klienci czujący się "nabici w butelkę" powinni zadziałać wspólnie wykorzystując wszelkie dostepne środki i możlwości - szeptaną reklamę (czy raczej anty-), PR - prasa, informacje (prawdziwe, potwierdzone, weryfikowalne - żeby nie podłożyć sie zniesławieniem), w końcu sądy i urzedy do NSA i TK włącznie.
        Walcząc o swoje sprzymierz się nawet z diabłem - fair play to fikcja.

Powodzenia życzę tym, którzy mają przekonanie o sile własnej racji - zadowolonym i niezadowolonym ze współpracy z wymienianymi bankami.

Inna sprawa... w Polsce bierze się kredyt na granicy zdolności. Potem zapieprzasz przez 30 lat, żeby pasać Babilon. Wciąż z kieracie i obowiązku pracy, godzisz się na obniżanie pensji, żeby tylko utrzymać etacik, który pozwoli na zapłacenie kolejnej raty.
        Wakacje? Niezależność? Swoboda? Wolność?
        Daliście się złapać w pułapkę i omamić żądzą posiadania - już mieć mieszkanie w wielkim mieście, dom na peryferiach, pierwsza praca i już kajdan na szyi... Nie przeglądajcie się w wystwawach i lifestyle'u, poparzcie w siebie.
        • wojgas Re: memento dla wszystkich 16.02.09, 19:38
          Po pierwsze, sytuacja na rynku zmienila sie diametralnie. BRE bank nie udziela
          juz kredytow we frankach, wyjatkiem sa najlepsi klienci z grubym portfelem.
          Obecnie wszystkie banki znaczaca zwiekszyly swoje marze i banki takie jak BRE,
          Santander czy Raiffeisen wykorzystaly sytuacje rynkowa. Moznaby to porownac do
          sytuacji gdzie konkurencja na rynku dostawcow internetu znaczaca sie zmniejszyla
          i TP SA zwieksza oplate za neostrade do 300PLN.

Trzeba sie zgodzic z tym ze banki zbyt liberalnie udzielaly kredytow dla osob w
          przypadku ktorych kredyt stanowil ponad 30% dochodow. Szczegolnie z tego powodu
          nalezy potepic banki gdyz juz za pare miesiecy wielu obywateli zmierzy sie z
          problemem splaty kolejnej raty. Tutaj nie ma z czego szydzic moze dojsc do wielu
          ludzkich tragedii.

Smutne jest tez to, ze w Polsce nie instnieje cos takiego jak etyka w biznesie,
          czego doskonalym przykladem sa owe banki. Ile Polska traci codziennie na
          kradziezach w sklepach, w innych krajach nie ma "ochroniarzy". Ile tracą nasze
          firmy na notorycznym spóźnieniach w płatnościach? Czy nie możemy wierzyć, że
          banki w Polsce różnią się od Bezpiecznej Kasy pana Grobelnego?

Szkoda też, że nie mamy społeczeństwa obywatelskiego. W innym kraju po takim
          występku banku wielu ludzi nie majacych takich kredytow juz dawnoby wycofalo
          swoje fundusze.

Ja w kazdym razie walcze. Teraz KNF, UOKiK a pozniej sad.

• Gość: goral "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.c196.msk.pl 16.02.09, 17:53
      A ja mam propozycję dla wszystkich! Możemy przecież zlikwidować konta w tych
      zagranicznych bankach i pozakładać w POLSKICH!
      • Gość: Des Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 18:19
        Ło! No przecież!

Ale nie ma polskich banków :P
        Ktoś zamordował Banki Spółdzielcze. I dzięki temu nikt teraz nie pożyczy pieniędzy polskiem firmom, żeby ożywić rynek i pomóc przetrwać ciężkie czasy. Każdy bank rozliczany jest w centrali, przez udziałowców u siebie i o to co tam mu powiedzą musi dbać. Pada przemysł na świecie, ale zagranica ma jeszcze skąd szarpnąć nieco grosza. Z Polski! Banki u nas zaostrzają kryteria, żeby móc rozłożyć ręce przed klientem, ale pompują pieniądze za granicę, bo tam centrala obiecała im "korzystną inwestycję" jak świat ruszy do przodu, to może zwróca z nadwyżką i Polacy będą mogli skorzystać. Tylko, że już będziemy spóźnieni na windę prosperity i zostaniemy w lidze podwórkowej.

Jest SKOK, który nie jest bankiem, choć tak się zachowuje.
    • and_nowak Jaki bunt? Marudzą, ale PłAcĄ ;-) 16.02.09, 18:03
      Na czym ten bunt ma polegać? Założyli stronę? Ja też mogę założyć np.
      www.nielubieKrysi.net
      Przestali spłacać kredyt?
      A może jakąś blokadę, podobno Lepper W=wraca do akcji ?

Klienci już teraz mogą zmienić warunki kredytu w ramach mBanku, lub przenieść
      się z kredytem do innego banku. Mogą, ale im się nie opłaca. I to jest jedyny
      problem - gdzie indziej wcale nie jes taniej.
      A skoro nie jest taniej ...to o co ta awantura?
      • Gość: Des Re: Jaki bunt? Marudzą, ale PłAcĄ ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 18:25
        A ile ich tam było?

20 tysięcy?

Niech połowa się zorganizuje. Stowarzyszy. Podejmie jakąś inicjatywę.
        Choćby stanie razem i powie "DOŚĆ!", a potem pójdzie do banku obok (teraz już można to zrobić dosłownie) i zapyta:
        "Jaką ofertę zaproponowalibyście 10 tysiącom klinetów chcących refinansować kredyt w innym banku?"
        Wynegocjujecie warunki jakich świat nie widział, a banki się będa o was zabijać. A mBank/MultiBank wezmą swoje i będą mogły zameldować Comerzbankowi, że przestają liczyć się na rynku zwanym Polska.
        No chyba, że zaproponują tym 10 tysiącom coś ciekawego. Albo tym 10 tysiącom co zostaną. Albo jednym i drugim...
        • Gość: PS Re: Jaki bunt? Marudzą, ale PłAcĄ ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 18:27
          DZIAŁAĆ!
          A NIE ŁKAĆ I KŁAPAĆ GĘBĄ!

Błędną decyzję można naprawić. Nie można naprawić tylko braku decyzji.
    • Gość: helmut Ale Nemcy Was kroją Commerzbank IP: 89.108.246.* 16.02.09, 18:27
      okupacja ponownie
    • Gość: daro BRE = Bank Rabunku Ekstremalnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 20:53
      jest szansa, ze ten pohitlerowski bank upadnie z powodu lichwiarskich spekulacyjnych kontraktow walutowych (zwanych dla niepoznaki "bezpiecznymi opcjami"), a kundle, ktore sa w zarzadzie pojda z torbami. Pamietac nalezy - dobry bankier to sztywny bankier, ewentualnie bankier dyndajacy na latarni.
    • Gość: Sir Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.subscribers.sferia.net 18.02.09, 23:38
      Opisać to w serwisie nabiciwbutelke.pl !!!!!
    • Gość: Radosław Rafał "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 212.75.118.* 09.09.09, 16:27
      Pisze do Panstwa ponieważ jestem kolejna ofiara grupy BRE a dokładnie BRE Leasing. Sprawa wygląda w następujący sposób:

Wypowiedziano mi umowę Leasingu samochodu AUDI A6 z mojej winy. Jednak po spotkaniu z przedstawicielami BREL ustaliliśmy ze odkupie od nich ten samochód. Cenę jaką im zaproponowałem to 70 000pln – taka jak wartość resztowa umowy przy wypowiedzeniu ( do tej pory było wpłacone 90 000pln ) – wartość rynkowa auta w tym okresie wynosiła ok. 80-90 tys. BREL jednak uznał ze ta oferta jest dla nich nie wystarczająca wiec nie pozwolili mi wykupić auta… po czasie się okazało ze "moje" Audi zostało sprzedane za kwotę 50 000 pln. A różnicę miedzy cena sprzedazy auta przez nich a wartością resztowa umowy ( czyli ok. 20 000 pln ) odebrali mi za pomocą weksla… Na wszystkie ich działania mam potwierdzenie w dokumentach… Jeżeli sa Panstwo w stanie pomoc mi, w jakikolwiek sposob to proszę o kontakt….

Pozdrawiam
      RRJ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka