Dodaj do ulubionych

"Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom

IP: *.chello.pl 16.02.09, 10:06
A dlaczego miałoby się BRE chcieć cokolwiek zmieniać - mają owce to je strzygą. Przez bank niejedna osoba / firma została zniszczona.
Obserwuj wątek
    • Gość: Oszukany??? "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.static.korbank.pl 16.02.09, 10:31
      Wydawało mi się że w interesie banku jest wiązanie się z klinetem na
      długie lata, niestety managerowie BRE po odejściu Lachowskiego
      miotają się chcąc chwilowymi wynikami pochwalić się przed
      właścicielem (o mało co bankrutem).
      Jestem (a właściwie byłem bo decyzja zapadła) klientem tego banku,
      stać mnie na to żeby poczekać na lepszy moment i pożegnam się z
      nieudacznikami.
      • Gość: gosc Widzialy galy co braly IP: *.fastres.net 16.02.09, 11:15
        Zupelnie nie rozumiem o co tym "oszukanym klientom" chodzi. Widzialy galy co braly, i tyle! Jestem w 100% po stronie banku (bo jestem po stronie prawa).
        • Gość: daro Re: Widzialy galy co braly IP: *.devs.futuro.pl 16.02.09, 11:20
          ale z ciebie kretyn - zabojady, szkopy, angole itd kroja ludzi w Polsce jak sie da. Ta umowa nie mowi, ze bank sobie moze ustalac jak chce oprocentowanie, tylko zmieniac je w zaleznosci od roznych czynnikow. A te czynniki z tego co wiem w wystapily. KNF czy UOKiK powinien nalozyc ogromne kary na BRE bank i zmusic szwabskich skur*wysynow do trzymania sie umow! Nie mozna w mysl prawa ustalac sobie oprocentowania wg swojego widzimisie (czyli LIBOR rosnie to podnosimy, LIBOR spada to nie obnizamy). Jesli sa tacy madrzy to niech uzasadnia poprzednie podwyzki.

p.s.
          po twoim ip kundlu widac, ze jestes kiblonurkiem na obczyznie - wracaj wiec myc kible swoim panom
          • rob30tt Re: Widzialy galy co braly 16.02.09, 11:39
            to po co brali kredyty u "zabojady, szkopy, angole" i w dodatku w obcej walucie ?

bo bylo taniej ?
            a nikt nie powiedzial im ze moze byc drozej ? mowili tylko ci co brali nie
            sluchali bo mysleli ze "zabojady, szkopy, angole" tak ich lubia ze taniej kredyt
            dadza ...
            • Gość: z Re: Widzialy galy co braly IP: *.gprs.plus.pl 16.02.09, 13:11
              Dla mnie nadal fascynujące jest że mamy w Polsce ponad 1 mln dealerów/traderów walutowych bo tak nazywam tych którzy zaspekulowali zaciągając kredyty walutowe na 30 lat.
              • mirmat1 Widzialy galy na co glosowaly 16.02.09, 16:29
                Gość portalu: z napisał(a):

> Dla mnie nadal fascynujące jest że mamy w Polsce ponad 1 mln dealerów/traderów
                walutowych bo tak nazywam tych którzy zaspekulowali zaciągając kredyty walutowe
                na 30 lat.
                M: Szulernia jest podstawa POstKomunistycznego "lyberalyzmu". Zniszczono
                stocznie, kopalnie, huty sprzedano za polbezcen banki, towarzystwa
                ubezpieczeniowe ZOSTALY 'CUDA'.
                mowi sie w Ameryce "fool me once shame on you, fool me twice shame on me". 16
                lat UBekistanu pokazalo czym sa rzady czerwonych "lyberalow". W jednak w 2 lata
                IV RP bezrobocie spadlo z 18% do 11%, PKB wzrastalo rocznie o 7%, wskaznik giedy
                WIG20 zblizyl sie do 4000 i stworzono 1,5 miliona miejsc pracy obnizajac deficit
                budzetu. Ale durne masy oglupione lze-mediami ZAGLOSOWALY NA TUSKA BO OBIECAL IM
                "CUDA".
                Teraz widac, ze najlepsza inwetycja w przyszlosc Polski jest kompletna
                eleminacja czerwonych "lyberalow" typu klonow profesora marksizmu i leninizmu
                tow. Balcerowicza.
              • Gość: gerwazy Re: Widzialy galy co braly IP: *.netpoint.pl 16.02.09, 16:54
                Zrobiłbym tak. Przeszedłbym się po kilku bankach, popytał o oferty kredytów
                refinansowych:
                kredyt-refinansowy.poxtrade.com/
                i z tymi ofertami poszedł do mbanku, mówiąc: Panowie, oto warunki jakie daje
                konkurencja. Dajecie lepsze? Nie? To spadam. No chyab że nikt nie daje
                lepszych... Ale wtedy wychodzi na to, że to mbank ma najlepszą ofertę.
                • Gość: spread Re: Widzialy galy co braly IP: *.aster.pl 16.02.09, 18:45
                  ale wiesz co to jest spread, doradco? owszem przeszlam sie, do tego dzis wlasnie
                  mbank zmienil tabele oplat i prowizji - 2% od kwoty refinansowanej, prosze o
                  dalsze porady...
          • Gość: gopsc Re: Widzialy galy co braly IP: *.legnica.vectranet.pl 16.02.09, 12:23
            sam jestes kretyn;
            libor jest jednym z czynnikow, inne to: kryzys, trudnosci z pozyskiwaniem walut
            itp.;
            bank trzyma sie umowy, trzeba ja tylko czytac ze zrozumieniem, w razie
            niezrozumienia pytac:);

przejrzyj oferty konkurencji, czy ktos daje marze 1%?;
            a czy ktos cie trzyma za szmaty zmuszajac do korzystania z uslug tegoz banku?
            nie podoba sie to przejdz do innego (prawo wolnego rynku w naszym kraju poki co
            obowiazuje;
            sam mam konto w mBAnku, lokaty w innych, a kredyt mieszkaniowy w jeszcze innym -
            mam w d... lojalnosc, przebieram w ofertach aby z mojego punktu widzenia byly
            najkorzystniejsze;

• Gość: Oszukany??? Re: Widzialy galy co braly IP: *.static.korbank.pl 16.02.09, 13:06
              Trudność z pozyskiwaniem walut jest wynikiem krótkowzroczności
              zarządu który nie był właściwie zabezpieczony na taki wypadek oraz
              oceną wiarygodności instytucji która chce walute pozyskać
              • Gość: gosciu Re: Widzialy galy co braly IP: *.legnica.vectranet.pl 16.02.09, 15:10
                i w ten sposób wiekszosc zarzadow bankow na swiecie nie umie przewidziec
                pryszlosci, a zarzadzane przez nich banki sa niewiarygodne :)
                w naszym kraju nie ma obowiazku korzystania z uslug bankow (widac to na
                przykladzie bylego premiera:))
          • Gość: TT Re: Widzialy galy co braly IP: *.pools.arcor-ip.net 16.02.09, 12:27
            Nie masz nic do powiedzenia, a zaczynasz swoja "wypowiedz" od steku wyzwisk
            wobec innego uzytkownika forum. Obrazasz cale narody, panstwa, nie majac
            zielonego pojecia o czym jest artykul i dykusja. Po co tu wchodzisz? Przeciez
            swoj frust i agresje mozesz odreagowac walac glowa o drzewo.
        • Gość: piszczalka Re: Widzialy galy co braly IP: *.modlinairport.pl 16.02.09, 11:26
          widać,że nie bardzo wiesz o czym piszesz :)))))) Gdybyś znał sprawę
          to nie poruszałbyś tematu prawa, gdyż już UOKiK stwierdził, że takie
          stosowanie klauzuli jest niezgodne z prawem właśnie. Ale o tym
          zadecyduje sąd. Dobrze, że gazety wciąż o tym piszą, bo zarząd
          (specjalnie z małej litery) mBanku myślał, że sprawa się rozejdzie a
          tu się rozchodzi ale smród, który w końcu i oni poczują. Prawda jest
          taka, że jeśli będą tak doić klientów to kiedy tylko frank spadnie
          (a spadnie prędzej czy później) to mają już 20 tys. klientów w plecy
          bo uciekną do innych banków dla samej zasady. Poza tym wycofają z
          tego banku wszystkie oszczędności - znowu trochę kasy im umknie i
          będą budować markę od początku - ale to już pewnie następny Zarzad.
          Moim zdaniem całym tym postępowaniem bank zniszczył swoją markę.
          • Gość: ZZ Re: Widzialy galy co braly IP: *.chello.pl 16.02.09, 12:07
            Fantazjujesz. Jestem klientem mBanku, popieram taką politykę i żadnych pieniędzy
            nie będę od nich wycofywał. Tak samo zrobi wielu innych klientów, którzy mają
            dość tanich cwaniaczków, co to myśleli, że "ryzyko" to tylko w filmach, a w
            życiu takie rzeczy się nie dzieją. A gdy przyszedł kryzys to niby bank jest
            winny. A wała. Bank ma chronić także moje pieniądze, a ja się nie zgadzam, by
            ryzykowali w imię ratowania bandy nieczytatych cwaniako-naiwniaków. Czytajcie
            umowy i myślcie, nim coś zrobicie. Albo przynajmniej miejcie cywilną odwagę się
            przyznać, że przekozaczyliście.
            • kretynofil Bzdury pleciesz... 16.02.09, 12:23
              Widzisz, problem w tym, ze jeszcze miesiac temu czytalem wypowiedz kogos z
              mBanku, z ktorej wynikalo, ze oprocentowanie kredytu ustalane przez rade
              nadzorcza jest korzystne dla klienta bo:
              a) oprocentowanie zostanie obnizone zgodnie ze spadkiem LIBOR w ciagu kilku tygodni,
              b) kiedy LIBOR rosnie, to wzrost oprocentowania tez jest przesuniety w czasie o
              kilka tygodni.

Dwa zdania, dwa klamstwa. Po pierwsze, oprocentowanie starego portfela nie
              zostanie obnizone, co w zeszlym tygodniu potwierdzil mBank, po drugie, reakcja
              rady nadzorczej na podwyzki LIBOR byla zawsze natychmiastowa, a raty rosly od
              razu, a nie po kilku tygodniach.

Ciesze sie ze tyle radosci sprawia Ci swiadomosc ze sasiadowi zdechla krowa i ze
              mozesz sie powymadrzac. Pamietaj jednak, ze Twoja krowa tez moze kiedys zdechnac
              i tez ktos bedzie pisal ze myslales ze ryzyko to tylko w filmach.

I wlasnie dlatego tak latwo Was dymac w tylek, polaczki, bo tak jestescie zajeci
              zwalczaniem siebie nawzajem, zawiscia, intrygami i dosrywaniem, ze mozna Wam
              wyciac dowolny numer, a Wy, zamiast sie bronic, podzielicie sie na dwa obozy i
              bedziecie sie klocic.

Za jakie grzechy urodzilem sie Polakiem?

P.S. Ja tez mam kredyt, tylko ze w MultiBanku, liczony na takich zasadach. Poki
              co wysokosc raty jest mi obojetna, interesuje sie sama sprawa tylko dlatego ze
              nie potrafie zrozumiec jak to mozliwe ze sciga sie faceta, ktory utopil na
              gieldzie 600 PLN za "manipulowaniem kursow spolek", a dopuszcza sie takie rzeczy
              jak to co robi BRE. Sorry, ale tu jest cos nie tak z proporcjami...
              • Gość: karol Re: Bzdury pleciesz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 13:57
                Dobrze napisane...Powinienes to wklejac za kazdym razem sie taka dyskusja
                zrodzi, moze to niektorym idiotom da chociaz troche do myslenia.

• Gość: Elo Re: Bzdury pleciesz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 14:21
                jest to zapisane w umowie, tak jak tutaj podajesz? pewne nie, bo piszesz, że
                miesiąc temu ktoś coś powiedział...
                • kretynofil To byla wypowiedz kogos z mBanku, kiedy... 16.02.09, 15:49
                  ..GWno zainteresowalo sie ta sprawa. Powiedzieli ze zamierzaja podjac decyzje o
                  obnizeniu oprocentowania w ciagu kilku tygodni.

Najwyrazniej zmienili decyzje - ale nie rozumiem po co :)
              • ggrdl Przykład głąba 16.02.09, 14:24
                kretynofil napisał:

> P.S. Ja tez mam kredyt, tylko ze w MultiBanku, liczony
                > na takich zasadach

A wcześniej napisał:
                > I wlasnie dlatego tak latwo Was dymac w tylek, polaczki,
                ...
                > Za jakie grzechy urodzilem sie Polakiem?

Sam się dajesz dymać - po co podpisywałeś taką umowę?
                Po drugie - dlaczego się nie zrefinansujesz w innym banku? Ja wiem dlaczego: bo
                ci się to nie opłaca. Bo gdzie indziej wcale nie jest taniej. A marudzisz, bo
                sądziłeś, że złapałeś okazję, że jesteś cwańszy od innych. Jak nie wyszło, to z
                winy złego niemieckiego banku.
                • Gość: piszczalka Re: Przykład głąba IP: *.modlinairport.pl 16.02.09, 15:25
                  kurde, to też jest ciekawe. Obrzucanie się wyzwiskami zamiast sobie
                  spokojnie pogadać. Ja wiem, że temat wzbudza emocje ale zaraz skakać
                  sobie do oczu ? Pytanie do Ciebie GGRDL: nie pomyślałeś, że w
                  obecnej chwili refinansowanie kredytu jest po prostu
                  nieopłacalne ???? Wszyscy doradcy finansowi, z którymi rozmawiałem
                  aktualnie odradzają jakiekolwiek ruchy przy tym kursie franka.
                  Kryzys się skończy, złotówka wróci na swoje miejsce i wtedy mBank
                  poczuje nagły odpływ klienta. A inne banki już sobie zacierają
                  rączki. Lepszego prezentu mBank im nie mógł podarować.
                  • habitacion Re: Przykład głąba 16.02.09, 15:28
                    to sobie pocztajcie zmiane taryf z dna dziejszego na stronie mBanku

8. Wprowadzeniu prowizji za wcześniejszą spłatę Kredytu
                    refinansowego udzielanego na zasadach uproszczonych w ramach mPLANu,
                    w okresie pierwszych 3 lat okresu kredytowania w wysokości 2% od
                    nadpłaconej kwoty kapitału.

tak bankozaur kocha swoich klientow:-)
                • kretynofil Debil jestes i tyle... 16.02.09, 15:46
                  > Sam się dajesz dymać - po co podpisywałeś taką umowę?

Nie daje sie dymac - taka umowa mi odpowiada i sam napisalem ze wisi mi to ile
                  place raty.

> Po drugie - dlaczego się nie zrefinansujesz w innym banku?

Bo kazdy dzien spedzony poza praca kosztuje mnie wiecej niz miesieczna rata za
                  to mieszkanie. Dlatego nie oplaca mi sie brac dwoch tygodni wolnego, zeby
                  obnizyc rate o glupie kilkaset zlotych, ktorych nawet nie zauwaze.

Wyraznie napisalem biedny idioto, ze interesuje mnie ta sprawa jako calosc. A to
                  o dymaniu to nawet nie dotyczy tej historii - obserwacja jest ogolna,
                  rozciagajaca sie od polityki przez gospodarke, oswiate, sluzbe zdrowia az do
                  religii. Na kazdym froncie dajecie sie dymac - bo za kazdym razem jak komus
                  dzieje sie krzywda, to zamiast go bronic, cieszycie sie i wymadrzacie.

I wlasnie dlatego w Polsce jest jak jest. I dlatego nie bedzie lepiej.

> A marudzisz, bo sądziłeś, że złapałeś okazję, że jesteś cwańszy od innych.

Nie. Wybralem MultiBank, bo mial najbardziej surowe warunki przyznawania
                  kredytow hipotecznych kiedy ja go bralem. A dlaczego mi to pasowalo?

Zeby nie placic za przemadrzalych cwaniaczkow jak ggrdl, ktorzy wezma kredyt na
                  krawedzi zdolnosci kredytowej a potem inni klienci beda musieli splacac ich dlugi.

I jest to kolejny powod dla ktorego zostane w MultiBanku.

Jeszcze ciekawostka na koniec - w ktoryms artykule bylo ostatnio, ze jakis bank
                  wymaga pensji brutto na poziomie 12KPLN zeby w ogole rozwazac kredyt w CHF. W
                  MultiBanku to jest kwota 20KPLN.

> Jak nie wyszło, to z winy złego niemieckiego banku.

Ale gdzie ja pisze, idioto, cos o niemieckich bankach? Gdzie ja napisalem ze
                  MultiBank jest zly, pacanie?

Ja tylko pisze, ze jesli nie zaczniecie w tym swoim ku*widolku dzialac razem a
                  nie przeciw sobie, to bedziecie coraz bardziej cywilizacyjnie przypominali
                  trzeci swiat. Niestety, rozwoj cywilizacji to nie tylko autostrady, to tez
                  mentalnosc - a ta w Polsce lezy i juz nawet nie kwiczy.
              • marek_z1 Re: Bzdury pleciesz... 18.02.09, 06:07
                Ciężko sie z Toba nie zgodzić. Ciężkobyc jednym z nas wśród nas. ja
                wyjechałem, chwalę sobie.
            • Gość: piszczalka Re: Widzialy galy co braly IP: *.modlinairport.pl 16.02.09, 12:34
              he,he... cóż, bez inwektyw nie potrafisz się wypowiadać. Otóż,
              powiem Ci tak. Nikt nie kozaczył i nikt nie kombinował. Kwestia
              kursu franka w ogólnie nie jest poruszana ani kwestia liboru. Libor
              rósł i oprocentowanie rosło. Standard. Ryzyko zawodowe. Raz frank
              był za 2 zł, teraz za 3. Standard, ryzyko zawodowe. I to wszystko
              jest właśnie ryzykiem. I to każdy brał pod uwagę. Ale kiedy libor
              spada to i oprocentowanie powinno spadać. I tu jest zgrzyt. Więc nie
              myl pojęć, po prostu nie do końca znasz temat na jaki się
              wypowiadasz. Niestety, w tym kraju to standard. Poza tym czytaj ze
              zrozumieniem. Napisałem, ze te 20 tys. wykołowanych klientów
              odejdzie z banku, a wraz z nimi kilka tysięcy którzy z takim bankiem
              do czynienia mieć nie będą chcieli. Nie napisałem że wszyscy. I
              wytłumacz mi jak można być cwaniakiem i naiwniakiem
              jednocześnie ?:)))
            • Gość: xymox Re: Widzialy galy co braly IP: 81.210.82.* 16.02.09, 14:27
              Nie ma to jak rozdęte ego, Ja jestem klientem tego banku, ja nie odejdę z tego
              banku - w domyśle ja to znaczy wszyscy. Ja też jestem klientem tego banku a nie
              wypowiadam się za wszystkich. Nie mam kredytu hipotecznego (zresztą osobiście
              zawsze uważałem za głupotę brać kredyt hipoteczny w internetowym banku
              detalicznym, ale to inna sprawa), ale mam konto firmowe i coraz bardziej nie
              podobają mi się działania tego banku. Wciąż dostaję aneksy do umowy i każdy
              następny jest na moją niekorzyść. Tylko ja mogę w każdej chwili zmienić bank,
              nawet nie likwidując konta, w przeciwieństwie do tych którzy mają kredyt
              hipoteczny i nie mogą łatwo i prosto przejść do innego banku.

PS. To chyba naturalne zachowanie że dąży się do zmniejszania kosztów
              inwestycji, więc nie rozumiem dlaczego nazywasz racjonalne zachowanie
              cwaniactwem? Jakaś potrzeba odreagowania, wyładowania frustracji? wydymał cię
              mBank :-)
        • Gość: Oszukany??? Re: Widzialy galy co braly IP: *.static.korbank.pl 16.02.09, 13:01
          Kiedy gały brały to marża była 1% a teraz jest 4,2%.
          Relacja pomiedzy klientem a bankiem ma być na podstawie wzajemnego
          zaufania a nie czepiania się kruczków prawnych i wykorzystywania
          chwilowych możliwości.
          Ja teraz "trace" około 300 pln/miesiąc stać mnie nie czuje tego, ale
          jak pozabieram depozyty, spłacę kredyty, zamknę karty kredytowe,
          zlikwiduje konta firmowe i osobiste oni stracą około 2000 pln/ m-c
          i kto na tym lepiej wyjdzie.
          Główny problem to cwaniackie zachowanie banku i utrata zaufania do
          banku, nie bede robił interesów z naciągaczami.
      • Gość: pic Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.toya.net.pl 16.02.09, 11:18
        nosą wlasnie związani z tymi klientami na długie lata. Współczuje
        tym ludziom, ale cóż, jak sie czyta umowy pobieżnie - trudno.
        Miękkie serce - twarda d.. . Ja jestem klientem mbanku i jestem
        zadowolony. Jeśli będę musiał brać kredyt to ich propozycję też
        rozważe, jeśli zaoferują coś lepszego od innych to czemu miałbym nie
        wziąć u nich?
        • Gość: gosciu Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.legnica.vectranet.pl 16.02.09, 12:11
          wlasnie:)
          nikt nikogo nie zmusza do brania kredytu w danej instytucji;
          a przepisy mBanku do tego kredytu były tak niejsne ze sam omijalem
          ten kredyt z daleka i poszedlem gdzie indziej;
          a konto mam w mBanku i nie zamierzam tego na razie zmieniac (pasuje mi kilka w
          jednym: supermarket, makler itp.);

kredyt na niecale 4%, straszna tragedia:), sam spłacałem rate w lutym przy 4,38%
          i wszystko jest ok. (sam zgodzilem sie na takie warunki) - dopiero teraz mi
          spadnie na 2 z kawalkiem (marza 1,5 libor 6M i zmiana oprocentowania co 6 m-cy).
        • Gość: as Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 13:01
          Nie wiem, czy praktyki mBanku są zgodne z prawem, ale na pewno nie
          są zgodne z dobrym obyczajem handlowym i bardzo dobrze, że klienci
          robią taki raban.

Niech wreszcie dotrze do tych sqsynów, że formułowanie umów i
          klauzul tak, aby zmylić i wykiwać klienta (nawet w granicach
          obowiązującego prawa) jest NIEDOPUSZCZALNE. Sorry, ale żadna
          gospodarka ani społeczeństwo nie pociągnie długo, jeżeli każdego
          potencjalnego partnera w handlu, biznesie czy życiu prywatnym trzeba
          traktować jako potencjalnego oszusta, i już na wstępnie zastanawiać
          się, w jaki sposób chce on nas oszukać.

A poziom zaufana społecznego i tak mamy najniższy w Europie.
    • Gość: AntySantander Santander to też lichwiarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 11:16
      Taka sama banda złodziei siedzi w Santander Banku. Od lipca do lutego rata
      wzrosła mi z 420 do 670, a jaśnie państwo z zarządu nie racza się zebrać, by
      obniżyć oprocentowanie. Oczywiście, jak w Szwajcarii stopy rosły, to zbierali
      się w tym samym tygodniu i już za parę dni przychodził papierek z nowymi
      wyższymi ratami.
      • Gość: rawel7 Re: Santander to też lichwiarze IP: *.centertel.pl 16.02.09, 11:33
        Najlepsza jest propozycja banku z marżą 3% +LIBOR 0,7.
        Marża na poziomie 3% to kaplica dla większości kredytobiorców, bo
        LIBOR wiecznie nie będzie na poziomie 0,7.
        Polacy płacą, Niemcy zarabiają.
        Niestety niewola i komunizm zrobiły swoje - Muszą rządzić nami
        Niemcy, Francuzi .... bo sami po prostu nie potrafimy. Polskich
        dużych firm ze świecą szukać
      • Gość: LIBORman Re: Santander to też lichwiarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 11:49
        Nawet jeszcze gorsi. To sobie zrobili "REKLAMĘ".
        • Gość: mak Re: Santander to też lichwiarze IP: *.19.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 16.02.09, 12:09
          właśnie róbmy im Reklamę!

santander działa identycznie! nie odpowiada na pisma, telefonicznie nic się nie
          uzyska, ani w placówkach!

3,36% na początku

5,35 % teraz / mimo tak niskiego liboru/

i to przy jakim kursie CHF

mnie nie zrżną dam radę, ale boję sie o innych i jeszcze innych ostrzegam!
          poczekam parę lat , złotówka musi kiedys się umocnić.

• Gość: qwe Re: Santander to też lichwiarze IP: *.acn.airbites.pl 16.02.09, 18:05
            Za to samochodowy w CHF w czwartym roku kredytowania 11%!!! Decyzją
            zarządu. Szanujemy naszych klientów.
          • Gość: flisak SANTANder to też lichwi... IP: 81.210.21.* 16.02.09, 19:02
            Mam podobnie, przetrzymam przemarsz wojsk i uciekam z tego quasi
            banku.
    • Gość: YOVO "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 217.109.60.* 16.02.09, 11:17
      ja mam 5,56% w CHF w Pekao SA, marza 2,7%. Nie czuje sie oszukany,
      jeno zly na siebie, ze przespalem moment korzystny dla mnie do
      negocjacji marzy. Poczekam na lepsze czasy
    • Gość: original hmm "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.chello.pl 16.02.09, 11:24
      "zawieszenie spłaty, przechodzenie z rat malejących na równe bądź odwrotnie,
      albo rabat, np. w postaci ubezpieczenia mieszkania."

pytanie czy ta osoba byla w ogole na spotkaniu, bo te propozycje, to wyszly od
      klientow... ktorych przybylo... 6!!!
    • Gość: TOMASZ "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 83.238.208.* 16.02.09, 11:25
      Mam kredyt w mbanku i nie dziwie sie rada nadzorcza nie obniza
      oprocentowania, z tego co pamietam to przez cały 2008 rok mozna było
      przejść na Libor + 1,5 marży, Drodzy naiwniacy, pamiętajcie, że
      zawsze możecie przenieść wszystkie oszczednosći do innego Banku,
      (Jeżeli wszyscy nie zadowoleni klienci wykonają taki ruch to BreBank
      na pewno zamiast obniżyc jeszcze wam podwyższy to oprocentowanie.
      Pozdrowienia pseudo analityk jak wszyscy analitycy.
      • Gość: piszczalka Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.modlinairport.pl 16.02.09, 11:31
        no to gratuluję wyrozumiałości dla kogoś kto Cię robi w jajo jak
        chce. Żadnej takiej propozycji bank klientom 'starego portfela' nie
        przedstawiał wcześniej a jak przedstawił to dopiero kiedy się
        pojawił problem. I nie libor + 1,5% marża ale libor + 3,7% marża,
        prawda że to świetna propozycja ????
        i nie trzeba być analitykiem ani pseudoanalitykiem aby stwierdzić,
        że bank postępuje nieuczciwie.
        poza tym nie rada nadzorcza obniża oprocentowania tylko zarząd ale
        tę pomyłkę tłumaczy to jak się podpisałeś :)))))
        pozdrawiam
      • Gość: Kielek Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 217.96.70.* 16.02.09, 13:31
        Taaaak, ja nie mogłem.
    • Gość: lubomir Nie wolno pomagać bankom. IP: 213.25.135.* 16.02.09, 11:29
      Jeżeli Tusk dofinansuje banki, będzie kompletnym zerem.
      Przez kilka lat banki zarabiały miliardy, chwaliły się potwornymi
      zyskami, ateraz sku...ele chcą z klientów wyssać ostatnie grosze.
      Trzeba było oszczędzac te miliardy i szykować się na właśnie taką
      ewentualność jak teraz nadeszła.Czyli kryzys.Wszędzie banki, na
      każdym kroku.Czas plajtować!!!Życzę Wam tego z całego serca!.
      • rob30tt Re: Nie wolno pomagać bankom. 16.02.09, 11:41
        teraz te mld ida zagranice dlatego PLN tak spada

a potrzeba tam jeszcze wiecej wyslac kasy
      • Gość: frank Ja Tuksk ich dofinansuje to ludzie wyjdą na ulicę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 11:45
        we wszystkich większych miastach i zrobią taką rozpierduchę ,że
        Grecja to pikuś .
    • kewiz poczekajcie, poczekajcie 16.02.09, 11:30
      cierpliwie, az karta sie odwroci - kryzys odejdzie do historii - ale ludzie beda
      to pamietac i takie gnioty jak mBank i MultiBank odczuja wtedy na swojej skorze
      takie praktyki
    • Gość: gość "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 149.226.255.* 16.02.09, 11:34
      To mi zakrawa na głupote banku i krótkowzrocznosc zarządu. ja takze
      mam taki kredyt wyslałem pismo i czekam na propozycje. Jezeli nie
      przedstawia nic korzystnego tzn nie obniżą oprocentowania do
      przyzwoitego poziomu a nie lichwiarskiego to spłacę najszybciej jak
      moge i zapomne ze ten bak w ogole istnieje zlikwiduje swoje i zony
      konta w banku i przeniosne sie do takiego który szanuje swoich
      klientow.
      i dla scisłości podpisujac umowe wiedzialem ze zarzad banku
      arbitralnie ustala oprocentowanie ale nie podekrzewalem ze co jak co
      ale bank bedzie sie zachowywal nieracjonalnie.
      pozdrawiam i zycze bankowi jak najmniej klientow.
    • stetiner Niemiecka polityka 16.02.09, 11:36
      Mbank i multibank należą do BRE Banku a ten należy do Commerzbanku.
      Który bank w Niemczech zaliczył wielomiliardową wtopę? Commerzbank!
      Będą Was kroić na maksa kochani klienci. A analityk jakiego banku
      wieszczył EURO po 6 zł? Z Commerzbanku! A gdzie wzrosły kilkakrotnie
      opłaty z tytułu udzielanych kredytów dla firm? W BRE Banku! A
      dealing room którego banku okroił limity na transakcję walutowe o
      kilkadziesiąt procent? BRE Banku!
    • Gość: vito Dlaczego nie czytaliście umów??? IP: *.aster.pl 16.02.09, 11:41
      Zanim wybrałem kredyt to poczytałem na co trzeba uwage zwrócić. Pamiętam że w
      jednej z porad odradzano kredyty gdzie oprocentowanie nie jest uzależnione od
      zewnętrznych od banku wskaźników (libor, wibor) a od decyzji zarzadu....a
      czytałem to już w 2003r....

Trza było wtedy wynegocjować kredyt libor +1% teraz to zero szans bo na rynku
      nikt już tak nie da

Mój znnajomy ma w mbanku i zaproponowanomu przejście na libor +ok 2,5% co przy
      obecnej sytuacje jest rozsądną propozycją...

• Gość: omamiony Multibank ma najwyższe ceny walut w Polsce. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 11:43
      I chyba najwyższe różnice między ceną kupna i sprzedaży . Nigdy
      więcej !!
    • Gość: :) Moralność Kalego........................ IP: *.com 16.02.09, 11:47
      Pamiętam, jak kilkanaście tygodni temu, stada "kredyciarzy" piały z zachwytu, z
      powodu słabego franka. Wszelkiego rodzaju fora były zasypane "wesołymi"
      kalkulacjami na temat; ile to kredytobiorcy są do przodu, a ile banki do tyłu.
      Ciekawe coby się wtedy działo, gdyby owe banki zapragnęły zmieniać zapisy umów
      kredytowych, na bardziej dla nich korzystne? Zgodzilibyście się? Nie!
    • Gość: bazi22 "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.eranet.pl 16.02.09, 11:48
      Po pierwsze - jak się umowę podpisywało to trzeba ją było czytać

Po drugie - a czy nie było czasem tak, że przy tych kredytach marża i prowizja
      była niższa, niż u konkurencji właśnie pewnie dzięki temu, że ewentualne
      mniejsze zyski po stronie marży/prowizji bank przerzucił sobie w oprocentowanie,
      zapisując iż zależy ono od decyzji zarządu.

Przecież nikt nie zmuszał nikogo do zawierania umów kredytowych właśnie w
      mBanku/MultiBanku.
    • incipit Należy zapamiętać: Uciekać od nierzetelnych banków 16.02.09, 11:49
      Należy zapamiętać:
      Uciekać od nierzetelnych banków kiedy tylko można i na zawsze

Mnie kilka banków podpadło i zeby mnie wołami ciągnęli to tam nie
      pójdę.

Grunt to dobra antyreklama. Niektórzy co widać powyżej opanowali
      antyreklamę bezbłędnie.
      • Gość: gb Re: Należy zapamiętać: Uciekać od nierzetelnych b IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 15:55
        Uciekać od nierzetelnych banków: Przede wszystkim od Cetelem!
    • Gość: arahat nie lapie sie naauto w reklamie mbanku za naganian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 11:52
      klientow a robie odwrotnie...zreszta comerzial niemiecki pada i musi wydusic z
      bree kazde euro i pada obaj....prezesi pojda zbierac puszki...kto ich
      zatrudni za "zabicie" banku??????idiota chyba ....
    • Gość: kasia "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 11:54
      Pekao sa taki sam syf stopy procentowe spadły pare razy a ci jak
      podnieśli to nic nie zmiejszyli złodzieje i tyle.
    • Gość: gość "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 12:12
      to samo robi raiffasien bank polska - jego też weżcie pod lupę -
      oszusci jedni - w jedną stronę do góry reagują od razu ale w dół w
      cale !!!!!! - oszuści !!
      • Gość: Ika Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 16.02.09, 12:17
        Dokladnie tak !!! Raiffeisen Bank Polska robi tak samo, mimo
        zapowiedzi spadku oprocentowania w styczniu. Luty mija , a zadnych
        spadkow nie widac i nie slychac . Za to podwyzki oprocentowania byly
        regularne przy podwyzkach stop procentowych, chyba z szesc !
    • Gość: Klient "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 149.226.255.* 16.02.09, 12:14
      Mnie ostatnio w Multi nie chcieli wypłacić EUR ani USD bo nie mieli
      banknowów poniżej 50 (a końcówka była 40). A co mnie to obchodzi?
      Powiedzieli mi ze moga przewalutowac(po ich zlodziejskim kursie) i
      wyplacic w zlotowce. Albo ze moge sobie podjechac do innej placowki.
      Moje pieniadze, moje prawo. Ten bank szybko skonczy
    • Gość: remik "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.ogec.krakow.pl 16.02.09, 12:27
      Mam ten stary kredyt i radzę Wam: poczekajcie na umocnienie złotówki
      (miejmy nadzieję, że nie dłużej jak 6 mies.) i przenieście kredyt do
      innego banku. Następnie zamknijcie swoje konta w BRE Banku i
      zapomnijcie o tych perfidnych cwaniaczkach!
      • Gość: z bojkot mbanku - chyba jedyne, co moze w sprawie IP: *.chello.pl 16.02.09, 12:42
        zrobic szary czlowiek.. :/ zreszta wcale nie maja takich swietnych warunkow ;)
        darmowe konta internetowe z karta (bez oplat, co najwyzej limit transakcji, np.
        100zl miesiecznie by ominac oplate za m-c) daje m.in. polbank i ing :)
      • Gość: kiever Też czekam IP: 212.14.63.* 16.02.09, 12:48
        3 powody:

1. przenoszenie teraz jest mało korzystne
        2. czekam na wyrok sądu
        3. mbankowi jest bardzo na rękę gdy ktoś teraz zabiera od nich kredyty
    • Gość: Limal "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.gprs.plus.pl 16.02.09, 12:57
      Karta się na pewno odwróci i wtedy My będziemy górą. 3,95 i tak
      niezłe oprocentowanie, ja mam 4,8% i zaproponowali mi nową umowę
      (marża 3,95 + libor 3M) - żałosne.
    • Gość: Klient MultiBanku "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.bremultibank.com.pl 16.02.09, 13:11
      Nie rozumiem ludzi. MultiBank, gdy były podwyżki stóp LIBOR długo
      nie podnosił oprocentowania i od dawna namawiał klientów "starego
      portfela" do przejścia na LIBOR, zresztą mBank też. Dlaczego przez
      ostatnie lata ludzie nie podpisali aneksów? Bo im się to opłacało. A
      teraz wielkie oburzenie. Czemu inni kredytobiorcy i klienci banku
      mają dopłacac do tej grupy starych klientów, którzy chcieli
      przycwaniakować a teraz biadolą???????
      • Gość: Frankie Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.era.pl 16.02.09, 13:17
        Ty, pracownik BRE podpisujesz sie jako klient Multibanku!?! Piszesz
        brednie a dodatkowo zapomniales o swoim IP.....
        • Gość: tomeczek Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 13:22
          Gość portalu: Frankie napisał(a):

> Ty, pracownik BRE podpisujesz sie jako klient Multibanku!?!

Jeżeli ma konto w mBanku albo Multibanku to automatycznie _jest_ ich klientem :)
          • Gość: Frankie Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.era.pl 16.02.09, 13:25
            bo pewnie podpisujac umowe o prace, bank w ramach wspanialego
            pakietu socjalnego zalozyl mu automatycznie ROR :)))) i stad stal
            sie on automatycznie klientem :)))

swoja droga to widac po rzeczonym 'kliencie Multibanku', ze pisze o
            czyms, o czym nie ma najbardziej bladego pojecia....
        • Gość: Dong Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.acn.waw.pl 16.02.09, 17:13
          Gość portalu: Frankie napisał(a):

> Ty, pracownik BRE podpisujesz sie jako klient Multibanku!?! Piszesz
          > brednie a dodatkowo zapomniales o swoim IP.....

Hahahahaha:) to tylko pokazuje "poziom intelektu" pracowników BRE. Ale co się
          dziwić. Skoro w zarządzie siedzą takie chamskie miernoty, to przecież nie
          zatrudnią sobie mądrzejszych od siebie gryzipiórków, nie?
      • Gość: klient mBanku Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 84.38.26.* 16.02.09, 14:34
        kolego, ja wiem, że Wam tam w BRE każą pisać takie brednie na forach, ale po co
        tak kłamać w żywe oczy, skoro na forum udzielają się prawdziwi klienci mbanku i
        multi?
        nie było żadnej, słownie ŻADNEJ, propozycji ze strony mBanku, którego na
        nieszczęście jestem klientką, odkąd mam u nich kredyt. Nie przysłali mi ani
        jednej propozycji, nie wiem skąd ta Twoja wizja, że cały rok BRE dawał klientom
        szansę przejścia na opcję 1,5%marży+LIBOR. i z forum klientów mBanku i Multi
        wynika, że nikt takiej propozycji nie dostał.
        więc wracaj do swojej robótki w BRE banku i nie oszukuj, bo to nieładnie, a jak
        już to robisz, to może chociaż odrobinę trzymaj się faktów.
        • habitacion Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom 16.02.09, 15:15
          Potwierdzam - skad te bzdury o rzekomej propzycji 1,5% + Libor? Kto
          to zmysla. Trzymajcie sie faktow drodzy pracownicy bankozaura,
          zamiast zapychac forum nieprawdą.
          • wojgas Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom 16.02.09, 17:05
            Tylko najlepsi klienci multibanku dostali taka propozycje i mieli chyba miesiac
            na podjecie decyzji.
      • tiges_wiz Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom 16.02.09, 14:38
        ja nic nie dostalem .. ani jednej propozycji ...
        teraz jest 3.7 marża + libor ... spadajcie ..
        do spłacenia mam 10 000 franków jeszcze .. wiec splace to szybko i spadajcie ...
        a chcialem przeniesc swoje konto .. papa
      • Gość: Szlomo Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.acn.waw.pl 16.02.09, 17:17

"Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom
        Autor: Gość: Klient MultiBanku IP: *.bremultibank.com.pl 16.02.09, 13:11

Nie rozumiem ludzi.

Ja też nie rozumiem działu HR BRE. Zatrudnić w "nowoczesnym banku" idiotę, który
        nie wie, co to jest IP:))))

MultiBank, gdy były podwyżki stóp LIBOR długo
        nie podnosił oprocentowania i od dawna namawiał klientów "starego
        portfela" do przejścia na LIBOR, zresztą mBank też. Dlaczego przez
        ostatnie lata ludzie nie podpisali aneksów? Bo im się to opłacało. A
        teraz wielkie oburzenie. Czemu inni kredytobiorcy i klienci banku
        mają dopłacac do tej grupy starych klientów, którzy chcieli
        przycwaniakować a teraz biadolą???????

Wydrukuj to bęcwale i biegnij do Masztalerza po podwyżkę. U wAS opluwanie
        klienta jest w cenie.
    • Gość: j "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 194.156.48.* 16.02.09, 13:28
      Kiedy US sprawdzi ten bank wreszcie...
    • Gość: mtom "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.wro-com.net 16.02.09, 13:45
      Dostałem list z MultiB. zapraszający na negocjację w sprawie przejści na inną formę warunków kredytu (marża +libor3m)zobaczymy co da się wynegocjować . Aktualnie mam 5% w CHF według mnie to dużo bo marża banku jest na poziomie 4,3%.
      Jeżeli nie pujdą na max 3,6% (m+Libor)to zamykam wszystkie ich produkty(a mam ich trochę)i przenisę się gdzie indziej.
      • Gość: ala Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.subscribers.sferia.net 16.02.09, 14:03
        Chcesz mieć marżę 3%???????? Są banki gdzie dostaniesz połowę tego!
        Po co tam siedzieć.
        • Gość: mtom Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.wro-com.net 16.02.09, 14:09
          Czytaj dokładnie-
        • Gość: kes Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 195.205.169.* 16.02.09, 14:13
          Alu - w których bankach dostaniesz marże mniejszą niż 3% dla franka?
      • Gość: FCUK BRE Wyjaśnienie IP: 212.244.194.* 16.02.09, 14:11
        Zauważyłem, że osoby krytykujące sfrustrowanych klientów BRE nie za
        bardzo wiedzą o co chodzi w tym proteście i czego on dotyczy.

NIE CHODZI O WYSOKOŚĆ RAT !
        NIE CHODZI O WYSOKI KURS FRANKA !

Chodzi o oprocentowanie kredytów, które BRE podnosił dowolnie przez
        ostatnie 3 lata zasłaniając się stopą LIBOR, a w sytuacji kiedy ten
        ostatni spadł prawie do zera - BRE nabrał wody w usta i utrzymuje
        lichwiarskie oprocentowanie na wysokim poziomie.

Chodzi też o to, że namawiając klientów na przejście na umowy ze
        stałą marżą używa najniższego Liboru w historii co spowoduje spory
        wzrost całkowitego oprocentowania kredytów w przysłości.

Mam nadzieję, że większość tych postów pisana jest "na zamówienie",
        jak tego gościa co o numerze IP bre banku zapomniał :)))) Uśmiałem
        się.

Ja sam się nie zamierzam szarpać z BRE. Zacisnę zęby i przetrwam te
        ciężkie czasy. A potem dam im przytyczka w nos. Problem w tym, że
        każdy bank na początku udaje że jest super, a z czasem widać, że tak
        naprawdę mają nas gdzieś.
        • Gość: :) kto podpisał umowę, godząc się na takie warunki? IP: *.com 16.02.09, 14:24
          Gość portalu: FCUK BRE napisał(a):
          > Chodzi o oprocentowanie kredytów, które BRE podnosił dowolnie przez
          > ostatnie 3 lata zasłaniając się stopą LIBOR, a w sytuacji kiedy ten
          > ostatni spadł prawie do zera - BRE nabrał wody w usta i utrzymuje
          > lichwiarskie oprocentowanie na wysokim poziomie.

Trafili leszcza więc golą...
        • Gość: Fabian Re: Wyjaśnienie IP: 77.46.50.* 16.02.09, 14:59
          Tak samo. Nie mam na szczęście zbyt wysokiego kredytu, ale zacisnę zęby i
          wytrwam. Po pewnym czasie za 5-6 lat to zmieni się i wtedy jak tysiące innych
          powiem im WON, WYNOCHA!!!
          • Gość: Dong Re: Wyjaśnienie IP: *.acn.waw.pl 16.02.09, 17:24
            Gość portalu: Fabian napisał(a):

> Tak samo. Nie mam na szczęście zbyt wysokiego kredytu, ale zacisnę zęby i
            > wytrwam. Po pewnym czasie za 5-6 lat to zmieni się i wtedy jak tysiące innych
            > powiem im WON, WYNOCHA!!!

Drogi Fabianie, za 5 lat to nie będziesz miał komu mówić WON, bo BRE będzie
            tylko wspomnieniem. Współczynnik wypłacalności tego "banku" oscyluje w granicach
            10%. Wyobraźmy sobie, co się stanie, jak "zadowoleni" klienci postanowią
            posłuchać prezesa Masztalerza i pójdą gdzie indziej (sam powiedział, że jak ktoś
            chce niech idzie) ale ze swoimi depozytami. "Zarząd" tego "banku" zachowuje się
            jak niedorozwinięte dziecko, które nie rozumie czym się kończy chodzenie po
            cienkim lodzie. Przekona się na własną, usilną i wielokrotnie ponawianą prośbę.
        • Gość: gosciu Re: Wyjaśnienie IP: *.legnica.vectranet.pl 16.02.09, 15:26
          wiem czego dotyczy protest;
          a ty przeczytaj dokladnie umowe, czy tam jest ze jedynym czynnikiem majacym
          wplyw na zmiane oprocentowania jest libor?
          oprocentowanie na poziomie 4% nie poraża, przejrzyj inne oferty (niektore banki
          samej marzy maja 4%);
          jak ci sie nie podoba zawsze mozesz refinansowac kredyt w innym banku;
          kazdy bank ma cie gdzies, interesuje ich wlasny zysk a nie dobro klienta, jak
          tego nie rozumiesz to lepiej nie korzystaj z uslug bankowych, bo za chwile
          bedziedz wieszal psy na kolejnym banku:)
      • Gość: rawel7 Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.centertel.pl 16.02.09, 16:31
        To dużo
        A nie lepiej poczekać na stabilizację. LIBOR nie będzie cały czas na
        poziomie 0,7 - może wzrosnąć do 3-4% a wtedy przy takiej marży jak
        piszesz to będzie dużo. Marżę masz stałą na cały okres kredytowania -
        warto zatroszczyć się aby była maksymalnie niska.
        pozdrawiam
    • Gość: Lisis Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 217.153.106.* 16.02.09, 14:04
      Taka sama sytaucja jest w Raiffeisen Bank Polska. Mi równiez
      zaproponowana podobna zmianę na LIBOR, która kompletnie sie nie
      opłaci w sytuacji wzrostu LIBORU. TYM sie powinien zająć UOKIK!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka