Gość: X IP: *.chello.pl 16.02.09, 10:06 A dlaczego miałoby się BRE chcieć cokolwiek zmieniać - mają owce to je strzygą. Przez bank niejedna osoba / firma została zniszczona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Oszukany??? "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.static.korbank.pl 16.02.09, 10:31 Wydawało mi się że w interesie banku jest wiązanie się z klinetem na długie lata, niestety managerowie BRE po odejściu Lachowskiego miotają się chcąc chwilowymi wynikami pochwalić się przed właścicielem (o mało co bankrutem). Jestem (a właściwie byłem bo decyzja zapadła) klientem tego banku, stać mnie na to żeby poczekać na lepszy moment i pożegnam się z nieudacznikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Widzialy galy co braly IP: *.fastres.net 16.02.09, 11:15 Zupelnie nie rozumiem o co tym "oszukanym klientom" chodzi. Widzialy galy co braly, i tyle! Jestem w 100% po stronie banku (bo jestem po stronie prawa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro Re: Widzialy galy co braly IP: *.devs.futuro.pl 16.02.09, 11:20 ale z ciebie kretyn - zabojady, szkopy, angole itd kroja ludzi w Polsce jak sie da. Ta umowa nie mowi, ze bank sobie moze ustalac jak chce oprocentowanie, tylko zmieniac je w zaleznosci od roznych czynnikow. A te czynniki z tego co wiem w wystapily. KNF czy UOKiK powinien nalozyc ogromne kary na BRE bank i zmusic szwabskich skur*wysynow do trzymania sie umow! Nie mozna w mysl prawa ustalac sobie oprocentowania wg swojego widzimisie (czyli LIBOR rosnie to podnosimy, LIBOR spada to nie obnizamy). Jesli sa tacy madrzy to niech uzasadnia poprzednie podwyzki. p.s. po twoim ip kundlu widac, ze jestes kiblonurkiem na obczyznie - wracaj wiec myc kible swoim panom Odpowiedz Link Zgłoś
rob30tt Re: Widzialy galy co braly 16.02.09, 11:39 to po co brali kredyty u "zabojady, szkopy, angole" i w dodatku w obcej walucie ? bo bylo taniej ? a nikt nie powiedzial im ze moze byc drozej ? mowili tylko ci co brali nie sluchali bo mysleli ze "zabojady, szkopy, angole" tak ich lubia ze taniej kredyt dadza ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Widzialy galy co braly IP: *.gprs.plus.pl 16.02.09, 13:11 Dla mnie nadal fascynujące jest że mamy w Polsce ponad 1 mln dealerów/traderów walutowych bo tak nazywam tych którzy zaspekulowali zaciągając kredyty walutowe na 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Widzialy galy na co glosowaly 16.02.09, 16:29 Gość portalu: z napisał(a): > Dla mnie nadal fascynujące jest że mamy w Polsce ponad 1 mln dealerów/traderów walutowych bo tak nazywam tych którzy zaspekulowali zaciągając kredyty walutowe na 30 lat. M: Szulernia jest podstawa POstKomunistycznego "lyberalyzmu". Zniszczono stocznie, kopalnie, huty sprzedano za polbezcen banki, towarzystwa ubezpieczeniowe ZOSTALY 'CUDA'. mowi sie w Ameryce "fool me once shame on you, fool me twice shame on me". 16 lat UBekistanu pokazalo czym sa rzady czerwonych "lyberalow". W jednak w 2 lata IV RP bezrobocie spadlo z 18% do 11%, PKB wzrastalo rocznie o 7%, wskaznik giedy WIG20 zblizyl sie do 4000 i stworzono 1,5 miliona miejsc pracy obnizajac deficit budzetu. Ale durne masy oglupione lze-mediami ZAGLOSOWALY NA TUSKA BO OBIECAL IM "CUDA". Teraz widac, ze najlepsza inwetycja w przyszlosc Polski jest kompletna eleminacja czerwonych "lyberalow" typu klonow profesora marksizmu i leninizmu tow. Balcerowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gerwazy Re: Widzialy galy co braly IP: *.netpoint.pl 16.02.09, 16:54 Zrobiłbym tak. Przeszedłbym się po kilku bankach, popytał o oferty kredytów refinansowych: kredyt-refinansowy.poxtrade.com/ i z tymi ofertami poszedł do mbanku, mówiąc: Panowie, oto warunki jakie daje konkurencja. Dajecie lepsze? Nie? To spadam. No chyab że nikt nie daje lepszych... Ale wtedy wychodzi na to, że to mbank ma najlepszą ofertę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spread Re: Widzialy galy co braly IP: *.aster.pl 16.02.09, 18:45 ale wiesz co to jest spread, doradco? owszem przeszlam sie, do tego dzis wlasnie mbank zmienil tabele oplat i prowizji - 2% od kwoty refinansowanej, prosze o dalsze porady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gopsc Re: Widzialy galy co braly IP: *.legnica.vectranet.pl 16.02.09, 12:23 sam jestes kretyn; libor jest jednym z czynnikow, inne to: kryzys, trudnosci z pozyskiwaniem walut itp.; bank trzyma sie umowy, trzeba ja tylko czytac ze zrozumieniem, w razie niezrozumienia pytac:); przejrzyj oferty konkurencji, czy ktos daje marze 1%?; a czy ktos cie trzyma za szmaty zmuszajac do korzystania z uslug tegoz banku? nie podoba sie to przejdz do innego (prawo wolnego rynku w naszym kraju poki co obowiazuje; sam mam konto w mBAnku, lokaty w innych, a kredyt mieszkaniowy w jeszcze innym - mam w d... lojalnosc, przebieram w ofertach aby z mojego punktu widzenia byly najkorzystniejsze; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszukany??? Re: Widzialy galy co braly IP: *.static.korbank.pl 16.02.09, 13:06 Trudność z pozyskiwaniem walut jest wynikiem krótkowzroczności zarządu który nie był właściwie zabezpieczony na taki wypadek oraz oceną wiarygodności instytucji która chce walute pozyskać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Widzialy galy co braly IP: *.legnica.vectranet.pl 16.02.09, 15:10 i w ten sposób wiekszosc zarzadow bankow na swiecie nie umie przewidziec pryszlosci, a zarzadzane przez nich banki sa niewiarygodne :) w naszym kraju nie ma obowiazku korzystania z uslug bankow (widac to na przykladzie bylego premiera:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: Widzialy galy co braly IP: *.pools.arcor-ip.net 16.02.09, 12:27 Nie masz nic do powiedzenia, a zaczynasz swoja "wypowiedz" od steku wyzwisk wobec innego uzytkownika forum. Obrazasz cale narody, panstwa, nie majac zielonego pojecia o czym jest artykul i dykusja. Po co tu wchodzisz? Przeciez swoj frust i agresje mozesz odreagowac walac glowa o drzewo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszczalka Re: Widzialy galy co braly IP: *.modlinairport.pl 16.02.09, 11:26 widać,że nie bardzo wiesz o czym piszesz :)))))) Gdybyś znał sprawę to nie poruszałbyś tematu prawa, gdyż już UOKiK stwierdził, że takie stosowanie klauzuli jest niezgodne z prawem właśnie. Ale o tym zadecyduje sąd. Dobrze, że gazety wciąż o tym piszą, bo zarząd (specjalnie z małej litery) mBanku myślał, że sprawa się rozejdzie a tu się rozchodzi ale smród, który w końcu i oni poczują. Prawda jest taka, że jeśli będą tak doić klientów to kiedy tylko frank spadnie (a spadnie prędzej czy później) to mają już 20 tys. klientów w plecy bo uciekną do innych banków dla samej zasady. Poza tym wycofają z tego banku wszystkie oszczędności - znowu trochę kasy im umknie i będą budować markę od początku - ale to już pewnie następny Zarzad. Moim zdaniem całym tym postępowaniem bank zniszczył swoją markę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: Widzialy galy co braly IP: *.chello.pl 16.02.09, 12:07 Fantazjujesz. Jestem klientem mBanku, popieram taką politykę i żadnych pieniędzy nie będę od nich wycofywał. Tak samo zrobi wielu innych klientów, którzy mają dość tanich cwaniaczków, co to myśleli, że "ryzyko" to tylko w filmach, a w życiu takie rzeczy się nie dzieją. A gdy przyszedł kryzys to niby bank jest winny. A wała. Bank ma chronić także moje pieniądze, a ja się nie zgadzam, by ryzykowali w imię ratowania bandy nieczytatych cwaniako-naiwniaków. Czytajcie umowy i myślcie, nim coś zrobicie. Albo przynajmniej miejcie cywilną odwagę się przyznać, że przekozaczyliście. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Bzdury pleciesz... 16.02.09, 12:23 Widzisz, problem w tym, ze jeszcze miesiac temu czytalem wypowiedz kogos z mBanku, z ktorej wynikalo, ze oprocentowanie kredytu ustalane przez rade nadzorcza jest korzystne dla klienta bo: a) oprocentowanie zostanie obnizone zgodnie ze spadkiem LIBOR w ciagu kilku tygodni, b) kiedy LIBOR rosnie, to wzrost oprocentowania tez jest przesuniety w czasie o kilka tygodni. Dwa zdania, dwa klamstwa. Po pierwsze, oprocentowanie starego portfela nie zostanie obnizone, co w zeszlym tygodniu potwierdzil mBank, po drugie, reakcja rady nadzorczej na podwyzki LIBOR byla zawsze natychmiastowa, a raty rosly od razu, a nie po kilku tygodniach. Ciesze sie ze tyle radosci sprawia Ci swiadomosc ze sasiadowi zdechla krowa i ze mozesz sie powymadrzac. Pamietaj jednak, ze Twoja krowa tez moze kiedys zdechnac i tez ktos bedzie pisal ze myslales ze ryzyko to tylko w filmach. I wlasnie dlatego tak latwo Was dymac w tylek, polaczki, bo tak jestescie zajeci zwalczaniem siebie nawzajem, zawiscia, intrygami i dosrywaniem, ze mozna Wam wyciac dowolny numer, a Wy, zamiast sie bronic, podzielicie sie na dwa obozy i bedziecie sie klocic. Za jakie grzechy urodzilem sie Polakiem? P.S. Ja tez mam kredyt, tylko ze w MultiBanku, liczony na takich zasadach. Poki co wysokosc raty jest mi obojetna, interesuje sie sama sprawa tylko dlatego ze nie potrafie zrozumiec jak to mozliwe ze sciga sie faceta, ktory utopil na gieldzie 600 PLN za "manipulowaniem kursow spolek", a dopuszcza sie takie rzeczy jak to co robi BRE. Sorry, ale tu jest cos nie tak z proporcjami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Bzdury pleciesz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 13:57 Dobrze napisane...Powinienes to wklejac za kazdym razem sie taka dyskusja zrodzi, moze to niektorym idiotom da chociaz troche do myslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elo Re: Bzdury pleciesz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 14:21 jest to zapisane w umowie, tak jak tutaj podajesz? pewne nie, bo piszesz, że miesiąc temu ktoś coś powiedział... Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil To byla wypowiedz kogos z mBanku, kiedy... 16.02.09, 15:49 ..GWno zainteresowalo sie ta sprawa. Powiedzieli ze zamierzaja podjac decyzje o obnizeniu oprocentowania w ciagu kilku tygodni. Najwyrazniej zmienili decyzje - ale nie rozumiem po co :) Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl Przykład głąba 16.02.09, 14:24 kretynofil napisał: > P.S. Ja tez mam kredyt, tylko ze w MultiBanku, liczony > na takich zasadach A wcześniej napisał: > I wlasnie dlatego tak latwo Was dymac w tylek, polaczki, ... > Za jakie grzechy urodzilem sie Polakiem? Sam się dajesz dymać - po co podpisywałeś taką umowę? Po drugie - dlaczego się nie zrefinansujesz w innym banku? Ja wiem dlaczego: bo ci się to nie opłaca. Bo gdzie indziej wcale nie jest taniej. A marudzisz, bo sądziłeś, że złapałeś okazję, że jesteś cwańszy od innych. Jak nie wyszło, to z winy złego niemieckiego banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszczalka Re: Przykład głąba IP: *.modlinairport.pl 16.02.09, 15:25 kurde, to też jest ciekawe. Obrzucanie się wyzwiskami zamiast sobie spokojnie pogadać. Ja wiem, że temat wzbudza emocje ale zaraz skakać sobie do oczu ? Pytanie do Ciebie GGRDL: nie pomyślałeś, że w obecnej chwili refinansowanie kredytu jest po prostu nieopłacalne ???? Wszyscy doradcy finansowi, z którymi rozmawiałem aktualnie odradzają jakiekolwiek ruchy przy tym kursie franka. Kryzys się skończy, złotówka wróci na swoje miejsce i wtedy mBank poczuje nagły odpływ klienta. A inne banki już sobie zacierają rączki. Lepszego prezentu mBank im nie mógł podarować. Odpowiedz Link Zgłoś
habitacion Re: Przykład głąba 16.02.09, 15:28 to sobie pocztajcie zmiane taryf z dna dziejszego na stronie mBanku 8. Wprowadzeniu prowizji za wcześniejszą spłatę Kredytu refinansowego udzielanego na zasadach uproszczonych w ramach mPLANu, w okresie pierwszych 3 lat okresu kredytowania w wysokości 2% od nadpłaconej kwoty kapitału. tak bankozaur kocha swoich klientow:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Debil jestes i tyle... 16.02.09, 15:46 > Sam się dajesz dymać - po co podpisywałeś taką umowę? Nie daje sie dymac - taka umowa mi odpowiada i sam napisalem ze wisi mi to ile place raty. > Po drugie - dlaczego się nie zrefinansujesz w innym banku? Bo kazdy dzien spedzony poza praca kosztuje mnie wiecej niz miesieczna rata za to mieszkanie. Dlatego nie oplaca mi sie brac dwoch tygodni wolnego, zeby obnizyc rate o glupie kilkaset zlotych, ktorych nawet nie zauwaze. Wyraznie napisalem biedny idioto, ze interesuje mnie ta sprawa jako calosc. A to o dymaniu to nawet nie dotyczy tej historii - obserwacja jest ogolna, rozciagajaca sie od polityki przez gospodarke, oswiate, sluzbe zdrowia az do religii. Na kazdym froncie dajecie sie dymac - bo za kazdym razem jak komus dzieje sie krzywda, to zamiast go bronic, cieszycie sie i wymadrzacie. I wlasnie dlatego w Polsce jest jak jest. I dlatego nie bedzie lepiej. > A marudzisz, bo sądziłeś, że złapałeś okazję, że jesteś cwańszy od innych. Nie. Wybralem MultiBank, bo mial najbardziej surowe warunki przyznawania kredytow hipotecznych kiedy ja go bralem. A dlaczego mi to pasowalo? Zeby nie placic za przemadrzalych cwaniaczkow jak ggrdl, ktorzy wezma kredyt na krawedzi zdolnosci kredytowej a potem inni klienci beda musieli splacac ich dlugi. I jest to kolejny powod dla ktorego zostane w MultiBanku. Jeszcze ciekawostka na koniec - w ktoryms artykule bylo ostatnio, ze jakis bank wymaga pensji brutto na poziomie 12KPLN zeby w ogole rozwazac kredyt w CHF. W MultiBanku to jest kwota 20KPLN. > Jak nie wyszło, to z winy złego niemieckiego banku. Ale gdzie ja pisze, idioto, cos o niemieckich bankach? Gdzie ja napisalem ze MultiBank jest zly, pacanie? Ja tylko pisze, ze jesli nie zaczniecie w tym swoim ku*widolku dzialac razem a nie przeciw sobie, to bedziecie coraz bardziej cywilizacyjnie przypominali trzeci swiat. Niestety, rozwoj cywilizacji to nie tylko autostrady, to tez mentalnosc - a ta w Polsce lezy i juz nawet nie kwiczy. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_z1 Re: Bzdury pleciesz... 18.02.09, 06:07 Ciężko sie z Toba nie zgodzić. Ciężkobyc jednym z nas wśród nas. ja wyjechałem, chwalę sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszczalka Re: Widzialy galy co braly IP: *.modlinairport.pl 16.02.09, 12:34 he,he... cóż, bez inwektyw nie potrafisz się wypowiadać. Otóż, powiem Ci tak. Nikt nie kozaczył i nikt nie kombinował. Kwestia kursu franka w ogólnie nie jest poruszana ani kwestia liboru. Libor rósł i oprocentowanie rosło. Standard. Ryzyko zawodowe. Raz frank był za 2 zł, teraz za 3. Standard, ryzyko zawodowe. I to wszystko jest właśnie ryzykiem. I to każdy brał pod uwagę. Ale kiedy libor spada to i oprocentowanie powinno spadać. I tu jest zgrzyt. Więc nie myl pojęć, po prostu nie do końca znasz temat na jaki się wypowiadasz. Niestety, w tym kraju to standard. Poza tym czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, ze te 20 tys. wykołowanych klientów odejdzie z banku, a wraz z nimi kilka tysięcy którzy z takim bankiem do czynienia mieć nie będą chcieli. Nie napisałem że wszyscy. I wytłumacz mi jak można być cwaniakiem i naiwniakiem jednocześnie ?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xymox Re: Widzialy galy co braly IP: 81.210.82.* 16.02.09, 14:27 Nie ma to jak rozdęte ego, Ja jestem klientem tego banku, ja nie odejdę z tego banku - w domyśle ja to znaczy wszyscy. Ja też jestem klientem tego banku a nie wypowiadam się za wszystkich. Nie mam kredytu hipotecznego (zresztą osobiście zawsze uważałem za głupotę brać kredyt hipoteczny w internetowym banku detalicznym, ale to inna sprawa), ale mam konto firmowe i coraz bardziej nie podobają mi się działania tego banku. Wciąż dostaję aneksy do umowy i każdy następny jest na moją niekorzyść. Tylko ja mogę w każdej chwili zmienić bank, nawet nie likwidując konta, w przeciwieństwie do tych którzy mają kredyt hipoteczny i nie mogą łatwo i prosto przejść do innego banku. PS. To chyba naturalne zachowanie że dąży się do zmniejszania kosztów inwestycji, więc nie rozumiem dlaczego nazywasz racjonalne zachowanie cwaniactwem? Jakaś potrzeba odreagowania, wyładowania frustracji? wydymał cię mBank :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszukany??? Re: Widzialy galy co braly IP: *.static.korbank.pl 16.02.09, 13:01 Kiedy gały brały to marża była 1% a teraz jest 4,2%. Relacja pomiedzy klientem a bankiem ma być na podstawie wzajemnego zaufania a nie czepiania się kruczków prawnych i wykorzystywania chwilowych możliwości. Ja teraz "trace" około 300 pln/miesiąc stać mnie nie czuje tego, ale jak pozabieram depozyty, spłacę kredyty, zamknę karty kredytowe, zlikwiduje konta firmowe i osobiste oni stracą około 2000 pln/ m-c i kto na tym lepiej wyjdzie. Główny problem to cwaniackie zachowanie banku i utrata zaufania do banku, nie bede robił interesów z naciągaczami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pic Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.toya.net.pl 16.02.09, 11:18 nosą wlasnie związani z tymi klientami na długie lata. Współczuje tym ludziom, ale cóż, jak sie czyta umowy pobieżnie - trudno. Miękkie serce - twarda d.. . Ja jestem klientem mbanku i jestem zadowolony. Jeśli będę musiał brać kredyt to ich propozycję też rozważe, jeśli zaoferują coś lepszego od innych to czemu miałbym nie wziąć u nich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.legnica.vectranet.pl 16.02.09, 12:11 wlasnie:) nikt nikogo nie zmusza do brania kredytu w danej instytucji; a przepisy mBanku do tego kredytu były tak niejsne ze sam omijalem ten kredyt z daleka i poszedlem gdzie indziej; a konto mam w mBanku i nie zamierzam tego na razie zmieniac (pasuje mi kilka w jednym: supermarket, makler itp.); kredyt na niecale 4%, straszna tragedia:), sam spłacałem rate w lutym przy 4,38% i wszystko jest ok. (sam zgodzilem sie na takie warunki) - dopiero teraz mi spadnie na 2 z kawalkiem (marza 1,5 libor 6M i zmiana oprocentowania co 6 m-cy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 13:01 Nie wiem, czy praktyki mBanku są zgodne z prawem, ale na pewno nie są zgodne z dobrym obyczajem handlowym i bardzo dobrze, że klienci robią taki raban. Niech wreszcie dotrze do tych sqsynów, że formułowanie umów i klauzul tak, aby zmylić i wykiwać klienta (nawet w granicach obowiązującego prawa) jest NIEDOPUSZCZALNE. Sorry, ale żadna gospodarka ani społeczeństwo nie pociągnie długo, jeżeli każdego potencjalnego partnera w handlu, biznesie czy życiu prywatnym trzeba traktować jako potencjalnego oszusta, i już na wstępnie zastanawiać się, w jaki sposób chce on nas oszukać. A poziom zaufana społecznego i tak mamy najniższy w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntySantander Santander to też lichwiarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 11:16 Taka sama banda złodziei siedzi w Santander Banku. Od lipca do lutego rata wzrosła mi z 420 do 670, a jaśnie państwo z zarządu nie racza się zebrać, by obniżyć oprocentowanie. Oczywiście, jak w Szwajcarii stopy rosły, to zbierali się w tym samym tygodniu i już za parę dni przychodził papierek z nowymi wyższymi ratami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rawel7 Re: Santander to też lichwiarze IP: *.centertel.pl 16.02.09, 11:33 Najlepsza jest propozycja banku z marżą 3% +LIBOR 0,7. Marża na poziomie 3% to kaplica dla większości kredytobiorców, bo LIBOR wiecznie nie będzie na poziomie 0,7. Polacy płacą, Niemcy zarabiają. Niestety niewola i komunizm zrobiły swoje - Muszą rządzić nami Niemcy, Francuzi .... bo sami po prostu nie potrafimy. Polskich dużych firm ze świecą szukać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIBORman Re: Santander to też lichwiarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 11:49 Nawet jeszcze gorsi. To sobie zrobili "REKLAMĘ". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: Santander to też lichwiarze IP: *.19.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 16.02.09, 12:09 właśnie róbmy im Reklamę! santander działa identycznie! nie odpowiada na pisma, telefonicznie nic się nie uzyska, ani w placówkach! 3,36% na początku 5,35 % teraz / mimo tak niskiego liboru/ i to przy jakim kursie CHF mnie nie zrżną dam radę, ale boję sie o innych i jeszcze innych ostrzegam! poczekam parę lat , złotówka musi kiedys się umocnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Santander to też lichwiarze IP: *.acn.airbites.pl 16.02.09, 18:05 Za to samochodowy w CHF w czwartym roku kredytowania 11%!!! Decyzją zarządu. Szanujemy naszych klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flisak SANTANder to też lichwi... IP: 81.210.21.* 16.02.09, 19:02 Mam podobnie, przetrzymam przemarsz wojsk i uciekam z tego quasi banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YOVO "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 217.109.60.* 16.02.09, 11:17 ja mam 5,56% w CHF w Pekao SA, marza 2,7%. Nie czuje sie oszukany, jeno zly na siebie, ze przespalem moment korzystny dla mnie do negocjacji marzy. Poczekam na lepsze czasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: original hmm "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.chello.pl 16.02.09, 11:24 "zawieszenie spłaty, przechodzenie z rat malejących na równe bądź odwrotnie, albo rabat, np. w postaci ubezpieczenia mieszkania." pytanie czy ta osoba byla w ogole na spotkaniu, bo te propozycje, to wyszly od klientow... ktorych przybylo... 6!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOMASZ "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 83.238.208.* 16.02.09, 11:25 Mam kredyt w mbanku i nie dziwie sie rada nadzorcza nie obniza oprocentowania, z tego co pamietam to przez cały 2008 rok mozna było przejść na Libor + 1,5 marży, Drodzy naiwniacy, pamiętajcie, że zawsze możecie przenieść wszystkie oszczednosći do innego Banku, (Jeżeli wszyscy nie zadowoleni klienci wykonają taki ruch to BreBank na pewno zamiast obniżyc jeszcze wam podwyższy to oprocentowanie. Pozdrowienia pseudo analityk jak wszyscy analitycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszczalka Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.modlinairport.pl 16.02.09, 11:31 no to gratuluję wyrozumiałości dla kogoś kto Cię robi w jajo jak chce. Żadnej takiej propozycji bank klientom 'starego portfela' nie przedstawiał wcześniej a jak przedstawił to dopiero kiedy się pojawił problem. I nie libor + 1,5% marża ale libor + 3,7% marża, prawda że to świetna propozycja ???? i nie trzeba być analitykiem ani pseudoanalitykiem aby stwierdzić, że bank postępuje nieuczciwie. poza tym nie rada nadzorcza obniża oprocentowania tylko zarząd ale tę pomyłkę tłumaczy to jak się podpisałeś :))))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kielek Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 217.96.70.* 16.02.09, 13:31 Taaaak, ja nie mogłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubomir Nie wolno pomagać bankom. IP: 213.25.135.* 16.02.09, 11:29 Jeżeli Tusk dofinansuje banki, będzie kompletnym zerem. Przez kilka lat banki zarabiały miliardy, chwaliły się potwornymi zyskami, ateraz sku...ele chcą z klientów wyssać ostatnie grosze. Trzeba było oszczędzac te miliardy i szykować się na właśnie taką ewentualność jak teraz nadeszła.Czyli kryzys.Wszędzie banki, na każdym kroku.Czas plajtować!!!Życzę Wam tego z całego serca!. Odpowiedz Link Zgłoś
rob30tt Re: Nie wolno pomagać bankom. 16.02.09, 11:41 teraz te mld ida zagranice dlatego PLN tak spada a potrzeba tam jeszcze wiecej wyslac kasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frank Ja Tuksk ich dofinansuje to ludzie wyjdą na ulicę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 11:45 we wszystkich większych miastach i zrobią taką rozpierduchę ,że Grecja to pikuś . Odpowiedz Link Zgłoś
kewiz poczekajcie, poczekajcie 16.02.09, 11:30 cierpliwie, az karta sie odwroci - kryzys odejdzie do historii - ale ludzie beda to pamietac i takie gnioty jak mBank i MultiBank odczuja wtedy na swojej skorze takie praktyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 149.226.255.* 16.02.09, 11:34 To mi zakrawa na głupote banku i krótkowzrocznosc zarządu. ja takze mam taki kredyt wyslałem pismo i czekam na propozycje. Jezeli nie przedstawia nic korzystnego tzn nie obniżą oprocentowania do przyzwoitego poziomu a nie lichwiarskiego to spłacę najszybciej jak moge i zapomne ze ten bak w ogole istnieje zlikwiduje swoje i zony konta w banku i przeniosne sie do takiego który szanuje swoich klientow. i dla scisłości podpisujac umowe wiedzialem ze zarzad banku arbitralnie ustala oprocentowanie ale nie podekrzewalem ze co jak co ale bank bedzie sie zachowywal nieracjonalnie. pozdrawiam i zycze bankowi jak najmniej klientow. Odpowiedz Link Zgłoś
stetiner Niemiecka polityka 16.02.09, 11:36 Mbank i multibank należą do BRE Banku a ten należy do Commerzbanku. Który bank w Niemczech zaliczył wielomiliardową wtopę? Commerzbank! Będą Was kroić na maksa kochani klienci. A analityk jakiego banku wieszczył EURO po 6 zł? Z Commerzbanku! A gdzie wzrosły kilkakrotnie opłaty z tytułu udzielanych kredytów dla firm? W BRE Banku! A dealing room którego banku okroił limity na transakcję walutowe o kilkadziesiąt procent? BRE Banku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Dlaczego nie czytaliście umów??? IP: *.aster.pl 16.02.09, 11:41 Zanim wybrałem kredyt to poczytałem na co trzeba uwage zwrócić. Pamiętam że w jednej z porad odradzano kredyty gdzie oprocentowanie nie jest uzależnione od zewnętrznych od banku wskaźników (libor, wibor) a od decyzji zarzadu....a czytałem to już w 2003r.... Trza było wtedy wynegocjować kredyt libor +1% teraz to zero szans bo na rynku nikt już tak nie da Mój znnajomy ma w mbanku i zaproponowanomu przejście na libor +ok 2,5% co przy obecnej sytuacje jest rozsądną propozycją... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omamiony Multibank ma najwyższe ceny walut w Polsce. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 11:43 I chyba najwyższe różnice między ceną kupna i sprzedaży . Nigdy więcej !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Moralność Kalego........................ IP: *.com 16.02.09, 11:47 Pamiętam, jak kilkanaście tygodni temu, stada "kredyciarzy" piały z zachwytu, z powodu słabego franka. Wszelkiego rodzaju fora były zasypane "wesołymi" kalkulacjami na temat; ile to kredytobiorcy są do przodu, a ile banki do tyłu. Ciekawe coby się wtedy działo, gdyby owe banki zapragnęły zmieniać zapisy umów kredytowych, na bardziej dla nich korzystne? Zgodzilibyście się? Nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazi22 "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.eranet.pl 16.02.09, 11:48 Po pierwsze - jak się umowę podpisywało to trzeba ją było czytać Po drugie - a czy nie było czasem tak, że przy tych kredytach marża i prowizja była niższa, niż u konkurencji właśnie pewnie dzięki temu, że ewentualne mniejsze zyski po stronie marży/prowizji bank przerzucił sobie w oprocentowanie, zapisując iż zależy ono od decyzji zarządu. Przecież nikt nie zmuszał nikogo do zawierania umów kredytowych właśnie w mBanku/MultiBanku. Odpowiedz Link Zgłoś
incipit Należy zapamiętać: Uciekać od nierzetelnych banków 16.02.09, 11:49 Należy zapamiętać: Uciekać od nierzetelnych banków kiedy tylko można i na zawsze Mnie kilka banków podpadło i zeby mnie wołami ciągnęli to tam nie pójdę. Grunt to dobra antyreklama. Niektórzy co widać powyżej opanowali antyreklamę bezbłędnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gb Re: Należy zapamiętać: Uciekać od nierzetelnych b IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 15:55 Uciekać od nierzetelnych banków: Przede wszystkim od Cetelem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arahat nie lapie sie naauto w reklamie mbanku za naganian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 11:52 klientow a robie odwrotnie...zreszta comerzial niemiecki pada i musi wydusic z bree kazde euro i pada obaj....prezesi pojda zbierac puszki...kto ich zatrudni za "zabicie" banku??????idiota chyba .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 11:54 Pekao sa taki sam syf stopy procentowe spadły pare razy a ci jak podnieśli to nic nie zmiejszyli złodzieje i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 12:12 to samo robi raiffasien bank polska - jego też weżcie pod lupę - oszusci jedni - w jedną stronę do góry reagują od razu ale w dół w cale !!!!!! - oszuści !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ika Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 16.02.09, 12:17 Dokladnie tak !!! Raiffeisen Bank Polska robi tak samo, mimo zapowiedzi spadku oprocentowania w styczniu. Luty mija , a zadnych spadkow nie widac i nie slychac . Za to podwyzki oprocentowania byly regularne przy podwyzkach stop procentowych, chyba z szesc ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 149.226.255.* 16.02.09, 12:14 Mnie ostatnio w Multi nie chcieli wypłacić EUR ani USD bo nie mieli banknowów poniżej 50 (a końcówka była 40). A co mnie to obchodzi? Powiedzieli mi ze moga przewalutowac(po ich zlodziejskim kursie) i wyplacic w zlotowce. Albo ze moge sobie podjechac do innej placowki. Moje pieniadze, moje prawo. Ten bank szybko skonczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remik "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.ogec.krakow.pl 16.02.09, 12:27 Mam ten stary kredyt i radzę Wam: poczekajcie na umocnienie złotówki (miejmy nadzieję, że nie dłużej jak 6 mies.) i przenieście kredyt do innego banku. Następnie zamknijcie swoje konta w BRE Banku i zapomnijcie o tych perfidnych cwaniaczkach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z bojkot mbanku - chyba jedyne, co moze w sprawie IP: *.chello.pl 16.02.09, 12:42 zrobic szary czlowiek.. :/ zreszta wcale nie maja takich swietnych warunkow ;) darmowe konta internetowe z karta (bez oplat, co najwyzej limit transakcji, np. 100zl miesiecznie by ominac oplate za m-c) daje m.in. polbank i ing :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiever Też czekam IP: 212.14.63.* 16.02.09, 12:48 3 powody: 1. przenoszenie teraz jest mało korzystne 2. czekam na wyrok sądu 3. mbankowi jest bardzo na rękę gdy ktoś teraz zabiera od nich kredyty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Limal "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.gprs.plus.pl 16.02.09, 12:57 Karta się na pewno odwróci i wtedy My będziemy górą. 3,95 i tak niezłe oprocentowanie, ja mam 4,8% i zaproponowali mi nową umowę (marża 3,95 + libor 3M) - żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient MultiBanku "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.bremultibank.com.pl 16.02.09, 13:11 Nie rozumiem ludzi. MultiBank, gdy były podwyżki stóp LIBOR długo nie podnosił oprocentowania i od dawna namawiał klientów "starego portfela" do przejścia na LIBOR, zresztą mBank też. Dlaczego przez ostatnie lata ludzie nie podpisali aneksów? Bo im się to opłacało. A teraz wielkie oburzenie. Czemu inni kredytobiorcy i klienci banku mają dopłacac do tej grupy starych klientów, którzy chcieli przycwaniakować a teraz biadolą??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frankie Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.era.pl 16.02.09, 13:17 Ty, pracownik BRE podpisujesz sie jako klient Multibanku!?! Piszesz brednie a dodatkowo zapomniales o swoim IP..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 13:22 Gość portalu: Frankie napisał(a): > Ty, pracownik BRE podpisujesz sie jako klient Multibanku!?! Jeżeli ma konto w mBanku albo Multibanku to automatycznie _jest_ ich klientem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frankie Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.era.pl 16.02.09, 13:25 bo pewnie podpisujac umowe o prace, bank w ramach wspanialego pakietu socjalnego zalozyl mu automatycznie ROR :)))) i stad stal sie on automatycznie klientem :))) swoja droga to widac po rzeczonym 'kliencie Multibanku', ze pisze o czyms, o czym nie ma najbardziej bladego pojecia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dong Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.acn.waw.pl 16.02.09, 17:13 Gość portalu: Frankie napisał(a): > Ty, pracownik BRE podpisujesz sie jako klient Multibanku!?! Piszesz > brednie a dodatkowo zapomniales o swoim IP..... Hahahahaha:) to tylko pokazuje "poziom intelektu" pracowników BRE. Ale co się dziwić. Skoro w zarządzie siedzą takie chamskie miernoty, to przecież nie zatrudnią sobie mądrzejszych od siebie gryzipiórków, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient mBanku Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 84.38.26.* 16.02.09, 14:34 kolego, ja wiem, że Wam tam w BRE każą pisać takie brednie na forach, ale po co tak kłamać w żywe oczy, skoro na forum udzielają się prawdziwi klienci mbanku i multi? nie było żadnej, słownie ŻADNEJ, propozycji ze strony mBanku, którego na nieszczęście jestem klientką, odkąd mam u nich kredyt. Nie przysłali mi ani jednej propozycji, nie wiem skąd ta Twoja wizja, że cały rok BRE dawał klientom szansę przejścia na opcję 1,5%marży+LIBOR. i z forum klientów mBanku i Multi wynika, że nikt takiej propozycji nie dostał. więc wracaj do swojej robótki w BRE banku i nie oszukuj, bo to nieładnie, a jak już to robisz, to może chociaż odrobinę trzymaj się faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
habitacion Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom 16.02.09, 15:15 Potwierdzam - skad te bzdury o rzekomej propzycji 1,5% + Libor? Kto to zmysla. Trzymajcie sie faktow drodzy pracownicy bankozaura, zamiast zapychac forum nieprawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
wojgas Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom 16.02.09, 17:05 Tylko najlepsi klienci multibanku dostali taka propozycje i mieli chyba miesiac na podjecie decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom 16.02.09, 14:38 ja nic nie dostalem .. ani jednej propozycji ... teraz jest 3.7 marża + libor ... spadajcie .. do spłacenia mam 10 000 franków jeszcze .. wiec splace to szybko i spadajcie ... a chcialem przeniesc swoje konto .. papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szlomo Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.acn.waw.pl 16.02.09, 17:17 "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom Autor: Gość: Klient MultiBanku IP: *.bremultibank.com.pl 16.02.09, 13:11 Nie rozumiem ludzi. Ja też nie rozumiem działu HR BRE. Zatrudnić w "nowoczesnym banku" idiotę, który nie wie, co to jest IP:)))) MultiBank, gdy były podwyżki stóp LIBOR długo nie podnosił oprocentowania i od dawna namawiał klientów "starego portfela" do przejścia na LIBOR, zresztą mBank też. Dlaczego przez ostatnie lata ludzie nie podpisali aneksów? Bo im się to opłacało. A teraz wielkie oburzenie. Czemu inni kredytobiorcy i klienci banku mają dopłacac do tej grupy starych klientów, którzy chcieli przycwaniakować a teraz biadolą??????? Wydrukuj to bęcwale i biegnij do Masztalerza po podwyżkę. U wAS opluwanie klienta jest w cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 194.156.48.* 16.02.09, 13:28 Kiedy US sprawdzi ten bank wreszcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtom "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.wro-com.net 16.02.09, 13:45 Dostałem list z MultiB. zapraszający na negocjację w sprawie przejści na inną formę warunków kredytu (marża +libor3m)zobaczymy co da się wynegocjować . Aktualnie mam 5% w CHF według mnie to dużo bo marża banku jest na poziomie 4,3%. Jeżeli nie pujdą na max 3,6% (m+Libor)to zamykam wszystkie ich produkty(a mam ich trochę)i przenisę się gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.subscribers.sferia.net 16.02.09, 14:03 Chcesz mieć marżę 3%???????? Są banki gdzie dostaniesz połowę tego! Po co tam siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtom Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.wro-com.net 16.02.09, 14:09 Czytaj dokładnie- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kes Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 195.205.169.* 16.02.09, 14:13 Alu - w których bankach dostaniesz marże mniejszą niż 3% dla franka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FCUK BRE Wyjaśnienie IP: 212.244.194.* 16.02.09, 14:11 Zauważyłem, że osoby krytykujące sfrustrowanych klientów BRE nie za bardzo wiedzą o co chodzi w tym proteście i czego on dotyczy. NIE CHODZI O WYSOKOŚĆ RAT ! NIE CHODZI O WYSOKI KURS FRANKA ! Chodzi o oprocentowanie kredytów, które BRE podnosił dowolnie przez ostatnie 3 lata zasłaniając się stopą LIBOR, a w sytuacji kiedy ten ostatni spadł prawie do zera - BRE nabrał wody w usta i utrzymuje lichwiarskie oprocentowanie na wysokim poziomie. Chodzi też o to, że namawiając klientów na przejście na umowy ze stałą marżą używa najniższego Liboru w historii co spowoduje spory wzrost całkowitego oprocentowania kredytów w przysłości. Mam nadzieję, że większość tych postów pisana jest "na zamówienie", jak tego gościa co o numerze IP bre banku zapomniał :)))) Uśmiałem się. Ja sam się nie zamierzam szarpać z BRE. Zacisnę zęby i przetrwam te ciężkie czasy. A potem dam im przytyczka w nos. Problem w tym, że każdy bank na początku udaje że jest super, a z czasem widać, że tak naprawdę mają nas gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) kto podpisał umowę, godząc się na takie warunki? IP: *.com 16.02.09, 14:24 Gość portalu: FCUK BRE napisał(a): > Chodzi o oprocentowanie kredytów, które BRE podnosił dowolnie przez > ostatnie 3 lata zasłaniając się stopą LIBOR, a w sytuacji kiedy ten > ostatni spadł prawie do zera - BRE nabrał wody w usta i utrzymuje > lichwiarskie oprocentowanie na wysokim poziomie. Trafili leszcza więc golą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fabian Re: Wyjaśnienie IP: 77.46.50.* 16.02.09, 14:59 Tak samo. Nie mam na szczęście zbyt wysokiego kredytu, ale zacisnę zęby i wytrwam. Po pewnym czasie za 5-6 lat to zmieni się i wtedy jak tysiące innych powiem im WON, WYNOCHA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dong Re: Wyjaśnienie IP: *.acn.waw.pl 16.02.09, 17:24 Gość portalu: Fabian napisał(a): > Tak samo. Nie mam na szczęście zbyt wysokiego kredytu, ale zacisnę zęby i > wytrwam. Po pewnym czasie za 5-6 lat to zmieni się i wtedy jak tysiące innych > powiem im WON, WYNOCHA!!! Drogi Fabianie, za 5 lat to nie będziesz miał komu mówić WON, bo BRE będzie tylko wspomnieniem. Współczynnik wypłacalności tego "banku" oscyluje w granicach 10%. Wyobraźmy sobie, co się stanie, jak "zadowoleni" klienci postanowią posłuchać prezesa Masztalerza i pójdą gdzie indziej (sam powiedział, że jak ktoś chce niech idzie) ale ze swoimi depozytami. "Zarząd" tego "banku" zachowuje się jak niedorozwinięte dziecko, które nie rozumie czym się kończy chodzenie po cienkim lodzie. Przekona się na własną, usilną i wielokrotnie ponawianą prośbę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Wyjaśnienie IP: *.legnica.vectranet.pl 16.02.09, 15:26 wiem czego dotyczy protest; a ty przeczytaj dokladnie umowe, czy tam jest ze jedynym czynnikiem majacym wplyw na zmiane oprocentowania jest libor? oprocentowanie na poziomie 4% nie poraża, przejrzyj inne oferty (niektore banki samej marzy maja 4%); jak ci sie nie podoba zawsze mozesz refinansowac kredyt w innym banku; kazdy bank ma cie gdzies, interesuje ich wlasny zysk a nie dobro klienta, jak tego nie rozumiesz to lepiej nie korzystaj z uslug bankowych, bo za chwile bedziedz wieszal psy na kolejnym banku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rawel7 Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: *.centertel.pl 16.02.09, 16:31 To dużo A nie lepiej poczekać na stabilizację. LIBOR nie będzie cały czas na poziomie 0,7 - może wzrosnąć do 3-4% a wtedy przy takiej marży jak piszesz to będzie dużo. Marżę masz stałą na cały okres kredytowania - warto zatroszczyć się aby była maksymalnie niska. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lisis Re: "Polska": BRE Bank nie ustępuje klientom IP: 217.153.106.* 16.02.09, 14:04 Taka sama sytaucja jest w Raiffeisen Bank Polska. Mi równiez zaproponowana podobna zmianę na LIBOR, która kompletnie sie nie opłaci w sytuacji wzrostu LIBORU. TYM sie powinien zająć UOKIK! Odpowiedz Link Zgłoś